• xxl nutrition banner

Military Press uitvoering en techniek tips

Bijgewerkt op 18 december 2023 door Marvin

military press schoudersDe Military Press (ook wel Overhead Press genoemd) is één van de basis fitness oefeningen voor je schouders. In bijna ieder fitnessschema kom je de Military Shoulder Press wel tegen. Traditioneel wordt deze schouderoefening uitgevoerd met een barbell (rechte stang). Een variant die bijna identiek is hieraan is de Dumbbell Shoulder Press. De Military Press kan je zowel staand als zittend uitvoeren.

Deze press oefening is goed om meer kracht en spiermassa op te bouwen in je gehele schoudergordel. Uiteraard is het wel erg belangrijk om de juiste techniek te leren. Daarom leggen we je op Voeding-en-fitness.nl de correcte Military Press uitvoering uit. Volg deze uitleg en je behaalt maximale resultaten en voorkomt blessures.

De schouderspieren

Voordat ik je de Military Press uitvoering ga uitleggen kijken we even naar de schouders zelf. De schouder is een complex gewricht en wordt onderverdeeld in 3 gedeelten;

 • Deltoideus Anterior: het voorste deel van de schouder. Heeft als functies het voorwaarts kantelen van de arm (anteversie), het naar binnen draaien van de schouder (endorotatie) en het van het lichaam af bewegen van de arm (abductie).
 • Deltoideus Lateralis: het middelste deel van de schouders. Heeft als functie het opzij bewegen van de arm van het lichaam af (abductie). Dit deel zorg voor de breedte in de schouderspieren.
 • Deltoideus Medialis: het achterste deel van de schouder. Heeft als functies het achterwaarts kantelen van de arm (retroflexie), het naar buiten draaien van de schouder (exorotatie) en het van het lichaam af bewegen van de arm (abductie).

beste schouderoefeningen

Military Press uitvoering

Wil je de perfectie techniek voor de Military Press leren? Volg dan onderstaande stappen.

 1. Neem een barbell en kies het juiste gewicht om mee te trainen
 2. Ga achter de stang staan en plaats je voeten op schouderbreedte
 3. Pak de barbell vast met overhandse greep (beide handen bovenop de stang)
 4. Til de barbell op tot boven je schouders en houd hierbij een rechte rug
 5. Laat het gewicht langzaam zakken tot iets boven je borst
 6. Stoot de barbell vervolgens explosief uit, zonder je ellebogen op slot te zetten
 7. Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal reps van de Military Press

military press uitvoering

Techniek tips Military Shoulder Press

Bij fitness oefeningen is het belangrijk om de juiste techniek aan te leren. Een verkeerde beweging kan zorgen voor blessures én die wil je voorkomen. Nu je de correcte Military Press uitvoering weet is het slim om de onderstaande tips in acht te nemen.

 • Houd een rechte rug tijdens de gehele beweging. Je wilt je schouderspieren trainen, daarom is het niet de bedoeling dat je de kracht uit je rug gaat halen. Merk je dat je voorover moet leunen of juist overdreven achterover leunt om de barbell uit te stoten bij de Overhead Press? Dan is het slim om een lichter gewicht te kiezen.
 • Let erop dat je de ellebogen niet helemaal uitstrekt en op slot zet bij de opwaartse fase van de Military Press. Je haalt dan niet alleen de spanning van je schouderspieren af, je vergroot ook nog eens de druk op je elleboog gewricht. Dit kan zorgen voor overbelasting of een andere blessure.
 • Nog niet zo’n ervaren krachtsporter? Veiligheid voor alles! Begin de Military Press uitvoering te leren door hem zitten uit te voeren in een Smith Machine. Zo kun je de beweging onder de knie krijgen voordat je hem los (en zwaarder) gaat uitvoeren.

Military Overhead Press video

Het onderstaande filmpje laat de juiste Military Press uitvoering en techniek zien.

Thuis schouders trainen

Wil jij de Military Press graag uitvoeren om je schouders te trainen, maar sport je niet bij een sportschool? Geen nood, je hebt namelijk enkel een stang met gewichten nodig. Het kopen van een barbell plus een aantal schijven is een kleine investering, die zich zeker terug zal betalen. Je kunt de stang namelijk voor veel verschillende oefeningen gebruiken. Dus niet alleen voor de Military Press, maar bijvoorbeeld ook voor de Barbell Row of Barbell Curl.

Meer schouderoefeningen

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Marvin

Bronnen afbeeldingen: muscleforlife.com & fittipdaily.com

Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Krachtige borstspieren? Push-ups bouwen net zoveel kracht op als bankdrukken
Push-ups met elastiek

De borstspieren, één van de meest populaire spiergroepen onder de vele krachtsporters die Nederland rijk is. Monday chestday is een algemeen bekend begrip in de Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Creatine werking, voordelen, dosering en beste creatine
creatine gebruiken tijdens het cutten

Fitnessers en krachtsporters zijn over het algemeen bekend met creatine. Een grote groep sporters heeft het al één of meerdere keren gebruikt en zo niet, Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

2 reacties:

 1. Hey bij het stukje “uitvoering en tips military press” staat een typfoutje. bij deltoideus anterior van het lichaam af bewegen, staat er adductie in plaats van abductie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *