• xxl nutrition banner

Rozendaal gezondste gemeente van Nederland

Bijgewerkt op 3 juni 2024 door Marvin

HARDERWIJK – In geen Nederlandse gemeente zijn de inwoners zo gezond als in het Gelderse Rozendaal. Uit nieuwe CBS-cijfers, geanalyseerd door gezondheidsplatform Voeding-en-fitness.nl, blijkt dat ruim acht op de tien Rozendalers in een “goede tot zeer goede gezondheid” verkeren. Althans, zo oordelen de inwoners van het villadorp zelf. Met name psychische klachten en ernstig overgewicht komen er relatief weinig voor, terwijl het percentage rokers nergens anders zo laag is.

Opvallend is dat de drie gemeenten met het hoogste percentage gezonde inwoners (Rozendaal, Bloemendaal en Gooise Meren) ook in de top-10 gemeenten met het hoogste gemiddelde inkomen staan. Andersom geldt dat gemeenten als Heerlen, Pekela en Brunssum, waar het percentage gezonde inwoners het laagst is, juist tot de gemeenten met de laagste gemiddelde inkomens behoren.

Volgens Marvin Grouw, gezondheidsspecialist van Voeding-en-fitness.nl, is de kans groot dat het verschil tussen de ‘gezonde’ en ‘ongezonde’ gemeenten alleen maar groter wordt. “Uit een FNV-onderzoek eerder dit jaar bleek al dat liefst 40 procent de huisarts en tandarts vermijdt uit angst voor hoge kosten. Met de huidige inflatie zal dit percentage verder oplopen.”

Een ander risico is volgens Grouw dat mensen het eigen risico ophogen, om de maandelijkse kosten van de zorgverzekering te drukken. Dat kan de drempel om naar de dokter te gaan wanneer er iets aan de hand is, echter verder verhogen.

Meeste overgewicht in Pekela, Amsterdam ‘rookhoofdstad’

De minst gezonde gemeenten zijn Heerlen en Pekela. In de Limburgse gemeente valt vooral op dat bijna één op de drie inwoners met psychische klachten kampt. In Amsterdam is dat percentage zelfs nog iets hoger. Ook kent de hoofdstad het hoogste percentage rokers: 23,9%. Dat is dan weer net een procent meer dan in Pekela, dat de tweede plek inneemt op dit vlak.

Misschien nog wel problematischer is echter het aantal mensen met overgewicht in de armste gemeenten van het land. Liefst 28,9% van de inwoners van Pekela heeft te maken met obesitas, nog eens 37,7% kampt met matig overgewicht.

Twentenaren grootste drinkers

Ook overmatig alcoholgebruik heeft vanzelfsprekend invloed op de gezondheid. In dat opzicht valt op dat dit vooral in de Overijsselse regio Twente een probleem is. In deze regio, die bekendstaat om zijn ‘zuipketen’ en tentfeesten, spant de gemeente Tubbergen de kroon. Liefst 17,2% van de inwoners drinkt overmatig, wat wil zeggen dat mannen meer dan 21 glazen per week drinken en vrouwen meer dan 14.

Ook Dinkelland, Hof van Twente en Wierden ‘scoren’ hoog op dit thema. Maar ook in gemeenten als Bloemendaal en Laren, die tot de gezondste van het land behoren, wordt flink gedronken.

Eilanders bewegen het meest

Tot slot dan nog een positieve noot: wonen op een van de Waddeneilanden nodigt uit tot bewegen. Hardlopen of fietsen in de zeewind doet een mens goed en vooral bewoners van Ameland en Terschelling maken daar maar wat graag gebruik van. Bijna twee op de drie bewoners van deze twee eilanden voldoen aan de RIVM-richtlijn van minimaal 2,5 uur per week ‘matig intensief bewegen’, verdeeld over meerdere dagen.

Ook in studentensteden als Wageningen, Groningen, Delft en Leiden ligt het percentage ruim boven het landelijk gemiddelde. In de Noord-Brabantse bijna-buurgemeenten Steenbergen en Rucphen voldoet daarentegen slechts één op de drie inwoners aan deze norm.

In de lijst hieronder is het mogelijk de gemeenten per onderwerp te sorteren:

Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Wanneer wordt eten en drinken een verslaving?
verslaving eten drinken

Koffie, suiker, alcohol: allemaal worden we dagelijks blootgesteld aan de verleiding van dit soort stoffen. We zien ook allemaal mensen in onze omgeving die er Lees blog

Wordt de diëtist vergoed door je zorgverzekering?
diëtist vergoeding

Overgewicht is een groot probleem in Nederland. Zo blijkt uit cijfers van het CBS dat 48,7% van de volwassenen (18 jaar en ouder) in Nederland Lees blog

De relatie tussen overgewicht en kanker
overgewicht en kanker

Het is algemeen bekend dat overgewicht allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Toch heeft een groot deel van de wereldbevolking te kampen met overgewicht. Nu blijkt Lees blog

BMI berekenen (Body Mass Index)
bmi berekenen

De Body Mass Index (BMI) is een methode die wereldwijd gebruikt wordt om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. De BMI formule kijkt Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *