• xxl nutrition korting

Makkelijker bewegen door supplement met vitamine C

Laatste update op 27 augustus 2021

Vitamine C

Tegenwoordig bewegen mensen veel te weinig. De automatisering zorgt ervoor dat ook op het werk minder bewogen hoeft te worden. Dit sedentaire (zittend) gedrag kan in de toekomst allemaal gezondheidsklachten met zich meebrengen. Van overgewicht en diabetes, tot slijtage aan gewrichten en hart- en vaatziekten. Meer bewegen is noodzakelijk, maar voor veel mensen is dit niet op te brengen. Zij kunnen zich er niet toe aanzetten om meer te gaan bewegen. Misschien is er nu een oplossing! Voedingswetenschappers van de Arizona State University hebben het effect van vitamine C op de weerzin om te sporten onderzocht. Wat blijkt? Door vitamine C ga je makkelijker sporten!

Vitamine C

Over vitamine C, oftewel ascorbinezuur, is bijna alles wel bekend. Dit zorgt ervoor dat er weinig onderzoek meer naar wordt gedaan. Toch blijkt dat relatief veel mensen een tekort aan vitamine C in hun lichaam hebben. Om jullie ervan te overtuigen dat het van belang is om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen even een overzichtje van de effecten op de gezondheid:

  • Nodig bij de synthese van collageen, de meest voorkomende bouwstof van het menselijk lichaam
  • Spiermetabolisme
  • Versterkt de absorptie van ijzer in de darm
  • Synthese hormonen
  • Functioneert als co-enzym in meer dan 800 verschillende biochemische reacties in het lichaam waaronder hydroxylatie.
  • Versterking van het immuunsysteem

Te weinig vitamine C

Een langdurig tekort aan vitamine C kan leiden tot een verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en scheurbuik. Dit brengt onder andere tandvleesbloedingen, onderhuidse en inwendige bloedingen met zich mee. Wil je meer lezen over ascorbinezuur, oftewel vitamine C, kijk dan eens naar dit artikel van het Voedingscentrum.

Opzet van dit onderzoek

De onderzoekers van de Arizona State University verzamelde 24 mannen tussen de 18-35 jaar met overgewicht en minder dan 45 micromol vitamine C in hun bloed. Deze mannen werden in 2 groepen verdeeld, waarvan 1 groep elke dag 1000 mg vitamine C als supplement kreeg toegediend. De andere groep kreeg een placebo-middel.

De onderzoekers monitorden tijdens deze studie hoeveel de mannen bewogen. Hieruit konden zij afleiden hoeveel kcal per kg lichaamsgewicht de mannen elke week verbrandden. De onderzoekers ontdekten dat de suppletie met vitamine C het calorieverbruik door beweging verhoogde.

Meer sporten voor vitamine C?

De voedingswetenschappers concludeerden uiteindelijk dat de verhoogde vitamine C spiegel helpt bij het verbranden van calorieën en mensen meer zin om te sporten ontwikkelen dan wanneer zij een tekort aan ascorbinezuur in hun lichaam hebben.

vitamine c sporten

Bron:
Vitamin C supplementation slightly improves physical activity levels and reduces cold incidence in men with marginal vitamin C status: a randomized controlled trial.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25010554


Via Voeding-en-fitness.nl kun jij eenvoudig online supplementen kopen. Denk jij dat je een tekort aan vitamine C hebt, omdat je te weinig fruit eet? Stimuleer de motivatie om te sporten door een ascorbinezuur supplement van hoge kwaliteit te kopen. Dit kan bijvoorbeeld bij:

Volg Marvin
Laatste berichten van Marvin (alles zien)
Meer interessante fitness tips
5 supplementen voor een betere gezondheid
supplementen voor een betere gezondheid

Probeer jij je gezondheid te verbeteren? Dan is het belangrijk om kritisch te kijken naar je voeding-  en beweegpatroon. Als je elke dag lekker en Lees blog

Vitamines en mineralen: alles wat je moet weten!
mineralen in voeding

Bijna iedereen weet wel wat vitamines zijn, misschien iets minder mensen weten wat mineralen zijn. Zo goed als iedereen weet ook dat vitamines en mineralen Lees blog

Heb ik extra vitamine D in de winter nodig?
vitamine D supplementen

De dagen worden steeds korter en de zon laat zich steeds minder zien. Velen van ons gaan 's ochtends in het donker naar hun werk Lees blog

De 5 beste pre workout ingrediënten voor een optimale training
beste pre workout ingrediënten

Behoor jij tot die grote groep krachtsporters die graag een pre workout neemt voor het trainen? Veel mensen kunnen wel wat extra energie, focus en Lees blog

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × vijf =