• xxl nutrition aanbieding

Maagverkleining: wat vergoedt de zorgverzekering?

Laatste update op 18 november 2021

maagverkleining zorgverzekeringOvergewicht is wereldwijd gezien een groot gezondheidsprobleem. Ook in Nederland hebben veel volwassenen en kinderen last van overgewicht en zelfs van morbide obesitas. Zo blijkt uit cijfers van het CBS dat 48,7% van de volwassenen (18 jaar en ouder) in Nederland overgewicht heeft. 13,9% lijdt aan morbide obesitas, met extreem hoge risico’s voor de gezondheid. Helaas lukt het veel mensen niet om zelf af te vallen door gezonder te eten en meer te bewegen. Dit kan veel redenen hebben.

Een maagverkleining kan helpen bij het afval proces. Zoals de naam al zegt wordt de maag verkleind, waardoor je minder kunt eten. In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl ga ik je meer vertellen over wat een maagverkleining precies is, wanneer je in aanmerking komt voor deze ingreep en wat de zorgverzekering precies vergoedt.

Wat is een maagverkleining?

Voordat ik je meer ga vertellen over de vergoedingen van zorgverzekeraars kijken we naar wat een maagverkleining precies is. Een maagverkleining wordt ook wel gastric bypass of maagbypass genoemd. Heel simpel gezegd wordt je maag kleiner gemaakt, waardoor je minder kunt eten en sneller vol zit. Deze restrictieve werking helpt bij het afvallen. Je kunt immers minder eten en krijgt daardoor minder calorieën binnen. Uiteraard is een gezond voedingsschema hierbij alsnog erg belangrijk, zodat je alle belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Bij een gastric bypass operatie wordt de maag als het ware verdeeld in twee magen. Hierbij is één maag groter dan de andere en liggen beiden los van elkaar. Er is geen doorgang meer van de nieuwe naar de oude maag. De arts zal de nieuwe maag (de kleinere van de twee) direct aansluiten op de dunne darm. Ook de twaalfvingerige darm wordt opnieuw verbonden met de dunne darm.

Wanneer je iets eet komt het voedsel in de kleinere maag terecht alvorens het naar de dunne darm gaat. Omdat je minder capaciteit hebt zal je sneller een verzadigd gevoel hebben na het eten. De maagbypass operatie duurt ongeveer anderhalf uur. Toch is het een zeer ingrijpende ingreep. Daarom komt niet iedereen in aanmerking voor een maagverkleining.

gastric bypass

Zorgverzekering 2022 vergelijken

Hieronder kun je alle zorgaanbieders en zorgverzekeringen voor 2022 vergelijken. Kies je aanvullende modules, je eigen risico en zie direct welk maandbedrag jouw verzekering gaat kosten.

Wanneer kom je in aanmerking voor een gastric bypass?

Voordat je voor het financiële plaatje gaat kijken naar de gastric bypass vergoedingen van alle zorgverzekeraars is het belangrijk om te weten of je wel in aanmerking komt voor deze ingreep. Er gelden namelijk een aantal voorwaarden. Wanneer je het proces ingaat voor een maagverkleining wordt bijvoorbeeld gekeken naar:

  • BMI is minimaal 40
  • Alle andere afvalmethodes geprobeerd zonder succes
  • In goede lichamelijke gezondheid (op obesitas na)
  • De arts ziet geen verdere bezwaren

Om te bepalen of jij in aanmerking komt voor een maagverkleining zullen er diverse gesprekken met de arts plaatsvinden. Ook onderga je een aantal onderzoeken, zoals een echografie, elektrocardiogram (ECG) en wordt er een longfoto gemaakt én bloedonderzoek gedaan.

Afvallen door een maagverkleining

Wanneer je uiteindelijk de maagbypass ingreep hebt ondergaan zal je (makkelijker) afvallen. Het principe van een maagverkleining is hetzelfde als wanneer je een caloriebeperkt eetpatroon volgt. Je eet minder, waardoor je dagelijks minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt. Als gevolg hiervan gaat je lichaam over op het verbranden van vetreserves. Dit leidt tot gewichtsafname.

In sommige gevallen slaat het voedsel ook een deel van darm over, waardoor er minder voedingsstoffen worden ogenomen uit wat je eet. Daarom is het na een gastric bypass extra belangrijk om gezond te eten. Een gewichtig eetpatroon met voldoende eiwitten, complexe koolhydraten en onverzadigde vetten. Ook een multi-vitamine supplement wordt aangeraden om geen tekorten aan bepaalde vitamines of mineralen te ontwikkelen.

Een maagverkleining ondersteunt het afvallen, maar dit is dus geen excuus om ongezond te eten. Het is namelijk mogelijk om door je maagverkleining heen te eten. Wanneer je, ondanks het verzadigde gevoel, teveel blijft eten kan de verkleinde maag weer oprekken.

Maagverkleining vergoeding zorgverzekering

Voldoe jij aan de voorwaarden voor een maagverkleining? Dan ben je vast benieuwd naar de vergoedingen van de zorgverzekering in 2022. Wat betaalt de zorgverzekeraar voor je? En welke kosten moet je zelf betalen wanneer je een gastric bypass ingreep ondergaat?

In principe wordt een maagverkleining vergoed vanuit de basisverzekering. Iedere zorgverzekeringsmaatschappij zal de maagbypass vergoeden, mits je aan deze eisen voldoet:

  • Een BMI van 40 of hoger
  • Minimaal een jaar lang een intensief afvaltraject hebben gevolgd onder professionele begeleiding

Heb jij een BMI tussen de 35 en 40? Dan wordt de maagverkleining vergoed door de verzekering indien je andere (obesitas gerelateerde) gezondheidsproblemen hebt. Denk hierbij aan diabetes of hart- en vaatziekten. Voor een maagverkleining geldt geen wettelijke bijdrage van het eigen risico.

Omdat een gastric bypass operatie wettelijk niet is toegestaan voor mensen die niet aan bovenstaande eisen voldoen, zijn er ook geen aanvullende verzekeringen die de maagverkleining vergoeden. Let wel op; alleen de gastric bypass ingreep wordt vergoed. Zorgverzekeraars zullen niet de kosten van een maagballon of endobarrier vergoeden.

Persoonlijk voedingsschema op maat
Hulp nodig bij afvallen of spiermassa opbouwen? De door mij op maat gemaakte voedingsschema's helpen jou bij het bereiken van jouw doelen. Bulken of cutten? Een eetplan op maat van Voeding-en-fitness.nl zorgt ervoor dat jij resultaat boekt!
Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Gezond besparen op zorg en voeding in 2021
gezond besparen boodschappen

We hebben allemaal het nieuws van de laatste Prinsjesdag wel gehoord; in 2021 gaan de vaste lasten een stuk omhoog. Voor een gezin zo’n €700 Lees blog

Wordt de diëtist vergoed door je zorgverzekering?
diëtist vergoeding

Overgewicht is een groot probleem in Nederland. Zo blijkt uit cijfers van het CBS dat 48,7% van de volwassenen (18 jaar en ouder) in Nederland Lees blog

Vergoeding fysiotherapie zorgverzekering 2022
vergoeding fysiotherapie 2019

Miljoenen mensen zijn in Nederland actief in de sport. Het gros van de sporters zijn er ogenschijnlijk niet helemaal van doordrongen dat sporten een risico Lees blog

Voordelen van yoga voor (kracht)sporters
voordelen van yoga krachtsporters

Krachttraining en yoga? Het klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar yoga is de perfecte aanvulling als je aan krachttraining doet. Veel krachtsporters hebben namelijk last Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

tien − 9 =