• xxl nutrition banner

Overhead Cable Triceps Extension uitvoering

Bijgewerkt op 21 juni 2022 door Marvin

Wil jij gespierde armen kweken die de mouwen van je shirt vullen? Dan komt er meer bij kijken dan alleen je biceps trainen. Geef meer aandacht aan je triceps, want deze vormen het grootste gedeelte van je bovenarmen. De Overhead Cable Triceps Extension is een heerlijke oefening voor je triceps. Maar hoe voer je deze het best uit? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl leer ik je de Overhead Cable Triceps Extension uitvoering!

overhead cable triceps extension

Anatomie van je triceps

Voordat ik verder ga met de uitleg van deze fitness oefening, eerst wat meer informatie over de triceps. De volledige naam van deze spiergroep is de musculus triceps brachii en deze bevindt zich aan de achterzijde van de bovenarm. De belangrijkste functie van je tricep is het strekken van je bovenarm.

De triceps bestaat uit 3 delen, ook wel koppen genoemd. Dit zijn de caput longum (lange kop), caput mediale (mediale kop) en caput laterale (laterale kop). De functies van de caput longum in het schoudergewricht zijn het achterwaarts heffen van de arm en het zijwaarts naar het lichaam toe bewegen van de arm. De functie in het ellebooggewricht is het strekken van de arm. Daarnaast stabiliseert de caput longum het schoudergewricht bovenop de schouder.

De mediale kop en laterale kop hebben hun oorsprong aan de achterzijde het opperarmbeen. De koppen hechten aan de elleboog. De enige functiecomponent van de caput mediale en caput laterale is het strekken van de arm in het ellebooggewricht.

triceps anatomie

Overhead Cable Triceps Extension uitvoering

Voor deze oefening heb je een pulley / cable station nodig en een touw of rechte stang als greep. Volg het onderstaande stappenplan om deze triceps oefening goed uit te voeren.

 1. Ga met je rug naar de pulley staan waarbij je de greep op het hoogste punt hebt vastgezet.
 2. Zet 1 voet wat verder naar voren om jezelf makkelijker stabiel te houden.
 3. Pak het touw of de stang vast waarbij je vingers naar voren wijzen.
 4. Plaats je bovenarmen iets hoger dan horizontaal en houd een buiging in je ellebogen.
 5. Strek je onderarmen naar voren toe.
 6. Zorg er hierbij voor dat je ellebogen niet naar buiten toe bewegen.
 7. Maak de beweging af tot je armen gestrekt zijn, maar overstrek hierbij je ellebogen niet.
 8. Herhaal dit voor het gewenste aantal reps.

Techniek tips Overhead Triceps Extension

Om het maximale uit je triceps workout te halen, kun je de deze techniek tips toepassen.

 • Doe deze oefening niet te zwaar, want dan word je door het gewicht naar achter getrokken. Dit vergroot de kans op forceren en een foute houding. Kies liever een wat lichter gewicht en focus op de strekking van je triceps.
 • Je kunt verschillende variaties van de Overhead Cable Triceps Extension doen. Zo is het mogelijk om deze oefening op een bankje te doen, waardoor je een soort Seated Tricep Extension of Skullcrusher met kabel nabootst.
 • Ook bij deze oefening is je ademhaling erg belangrijk. Adem in voordat je de onderarmen strekt en adem uit wanneer deze gestrekt zijn (eindpunt van je beweging).
 • Zorg ervoor dat je schouderbladen niet naar voren bewegen bij het strekken van je ellebogen. Dit voorkom je door een geschikt gewicht te kiezen en te focussen op de beweging vanuit je triceps.

Overhead Cable Tricep Extension video

In de onderstaande video zie je de uitleg van de Overhead Cable Tricep Extensions.

Uitleg triceps oefeningen

Bij Voeding-en-fitness.nl leggen we meer tricepoefeningen uit. Naast de Overhead Cable Triceps Extension kun je ook de volgende fitness oefeningen leren;

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Marvin

Bron afbeelding: Muscleandstrength.com

Meer handige fitness tips
Preacher Curl isolatieoefening voor je biceps
preacher curl uitvoering

Een hele goede oefening voor grote spierballen is de Preacher Curl. De Preacher Curl isoleert je biceps en helpt bij de zoektocht naar massieve armen! Lees blog

Swiss Ball Crunch uitvoering & tips
thuis fitness met swiss ball

De buikspieren, iedereen wil ze graag laten zien. Helaas kunnen maar weinigen zeggen dat ze een goed getrainde sixpack hebben! Hoe krijg jij nu dat Lees blog

Leg Extension uitvoering om die bovenbenen te laten branden
leg extension uitvoering techniek

In een eerdere editie van de ‘Fitness oefening van de Week’ hebben we de Squat voor je uitgelegd. De Squat is een compound oefening, waarbij Lees blog

Barbell Row: effectieve compound oefening voor de rug
barbell row uitvoering

In een eerdere editie van de Fitness oefening van de Week hebben we de Lat Pulldown besproken, een rugoefening die zich focust op de latissimus Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 1 =