• xxl nutrition banner

Machine Crunch uitvoering en techniek tips

Bijgewerkt op 11 januari 2021 door Marvin

ab crunch machine

Er zijn veel verschillende fitness oefeningen die je kunt doen voor het trainen van je buikspieren. Van zeer moeilijke oefeningen tot eenvoudige basisoefeningen. De Ab Crunch behoort tot die laatste groep. Je traint hier vooral je rechte buikspier (rectus abdominis) mee. Door de crunch op een machine uit te voeren kun je veel weerstand gebruiken. Het is echter ook een ideale manier voor mensen met zwakke buikspieren om deze op gecontroleerde wijze te trainen. In deze blog op Voeding-en-fitness.nl leg ik je de Machine Crunch uit en geef ik je een aantal handige techniek tips!

De buikspieren trainen

Zoals gezegd train je met de Ab Crunch Machine vooral de rechte buikspier. Deze spier trekt het borstbeen richting het bekken, door de rug te bollen. De dwarse buikspieren helpen mee. Zij trekken de buikwand naar achteren en stabiliseren op deze manier de core.

De buikspieren zijn onder te verdelen in verschillende spieren. Namelijk de;

 • Musculus rectus abdominis (rechte buikspieren)
 • Musculus transversus abdominis (dwarse buikspieren)
 • Obliquus internus abdominis (binnenste schuine buikspieren)
 • Obliquus externus abdominis (buitenste schuine buikspieren)

Voor het krijgen van het ‘wasbordje’ is het belangrijk dat je al deze spiergroepen traint. Maar dat is uiteraard niet het enige. Zoals je in mijn sixpack tips kan lezen is het ook noodzakelijk om je vetpercentage te verlagen.

Machine Crunch uitvoering

De Ab Crunch Machine kan verschillend uitzien, afhankelijk van merk en type apparaat. Zo hebben sommige Crunch toestellen een kussen waar je de borst tegen plaatst. Andere modellen hebben handvatten en contactpunten voor je bovenarmen. De uitvoering van de Machine Crunch is verder wel hetzelfde.

 1. Stel de zitting van het apparaat in zodat het scharnierpunt net iets onder je borst is.
 2. Zet je bovenarmen op de kussens en pak de handvatten vast. Plaats vervolgens je voeten onder het rolkussen.
 3. Adem in en span je buikspieren aan. Breng je borst richting je benen.
 4. Laat je lichaam langzaam terugzakken naar de beginpositie, terwijl je uitademt.
machine crunch uitvoering

Ab Crunch Machine techniek tips

Gebruik onderstaande tips om jouw techniek bij deze oefening te perfectioneren en het maximale resultaat te behalen.

 • Zijn normale crunches te makkelijk voor je? Dan kun je met de Ab Crunch Machine een zwaar gewicht gebruiken om meer weerstand te creëren. Ideaal wanneer je op kracht traint en het verbeteren van je spieruithoudingsvermogen niet het doel is.
 • Let er bij deze oefening goed op dat je de kracht alleen uit je buikspieren haalt. Zet geen kracht met je armen maar laat deze alleen steunen op de kussentjes.
 • Merk jij dat je vaak kracht haalt uit je bovenbenen en bekken bij het uitvoeren van buikspieroefeningen? Dan kun je met de Machine Ab Crunch de focus leggen op puur de buikspieren. De uitvoering op het apparaat maakt het lastiger om vanuit je heupen te buigen. Hierdoor is de kans kleiner dat je veel ‘hulp’ krijgt van je bovenbeenspieren en bekken.
 • Doordat je een fitness apparaat gebruikt met een vaste beweging worden de schuine buikspieren minder aangesproken. Vergeet deze dus niet apart te trainen, met bijvoorbeeld de Oblique Crunch.

Machine Ab Crunch video uitleg

De onderstaande video laat de correcte Machine Crunch uitvoering zien.

Meer buikspieroefeningen

Naast de Ab Crunch Machine kun je natuurlijk andere oefeningen doen om je buikspieren goed te trainen. Bekijk hier mijn uitleg van andere buikspieroefeningen.

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Marvin

Bron afbeelding: Panattasport.com

Meer handige fitness tips
Preacher Curl isolatieoefening voor je biceps
preacher curl uitvoering

Een hele goede oefening voor grote spierballen is de Preacher Curl. De Preacher Curl isoleert je biceps en helpt bij de zoektocht naar massieve armen! Lees blog

Swiss Ball Crunch uitvoering & tips
thuis fitness met swiss ball

De buikspieren, iedereen wil ze graag laten zien. Helaas kunnen maar weinigen zeggen dat ze een goed getrainde sixpack hebben! Hoe krijg jij nu dat Lees blog

Leg Extension uitvoering om die bovenbenen te laten branden
leg extension uitvoering techniek

In een eerdere editie van de ‘Fitness oefening van de Week’ hebben we de Squat voor je uitgelegd. De Squat is een compound oefening, waarbij Lees blog

Barbell Row: effectieve compound oefening voor de rug
barbell row uitvoering

In een eerdere editie van de Fitness oefening van de Week hebben we de Lat Pulldown besproken, een rugoefening die zich focust op de latissimus Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *