• xxl nutrition banner

Mineralen en vitaminen: Hoe kunnen ze jouw gezondheid ondersteunen?

Bijgewerkt op 7 april 2023 door Marvin

Mineralen en vitaminen spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van jouw mentale en fysieke gesteldheid. Het zijn namelijk de bouwstenen van jouw lichaam én geest. Maar hoe ondersteunen vitaminen en mineralen jouw gezondheid nu precies? Een goede vraag! In deze blog op Voeding-en-fitness.nl geven wij daar antwoord op. Lees snel verder.

mineralen en vitaminen

Supplementen met vitaminen en mineralen – zijn ze nuttig?

Elke dag dien je jouw lichaam van voldoende mineralen en vitaminen te voorzien. Ze houden immers verband met tal van lichaamsprocessen. Zo helpen ze jouw weerstand op peil te houden, maar ondersteunen zij eveneens jouw lichaam op het gebied van herstel en kracht.

Een tekort aan mineralen en vitaminen dient daarom voorkomen te worden. Supplementen kunnen, wanneer je een tekort aan een mineraal of vitamine hebt, een effectief hulpmiddel zijn.

“Iedereen zou ernaar moeten streven om elke dag voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen middels natuurlijke, gezonde voeding. Dit lukt echter lang niet iedereen. Wanneer je een tekort aan een vitamine of een mineraal hebt, dan kan het in sommige gevallen noodzakelijk zijn om hoogwaardige supplementen toe te voegen aan jouw dieet. Op die manier kun je snel jouw lichaam voorzien van de benodigde essentiële voedingsstoffen, waaronder vitamines en mineralen.”

Wanneer je niet tijdig een tekort aan een vitamine of een mineraal verhelpt, dan kan dit een negatieve impact op jouw functioneren hebben. Veel mensen voelen zich bijvoorbeeld moe, hebben een gebrek aan focus en energie, en krijgen sneller last van een griep. Supplementen met mineralen en vitaminen kunnen een eenvoudige manier zijn om tekorten te reduceren dan wel te voorkomen, aldus David.

Toch is het belangrijk om jezelf onder meer te richten op het verrijken van jouw dieet met meer natuurlijke en gezonde producten. Lees verder om erachter te komen hoe dit zit.

Voeding als basis voor extra mineralen en vitaminen binnenkrijgen

Het moge duidelijk zijn: Mineralen en vitaminen zijn onmisbaar! Afgezien van het feit dat je supplementen met deze essentiële voedingsstoffen kunt gebruiken, is het zaak om jouw voedingspatroon te verrijken met gezonde voedingsmiddelen. Dit is dé manier om tegemoet te komen aan jouw voedingsstofbehoefte.

Kies idealiter voor donkere bladgroenten, fruit, en voedingssoorten zoals vlees en vis om jouw lichaam van extra vitamines en mineralen te voorzien. In vlees zit bijvoorbeeld veel ijzer, magnesium en zink. Maar ook vitaminen kom je tegen in tal van vleessoorten, zoals de B-vitaminen.

Daarnaast zitten donkere bladgroenten en fruit boordevol vitamine C, vitamine A en foliumzuur. Dat is niet alles; ook zijn ze rijk aan mineralen, waarbij je kunt denken aan calcium, kalium en ijzer. Kortom, voldoende groenten, fruit en vlees eten is een erg belangrijke bron van mineralen en vitaminen. Iets waar eenieder zich mee bezig zou moeten houden.

Mineralen en vitaminen: Zoeken naar de juiste balans

Overweeg jij om jouw voedingsschema aan te passen of te verrijken met bepaalde supplementen of voedingsmiddelen? Dan is het raadzaam om een voedingsdeskundige te raadplegen die jou daarbij kan helpen. In samenspraak met diegene kun je kijken hoe je het beste jouw voedingspatroon kunt veranderen – in positieve zin!

Het is altijd zoeken naar de juiste balans tussen bepaalde voedingsmiddelen en voedingssupplementen. Te weinig is niet goed, maar te veel natuurlijk ook niet. Sommige vitaminen en mineralen kun je immers in jouw lichaam opslaan. Denk daarbij aan de in vetoplosbare vitaminen. Een overschot plas je dus niet uit en een overtolligheid kan een toxische werking in jouw lichaam hebben.

Daarom is het altijd verstandig om radicale veranderingen in jouw dieet eerst voor te leggen aan een voedingsdeskundige, zoals een diëtist of voedingsadviseur. Op die manier kun je met een gerust hart jouw dieet dusdanig aanpassen, dan je jouw lichaam op een verantwoorde én effectieve manier van extra mineralen en vitaminen voorziet.

Let op de ADH bij supplementen

Wil jij de vitamine supplementen gebruiken? Let dan goed op de ADH. ADH staat voor aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Deze ADH geeft aan hoeveel van een bepaalde stof (in dit geval dus vitamine en mineralen) voldoende is voor een gemiddeld persoon. Let op, er zijn natuurlijk individuele verschillen. Zwangere vrouwen hebben bijvoorbeeld een hogere behoefte aan foliumzuur. Bij het kopen van vitaminesupplementen is het belangrijk om op de dosering te letten.

Sommige merken bevatten namelijk heel hoge doseringen, waardoor je al snel te veel van bepaalde vitaminen binnenkrijgt. Zeker in combinatie met een gevarieerd eetpatroon. Voor veel vitamines is dit niet direct schadelijk, maar sommigen kunnen tot klachten leiden wanneer je er stelselmatig teveel van binnenkrijgt.

Zo kan een te hoge inname van vitamine B6 leiden tot neuropathie (een zenuwaandoening). Bepaal dus eerst of je wel echt suppletie met vitamines nodig hebt. Zo ja, kies dan een product met veilige dosering.

Wil je toch een vitamine-supplement gebruiken om jouw dagelijkse inname aan te vullen? Bekijk dan op Voeding-en-fitness.nl de Top 5 beste multi-vitaminen!

Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Bruin worden: 11 tips om rekening mee te houden
11 tips over veilig zonnen

Teveel zonlicht kan schadelijk zijn voor je huid. Naast het bekende verbranden ligt er een groter gevaar op de loer,namelijk huidkanker. Uiteraard krijg je niet Lees blog

Creatine werking, voordelen, dosering en beste creatine
creatine gebruiken tijdens het cutten

Fitnessers en krachtsporters zijn over het algemeen bekend met creatine. Een grote groep sporters heeft het al één of meerdere keren gebruikt en zo niet, Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *