• xxl nutrition korting

Moet energiedrank verboden worden?

Laatste update op 8 februari 2021

energiedrank verbodenEnergiedrank is al vaker in het nieuws geweest. Onlangs hebben kinderartsen zelfs beweerd dat energiedrankjes verboden moeten worden. Deze populaire drankjes zijn voor kinderen (en uiteraard ook voor volwassenen) namelijk erg ongezond. In dit artikel wil ik een blik werpen op de relatie tussen energiedrank en gezondheid. Wat zijn de verschillende effecten van energydrankjes op ons lichaam en waarom zouden we deze moeten verbieden voor kinderen? Uiteraard ben ik ook benieuwd naar jullie mening, dus laat gerust een reactie achter onderaan dit artikel op Voeding-en-fitness.nl!

Soorten energiedrank

Energiedrankjes vinden we in veel verschillende varianten. Iedereen kent natuurlijk Red Bull, maar vooral onder kinderen en jongeren zijn de goedkope varianten als Bullit en Highway Energy veel populairder. Het probleem met deze energiedrankjes is dat ze voor nog geen 30 cent te koop zijn bij elke plaatselijke supermarkt. Hiernaast zijn er ook nog de Light energiedranken. Ook deze varianten zijn niet goed voor je gezondheid. Vaak zitten ze volgestampt met aspartaam en andere E-nummers.

Effecten van energiedrank op onze gezondheid

Energiedrankjes hebben verscheidene effecten op onze gezondheid. Helaas is het merendeel hiervan niet positief te noemen. Energydrank geeft je een oppeppend gevoel door de hoge dosering cafeïne, suikers en taurine. Al deze stofjes zorgen voor een stimulans. In de meeste blikjes energiedrank zit ongeveer 80 milligram cafeïne. Dat is evenveel als in een gemiddeld kopje filter koffie en ongeveer 4 keer zoveel als in 200 milliliter cola.

Wat zit er in energydrink?

Cafeïne

Cafeïne is een stof die je van nature in thee en koffie vind. Wanneer je een kleine hoeveelheid hiervan binnenkrijgt verbetert het je concentratie en prestatie. Wanneer je echter teveel cafeïne binnenkrijgt, zoals het geval is wanneer je veel energiedrank drinkt, heeft het echter veel nadelige gezondheidseffecten. Zo kun je onder andere hoofdpijn, rusteloosheid, angstgevoelens en misselijkheid ervaren.

Taurine

Taurine komt in grote hoeveelheden voor in het lichaam van zoogdieren en speelt een belangrijke rol in het cardiovasculaire systeem, de ontwikkeling en functie van spieren, de retina en het centrale zenuwstelsel. De lichaamseigen aanmaak van taurine is gewoonlijk beperkt; bij suikerpatiënten is het verbruik ervan sterk verhoogd. Taurine is één van de bekendere aminozuren. De dosering taurine in energiedrank is niet dermate hoog dat het schadelijk is voor de gezondheid!

Glucurono-lacton

Glucurono-lacton is een lichaamseigen stof die vrijkomt bij de afbraak van glucose in de lever. Via energiedrankjes krijg je meer glucuronolacton binnen dan via ander eten en drinken. Dit stofje stimuleert je en geeft je een fijner en opgewekt gevoel. Wanneer je hier echter veel te veel van binnen krijgt kan het op lange termijn leiden tot migraine en leveraandoeningen.

Energiedrank verbieden?

Kijkend naar energiedrank en gezondheid zien we de volgende negatieve effecten:

  • Negatieve effecten door de hoge concentratie suikers. Energiedranken bevatten 8 tot 15 gram koolhydraten per 100 milliliter, wat gelijk staat aan 2 tot 4 suikerklontjes. Door het hoge suikergehalte zijn ze ongeschikt als sportdrank. Dat vertraagt namelijk de vochtopname in de darm.
  • Vergroten de kans op overgewicht. Energydrank bevat veel calorieën, als je teveel kcal per dag binnenkrijgt zorgt dit ervoor dat je aankomt. (Bereken hier je dagelijkse caloriebehoefte)
  • Slapeloosheid. Wanneer je teveel energiedrankjes neemt loop je de kans om slecht in slaap te vallen ’s nachts. Dit wil je voorkomen, want rust is erg belangrijk. Het wordt vooral afgeraden om energydrink ’s avonds te drinken.
  • Uitdroging. Energiedranken kunnen het lichaam uitdrogen. Als je energiedrank drinkt, drink dan ook altijd voldoende water. Zeker bij warm weer, bij extreme inspanning of in combinatie met alcohol.
  • Hartritmestoringen. Vooral bij kinderen kan de hoge dosering stimulerende middelen leiden tot hartproblemen. In deze gevallen slaat het hart op hol, met mogelijk een hartstilstand tot gevolg. Natuurlijk gebeurt dit slechts sporadisch, maar het is zeker een reden om op te passen met het drinken van energiedrankjes.
  • Verslaving. Energydrank kan verslavend werken, aangezien mensen een behoefte ontwikkelen voor de stimulerende stoffen. Net zoals mensen die verslaafd zijn aan koffie, kunnen kinderen nu dus al op jonge leeftijd een verslaving ontwikkelen waarbij ze elke dag energiedrank MOETEN drinken.

Hoe om te gaan met energiedrank?

energiedrankDat kinderartsen oproepen tot een verbod gaat mij wat ver, aangezien we dan van alles moeten gaan verbieden. Uiteraard ben ik wel van mening dat energiedrankjes met mate gedronken moeten worden. Ik zie vooral veel kinderen elke dag meerdere blikken nuttigen. Dit kan vooral op de langere termijn veel negatieve effecten op de gezondheid teweegbrengen. Natuurlijk is het prima om eens per week een blikje Red Bull te drinken, mocht je dit lekker vinden. Het best is echter om gewoon veel water te drinken in plaats van frisdranken en/of energiedrank.

Het grote probleem is dat energiedrank gemakkelijk te verkrijgen is en spotgoedkoop is. Kinderen lopen met 30 cent naar de supermarkt en halen eenvoudig een blikje van deze rotzooi! Naar mijn mening is het hier een taak van de ouders om het gebruik van energiedrank te reguleren. Verbieden heeft vaak geen zin, maar zorg ervoor dat de kinderen verantwoord met energydrink om kunnen gaan.

Meer energie nodig?

Heb je toch een boost nodig? Neem eens groene thee of een kopje zwarte koffie! Dit werkt ook stimulerend en bevat veel minder calorieën en chemische stoffen dan de mierzoete energiedranken! Zoek je echt een boost in je energie voordat je aan een training begint? Dan kun je een pre-workout booster gebruiken.

Top 5 beste pre workouts
Zoek jij de beste Pre Workout Booster? Wil jij een knallende training met meer kracht, focus en spierpomp? Wij hebben de Top 5 beste pre-workout boosters speciaal voor jou samengesteld. Maximale resultaten voor de laagste prijs!
Volg Marvin
Laatste berichten van Marvin (alles zien)
Meer interessante fitness tips
Mineralen en vitaminen: Hoe kunnen ze jouw gezondheid ondersteunen?
mineralen en vitaminen

Mineralen en vitaminen spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van jouw mentale en fysieke gesteldheid. Het zijn namelijk de bouwstenen van jouw lichaam én Lees blog

8 tips tegen zweetlucht bij het sporten
zweetlucht bij sporten

Het is normaal om te zweten als je fanatiek aan het sporten bent. Zeker tijdens het hardlopen of tijdens een zware workout in de sportschool Lees blog

Goede voornemens volhouden met deze tips
goede voornemens volhouden

Elk jaar hoor je dezelfde vraag, wat zijn je voornemens voor dit nieuwe jaar? Er zal geen jaar voorbij gaan zonder dat je dit hoort. Lees blog

Hoe kan je jouw gezondheid verbeteren? Onze beste tips!
gezondheid verbeteren

In deze vreemde tijd zijn we allemaal met onze neuzen op de feiten gedrukt. We realiseren ons nu des te meer dat gezondheid nog belangrijker Lees blog

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf − 2 =