• xxl nutrition banner

Paleo Fitness: beweeg zoals de oermens

Laatste update op 8 juni 2020

paleo fitnessWaarschijnlijk heb je al eens gehoord van het Paleo dieet, waarbij je seizoensgebonden eet zoals de oermens ook deed. Deze populaire dieetmethode kent nu ook een eigen beweegwijze, genaamd Paleo fitness. Paleo fitness is gebaseerd op hetzelfde principe als het Paleo dieet: beweeg zoals je dat hoort te doen. In die zin wijkt Paleo fitness radicaal af van wat je normaal gesproken bij fitness en krachttraining verwacht. Het is de bedoeling dat je hele manier van leven als een fitness-routine wordt beschouwd. De oermens ging immers niet naar de sportschool. Hij bleef fit door zijn manier van leven. Maar hoe leef je nu als onze voorouders? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl kijk ik naar de voordelen en kenmerken van een Paleo beweegprincipe.

De voordelen van Paleo fitnessen

Als je een Paleo dieet volgt dan ken je de voordelen van Paleo al. Je geeft je lichaam voedsel dat is afgestemd op wat het nodig heeft. Hierbij houd je rekening met seizoensgebonden producten en eet je enkel wat in de natuur voorkomt. Dit is ook het concept achter Paleo fitness. Je kunt daarom ook dezelfde voordelen verwachten met zo een fitness-routine. Regelmatige lichaamsbeweging:

 • Verbetert je immuunsysteem
 • Verlaagt het risico op diabetes, osteoporose en beroerte
 • Bevordert de gezondheid van het hart
 • Verhoogt de levensduur
 • Houdt je lichaam sterk

Met een goede fitness routine wordt je immuunsysteem sterker, zelfs als je ouder wordt. Zodoende kun je vitaal genieten van de “gouden jaren.”

Daarnaast verbetert het de kwaliteit van je leven door het stressniveau te verlagen, depressie te voorkomen, je geheugen te verbeteren en helpt het je beter slapen. Natuurlijk is er nog een andere super belangrijk voordeel van fitness, het is een geweldig hulpmiddel om een ​​goed uitziende, slank en gespierd lichaam te ontwikkelen. En wie wilt dat nu niet?

Hoe ziet een Paleo beweegpatroon eruit?

Met de Paleo fitness routine kun je genieten van al deze voordelen, terwijl je de mogelijke negatieve effecten van een verkeerd fitnessplan vermijd. Met de andere fitness routines dwing je je lichaam om op een manier te bewegen die, evolutionair gezien, niet passend is. Vroeger had men namelijk geen machines of apparaten om mee te trainen.

Er is geen streng en onbuigbare aanpak voor een Paleo fitness programma. Over het algemeen wordt de nadruk gelegd op natuurlijke beweging (bij voorkeur buiten). Oefeningen waarbij je apparaten moet gebruiken zijn niet echt Paleo-vriendelijk. Evenmin intensieve krachttraining en lange cardio-sessies. Te veel cardio wordt zelfs als ongezond gezien. Het wordt aanbevolen door artsen, terwijl het schadelijk is voor je lichaam.

Met een langdurige cardio-sessie blijft je lichaam in een constante staat van vechten of vluchten. Hierdoor maakt je lichaam cortisol aan, worden ontstekingen veroorzaakt en de cellen van je lichaam raken beschadigt. Is jouw voedingspatroon hier niet goed op afgestemd dan gaat dit op den duur klachten geven.

Rust en herstel

Naast het ontmoedigen van een verslaving aan cardio, benadrukken Paleo oefenprogramma’s het belang van rust en hersteltijd. De workouts moeten je sterk en energiek laten voelen en niet uitgeput. De oefeningen moeten nooit het gevoel geven dat het een wrede vorm van marteling is geweest. Fitness is belangrijk, maar het moet je lichaam ondersteunen, en niet je leven overheersen.

Paleo Fitness kenmerken

Paleo fitness is uitermate veelzijdig en aanpasbaar aan individuele behoeften – net als Paleo voeding. Het belangrijkste aspect van een trainingsprogramma is hoe goed het voor je werkt. Over het algemeen kenmerkt een Paleo beweegpatroon zich door de volgende aspecten.

 • Lichte tot matige lichaamsbeweging is de basis (denk aan wandelen, zwemmen en fietsen)
 • Zware trainingsdagen worden afgewisseld met rustdagen om het herstel te bevorderen
 • Wandelen en rennen op natuurlijke ondergrond en niet op beton
 • Vroeger liep men op blote voeten, kies daarom voor hardloopschoenen die dit zoveel mogelijk nabootsen
 • Twee keer per week intervaltraining waarbij je zware oefeningen (zoals Pull Ups) afwisselt met lichte of matige bewegingsvormen
 • Twee keer per week krachttraining, welke standaard worden gevolgd door een rustigere dag
 • Sport zoveel mogelijk buiten
 • Train met een groep of trainingsmaatje om het sociale aspect te creëren
 • Slaap en rust genoeg om nét zo fit te worden als de oermens

paleo workout

Functional training

In Nederland zien we steeds meer sportconcepten die zich richten op deze functionele manier van bewegen. In plaats van isolatie oefeningen, zoals een Dumbbell Curl, met een vast aantal herhalingen wordt er getraind met grote en veelzijdige oefeningen. Het functioneel gebruiken van je lichaam staat hierbij centraal. Er wordt daarom ook veel gebruik gemaakt van het lichaamsgewicht als weerstand.

Bij zo’n HIIT workout (High Intensity Interval Training) beweeg jij zoals de oermens het deed en word je aanzienlijk fitter en sterker. Primitive Gym in Harderwijk is een voorbeeld van een sportschool met trainingen gericht op het Paleo fitness principe. Uit ervaring kan ik je zeggen dat deze workouts je een heerlijk voldaan gevoel geven. Meer weten? Bekijk hun website eens via de bovenstaande link.

Online voedingsbegeleiding
Met onze gezonde weekschema’s krijg jij elke week toegang tot een nieuw menu, compleet afgestemd op jouw lichaam, doelen en wensen. Ontvang simpele en gezonde recepten, handige boodschappenlijstjes, wekelijkse check-ups en een persoonlijke voedingsadviseur voor al jouw vragen!
Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Krachtige borstspieren? Push-ups bouwen net zoveel kracht op als bankdrukken
Push-ups met elastiek

De borstspieren, één van de meest populaire spiergroepen onder de vele krachtsporters die Nederland rijk is. Monday chestday is een algemeen bekend begrip in de Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Creatine feiten en fabels
beste creatine

Fitnessers en krachtsporters zijn over het algemeen bekend met creatine. Een grote groep sporters heeft het al één of meerdere keren gebruikt en zo niet, Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 − een =