• xxl nutrition banner

Mind Lab Pro review – Universal Nootropics

Mind Lab Pro

€59,95
7.3

Gebruiksgemak

8.5/10

Prijs

6.0/10

Werking

7.5/10

Voordelen

 • Makkelijk in gebruik
 • Betere focus en concentratie
 • Geen onnodige toevoegingen
 • Bevat 11 nootropics

Nadelen

 • Hogere prijs
 • Hoofdpijn bij meer dan 2 capsules

Bijgewerkt op 27 juni 2021 door Marvin

Focus, leervermogen en minder stress uit een potje? Dat klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn. Toch wordt het gebruik van nootropics steeds populairder. Vooral studenten en mensen met een hoge werkdruk gebruiken deze supplementen om de hersenfunctie een boost te geven. Zo is Mind Lab Pro een nootropic die jouw geheugen stimuleert, de concentratie verhoogt en de mentale prestaties verbetert. Althans, als we de maker Opti-Nutra mogen geloven.

Voor de supplementen reviews heb ik deze Universal Nootropic getest. Benieuwd naar mijn ervaring? Lees de Mind Lab Pro review hieronder en ontdek de voordelen en nadelen!

Ik heb Mind Lab Pro getest op de volgende punten:

 • Gebruiksgemak
 • Prijs
 • Werking / effect

Opti-Nutra Mind Lab Pro

Voordat we verder gaan met mijn Mind Lab Pro review kijken we even naar wat Opti-Nutra zegt over hun nootropic supplement.

“Mind Lab Pro® – Universal Nootropics is zonder twijfel de meest uitgebreide nootropic die momenteel op de markt is. Het levert een geweldige prestatie met alleen de allerbeste ingrediënten om de klus te klaren. Mind Lab Pro® verbetert de focus, verhoogt het leervermogen, vermindert stress, bevordert neurogenese en beschermt de hersenen tegen oxidatieve stress. Dit is totale hersenoptimalisatie.”

 • 11 wetenschappelijk geteste brain boosters
 • Veilig en vrij van illegale stoffen
 • Alle stoffen in de juiste dosering
 • Geschikt voor veganisten

Wat zijn nootropics?

Voordat ik dieper in ga op mijn Mind Lab Pro ervaring vind ik het belangrijk om even stil te staan bij nootropics. Want wat zijn nootropics nu precies? Nootropics worden ook wel smart drugs genoemd en worden gebruikt om beter in je vel te zitten, meer focus te hebben en betere mentale prestaties te leveren. Er zijn veel verschillende stofjes die op hun eigen manier werken. Nootropics zijn volledig natuurlijk en zouden helpen bij het verkrijgen van meer energie, concentratie, motivatie en een betere nachtrust.

Eigenlijk kun je nootropics vergelijken met een vitaminen & mineralen supplement. Deze houden je lichaam gezond, waar nootropic supplementen de hersenfunctie stimuleren. Ze stimuleren bijvoorbeeld de aanmaak van neurotransmitters en helpen bij de communicatie tussen linker- en rechter hersenhelft. En belangrijker; nootropics zijn compleet veilig om te gebruiken. Benieuwd naar mijn mening? Lees hier onder mijn Mind Lab Pro review!

Gebruiksgemak van Mind Lab Pro nootropics

Het eerste onderdeel van mijn Mind Lab Pro review gaat over het gebruiksgemak. Is de dagelijkse dosering eenvoudig in te nemen? En wordt er voldoende informatie gegeven op de verpakking?

Mind Lab Pro komt in een compact potje met inhoud van 60 capsules. Het potje is handig mee te nemen. Zo heb ik hem in mijn werktas zitten, zodat ik een dosering nootropics kan nemen wanneer ik daar behoefte aan heb. Volgens de gebruiksaanwijzing neem je een dosering van 2 tot 4 capsules in de ochtend of in het begin van de middag. Aangeraden wordt om te starten met 2 capsules, mocht je weinig effect merken dan kun je het langzaam opbouwen naar 3 tot 4. De capsules zelf zijn best groot, maar met een slokje water prima door te slikken.

Op het label van Mind Lab Pro vind je meer informatie over de ingrediënten en wordt ook de exacte samenstelling getoond. Dit maakt duidelijk wat je precies binnenkrijgt. Veel merken werken met een zogeheten proprietary blend, waarbij niet de exacte hoeveelheid per stofje wordt genoemd. Dit vind ik een sterk punt van Opti-Nutra. Je kunt op basis van deze informatie jouw ideale dosering bepalen.

Wat kost deze Universal Nootropic van Opti-Nutra?

Bij Voeding-en-fitness.nl vinden we het belangrijk dat jij de laagste prijs betaalt voor jouw voedingssupplementen. Daarom kijk ik in mijn Mind Lab Pro review kritisch naar de prijs. En vergelijk ik dit met de kosten van andere nootropics.

Je kunt Mind Lab Pro voor €59,95 bestellen. Als je uitgaat van een dosering van 2 capsules, dan haal je 30 doseringen uit 1 potje. Omgerekend betaal je dan bijna 2 euro voor een dosering. Mijn eerste gevoel bij deze prijs is dat Mind Lab Pro een redelijk dure nootropic is. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het lastig vind om realistische kosten in te schatten. Omdat ik nog niet heel veel nootropic reviews heb geschreven. Bij pre workout reviews of eiwitshake reviews vind ik het makkelijker om dit in te schatten.

Om te kunnen zeggen of Mind Lab Pro duur of goedkoop is in vergelijking met andere nootropics heb ik hieronder een prijsvergelijking gemaakt. Je ziet onder andere de prijzen van OmniMind en BrainBooster. Zoals je kunt zien liggen de prijzen per dosering tussen de €1,50 en €2,00. Dit zijn dus normale kosten voor het gebruik van een nootropic supplement. In deze vergelijking is Mind Lab Pro wel de duurste van de vier merken.

nootropic prijzen

Mind Lab Pro werking en samenstelling

Het belangrijkste onderdeel van mijn Mind Lab Pro review gaat natuurlijk over de werking en samenstelling. Welke nootropics worden gebundeld in dit product? Ook deel ik mijn persoonlijke ervaring met het gebruik van Mind Lab Pro.

Omdat Mind Lab Pro een complete mix van nootropics bevat is het geschikt voor allerlei doelgroepen. Zo kan het gebruikt worden om de leerprestaties te ondersteunen bij studenten of de focus te stimuleren bij analytisch werk. Maar ook 55 plussers kunnen Mind Lab Pro gebruiken om het geheugen te verbeteren en sporters ervaren meer motivatie en concentratie bij hun wedstrijden.

Welke stoffen zitten er in Mind Lab Pro en welk effect hebben ze op jouw hersenfuncties?

 • Citicoline 250 mg – Cognizin® = Citicoline helpt hersencellen energie te geven en tegelijkertijd de neurale elektrische impulsen te optimaliseren die alle gedachten voeden.
 • Fosfatidylserine (PS) 100 mg – Sharp PS® Green = PS is een fosfolipidenverbinding die 15% van de vetten in de hersenen bevat. Het is geconcentreerd in hersencelmembranen, waar het helpt de vloeibaarheid te behouden, de receptoren te optimaliseren en neurotransmitters zoals acetylcholine te bevorderen.
 • Bacopa Monnieri 150 mg = Een aanrader voor een heldere geest. Bacopa Monnieri verbetert het geheugen, Is goed voor de geestelijke gezondheid en de cognitieve hersenfuncties, Ondersteunt het centrale zenuwstelsel en heeft een positieve werking op de gemoedstoestand.
 • Lion’s Mane Mushroom 500 mg = Lion’s Mane is de enige paddenstoel waarvan veronderstelt wordt dat het de gezondheid van de hersenen ondersteunt door de levering van hericenonen en erinacines.
 • Maritime Pine Bark extract 75 mg = Levert een complex van proanthocyanidine-antioxidanten die de bloed-hersenbarrière kunnen passeren en de schadelijke effecten van giftige vrije radicalen die in de hersenen zijn geconcentreerd kunnen neutraliseren.
 • L-Tyrosine 175 mg = L-Tyrosine is een aminozuur dat onderdeel uitmaakt van vrijwel elk eiwitmolecuul in alle levende wezens. Tyrosine is een voorloper van een stof die ervoor zorgt dat je lekker in je vel zit.
 • L-Theanine 100 mg – Suntheanine® = L-Theanine is een afgeleide van een aminozuur uit de groene theeplant en heeft een verkwikkend effect en boost de energie.
 • Rhodiola Rosea 50 mg = Van Rhodiola wordt aangenomen dat het cognitie-kritische neurotransmitters stimuleert en ondersteunt. Rhodiola heeft een zogenaamde adaptogene ondersteuning. Dat betekent dat het je zenuwstelsel in de ideale balans tussen stress/spanning (opgewektheid) en ontspanning (sloomheid) probeert te brengen.

Mind Lab Pro bevat een mix van nootropics die allemaal een positief effect hebben op de gemoedstoestand, concentratievermogen, alertheid, focus en denkvermogen. Helaas worden veel claims momenteel nog onderzocht door de EFSA (European Food Safety Authority). Pas na goedkeuring mogen de gezondheidsclaims daadwerkelijk worden aangenomen.

Mijn ervaring met Mind Lab Pro

mind lab pro reviewZoals je hebt kunnen lezen bevat Mind Lab Pro van Opti-Nutra 11 verschillende nootropics die allemaal hun eigen effect op de hersenactiviteit hebben. Helaas kan ik van de meeste stoffen nog niet zeggen of de werking daadwerkelijk wetenschappelijk wordt ondersteund. Ze worden nog onderzocht door de EFSA. Wel kan ik natuurlijk mijn eigen ervaring met deze Universal Nootropic delen.

Om het effect van Mind Lab Pro te ervaren heb ik dit product ongeveer een maand gebruikt. Tijdens mijn werkdagen nam ik een dosering van 2 capsules vlak voor of net na de lunch. Het viel mij vooral op dat ik scherper was en mijn focus langer kon volhouden op de dagen dat ik deze nootropic gebruikte. Op de dagen zonder Mind Lab Pro was ik sneller afgeleid en merkte ik dat mijn concentratie minder was. Handig wanneer ik veel werk had liggen, maar eigenlijk weinig motivatie en zin had om hier mee aan de slag te gaan.

Twee capsules is voor mij de juiste dosering. Om te testen of het effect sterker werd bij een hogere dosering heb ik een aantal keer 4 capsules genomen. Voor mij werkt dit niet prettig. Ik kreeg namelijk elke keer hoofdpijn bij deze dosering. Uiteraard kan de effectieve dosering per persoon verschillen, maar ik raad zeker aan om met 2 capsules te starten.

Mind Lab Pro review: mijn conclusie

Tot slot wil ik mijn Mind Lab Pro review eindigen met een korte conclusie. In deze review hebben jullie mijn persoonlijke ervaring met deze Universal Nootropic kunnen lezen. Voor mij heeft dit product van Opti-Nutra enkel voordelen, maar ook nadelen. Mind Lab Pro is makkelijk in het gebruik en biedt een compleet arsenaal aan nootropics. Dit maakt deze smart drug geschikt voor diverse doeleinden en groepen. Ondanks dat ik nog geen gedegen uitspraken kan doen over de werking van alle stoffen, merkte ik zelf duidelijk een toename in focus, motivatie en denkvermogen.

Ik heb deze Universal Nootropic vooral in de werksfeer getest. Maar sporters hebben ook baat bij deze effecten. In vergelijking met andere merken ligt de prijs ietsjes hoger. En bij een hogere dosering kreeg ik hoofdpijn als bijwerking. Daarom raad ik je aan om te beginnen met 2 capsules als je Mind Lab Pro wilt gebruiken. Wanneer jij een hoge werkdruk hebt of moet leren voor tentamens, dan kan Mind Lab Pro je helpen!

mind lab pro ervaring

Volg Marvin

Deel jouw ervaring met Mind Lab Pro hieronder

Heb jij deze Universal Nootropic al eens gebruikt? Laat jouw review achter in een reactie en help anderen bij het vinden van de beste supplementen!

Meer handige fitness tips
Mindscopic review & ervaringen
mindscopic review

Tegenwoordig zijn we steeds drukker en worden er dagelijks mentale prestaties van ons verwacht. De druk om te presteren is (te) hoog en focus, concentratie Lees blog

BrainBooster review & ervaring
brainbooster review

De meeste van jullie kennen alle fitness supplementen wel. Creatine, eiwitshakes, pre workout boosters... veel sporters gebruiken bijna dagelijks wel één of meerde voedingssupplementen. Deze Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Voedingsadviseur en Personal Trainer aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor XXL Nutrition. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Daarnaast help ik al bijna 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + elf =