• xxl nutrition banner

Muscle Protect review – Body & Fitshop

Muscle Protect

€27,29
8.4

Gebruiksgemak

7.5/10

Prijs

9.0/10

Smaak

8.7/10

Samenstelling

8.5/10

Voordelen

 • Compleet BCAA supplement
 • Goede prijs
 • Bevat Citrulline, Beta Alanine en Glutamine

Nadelen

 • Niet alle stoffen goed gedoseerd

Bijgewerkt op 24 mei 2024 door Marvin

BCAA’s bestaan uit de aminozuren leucine, isoleucine en valine. Deze essentiële aminozuren zijn belangrijk voor de opbouw en het behouden van spiermassa. Veel sporters kiezen er daarom voor om een BCAA supplement te nemen voor, tijdens of vlak na hun training. Deze Branched Chain Amino Acids worden snel opgenomen door het lichaam en zouden de afbraak van spierweefsel tegen gaan. Een van de populairste BCAA supplementen is Muscle Protect van Body & Fitshop. Naast L-leucine, L-isoleucine en L-valine bevat dit product namelijk nog meer belangrijke stoffen, zoals glutamine, HMB en citrulline.

Benieuwd naar mijn ervaring met deze BCAA’s? Hieronder lees je de complete Muscle Protect review en vertel ik je alles over dit supplement van Body & Fit.

Ik heb Muscle Protect getest op de volgende punten:

 • Gebruiksgemak
 • Prijs
 • Smaak
 • Samenstelling

Body & Fitshop Muscle Protect

Voordat we verder gaan met mijn Muscle Protect review kijken we even naar wat Body en Fitshop zelf zegt over hun BCAA supplement.

“De meest innovatieve en populaire aminozuren formule onder bodybuilders en sporters. Ideaal tijdens en na de training! Muscle Protect kun je beschouwen als de super aminozuren formule. EAA’s (essentiële aminozuren) ken je ongetwijfeld, BCAA’s (branched chain amino acids), Glutamine en Leucine vrijwel zeker ook.

Je gebruikt ongetwijfeld een goed aminozuren product ’s ochtends of voor-, tijdens- of na de training. Deze producten worden snel opgenomen en hebben vrijwel direct werking. Nu is er Muscle Protect oftewel onze precies samengestelde totaal formule voor de Pro’s!

Kenmerken Muscle Protect:

 • Professionele totaal formule! BCAA, Leucine, Glutamine, Citrulline, Beta alanine, HICA, HMB, electrolyten en B6
 • Ideaal om te drinken tijdens en vlak na de training!
 • Gebruik nu de Amino’s van de PRO’s
 • Ook ideaal voor als je op dieet bent!
 • Instant opname
 • Maar liefst 40 servings per verpakking!
 • Heerlijk verfrissende smaken”

Gebruiksgemak van Muscle Protect

Het eerste onderdeel van mijn Muscle Protect review gaat over het gebruiksgemak. Is de gebruiksaanwijzing op het etiket duidelijk en makkelijk te volgen? En hoe lost het poeder op in water?

Volgens Body & Fitshop kun je Muscle Protect het best mixen met 200 ml water of sportdrank (1 dosering = 13 gram poeder). Op trainingsdagen drink je deze BCAA’s gedurende je training. Op rustdagen kun je het best een dosering nemen direct na het opstaan. Voor deze review heb ik uiteraard de gebruiksaanwijzing gevolgd. Tijdens mijn fitness workouts vul ik mijn bidon met water + Muscle Protect. Het poeder lost prima op door even te schudden. Op de dagen dat ik niet train neem ik een dosering in de ochtend.

Hier gebruik ik echter wel iets meer water bij 300 – 400 ml. Dit omdat ik vind dat het poeder met 200 milliliter niet helemaal lekker mengt. Er blijft dan wat residu bovenop het water drijven. Klein minpuntje is dat het maatschepje nogal breed is, net zo breed als de opening van de meeste bidons. Dat zorgt er voor dat er soms wat poeder naast m’n bidon belandt. Maar goed, dat kan natuurlijk ook aan mijn eigen onhandigheid liggen.

Op het label van Muscle Protect vind je verder alle voedingswaarden in een overzichtelijke tabel. Tevens worden alle ingrediënten en de dagelijkse dosering vermeld in het Nederlands, Duits, Engels en Frans.

Wat kost dit BCAA supplement?

Bij het testen van voedingssupplementen kijk ik natuurlijk ook naar de prijs. Wat betaal je voor deze BCAA’s en is dit duur of goedkoop in vergelijking met andere merken. In mijn Muscle Protect review kijk ik kritisch naar de kosten.

Prijsupdate augustus 2022

Je kunt Muscle Protect kopen bij Body & Fitshop voor €27,29. Voor dit bedrag krijg je 500 gram poeder, wat gelijk staat aan 38 doseringen van 13 gram. Wanneer je 13 gram per training aanhoudt kost Muscle Protect je €0,72 per dosering. Mijn eerste indruk is dat dit een scherpe prijs is voor een BCAA supplement. Maar om echt iets zinnigs te kunnen zeggen over de prijs heb ik deze vergeleken met andere merken.

In de tabel hieronder zie je de prijzen van BCAA Powder van XXL Nutrition, Real BCAA van Body en Gymshop, Instant BCAA van Bulk Powders en #1 All You Need van XXL Nutrition. Zoals je kunt zien is Muscle Protect per dosering goedkoper dan de andere BCAA supplementen. Wanneer de laagste prijs erg belangrijk voor je is, zit je met Body & Fitshop dus wel goed! Uiteraard zegt deze vergelijking verder niks over de samenstelling of kwaliteit van de supplementen.

Let op: in deze prijsvergelijking is gekeken naar de prijs per dosering, gebaseerd op 13 gram per dosering. 

muscle protect prijzen

Muscle Protect smaken

Wanneer je elke dag of bij iedere training een BCAA shake drinkt, is het natuurlijk fijn als deze lekker smaakt. In mijn Muscle Protect review deel ik mijn persoonlijke ervaring met de smaken.

Muscle Protect is te bestellen bij Body & Fitshop in 5 verschillende smaken, namelijk; Fresh Watermelon, Fruit Punch, Orange Xplosion, Refreshing Lemonade en Tropical Sensation. Allemaal fruitsmaakjes dus. En dat is denk ik het best voor een BCAA supplement. Je hebt dan een verfrissend drankje tijdens het sporten, wat vaak beter de dorst lest dan een vanille of chocolade smaak.

Voor deze review heb ik de verschillende smaken geprobeerd. Wanneer je het poeder mixt met 200 ml water vind ik de smaak iets te sterk. Tijdens mijn workouts mix ik het in mijn bidon met ongeveer 400 ml water en dan vind ik de smaak perfect. Iets minder overheersend, maar wel lekker verfrissend tijdens het sporten. Als ik een favoriete smaak moet aanwijzen ga ik voor de Fresh Watermelon.

Samenstelling Muscle Protect Body & Fitshop

Het belangrijkste onderdeel van al mijn aminozuur reviews gaat over de samenstelling. Welke stoffen zitten er in deze BCAA shake? En is het product goed gedoseerd? Ik deel mijn mening met je in deze Muscle Protect review!

Per dosering van 13 gram poeder krijg je de volgende aminozuren (en andere voedingsstoffen) binnen:

 • Leucine = 2391 mg
 • Isoleucine = 1195 mg
 • Valine = 1195 mg
 • Glutamine = 3031 mg
 • Citrulline Malaat = 1093 mg
 • Beta Alanine = 250 mg
 • HICA = 100 mg
 • HMB = 100 mg
 • Vitamine B6 = 0,8 mg

muscle protect review

Muscle Protect van Body & Fitshop bevat dus meer dan alleen de BCAA’s Isoleucine, Valine en Leucine. Maar wat is het nut van deze andere stoffen? Glutamine speelt een rol bij de werking van onze hersens én is betrokken bij de eiwitsynthese. Glutamine haal je onder andere uit eieren, kwark en melk. Ook in eiwitshakes zit vaak een behoorlijke hoeveelheid glutamine. Citrulline Malaat is een stofje dat bijdraagt aan een verbetering van het uithoudingsvermogen. Ook zorgt het er voor dat je minder lang last hebt van spierpijn. Beta Alanine zou je kracht en uithoudingsvermogen verbeteren. Het remt de aanmaak van melkzuur tijdens inspanning, waardoor je nét wat langer door kunt gaan.

HICA staat voor α-hydroxyisocaproic acid en is een vorm van leucine. Er is echter nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Het lijkt erop dat HICA bijdraagt aan de opbouw van spiermassa, maar vergelijkingen met leucine of HMB zijn er nog niet. HMB (Beta-hydroxy-beta-methylbutyrate) wordt al sinds 1990 veel gebruikt door bodybuilders. Het is een aminozuur dat het herstel van spierschade bevordert na een zware krachttraining. Dit voordeel lijkt echter vooral op te treden bij beginnende sporters of in geval van een blessure, omdat er dan meer spierschade ontstaat dan bij gevorderde sporters. Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling en is voornamelijk betrokken bij de afbraak en opbouw van aminozuren.

Body & Fitshop’s Muscle Protect bevat een combinatie van BCAA’s, aminozuren en vitamines die belangrijk zijn bij de opbouw van spieren en het herstel van spierweefsel na fysieke inspanning. Echter, niet alle stoffen zijn hoog genoeg gedoseerd voor een effectieve werking. Zo krijg je 5 gram BCAA’s binnen per dosering, terwijl meestal een dosering van 6 – 12 gram BCAA wordt aangeraden (in 2:1:1 ratio). Je zou de dosering dus iets kunnen verhogen. Ook zou Citrulline pas bij 5 gram per dag echt een meerwaarde hebben.

Muscle Protect review: mijn conclusie

Tot slot wil ik mijn Muscle Protect review eindigen met een korte conclusie. Net zoals in mijn andere supplementen reviews heb ik mijn persoonlijke ervaring met dit BCAA supplement gedeeld. Voor mij heeft Muscle Protect van Body en Fitshop een aantal voordelen, maar ook een paar nadelen. Ten eerste biedt dit supplement een zeer scherpe prijs. In vergelijking met andere BCAA supplementen is Muscle Protect een stukje goedkoper. Dit gaat echter niet ten koste van de kwaliteit.

Zo bevat Muscle Protect niet alleen de BCAA’s valine, isoleucine en leucine, maar ook andere belangrijke aminozuren die een rol spelen bij de eiwitsynthese. Helaas zijn niet alle ingrediënten hoog genoeg gedoseerd, maar dit kun je compenseren door een iets hogere dagelijkse dosering aan te houden. Vanwege de lage prijs kun je dit gerust doen. Zoek jij een BCAA shake met een hele goede prijs/kwaliteitsverhouding? Dan is Muscle Protect van Body & Fit zeker het proberen waard!

Top 5 beste aminozuren
Drink jij BCAA's voor, tijdens of direct na je workout? Wil jij enkel de allerbeste aminozuren gebruiken? Wij hebben de Top 5 beste aminozuren voor je op een rij gezet. Bekijk en bestel de beste supplementen voor herstel en spieropbouw direct online!
Volg Marvin

Deel jouw ervaring met Muscle Protect hieronder!

Heb jij deze BCAA’s van Body & Fitshop al eens geprobeerd? Laat jouw review achter in een reactie en help anderen bij het vinden van de beste supplementen!

Meer handige fitness tips
Stress maakt dikker?
Stress op voeding-en-fitness.nl

Stress, wie kent het niet? Iedereen ervaart wel eens een stressvolle periode in zijn of haar leven. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, een zeik-grage Lees blog

Ultra Fine Oats review – Body & Fitshop
Ultra fine oats

In een goed voedingsschema wordt aandacht besteed aan de juiste verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor ons Lees blog

No Xplode 3.0 review – BSN
No Xplode 3.0 review

No Xplode is één van de meest bekende pre-workout boosters aller tijden. Al sinds 2004 wordt NO Xplode door veel sporters gebruikt voor hun workout. Lees blog

Assault Pre Workout review – Musclepharm
assault beste pre-workout boosters

Na dat ook voor mij bleek dat Dedicated uit de schappen zou worden gehaald door Body & Fitshop, was ik op zoek naar een nieuwe Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

2 reacties:

 1. Helaas is de prijs inmiddels verdubbeld….

  • Helaas wel. Net zoals alle andere prijzen (denk aan benzine, energie en boodschappen), stijgen ook de prijzen van supplementen enorm. Ik zal komende week deze review weer updaten, met de huidige prijs erin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *