• xxl nutrition banner

Help! Mijn Pre Workout is hard geworden

Bijgewerkt op 24 september 2023 door Marvin

pre workout is hard gewordenWanneer je regelmatig pre workout boosters gebruikt heb je het vast wel eens meegemaakt. Het poeder van je pre workout is gaan klonteren en aan elkaar geen zitten. In plaats van makkelijk te scheppen poeder heb je een vaste brok in je potje zitten. Dit is een veelvoorkomend probleem bij pre workouts. Maar wat veroorzaakt dit nu precies? En vraag jij je af of het supplement nog wel veilig is om te gebruiken?

In deze blog op Voeding-en-fitness.nl wil ik je wat meer duidelijkheid geven over hard geworden pre workout poeder. Daarom leg ik je precies uit wat je kunt doen om deze klonten te voorkomen. Jouw pre workout is hard geworden? Check dan direct wat je kunt doen om dit op te lossen!

Waarom is mijn pre workout gaan klonten?

Goed, je pre workout is hard geworden en je vraagt je af hoe dit komt. Kort gezegd komt dit door het feit dat het poeder van een pre workout booster water-moleculen aantrekt. Met een mooi woord noemen we dit ‘hygroscopisch’. Bij kamertemperatuur trekt het poeder water / vocht aan en houdt dit vast. Dit heeft als gevolg dat het poeder van je pre workout supplement gaat klonteren.

Dit is vaak het geval bij pre workouts zonder toegevoegde zoetstoffen, smaakstoffen of andere chemische ingredienten. Deze toegevoegde stofjes hebben namelijk meestal NIET deze hygroscopische kenmerken. Hierdoor blijft zo’n pre workout beter droog en trekt het geen water moleculen aan. Sowieso geldt voor (bijna) alle pre workout boosters dat ze harder worden wanneer je ze een langere tijd niet gebruikt.

Tip: wil jij zelf bepalen welke stoffen jouw pre workout bevat? In dit artikel leg ik je uit hoe je thuis zelf een pre workout kunt maken.

Hard pre workout poeder voorkomen

Oké nu weet je dus waarom jouw pre workout hard is geworden. Maar hoe kun je dit voorkomen in de toekomst? Hieronder geef ik een paar handige tips.

1. Laat het silica zakje in het potje zitten

Je kent die zakjes in het potje van je supplementen vast wel. Deze silica zakjes zitten er niet zonder reden in, dus gooi deze niet gelijk weg. Omdat het poeder van je pre-workout vocht aantrekt is het een natuurlijk proces dat het poeder verhardt.

Juist daarom is zo’n silica zakje belangrijk. Deze voorkomen namelijk dat het poeder water moleculen aan gaat trekken, en voorkomen dus dat jouw pre workout hard wordt en er brokken vormen in je pot.

silica pre workout

2. Roer of schud je pre workout regelmatig

Normaal gesproken gebruik je een pre workout booster niet zo vaak als andere supplementen, zoals je creatine of eiwitshakes. Wanneer je het potje een langere tijd laat staan… wordt het poeder simpelweg harder. Het poeder krijgt meer kans om vocht aan te trekken en je potje staat langer zonder te openen en ‘scoopen’ in de kast.

Om de vorming van klonten en brokken te voorkomen kun je het potje even schudden of door het poeder roeren met je maatschepje. Doe dit op regelmatige basis en je zult zien dat je poeder een stuk minder snel gaat samenklonteren.

3. Bewaar je potje op een koele droge plek

Het lijkt misschien onnodig om te zeggen, maar deze tip moet ik je toch nog even meegeven. Om te voorkomen dat het poeder van je pre workout hard wordt, is het belangrijk deze op een koele en droge plek te bewaren. Zet het potje dus bij voorkeur in een afgesloten keukenkastje, waar het in ieder geval niet warmer wordt dan kamertemperatuur.

Vaak laten mensen hun pre workout booster op de tafel staan, of zelfs in de auto liggen. Wanneer het warm en zonnig is stijgt de temperatuur behoorlijk en dit versnelt het klonteren.

Pre workout is hard? Dit kun je doen!

Komen de bovenstaande tips nét iets te laat voor je en is jouw poeder al hard geworden? Geen stress, ook daar heb ik een oplossing voor.

Doe het poeder in een blender

Wat? Ja je leest het goed, je kunt het hard geworden poeder in een blender doen om deze weer te vermalen naar poedervorm. Breek eerst de klonten in het potje en schep deze eruit. Gooi alles bij elkaar in je blender en in slechts enkele seconden heb je weer een fijn poeder. Vervolgens giet je de pre workout weer terug in de originele verpakking. En als je slim bent doe je er gelijk een silicagel zakje bij om het hard worden te voorkomen.

Breek de klonten met een mes

Heb je geen blender thuis, maar wil je toch een normale dosering van je pre workouts kunnen nemen? Gebruik dan een mes om het poeder fijner te maken. Dit is vooral effectief wanneer het poeder begint te klonteren, maar nog niet is gevormd tot één grote en harde massa. Even schrapen of schaven met je mes en je kunt een scoopie nemen voor je krachttraining.

Harde pre workout nog veilig?

Een ander puntje waar ik nog even kort bij stil wil staan is de veiligheid. Is een harde pre workout booster nog wel veilig om te gebruiken? Of kan dit slecht zijn voor je gezondheid? Het snelle antwoord: Ja, dit is gewoon veilig!

Omdat het poeder hygroscopisch is neemt het vocht op uit de lucht. Dit zorgt voor de vorming van klonten en verharding. Maar dit heeft verder totaal geen invloed op het effect of de veiligheid van je supplementen. Het enige probleem is dat het lastiger wordt om de aanbevolen dosering te volgen. Je breekt het poeder en gooit er wat van in je shakebeker, zonder dat je het echt hebt afgemeten met je maatschep.

Houd er dus wel rekening mee dat je niet ineens veel meer neemt, omdat je anders wellicht te veel cafeïne binnenkrijgt. Maar behalve dat is er niks om je zorgen over te maken. De samenstelling van het product verandert niet en er ontstaan geen gevaarlijke reacties in het poeder.

Top 5 beste pre workouts
Zoek jij de beste Pre Workout Booster? Wil jij een knallende training met meer kracht, focus en spierpomp? Wij hebben de Top 5 beste pre-workout boosters speciaal voor jou samengesteld. Maximale resultaten voor de laagste prijs!
Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Is Pre Workout gevaarlijk?
pre workout met veel cafeïne

Onlangs verscheen er een nieuwsartikel online waarin de Dopingautoriteit waarschuwt voor pre workout supplementen. Deze waarschuwing verscheen op meerdere grote platformen, waaronder AD.nl en Men's Lees blog

Patser Pre Workout review & ervaring
patser pre workout review

Voor mijn supplementen reviews heb ik al veel pre workouts getest. De ene pre workout bevat vooral een gigantische dosering cafeïne, terwijl de andere pre Lees blog

Top 10 Pre Workouts met de meeste cafeïne
pre workouts met de meeste cafeïne

Een Pre Workout staat bekend om de grote hoeveelheid cafeïne die het bevat. Doorgaans wordt dit voedingssupplement door fanatieke sporters gebruikt voor hun trainingen. De Lees blog

Just Go Hart review (custom pre-workout)
just go hart review

Gebruik jij graag een pre workout voor je training? Dan heb je ontzettend veel keus tegenwoordig. Pre workouts zijn te koop in allerlei samenstellingen. De Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *