• xxl nutrition banner

Oblique Crunch uitvoering & techniek tips

Bijgewerkt op 9 juli 2024 door Marvin

oblique crunch Vergeet jij niet je schuine buikspieren te trainen tijdens het fitnessen? Alleen Crunches of Hanging Leg Raises zijn niet voldoende om je buikspieren goed aan te pakken. Je schuine buikspieren, ook wel obliques genoemd, kun je trainen met oefeningen als de Dumbbell Side Bend en de Oblique Crunch. Sterke obliques zorgen er voor dat je buikje minder uitpuilt, waardoor je slanker oogt en je jouw buik beter onder controle hebt.

Maar hoe voer je nu een perfecte Oblique Crunch uit? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl leg ik je de Oblique Crunch uitvoering uit en geef ik je een aantal praktische techniek tips!

De schuine buikspieren

De obliques (schuine buikspieren) liggen aan beide kanten van je core naast de rechte buikspier, oftewel rectus abdominis. De schuine buikspieren omlijsten als het ware de rechte buikspier. De obliques zijn verantwoordelijk voor rotatie en lateroflexie van de wervelkolom. Tevens ondersteunen ze de rechte buikspier.

Bij zware compound oefeningen, zoals de Squat of Deadlift worden de schuine buikspieren geprikkeld, maar er zijn ook isolatie oefeningen zoals de Oblique Crunch die specifiek de schuine buikspier aanpakken.

De obliques kunnen we onderverdelen in de Musculus obliquus internus abdominis, oftewel binnenste schuine buikspier, en Musculus obliquus externus abdominis, oftewel buitenste schuine buikspier.

Oblique Crunch uitvoering

Door de onderstaande stappen te volgen kun jij de perfecte Oblique Crunch uitvoering leren. Het is belangrijk om deze fitness oefening goed uit te voeren. Zo voorkom je blessures en behaal je de beste resultaten.

 1. Leg een fitness matje op de grond en ga op je rug liggen
 2. Breng beide benen naar de rechterzijde
 3. Plaats je benen op elkaar en houd een lichte buiging in je knieën
 4. Plaats vervolgens je linkerhand achter je hoofd
 5. Breng nu je linker elleboog omhoog, zoals bij een normale crunch, alleen focus tijdens de beweging op de contractie van je schuine buikspieren
 6. Crunch omhoog (schouderbladen van de grond) en houd de bovenste positie een seconde vast
 7. Laat je bovenlichaam nu langzaam naar beneden zakken tot de startpositie
 8. Herhaal dit voor het gewenste aantal reps
 9. Draai je benen nu naar je linkerzij om de andere kant van je obliques te trainen

oblique crunch uitvoering

Schuine buikspieren trainen

 • Hoewel het bij de Oblique Crunch uitvoering niet mogelijk is om extra gewicht toe te voegen kun je wel focussen op een perfecte techniek en concentreren op de beweging.
 • Adem in tijdens de excentrische fase (naar beneden gaan) van de beweging en adem uit tijdens de concentrische fase (omhoog komen).
 • Houd je benen tijdens het crunchen op de grond, het is belangrijk dat alleen je bovenlichaam omhoog komt. Zo haal je de kracht puur uit je schuine buikspieren.
 • Alleen buikspieroefeningen doen is niet genoeg om je buikspieren zichtbaar te krijgen. Daar komt meer bij kijken, zoals het verlagen van je vetpercentage. Check mijn sixpack tips in deze blog!

Oblique Crunches uitleg video

Aan de hand van onze techniek tips kun je de schuine buikspieren goed trainen. Wil jij het nog even rustig bekijken? In de onderstaande video zie je de Oblique Crunch uitvoering.

Buikspieren thuis trainen

Met de Oblique Crunch kun je eenvoudig thuis je buikspieren trainen. Je hebt namelijk geen materiaal nodig. Wel kun je een fitnessmatje aanschaffen om de uitvoering wat comfortabeler te maken. Eventueel kun je met een schijf of dumbbell de buikspiertraining verzwaren. Bekijk in deze blog welk thuis fitness materiaal handig is om aan te schaffen.

Andere oefeningen voor het trainen van je buikspieren, naast de Side Bend en Hanging Leg Raises zijn onder andere; de Ab Wheel Rollout, Plank, Machine Crunch, Mountain Climbers en de Swiss Ball Crunch.

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)

Bron afbeelding: Bodybuilding.com

Meer handige fitness tips
Preacher Curl isolatieoefening voor je biceps
preacher curl uitvoering

Een hele goede oefening voor grote spierballen is de Preacher Curl. De Preacher Curl isoleert je biceps en helpt bij de zoektocht naar massieve armen! Lees blog

Swiss Ball Crunch uitvoering & tips
thuis fitness met swiss ball

De buikspieren, iedereen wil ze graag laten zien. Helaas kunnen maar weinigen zeggen dat ze een goed getrainde sixpack hebben! Hoe krijg jij nu dat Lees blog

Leg Extension uitvoering om die bovenbenen te laten branden
leg extension uitvoering techniek

In een eerdere editie van de ‘Fitness oefening van de Week’ hebben we de Squat voor je uitgelegd. De Squat is een compound oefening, waarbij Lees blog

Barbell Row: effectieve compound oefening voor de rug
barbell row uitvoering

In een eerdere editie van de Fitness oefening van de Week hebben we de Lat Pulldown besproken, een rugoefening die zich focust op de latissimus Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *