• xxl nutrition advies

Machine Crunch uitvoering en techniek tips

Laatste update op 11 januari 2021

ab crunch machine

Er zijn veel verschillende fitness oefeningen die je kunt doen voor het trainen van je buikspieren. Van zeer moeilijke oefeningen tot eenvoudige basisoefeningen. De Ab Crunch behoort tot die laatste groep. Je traint hier vooral je rechte buikspier (rectus abdominis) mee. Door de crunch op een machine uit te voeren kun je veel weerstand gebruiken. Het is echter ook een ideale manier voor mensen met zwakke buikspieren om deze op gecontroleerde wijze te trainen. In deze blog op Voeding-en-fitness.nl leg ik je de Machine Crunch uit en geef ik je een aantal handige techniek tips!

De buikspieren trainen

Zoals gezegd train je met de Ab Crunch Machine vooral de rechte buikspier. Deze spier trekt het borstbeen richting het bekken, door de rug te bollen. De dwarse buikspieren helpen mee. Zij trekken de buikwand naar achteren en stabiliseren op deze manier de core.

De buikspieren zijn onder te verdelen in verschillende spieren. Namelijk de;

 • Musculus rectus abdominis (rechte buikspieren)
 • Musculus transversus abdominis (dwarse buikspieren)
 • Obliquus internus abdominis (binnenste schuine buikspieren)
 • Obliquus externus abdominis (buitenste schuine buikspieren)

Voor het krijgen van het ‘wasbordje’ is het belangrijk dat je al deze spiergroepen traint. Maar dat is uiteraard niet het enige. Zoals je in mijn sixpack tips kan lezen is het ook noodzakelijk om je vetpercentage te verlagen.

Machine Crunch uitvoering

De Ab Crunch Machine kan verschillend uitzien, afhankelijk van merk en type apparaat. Zo hebben sommige Crunch toestellen een kussen waar je de borst tegen plaatst. Andere modellen hebben handvatten en contactpunten voor je bovenarmen. De uitvoering van de Machine Crunch is verder wel hetzelfde.

 1. Stel de zitting van het apparaat in zodat het scharnierpunt net iets onder je borst is.
 2. Zet je bovenarmen op de kussens en pak de handvatten vast. Plaats vervolgens je voeten onder het rolkussen.
 3. Adem in en span je buikspieren aan. Breng je borst richting je benen.
 4. Laat je lichaam langzaam terugzakken naar de beginpositie, terwijl je uitademt.
machine crunch uitvoering

Ab Crunch Machine techniek tips

Gebruik onderstaande tips om jouw techniek bij deze oefening te perfectioneren en het maximale resultaat te behalen.

 • Zijn normale crunches te makkelijk voor je? Dan kun je met de Ab Crunch Machine een zwaar gewicht gebruiken om meer weerstand te creëren. Ideaal wanneer je op kracht traint en het verbeteren van je spieruithoudingsvermogen niet het doel is.
 • Let er bij deze oefening goed op dat je de kracht alleen uit je buikspieren haalt. Zet geen kracht met je armen maar laat deze alleen steunen op de kussentjes.
 • Merk jij dat je vaak kracht haalt uit je bovenbenen en bekken bij het uitvoeren van buikspieroefeningen? Dan kun je met de Machine Ab Crunch de focus leggen op puur de buikspieren. De uitvoering op het apparaat maakt het lastiger om vanuit je heupen te buigen. Hierdoor is de kans kleiner dat je veel ‘hulp’ krijgt van je bovenbeenspieren en bekken.
 • Doordat je een fitness apparaat gebruikt met een vaste beweging worden de schuine buikspieren minder aangesproken. Vergeet deze dus niet apart te trainen, met bijvoorbeeld de Oblique Crunch.

Machine Ab Crunch video uitleg

De onderstaande video laat de correcte Machine Crunch uitvoering zien.

Meer buikspieroefeningen

Naast de Ab Crunch Machine kun je natuurlijk andere oefeningen doen om je buikspieren goed te trainen. Bekijk hier mijn uitleg van andere buikspieroefeningen.

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)

Bron afbeelding: Panattasport.com

Meer handige fitness tips
Pendlay Row uitvoering & techniek tips
pendlay row uitvoering

De Pendlay Row is een fitness oefening die je met een barbell en gewichten uitvoert. Hij lijkt op de Barbell Row en wordt voornamelijk gebruikt Lees blog

Mountain Climbers uitvoering voor strakke buikspieren
mountain climbers uitvoering

Bij het uitvoeren van fitness oefeningen is een goede houding en techniek erg belangrijk. Niet alleen om de beste resultaten te behalen, maar juist ook Lees blog

Cable Fly uitvoering & uitleg
cable fly uitvoering

Bankdrukken is natuurlijk één van de populairste borstoefeningen. Maar voor een mooi gevormde borst zijn press-oefeningen alleen niet voldoende. Het is ook belangrijk om een Lees blog

Reverse Grip Barbell Curl uitvoering
reverse barbell curl uitleg

De Barbell Curl is één van de beste oefeningen voor je biceps. Er bestaan echter verschillende variaties op deze fitness oefening. Heb jij al eens Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 + vijf =