• xxl nutrition banner

Moet energiedrank verboden worden?

Bijgewerkt op 12 mei 2022 door Marvin

Energiedrank is al vaker in het nieuws geweest. Onlangs hebben kinderartsen zelfs beweerd dat energiedrankjes verboden moeten worden. Deze populaire drankjes zijn voor kinderen (en uiteraard ook voor volwassenen) namelijk erg ongezond. In dit artikel wil ik een blik werpen op de relatie tussen energiedrank en gezondheid. Wat zijn de verschillende effecten van energydrankjes op ons lichaam en waarom zouden we deze moeten verbieden voor kinderen?

energiedrank verboden

Uiteraard ben ik ook benieuwd naar jullie mening, dus laat gerust een reactie achter onderaan dit artikel op Voeding-en-fitness.nl!

Soorten energiedrank

Energiedrankjes vinden we in veel verschillende varianten. Iedereen kent natuurlijk Monster en Red Bull, maar vooral onder kinderen en jongeren zijn de goedkope varianten als Bullit en Highway Energy veel populairder. Het probleem met deze energiedrankjes is dat ze voor nog geen 30 cent te koop zijn bij elke plaatselijke supermarkt. Hiernaast zijn er ook nog de Light energiedranken. Ook deze varianten zijn niet goed voor je gezondheid. Vaak zitten ze volgestampt met aspartaam en andere E-nummers.

Effecten van energiedrank op onze gezondheid

Energiedrankjes hebben verscheidene effecten op onze gezondheid. Helaas is het merendeel hiervan niet positief te noemen. Energydrank geeft je een oppeppend gevoel door de hoge dosering cafeïne, suikers en taurine. Al deze stofjes zorgen voor een stimulans. In de meeste blikjes energiedrank zit ongeveer 80 milligram cafeïne. Dat is evenveel als in een gemiddeld kopje filter koffie en ongeveer 4 keer zoveel als in 200 milliliter cola.

Wat zit er in energydrink?

Wat zit er dan precies in energiedrank? Hieronder leg ik je de meest gebruikte ingrediënten van energiedrankjes uit.

Cafeïne

Cafeïne is een stof die je van nature in thee en koffie vind. Wanneer je een kleine hoeveelheid hiervan binnenkrijgt verbetert het je concentratie en prestatie. Wanneer je echter teveel cafeïne binnenkrijgt, zoals het geval is wanneer je veel energiedrank drinkt, heeft het echter veel nadelige gezondheidseffecten. Zo kun je onder andere hoofdpijn, rusteloosheid, angstgevoelens en misselijkheid ervaren.

Taurine

Taurine komt in grote hoeveelheden voor in het lichaam van zoogdieren en speelt een belangrijke rol in het cardiovasculaire systeem, de ontwikkeling en functie van spieren, de retina en het centrale zenuwstelsel. De lichaamseigen aanmaak van taurine is gewoonlijk beperkt; bij suikerpatiënten is het verbruik ervan sterk verhoogd. Taurine is één van de bekendere aminozuren. De dosering taurine in energiedrank is niet dermate hoog dat het schadelijk is voor de gezondheid!

Glucurono-lacton

Glucurono-lacton is een lichaamseigen stof die vrijkomt bij de afbraak van glucose in de lever. Via energiedrankjes krijg je meer glucuronolacton binnen dan via ander eten en drinken. Dit stofje stimuleert je en geeft je een fijner en opgewekt gevoel. Wanneer je hier echter veel te veel van binnen krijgt kan het op lange termijn leiden tot migraine en leveraandoeningen.

Energiedrank verbieden voor kinderen?

Kijkend naar energiedrank en gezondheid zien we de volgende negatieve effecten:

  • Negatieve effecten door de hoge concentratie suikers. Energiedranken bevatten 8 tot 15 gram koolhydraten per 100 milliliter, wat gelijk staat aan 2 tot 4 suikerklontjes. Door het hoge suikergehalte zijn ze ongeschikt als sportdrank. Dat vertraagt namelijk de vochtopname in de darm.
  • Vergroten de kans op overgewicht. Energydrank bevat veel calorieën, als je teveel kcal per dag binnenkrijgt zorgt dit ervoor dat je aankomt. (Bereken hier je dagelijkse caloriebehoefte)
  • Slapeloosheid. Wanneer je teveel energiedrankjes neemt loop je de kans om slecht in slaap te vallen ’s nachts. Dit wil je voorkomen, want rust is erg belangrijk. Het wordt vooral afgeraden om energydrink ’s avonds te drinken.
  • Uitdroging. Energiedranken kunnen het lichaam uitdrogen. Als je energiedrank drinkt, drink dan ook altijd voldoende water. Zeker bij warm weer, bij extreme inspanning of in combinatie met alcohol.
  • Hartritmestoornissen. Vooral bij kinderen kan de hoge dosering stimulerende middelen leiden tot hartproblemen. In deze gevallen slaat het hart op hol, met mogelijk een hartstilstand tot gevolg. Natuurlijk gebeurt dit slechts sporadisch, maar het is zeker een reden om op te passen met het drinken van energiedrankjes.
  • Verslaving. Energydrank kan verslavend werken, aangezien mensen een behoefte ontwikkelen voor de stimulerende stoffen. Net zoals mensen die verslaafd zijn aan koffie, kunnen kinderen nu dus al op jonge leeftijd een verslaving ontwikkelen waarbij ze elke dag energiedrank MOETEN drinken.

energiedrank verbieden

Hoe om te gaan met energiedrank?

Dat kinderartsen oproepen tot een verbod gaat mij wat ver, aangezien we dan van alles moeten gaan verbieden. Uiteraard ben ik wel van mening dat energiedrankjes met mate gedronken moeten worden. Ik zie vooral veel kinderen elke dag meerdere blikken nuttigen. Dit kan vooral op de langere termijn veel negatieve effecten op de gezondheid teweegbrengen. Natuurlijk is het prima om eens per week een blikje Red Bull Light te drinken, mocht je dit lekker vinden. Het best is echter om gewoon veel water te drinken in plaats van frisdranken en/of energiedrank.

Het grote probleem is dat energiedrank gemakkelijk te verkrijgen is en spotgoedkoop is. Kinderen lopen met 30 cent naar de supermarkt en halen eenvoudig een blikje van deze rotzooi! Naar mijn mening is het hier een taak van de ouders om het gebruik van energiedrank te reguleren. Verbieden heeft vaak geen zin, maar zorg ervoor dat de kinderen verantwoord met energydrink om kunnen gaan.

Meer energie nodig?

Heb je toch een boost nodig? Neem eens groene thee of een kopje zwarte koffie! Dit werkt ook stimulerend en bevat veel minder calorieën en chemische stoffen dan de mierzoete energiedranken! Zoek je echt een boost in je energie voordat je aan een training begint? Dan kun je een pre-workout booster gebruiken.

Top 5 beste pre workouts
Zoek jij de beste Pre Workout Booster? Wil jij een knallende training met meer kracht, focus en spierpomp? Wij hebben de Top 5 beste pre-workout boosters speciaal voor jou samengesteld. Maximale resultaten voor de laagste prijs!
Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Bruin worden: 11 tips om rekening mee te houden
11 tips over veilig zonnen

Teveel zonlicht kan schadelijk zijn voor je huid. Naast het bekende verbranden ligt er een groter gevaar op de loer,namelijk huidkanker. Uiteraard krijg je niet Lees blog

Stress maakt dikker?
Stress op voeding-en-fitness.nl

Stress, wie kent het niet? Iedereen ervaart wel eens een stressvolle periode in zijn of haar leven. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, een zeik-grage Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *