Bijgewerkt op 19 augustus 2024 door Marvin
We hebben een druk leven. Naast werk of studie proberen we tijd te maken om vaker te gaan sporten, leuke dingen te doen én ons sociale leven op peil te houden. Oh en er moet natuurlijk ook nog geslapen worden. Je zou bijna denken dat er geen tijd meer is om te koken. Heb jij ook vaak het gevoel dat je te weinig tijd hebt om een gezonde maaltijd te koken na het werken? Dan is de kans groter dat je kiest voor een snelle hap of ongezonder gerecht. Gelukkig kun je hier makkelijk iets tegen doen.
Meal prepping kan in dit soort drukke levens echt een uitkomst bieden. Door gezonde maaltijden voor de gehele week te bereiden bespaar je tijd en kun je jouw dagen efficiënter indelen. Maar hoe begin je met mealpreppen? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl geef ik je 5 meal preppen tips voor beginners!
Wat is meal preppen?
Wil jij beginnen met meal preppen? Dan ga je eigenlijk gewoon aan de slag met het bereiden van maaltijden voor de rest van de week (of voor een aantal dagen). Door je lunch of avondeten alvast voor te bereiden maak je het jezelf op die dagen een stuk gemakkelijker. Je hoeft namelijk niet meer te koken, maar kunt je maaltijd simpelweg opwarmen en daarna eten.
Ideaal wanneer je laat thuis komt van je werk en ’s avonds nog andere verplichtingen hebt. Misschien wil je fitnessen ’s avonds, maar misschien wil je gewoon leuke dingen met vrienden of familie doen. Mealprepping zorgt ervoor dat je minder stress hebt om je maaltijden en minder geneigd bent om toch maar even ongezond eten te bestellen.
Een goede mealprep kost je op 1 dag misschien een paar uurtjes. De rest van de week bespaar je echter veel tijd die je normaal gesproken in de keuken zou doorbrengen. Met een goede voorbereiding kun je de gehele week lekker, gezond en vers eten. Goed beginnen met meal preppen? Hier vind je de mealprep accessoires die je nodig hebt, zoals een rijstkoker en bakjes.
Meal preppen tips
Wil jij beginnen met mealpreppen? Bekijk de meal preppen tips hieronder om zo efficiënt en praktisch mogelijk aan de slag te gaan!
- Maak een weekplanning
- Boodschappen doen
- Simpele maaltijden
- Zorg voor genoeg bakjes
- Bewaren in koelkast of vriezer
1. Maak een duidelijke weekplanning
Voordat je met meal preppen begint is het handig om een weekplanning te maken. Zet voor jezelf op een rijtje op welke dagen je later terug bent uit je werk en wat je plannen of verplichtingen in de avonduren zijn. Zo krijg je inzicht in wat voor jou het meest praktisch is. Heb je een paar dagen waarop je eigenlijk weinig tijd hebt om te koken? Dan kun je voor die dagen alvast een maaltijd voorbereiden.
Dit betekent echter niet dat je direct voor de hele week hoeft te preppen. Heb je namelijk dagen waarop je wél tijd hebt om een uitgebreide maaltijd te bereiden? Dan kun je dit natuurlijk ook gewoon lekker blijven doen. Je mealprept dan enkel voor de dagen waarop het echt nodig is. Ook kun je rekening houden met de dagen waarop je gaat trainen en je rustdagen. Op een actieve dag heb je meer nodig, dus kun je een grotere maaltijd bereiden (met bijvoorbeeld meer koolhydraten).
2. Boodschappen doen voor je mealprep
Een andere tip voor het meal preppen is dat je slim boodschappen moet doen. Wanneer je groot inkoopt kun je veel besparen op de kosten van je boodschappen. Let dus goed op de aanbiedingen van supermarkten in je buurt en shop voordelig. Bepaal van te voren, bij het maken van je planning, wat voor maaltijden je wilt klaarmaken. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat je kiest voor verse en gezonde voedingsmiddelen.
Maar denk ook aan wat je lekker vindt en welke producten praktisch zijn. Bij een meal prep sta je 1 dag langer in de keuken, maar door handige producten te kiezen kun je ook hier tijd besparen. Ga dus voor producten die eenvoudig te snijden en bereiden zijn.
Bied jouw supermarkt de mogelijkheid om online te bestellen en thuis te bezorgen? Dan raad ik dit zeker aan voor het mealpreppen. Je koopt namelijk in één keer veel producten voor de rest van de week. Dit kun je samen met je andere weekboodschappen laten bezorgen. Zo bespaar je ook tijd op het doen van je boodschappen!
3. Meal prep simpele maaltijden
Nu kun je beginnen met het meal preppen zelf, oftewel het voorbereiden van meerdere maaltijden. Stel je maaltijden samen met complexe koolhydraten, groentes en een eiwitbron. Ga efficiënt te werk en zet de kip alvast in de marinade en breng het water aan de kook. Ondertussen kun je alle verse groentes snijden.
Bij een mealprep is het zaak om de maaltijden zo simpel mogelijk te houden. Je kunt wel exotische producten kiezen om allerlei recepten te proberen. Maar dit is meestal niet handig. Ten eerste kost het meer tijd om al deze gerechten klaar te maken. En daarnaast zijn die voedingsmiddelen vaak ook minder goed te bewaren en vers te houden.
Gezonde voeding is belangrijk, maar sla niet door in het meal preppen. Je kunt het best je avondmaaltijden preppen en eventueel bakjes met eten meenemen voor de lunch. Ga niet alle tussendoortjes mealpreppen. Dit is onnodig veel werk, aangezien je ook gewoon snel een tussendoortje kunt pakken zonder te preppen. Denk bijvoorbeeld aan volkoren crackers met kipfilet en hummus, met een stukje fruit of een handje noten erbij.
4. Koop genoeg tupperware bakjes
Meal preppen is handig, maar je hebt wel praktische bakjes nodig om alles te bewaren. Haal dus genoeg (tupperware) bakjes in huis. Je kunt het best kiezen voor vierkante plastic bakjes. Dan kun je namelijk alle ruimte in de koelkast of vrieskast optimaal benutten. Qua grootte ben je natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid die je eet en nodig hebt om aan je dagelijkse caloriebehoefte te komen.
Koop niet meteen de goedkoopste bakjes, maar kies een merk met stevige bakken en goede sluiting. Als je een maaltijd mee wilt nemen wil je natuurlijk voorkomen dat het deksel losschiet in je tas. Dat zou immers zonde zijn van je mealprep werk!
5. Eten bewaren in koelkast of vriezer
Tot slot is het goed om na te denken over het bewaren van je geprepte maaltijden. Over het algemeen kun je de volgende stelregel volgen:
3 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer
Laat verse maaltijden niet te lang in de koelkast staan, aangezien dit de kans op bederven vergroot. Zet je maaltijden voor de eerst komende dagen in je koelkast. Heb je meer maaltijden klaargemaakt? Dan kun je deze in je vriezer bewaren en de avond van te voren (of de ochtend zelf) uit de vriezer halen om te laten ontdooien. Zorg wel voor het first in first out principe (FIFO voor de ex-vakkenvullers onder ons). Zo weet je zeker dat er niet per ongeluk een maaltijd langer in de koelkast of diepvriezer blijft staan dan goed is.
Ga je een nieuwe koelkast kopen? Ga dan bij voorkeur voor een model met luchtvochtigheidsregeling of 0-graden zone. Deze zones houden jouw voedingsmiddelen langer vers, wat uiteraard ook jouw meal prep maaltijden ten goede komt. Bekijk hieronder de beste koelkasten met vershoudzone.
Welk eten is geschikt voor meal preppen?
Sommige voedingsmiddelen zijn niet geschikt voor een mealprep. Dit komt omdat ze niet lekker blijven of niet bewaard kunnen worden in de diepvries. Hieronder vind je etenswaren die je goed kunt gebruiken bij het meal preppen. Gebruik deze producten in jouw gezonde maaltijden.
Koolhydraten
- Rijst (bij voorkeur zilvervliesrijst)
- Pasta
- Zoete aardappel
- Quinoa
- Noodles / mie
- Wraps (niet invriezen)
Eiwitbronnen
- Kipfilet en kippendij
- Kalkoen en kalkoendij
- Rundergehakt
- Biefstuk
- Zalm
- Witvis
- Eieren
- Tofu
- Tonijn
Groenten
- Broccoli
- Sperziebonen
- Bloemkool
- Prei
- Champignons
- Spinazie
- Courgette
- Paprika (niet invriezen)
- Komkommer (niet invriezen)
Vetten
- Noten en zaden
- Lijnzaadolie
- Kokosolie
- Olijfolie
- Cooking spray
- Avocado
- Pindakaas
Houd er rekening mee dat sommige producten niet geschikt zijn voor invriezen. Dit zijn onder andere zuivel, eieren, gekookte aardappels en groentesoorten die veel vocht bevatten.
Extra meal prep tips video
Nog even rustig terugkijken wat mealpreppen is en hoe je het best kunt beginnen met jouw meal prep? In deze video vind je nog veel meer tips.
Ben jij al bezig met mealpreppen? Laat in een reactie op deze blog weten hoe jij dit aanpakt!
- Leefstijlcoach vergoeding in zorgverzekering - 21 november 2024
- High Cable Bicep Curl uitvoering & uitleg - 13 november 2024
- Rood Licht Therapie: wat doet het voor je gezondheid? - 9 november 2024
Bron afbeeldingen: Menshealth.com