• xxl nutrition banner

Makkelijker bewegen door supplement met vitamine C

Bijgewerkt op 25 oktober 2023 door Marvin

Vitamine C

Tegenwoordig bewegen mensen veel te weinig. De automatisering zorgt ervoor dat ook op het werk minder bewogen hoeft te worden. Dit sedentaire (zittend) gedrag kan in de toekomst allemaal gezondheidsklachten met zich meebrengen. Van overgewicht en diabetes, tot slijtage aan gewrichten en hart- en vaatziekten. Meer bewegen is noodzakelijk, maar voor veel mensen is dit niet op te brengen. Zij kunnen zich er niet toe aanzetten om meer te gaan bewegen.

Misschien is er nu een oplossing! Voedingswetenschappers van de Arizona State University hebben het effect van vitamine C op de weerzin om te sporten onderzocht. Wat blijkt? Door vitamine C ga je makkelijker sporten!

Vitamine C

Over vitamine C, oftewel ascorbinezuur, is bijna alles wel bekend. Dit zorgt ervoor dat er weinig onderzoek meer naar wordt gedaan. Toch blijkt dat relatief veel mensen een tekort aan vitamine C in hun lichaam hebben. Om jullie ervan te overtuigen dat het van belang is om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen even een overzichtje van de effecten op de gezondheid:

  • Nodig bij de synthese van collageen, de meest voorkomende bouwstof van het menselijk lichaam
  • Spiermetabolisme
  • Versterkt de absorptie van ijzer in de darm
  • Synthese hormonen
  • Functioneert als co-enzym in meer dan 800 verschillende biochemische reacties in het lichaam waaronder hydroxylatie.
  • Versterking van het immuunsysteem

Te weinig vitamine C

Een langdurig tekort aan vitamine C kan leiden tot een verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en scheurbuik. Dit brengt onder andere tandvleesbloedingen, onderhuidse en inwendige bloedingen met zich mee. Wil je meer lezen over ascorbinezuur kijk dan eens naar dit artikel van het Voedingscentrum.

Opzet van dit onderzoek

De onderzoekers van de Arizona State University verzamelde 24 mannen tussen de 18-35 jaar met overgewicht en minder dan 45 micromol vitamine C in hun bloed. Deze mannen werden in 2 groepen verdeeld, waarvan 1 groep elke dag 1000 mg vitamine C als supplement kreeg toegediend. De andere groep kreeg een placebo-middel.

De onderzoekers monitorde tijdens deze studie hoeveel de mannen bewogen. Hieruit konden zij afleiden hoeveel kcal per kg lichaamsgewicht de mannen elke week verbrandden. De onderzoekers ontdekten dat de suppletie met vitamine C het calorieverbruik door beweging verhoogde.

Meer sporten door vitamine C?

De voedingswetenschappers concludeerden uiteindelijk dat de verhoogde vitamine C spiegel helpt bij het verbranden van calorieën en mensen meer zin om te sporten ontwikkelen dan wanneer zij een tekort aan ascorbinezuur in hun lichaam hebben.

vitamine c sporten

Vitamine C bronnen

Wil je meer van deze vitamine uit je voeding halen? Vitamine C zit in groente, fruit en aardappelen. Vooral citrusfruit, kiwi’s, bessen, aardbeien, paprika en koolsoorten bevatten veel ascorbinezuur.

Via Voeding-en-fitness.nl kun jij eenvoudig online supplementen kopen. Denk jij dat je een tekort aan vitamine C hebt, omdat je te weinig fruit eet? Stimuleer de motivatie om te sporten door een ascorbinezuur supplement van hoge kwaliteit te kopen. Dit kan bijvoorbeeld bij:

Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)

Bron

  1. Vitamin C supplementation slightly improves physical activity levels and reduces cold incidence in men with marginal vitamin C status: a randomized controlled trial. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25010554
Meer handige fitness tips
Vitamines en mineralen: alles wat je moet weten!
mineralen in voeding

Bijna iedereen weet wel wat vitamines zijn, misschien iets minder mensen weten wat mineralen zijn. Zo goed als iedereen weet ook dat vitamines en mineralen Lees blog

Heb ik extra vitamine D in de winter nodig?
extra vitamine d winter

De dagen worden steeds korter en de zon laat zich steeds minder zien. Velen van ons gaan 's ochtends in het donker naar hun werk Lees blog

Waarom je jouw magnesium niveau op peil moet houden
magnesium fitness

Vlammen in de sportschool? Dat begint natuurlijk met de juiste voeding. Een gevarieerd eetpatroon zorgt ervoor dat je genoeg eiwitten, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Een Lees blog

Vitamine D en krachttraining: een goede combinatie
vitamine d en krachttraining

Voor velen is het al bekend dat vitamine D een belangrijke vitamine voor het lichaam is. Het wordt ook wel de ‘‘zonnevitamine’’ genoemd. Deze naam Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *