• xxl nutrition korting

Plank uitvoering & juiste techniek voor sterke buikspieren

Laatste update op 5 augustus 2021

plank uitvoering
Voor sterke buikspieren en een verbeterde stabiliteit is de plank een goede oefening. Planking wordt steeds populairder en neemt gaandeweg de plaats in van de bekendere buikspieroefeningen als crunches en sit-ups. In het begin kan de plank een best zware oefening zijn, maar zoals met veel dingen in het leven baart oefening kunst! Hoe vaker je plankt, hoe beter het je afgaat.

Belangrijk is wel om een goede techniek te gebruiken bij deze fitness oefening. Hier op Voeding-en-fitness.nl leren we je de correcte plank uitvoering en geven we je aantal tips mee om snel beter te worden in het planken!

Welke spieren traint planken?

Met planken train je een aantal spiergroepen in het lichaam. De statische belasting van deze exercise is goed voor onder anderen de:

 • sixpack anatomieRectus abdominis; oftewel de rechte buikspier. Dit is de spier die je voornamelijk ziet wanneer je een sixpack hebt.
 • Transversus abdominis; oftewel de dwarse buikspier. Dit is de spier die een grote rol speelt bij de stabiliteit van de wervelkolom.
 • Erector spinae; dit is de verzamelnaam voor aantal rugspieren. Deze spieren lopen vanaf je bekken naar je nek en hoofd. Belangrijkste functie is het strekken van je wervelkolom.

Goede plank uitvoering en techniek

De correcte plank uitvoering leer je door onderstaande stappen te volgen.

 1. Neem een fitnessmatje en ga met je buik op de mat liggen.
 2. Plaats je onderarmen op de grond waarbij de armen gebogen zijn en je elleboog exact onder je schouder zit.
 3. Ga vervolgens op je tenen staan om je onderlichaam omhoog te brengen.
 4. Zorg ervoor dat je lichaam in een mooie rechte lijn blijft. Jouw hoofd, nek, rug en heupen blijven horizontaal.
 5. Span je buikspieren aan en trek je navel in.
 6. Blijf wel goed doorademen tijdens het uitvoeren van de plank.
 7. Blijf zo lang mogelijk in de correcte plank positie staan.
 8. Bouw het aantal seconden steeds verder uit, maar let op de goede houding.

xxl nutrition

Planking tips

 • Is de plank nog nét iets te zwaar voor je? Begin dan door te planken op je knieën. Hierdoor verdeel je het gewicht over je armen en knieën, waardoor het lichter wordt. Na een tijdje zal je merken dat dit je makkelijk afgaat en zo kan je langzaam werken naar een volledige plank.
 • Of is de gewone plank niet uitdagend genoeg? Er zijn talloze variaties om deze oefening zwaarder te maken. Zo kun je hem op één been doen, maar ook op één arm en één been. Word echter niet overmoedig, beter een normale variant met de juiste techniek en plank uitvoering dan een zwaardere versie met de verkeerde houding uitvoeren.
 • Naast dat het doen van de plank goed is voor je buikspieren heeft deze fitnessoefening nog meer voordelen. Zo helpt het je bij het leren ademen bij aangespannen buikspieren, wat nuttig is bij alle andere oefeningen. Ook helpt het bij het stabiliseren van de ruggenwervel en het verbeteren van de mobiliteit in je heupen.

Plank techniek video

Het filmpje hieronder toont je de juiste plank uitvoering.

Thuis makkelijk planken

Het mooie aan een oefening als de plank is dat je deze gemakkelijk thuis kunt doen. Het enige wat je nodig hebt is een fitnessmatje om het planken comfortabeler te maken en ervoor te zorgen dat je niet wegglijdt of last van je onderarmen krijgt. Heb jij een fitness mat nodig? Bij deze webshops kun je fitnessmatjes kopen.

Volg Marvin
Laatste berichten van Marvin (alles zien)
Meer interessante fitness tips
Ab Rollout uitvoering & techniek tips
ab wheel rollout

Zoek jij nog een pittige en goede fitness oefening voor het trainen van je buikspieren? Ab Rollouts zijn perfect om die sixpack nét even wat Lees blog

5 sixpack tips; hoe krijg je nu echt dat wasbordje?
sixpack voeding

De sixpack, oftewel het wasbordje, is de spiergroep die de mannen in de sportschool het liefst zichtbaar en goed getraind hebben. Tegelijkertijd laten de buikspieren Lees blog

Hanging Leg Raise uitvoering voor de onderste buikspieren
hanging leg raise uitvoering

Bij het trainen van de buikspieren doen veel mensen oefeningen die vooral gericht zijn op het bovenste gedeelte van de rechte buikspieren (rectus abdominis) en Lees blog

Een strakke buik begint in de keuken
strakke buik begint in de keuken

Een mooie, strakke buik. Wie wil dat nu niet? Toch lijkt het voor veel mensen een mysterie hoe ze hun buik zo strak zouden kunnen Lees blog

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × een =