• xxl nutrition banner

Paranoten zijn gezond en een bron van selenium

Paranoten zijn noten die aan bomen in Zuid-Amerika groeien. Ze zijn een heerlijke delicatesse en ze zitten vol gezonde vetten en nuttige vitaminen. Paranoten zijn hartstikke gezond. Ze voorzien je lichaam van belangrijke vitamine en mineralen zodat het goed kan functioneren. Een van die belangrijke mineralen is selenium. Er zit nog veel meer in waar je lichaam blij van wordt. Nieuwsgierig geworden? Ik vertel je alles in dit artikel op Voeding-en-fitness.nl!

zijn paranoten gezond selenium

Waar selenium goed voor is

Paranoten zijn een goede bron van selenium. Dit is een antioxidant die je lichaam tegen schadelijke stoffen beschermt. Het is dus zeker belangrijk om voldoende selenium binnen te krijgen. Niet alleen om je lichaam te beschermen maar het is ook van invloed op het functioneren van de hersenen, je immuunsysteem en zenuwstelsel.

Bij een seleniumtekort kun je last krijgen van een aantal symptomen. Dit zijn onder andere niet goed werkende hartspieren, spierpijn, onvruchtbaarheid en een verminderde weerstand. Ook kun je last krijgen van een trage schildklier en zelfs onvruchtbaar raken.

Giftig wanneer je ze in grote hoeveelheden consumeert

Vanwege de gezondheidsvoordelen lijkt het geweldig om veel paranoten te eten. Dit moet je niet doen want in enorm grote hoeveelheden kunnen ze giftig zijn. Dit komt door het selenium die erin zit.

Wanneer je te veel selenium binnenkrijgt dan ontstaat er seleniumtoxiciteit. Dit gaat gepaard met klachten zoals misselijkheid, buikpijn en diarree. Ook kun je last krijgen van haaruitval en afbrekende nagels. Dit zijn klachten die je zeker serieus moet nemen.

Een gezonde dosering eten

Hoeveel paranoten mag je per dag eten zonder dat ze voor vergiftiging zorgen? Een veilige bovengrens is om 15 gram paranoten per dag te eten. Uit onderzoek blijkt dat een hoeveelheid tot 25 gram ook nog veilig is maar dit verschilt per persoon. Dit komt neer op 3 tot 5 paranoten per dag.

Overigens is het helemaal niet erg wanneer je een keer te veel paranoten eet. Het wordt pas gevaarlijk wanneer je lange tijd achter elkaar te veel van deze noten consumeert. In dit geval kan er zeker een seleenvergiftiging ontstaan.

Kalium in paranoten

Een ander mineraal dat in paranoten zit is kalium. Dit mineraal reguleert de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Dit doet het samen met magnesium en chloride. Kalium is ook belangrijk voor het geleiden van de zenuwprikkels en het samentrekken van de spieren.

Wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk dan is kalium goed want het zorgt voor verlaging van de bloeddruk. Daarom zijn paranoten zo gezond. Maar eet hier zeker niet teveel van. Kalium zit overigens niet alleen in paranoten maar ook in aardappelen, fruit (vooral bananen), groenten, gedroogde vruchten, melkproducten en koffie.

Magnesium en de functie hiervan

Paranoten bevatten ook magnesium. Dit mineraal zorgt voor een goede werking van de spieren en is ook belangrijk bij de vorming van botten en het gebit. Magnesium zit veel in brood en volkoren graanproducten, in groenten en vlees. Het zit ook in noten en natuurlijk in paranoten.

Wanneer je vaak vermoeid bent of last hebt van onrustige benen dan kan magnesium dit soort problemen verhelpen. Eet dus zeker wat paranoten om extra energie te krijgen.

Omega 3 en 6 vetzuren

Van vis is bekend dat het de belangrijke Omega 3 en 6 vetzuren bevat. Deze vetzuren zijn belangrijk om je hart en hersenen optimaal te ondersteunen. Bovendien verminder je hier ontstekingen in het lichaam mee. Mensen met artrose en reuma hebben veel baat bij Omega 3 en 6.

Paranoten zijn een bron van deze vetzuren. Wanneer je een handje van deze noten eet dan krijg je 1,2 gram vet binnen waarvan een klein gedeelte uit Omega 3- en 6 vetzuren bestaat.

Paranoten zijn goed voor het hart en de hersenen

Je kunt je vast wel voorstellen dat paranoten goed zijn. Ze zijn goed voor je hart en hersenen. Dankzij de magnesium, selenium en de vetzuren blijven je hersenen langer gezond. Vooral voor ouderen is dit belangrijk.

De enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten in paranoten zijn ook gezond voor het hart. Door regelmatig wat van deze noten te eten verminder je het risico op hartaandoeningen. Het is natuurlijk niet zo dat je het hiermee helemaal uitsluit maar alle kleine beetjes helpen.

Positieve invloed op de werking van de schildklier

Dat paranoten gezond zijn dat is duidelijk, maar wist je dat ze ook een goede invloed op je schildklier hebben? De schildklier maakt een hormoon aan dat energie uit voedsel haalt. Dit is een onderdeel van de stofwisseling. Wanneer de schildklier te snel werkt dan krijg je last van een onrustig gevoel, zweten en hartkloppingen. Ook kun je teveel afvallen.

Een te langzaam werkende schildklier is ook niet goed want hierdoor kom je in gewicht aan. Je krijgt het sneller koud, voelt je vaak moe en je hart klopt trager dan normaal. Ook kun je last krijgen van verstoppingen van de darmen en dikke oogleden.

Paranoten bevatten selenium, belangrijk voor een goede werking van de schildklier. De schildklier bevat het hoogste seleniumgehalte van alle organen en weefsels. Ondanks dit is het natuurlijk niet goed om teveel selenium binnen te krijgen. Wees dus voorzichtig met de hoeveelheid paranoten die je eet.

hoeveel paranoten per dag

Je bloeddruk en cholesterol

Heb je last van een te hoge bloeddruk? Veel mensen met een te hoge bloeddruk hebben ook nog eens last van een hoog cholesterolgehalte. Paranoten hebben een positieve invloed op zowel de bloeddruk als cholesterol.

Dit komt omdat in deze noten magnesium en kalium zit. Dit vermindert het natrium in het lichaam waardoor de bloeddruk daalt. De enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten in deze noten verbeteren het cholesterolgehalte. Dat is ook weer goed met het oog op het risico op hartproblemen.

Ook nu weer is het belangrijk om niet te veel paranoten te eten. Houd altijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan.

Paranoten om af te vallen (dieet)

Per 100 gram paranoten leveren ze 656 kilocalorieën aan energie. Dat is best wel veel. Daarom is het niet verstandig om regelmatig deze noten te nuttigen. Toch kunnen paranoten helpen bij gezond afvallen. Dit heeft te maken met de gezonde vetten en eiwitten die erin zitten. Verder doen de vitaminen en mineralen hun werk waardoor dit je immuunsysteem en gezondheid ten goede komt.

Naast selenium, magnesium en kalium zit er ook zink en ijzer in deze noten. Verder bevatten ze vitamine B12 en vitamine C.

De conclusie is dan ook: paranoten zijn gezond

Juist omdat deze noten zoveel goede vetten, vezels, vitaminen en mineralen bevatten zijn ze gezond. En ook nog eens hartstikke lekker. Je kunt ze los eten maar ook in een recept verwerken. Bijvoorbeeld spaghetti met kip, courgette en paranoten. Of een bananencake met deze noten. Je kunt ze zelfs in een brood verwerken. Geniet echter met mate en neem niet meer dan 15-25 gram paranoten per dag.

Persoonlijk voedingsschema op maat
Hulp nodig bij afvallen of spiermassa opbouwen? De door mij op maat gemaakte voedingsschema's helpen jou bij het bereiken van jouw doelen. Bulken of cutten? Een eetplan op maat van Voeding-en-fitness.nl zorgt ervoor dat jij resultaat boekt!
Volg Marvin

Veelgestelde vragen over paranoten

✅ Hoeveel paranoten mag je per dag eten?

Omdat paranoten veel selenium bevatten, is het verstandig om er niet te veel van te eten. Wanneer je te veel selenium binnenkrijgt dan ontstaat er seleniumtoxiciteit. Dit gaat gepaard met klachten zoals misselijkheid, buikpijn en diarree. Het advies is om maximaal 15 – 25 gram paranoten per dag te eten, dit zijn 3 tot 5 noten.

✅ Wat doen paranoten voor je lichaam?

Paranoten zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals selenium, magnesium, gezonde vetten en eiwitten. Hierdoor ondersteunen deze noten verschillende processen in je lichaam. Denk aan de werking van je spieren, zenuwstelsels en immuunsysteem. De omega 3 en 6 vetzuren dragen bovendien bij aan een gezond hart- en vaatstelsel. Selenium is een antioxidant die je lichaam tegen schadelijke stoffen beschermt

✅ Welke vitamines en mineralen zitten in paranoot?

In paranoten zitten veel vitamines en mineralen. Zo is deze noot rijk aan o.a. selenium, kalium, magnesium, zink, ijzer, vitamine B12 en vitamine C.

✅ Zijn paranoten gezond?

Ja paranoten zijn gezond en passen uitstekend in een gezond eetpatroon. Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen, eiwitten en gezonde vetzuren. Houd wel rekening met het advies van maximaal 3 tot 5 paranoten per dag, vanwege de grote hoeveelheid selenium in deze noot.

Meer handige fitness tips
In welke kwark zitten de meeste eiwitten?
wat is de beste kwark

Waarschijnlijk heb jij als sporter, net als jouw gymbuddies, wel eens kwark voor het slapen gegeten. Veel krachtsporters kiezen voor magere kwark omdat dit veel Lees blog

Testosteron tekort: oorzaken & symptomen
testosteron tekort symptomen

Testosteron is een belangrijk hormoon en speelt een grote rol bij onze gezondheid en fysieke prestaties. Toch ervaren veel mannen in Nederland een tekort aan Lees blog

Plantaardige eiwitten: alles wat je moet weten over plantaardig eiwit
plantaardige eiwitten

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van ons eetpatroon. Zeker voor sporters is het belangrijk om genoeg eiwit binnen te krijgen, onder andere voor de opbouw Lees blog

Macro’s berekenen: hoeveel eiwitten, koolhydraten en vetten per dag nodig?
voedingsadvies harderwijk

Ben jij bewust bezig met sporten en wil je jouw eetpatroon optimaliseren? Dan is het belangrijk om meer focus te leggen op je macronutriënten. Macro's Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *