Bijgewerkt op 22 april 2024 door Marvin
‘’Hoe word ik personal trainer, waar moet ik rekening mee houden en hoe word ik dan succesvol?’’ Als je bovenmatig geïnteresseerd bent in fitness, voeding en een gebalanceerde levensstijl heb je jezelf deze vraag vast wel eens gesteld. Mogelijk heb je al een baan en overweeg je een carrière switch. Of misschien studeer je nog, maar wil je niets liever dan mensen helpen met het bereiken van hun sportieve doelen. Hoe dan ook, personal trainer worden is momenteel helemaal in.
Dit is logisch, want sporten en een gezonde levensstijl worden steeds populairder. Daarbij geeft het een gevoel van vrijheid om je eigen zaak te starten. En zeg nu zelf, wat geeft meer voldoening dan mensen helpen met hun doelen te bereiken, inspireren en ze het maximale uit zichzelf te laten halen? Steeds meer mensen zijn op zoek naar ondersteuning in hun sport en levensstijl, dus waar wacht je nog op? Lees hieronder enkele tips om van jouw hobby je droombaan te maken! Zo weet jij precies hoe je Personal Trainer kunt worden!
Is Personal Trainer worden écht iets voor jou?
Voordat je gaat leren om Personal Trainer te worden is het belangrijk om deze stap goed te overwegen. Ben jij echt een goede trainer? Kun jij mensen begeleiden, motiveren en pushen om het maximale uit zichzelf te halen? Voordat je het traject ingaat om PT’er te worden en coach te worden moet je wel weten of dit écht iets voor jou is.
Zelf fanatiek sporten en interesse hebben in de fysiologische processen is één ding. Mensen met verschillende karakters en motivaties begeleiden is een tweede. Personal Trainer worden lijkt veel mensen leuk, maar vaak wordt onderschat hoeveel energie en inzet dit vereist. Begin bijvoorbeeld eens met het coachen van vrienden tijdens het trainen en vraag hen om feedback. Zo kom je erachter of je een geschikte Personal Trainer kunt zijn.
Behaal de benodigde diploma’s
Officieel genomen is een opleiding of diploma niet verplicht om aan de slag te gaan als PT’er. Iedereen kan zich inschrijven bij de KvK om vervolgens aan de slag te gaan als personal trainer. Toch is het ten zeerste aan te raden om de benodigde diploma’s te halen. Veel klanten vinden dit een belangrijk aspect en zullen specifiek vragen naar jouw achtergrond.
Voor de klant is een diploma de garantie dat jij de kwaliteit kan bieden die ze zoeken. Mensen zullen dus eerder voor je kiezen als je een fitness diploma op zak hebt.
De eerste stap is het behalen van je Fitvak A diploma. De opleiding Fitnesstrainer A is een prima basisopleiding, bestaande uit circa 50% uit theorie en 50% uit praktijk. Met het diploma op zak beheers je een breed scala aan vaardigheden en kun je direct aan de slag in de fitnessbranche. Als Personal Coach is het belangrijk dat je genoeg kennis hebt van fysiologie, prestatiepsychologie en processen zoals Progressive Overload en Supercompensatie.
Diploma behaald? Blijf leergierig!
Kennis is belangrijk, zeker als je klanten wilt voorzien van de beste tips & tricks. Daarom raden we ook aan om je te blijven ontwikkelen. Zo kun je ervoor kiezen om de vervolgopleiding Fitvak B opleiding te volgen. Ook bestaan er speciale personal trainers opleidingen. Deze kun je volgen als aanvulling op je Fitvak A en Fitvak B.
Wil je jezelf echt specialiseren? Overweeg dan ook om een specialistische opleiding te volgen, zoals ‘’Bootcamp Pro opleiding’’, ‘’Functional Trainer opleiding’’ of de ‘’Power Yoga opleiding’. Met dit soort extra personal trainer opleidingen blijf je op de hoogte van de laatste trends. Hierdoor kun je jouw klanten alle lessen en begeleiding bieden die ze willen.
Eigen PT bedrijf of in loondienst?
Je hebt de benodigde diploma’s van een erkende fitness opleider op zak en je bent er helemaal klaar voor: aan de slag gaan als personal trainer. Maar voordat je begint, rest je nog een belangrijke keuze. Ga je voor jezelf aan de slag en start je een eigen PT bedrijf? Of ga je in loondienst werken, bijvoorbeeld bij een reeds gevestigde firma.
Wat je ook kiest, beide keuzes hebben hun eigen voor- en nadelen. Het starten van een eigen bedrijf is spannend, maar geeft ook vrijheid en kan financieel aantrekkelijk zijn. Door in loondienst te gaan kies je voor zekerheid en kan je mogelijk nog veel van je collega’s leren.
Bedenk ook goed of je enkel 1-op-1 trainingen wilt geven of ook groepstrainingen wilt begeleiden. Bij 1 op 1 personal training kun je jouw klant echt alle focus en aandacht geven. Daarentegen kun je met groepslessen meerdere klanten tegelijk trainen en per groep dus meer verdienen in dezelfde tijd.
Onderscheid jezelf als Personal Trainer
Tegenwoordig wordt het steeds belangrijker om je als personal trainer te onderscheiden van de concurrentie. Immers, in elke dorp of stad zijn inmiddels wel personal trainers actief. Denk hierbij niet alleen na over je prijsstelling, je huisstijl of je diploma’s. Maar draag vooral ook een denkwijze uit die jij je klanten wil meegeven. De manier hoe jij je klanten inspireert is namelijk van grote invloed op de resultaten die ze behalen. En daarmee ook hoe positief ze over jouw personal training dienstverlening zullen zijn. Verzamel dus altijd feedback, zowel positief als negatief, om jouw coaching te verbeteren.
Een voordeel is dat je deze feedback kunt tonen op je website of social media. Zo kun je ervaringen delen en voor- en na foto’s. Potentiele klanten zijn namelijk altijd benieuwd naar ervaringen van anderen en de door hun behaalde resultaten.
Zo kunnen Online Personal Training klanten van Voeding-en-fitness.nl hun review achterlaten via Feedback Company. Ook deel ik wel eens persoonlijke ervaringen van sporters die gebruik hebben gemaakt van mijn voeding- en trainingsschema’s.
Groei verder
Als mens ben je nooit klaar met leren. Dit geldt voor je potentiële klanten, maar ook voor jezelf. Zoek daarom interessante samenwerkingen op met collega concurrenten. Deel ideeën. Vraag feedback aan klanten. Blijf leren. Zo wordt jouw hobby je droombaan en zal je werk nooit meer als werken voelen!
Wil jij echt Personal Trainer worden? Gebruik dan dit stappenplan van Voeding-en-fitness.nl om jezelf te ontwikkelen van fanatieke sporter naar erkend PT’er en begeleid sporters bij het bereiken van hun doelen!
Zou jij het leuk vinden om Personal Trainer te worden? Laat het mij weten in een reactie!
- Hoe lang kun je zonder drinken? - 12 september 2024
- Hoe lang kan je zonder eten? - 8 augustus 2024
- Transvetten: wat zijn het en hoe ongezond is transvet? - 1 augustus 2024
Veelgestelde vragen over Personal Trainer worden
Als Personal Trainer begeleid je sporters bij hun trainingen. Je maakt fitnessschema’s op maat en helpt jouw klanten om het maximale uit hun training te halen. Dit doe je door middel van persoonlijke begeleiding en aandacht. Zo kun je letten op de uitvoering en inzet van de sporter. Met jouw visie en enthousiasme kun je klanten motiveren en pushen om de beste resultaten te behalen. Naast het begeleiden van trainingen kun je ook coachen op eetpatroon, door bijvoorbeeld een voedingsschema op maat te maken.
In feite heb je geen specifiek diploma nodig om te starten als Personal Trainer. Ook zonder papiertje mag je mensen begeleiden. Het is echter wel aan te raden om verschillende diploma’s te halen. Dit staat niet alleen professioneler naar klanten toe. Ook zorg je door te studeren dat jij altijd de beste kwaliteit kunt bieden. Naast sportopleidingen als Fitvak A en Fitvak B kun je je verder specialiseren met een Personal Training opleiding.
Benieuwd naar het salaris van een Personal Trainer? Dit verschilt enorm. Zo is dit bijvoorbeeld afhankelijk van de keuze om als ZZP’er aan de slag te gaan of in loondienst te gaan werken. Werk je voor jezelf? Dan kun je natuurlijk je eigen uurtarief bepalen. Het uurtarief kan variëren van €40,- tot zelfs €120,- per uur. Dit is mede afhankelijk van factoren als ervaring, plaats, materiaalgebruik, aantal sessies per week en 1-op-1 trainingen of groepstrainingen.