Bijgewerkt op 24 april 2024 door Marvin
Ben jij fan van de Indische keuken? Zelf houd ik van Indisch eten en vind ik het altijd lekker wanneer mijn vader een aantal Indische recepten maakt. Een bekend (bij)gerecht voor een rijsttafel is Orak Arik. Orak Arik wordt vaak klaargemaakt met geroerbakte groenten en ei. In principe kun je verschillende soorten groenten gebruiken, maar meestal wordt gekozen voor kool, wortels en / of bonen.
Gelukkig kun je altijd een eigen draai geven aan een gezond recept. Daarom is dit Orak Arik recept gebaseerd op prei. Heerlijk om te serveren bij een nasi gerecht en gebakken emping. Hieronder lees je precies wat je nodig hebt voor deze Orak Arik en hoe je dit Indische groenten gerecht zelf thuis kunt bereiden!
Wat heb je nodig voor dit Indische gerecht?
Om een portie Orak Arik met prei en ei te maken heb je de volgende ingrediënten nodig.
- 200 gram prei
- 1 heel ei
- 50 gram ei-eiwitten
- 10 gram sambal oelek
- 1/4 ui
- Een half teentje knoflook
- 1 theelepel gemberpoeder (djahé)
- Peper en zout
- Olijfolie
In plaats van de olijfolie en ei-eiwitten kun je kiezen voor de Cooking Spray en Liquid Egg Whites van XXL Nutrition. Dit is makkelijker én zorgt ervoor dat het Orak Arik recept minder calorieën bevat.
Orak Arik recept
Wil jij dit Indische groenten gerecht eens serveren bij een lekkere rijsttafel? Volg de onderstaande bereidingswijze voor dit Orak Arik recept en schotel jouw vrienden en familie een heerlijke rijsttafel voor.
- Verwijder de onderkant van de prei en haal het buitenste blad eraf. Snijd vervolgens de prei over de gehele lengte door de helft.
- Snijd nu dunne halve ringetjes van de prei en spoel ze goed door met koud water in een zeef (soms zit er nog wat zand in de prei).
- Meng vervolgens in een kom het ei, de ei-eiwitten, peper zout, sambal oelek en djahé. Snipper de uit in zo klein mogelijke stukjes en hak de knoflook fijn.
- Zet een pan op hoog vuur en verhit deze goed. Doe olijfolie of cooking spray in de pan en voeg de ui en knoflook toe. Bak dit even goed aan.
- Vervolgens voeg je de prei toe en bak je deze ongeveer 3 minuten mee.
- Daarna voeg je het ei-mengsel toe en blijf je constant roeren. Dit om te voorkomen dat het gaat klonteren. Blijf het geheel bakken tot het mengsel gestold is.
- De Orak Arik is nu klaar om te serveren.
Met dit Orak Arik recept maak je zelf een Indisch groenten gerecht. Uiteraard wordt deze maaltijd niet alleen gegeten in de Indische keuken. Het wordt geserveerd als bijgerecht, naast bijvoorbeeld nasi met pittige gehaktballetjes of een maaltijd met zilvervliesrijst en kipfilet en sajoer boontjes. Je kunt naar eigen smaak andere groenten toevoegen.
Voedingswaarden Orak Arik groenten gerecht
Hieronder zie je de voedingswaarden voor het Orak Arik recept. Zoals je kunt zien is dit niet voldoende voor een complete avondmaaltijd. Voor een compleet gerecht kun je deze geroerbakte groenten serveren met een rijstgerecht en kipfilet.
Zo krijg je een goede mix tussen eiwitten voor spiermassa opbouw, complexe koolhydraten als energiebron en gezonde vetten voor een goede hormoonbalans.
- Energie = 112 kcal
- Eiwitten = 11 gram
- Koolhydraten = 7 gram (waarvan 6 gram suikers)
- Vetten = 4 gram (waarvan 0,1 gram verzadigd vet)
- Leefstijlcoach vergoeding in zorgverzekering - 21 november 2024
- High Cable Bicep Curl uitvoering & uitleg - 13 november 2024
- Rood Licht Therapie: wat doet het voor je gezondheid? - 9 november 2024