• xxl nutrition aanbieding

Populaire eiwitrijke vleesvervangers

Laatste update op 24 juni 2020

eiwitrijke vleesvervangersTegenwoordig kiezen steeds meer mensen er voor om minder vlees te eten. In plaats van dagelijks rundvlees of varkensvlees te eten kiezen zij voor een vleesvervanger. Redenen om minder vlees te eten zijn het milieu, dierenwelzijn en hun eigen gezondheid. Wist jij bijvoorbeeld dat 14,5% van de broeikasgasuitstoot wordt veroorzaakt door de veehouderij? Omdat vlees en andere dierlijke voedingsmiddelen een goede bron van eiwitten zijn, is het belangrijk om goed op je eiwitinname te letten. Eet je minder vlees? Dan zal je genoeg proteïnen uit andere producten moeten halen. Maar wat zijn nu geschikte alternatieven? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl kijken we naar populaire eiwitrijke vleesvervangers, zoals peulvruchten, zeewier of kweekvlees.

Inhoud eiwitvervangers blog

  1. Alternatieven voor vlees
  2. Algen
  3. Insecten
  4. Kweekvlees
  5. Peulvruchten
  6. Zeewier
  7. Populaire vleesvervangers in Nederland
  8. Voldoende eiwitten?

Alternatieven voor vlees

Eet jij geen of minder vlees, dan is de kans aanwezig dat je te weinig eiwitten, vitamine B en ijzer binnenkrijgt. Gelukkig zijn er andere voedingsmiddelen die deze voedingsstoffen bevatten

Algen

Tot de minder bekende eiwitrijke vleesvervangers kunnen we algen rekenen. Algen zijn eencellige wieren, ook wel fytoplankton genoemd. Je hebt misschien wel eens van zoutwateralg (spirulina) of chlorella (zoetwateralg) gehoord. Om goed verteerbaar te zijn voor ons lichaam worden algen in poedervorm verkocht.

Dit poeder kun je verwerken in een lekkere smoothie. Algen zijn rijk aan eiwit, vitamine B1 en ijzer. Daarnaast bevatten ze gezonde vetten in de vorm van visvetzuren. De productie van alg als vleesvervanger kent een lage milieubelasting.

Insecten

In Nederland zijn we het niet gewend, maar wereldwijd worden er meer dan 1400 soorten insecten gegeten. Denk aan sprinkhanen of meelwormen. Afhankelijk van het soort insect eet je ze als larf, pop of volgroeid beestje. Ze zijn rijk aan eiwitten, ijzer en de vitamines B1 en B12. Daarom kunnen we ze classificeren als eiwitrijke vleesvervangers.

Het is mogelijk om gedroogde insecten te eten, maar ze worden ook wel verwerkt in burgers. Het kweken van insecten is een stuk efficiënter en milieuvriendelijker dan de vleesproductie.

Kweekvlees

Kweekvlees is vlees dat gemaakt is in een laboratorium. Men neemt dierlijke stamcellen, zoals van een rund, en laat deze groeien tot spiercellen. Kweekvlees is een stuk minder belastend voor het milieu dan gewoon vlees.

Op dit moment is kweekvlees nog geen goedkope eiwitrijke vleesvervanger, de productiekosten moeten drastisch omlaag. Nu kost kweekvlees nog (tien)duizenden euro’s per kilo.

Peulvruchten

Peulvruchten zijn een waardige vleesvervanger. Daarom worden ze vaak verwerkt in vegetarische burgers van soja, falafel of kikkererwten. Peulvruchten als alle soorten bonen, linzen, lupine en kikkererwten mogen we daarom eiwitrijke vleesvervangers noemen. Naast proteine bevatten ze vitamine B1 en ijzer.

Ook de belasting voor het klimaat is veel kleiner dan bij de vleesproductie. Zo is er voor de teelt van kunstmest maar weinig kunstmest nodig.

peulvruchten

Zeewieren

Net als algen behoren zeewieren tot de minder bekende eiwitrijke vleesvervangers. Zeewier groeit in zout water en er zijn wel 500 eetbare soorten. In landen als China, Japan en Korea worden zeewieren vaak gegeten.

We kennen kombu / kelk (bruinwieren), dulce en nori (roodwieren) en zeesla (blauw-groene wieren). Zeewieren zijn zowel vers als gedroogd verkrijgbaar en bevatten veel eiwit en ijzer. De kweek is duurzaam, er is namelijk nauwelijks grond en zoet water voor nodig.

Populaire eiwitrijke vleesvervangers in Nederland

Er komen in hoog tempo steeds meer nieuwe eiwitrijke vleesvervangers op de markt. Maar uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat deze vooralsnog een stuk minder gegeten worden dan andere alternatieven. Vis, ei en kaas blijken de populairste vleesvervangers te zijn in Nederland. Hieronder zie je een overzicht van de populariteit van verschillende vleesvervangers.

populaire vleesvervangers

Zorg voor voldoende eiwitten

Ben jij van plan minder vlees te eten of eet jij helemaal geen vlees / dierlijke producten (vegetarisch of veganistisch)? Dan is het belangrijk om er voor te zorgen dat je geen tekort aan eiwitten en bepaalde vitaminen krijgt. Zeker bij een actieve levensstijl heeft je lichaam genoeg proteïnen nodig. De eiwitrijke vleesvervangers die in dit artikel benoemd zijn kun je gebruiken in jouw voedingsschema om te voorzien in je eiwitbehoefte.

Let daarbij ook goed op je inname van vitamine B12. Dit komt voornamelijk voor in dierlijke voedingsmiddelen, waardoor veganisten vaak te weinig binnenkrijgen. Voor veel vegans biedt een vitamine B12 supplement uitkomst.

Persoonlijk voedingsschema op maat
Hulp nodig bij afvallen of spiermassa opbouwen? De door mij op maat gemaakte voedingsschema's helpen jou bij het bereiken van jouw doelen. Bulken of cutten? Een eetplan op maat van Voeding-en-fitness.nl zorgt ervoor dat jij resultaat boekt!
Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Wat is een sapkuur en kun je er mee afvallen?
wat is een sapkuur

Sapdiëten zijn steeds populairder geworden als zogenaamde 'quick fix'-routines, die een groot gewichtsverlies in een relatief korte tijd beloven. En soms ook andere gezondheidsvoordelen claimen, Lees blog

De Pindakaaswinkel review & ervaringen
review pindakaaswinkel

Ben jij ook zo gek op pindakaas als ik? Dan heb je vast wel eens van De Pindakaaswinkel gehoord. Bij De Pindakaaswinkel kun je verschillende Lees blog

Is Brinta of havermout gezonder?
brinta of havermout gezonder

Havermout of Brinta als ontbijt? Dit is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt door sporters. Want is Brinta nu hetzelfde als havermout of zijn Lees blog

REVIEW: SLANKER – FIT.nl afslank boek
slanker afslankboek

Gezond afvallen is in theorie niet heel moeilijk, door een calorietekort te creëren zal je vet gaan verliezen. In de praktijk blijkt echter dan veel Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 + zes =