• xxl nutrition banner

Maagverkleining: wat vergoedt de zorgverzekering?

Bijgewerkt op 3 februari 2023 door Marvin

maagverkleining zorgverzekeringOvergewicht is wereldwijd gezien een groot gezondheidsprobleem. Ook in Nederland hebben veel volwassenen en kinderen last van overgewicht en zelfs van morbide obesitas. Zo blijkt uit cijfers van het CBS dat 50% van de volwassenen (18 jaar en ouder) in Nederland overgewicht heeft. 36% heeft matig overgewicht en 14% lijdt aan morbide obesitas, met extreem hoge risico’s voor de gezondheid. Helaas lukt het veel mensen niet om zelf af te vallen door gezonder te eten en meer te bewegen. Dit kan veel redenen hebben.

Een maagverkleining kan helpen bij het afval proces. Zoals de naam al zegt wordt de maag verkleind, waardoor je minder kunt eten. In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl ga ik je meer vertellen over wat een maagverkleining precies is, wanneer je in aanmerking komt voor deze ingreep en wat de zorgverzekering precies vergoedt.

Wat is een maagverkleining?

Voordat ik je meer ga vertellen over de vergoedingen van zorgverzekeraars kijken we naar wat een maagverkleining precies is. Een maagverkleining wordt ook wel gastric bypass of maagbypass genoemd. Heel simpel gezegd wordt je maag kleiner gemaakt, waardoor je minder kunt eten en sneller vol zit. Deze restrictieve werking helpt bij het afvallen. Je kunt immers minder eten en krijgt daardoor minder calorieën binnen. Uiteraard is een gezond voedingsschema hierbij alsnog erg belangrijk, zodat je alle belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Bij een gastric bypass operatie wordt de maag als het ware verdeeld in twee magen. Hierbij is één maag groter dan de andere en liggen beiden los van elkaar. Er is geen doorgang meer van de nieuwe naar de oude maag. De arts zal de nieuwe maag (de kleinere van de twee) direct aansluiten op de dunne darm. Ook de twaalfvingerige darm wordt opnieuw verbonden met de dunne darm.

Wanneer je iets eet komt het voedsel in de kleinere maag terecht alvorens het naar de dunne darm gaat. Omdat je minder capaciteit hebt zal je sneller een verzadigd gevoel hebben na het eten. De maagbypass operatie duurt ongeveer anderhalf uur. Toch is het een zeer ingrijpende ingreep. Daarom komt niet iedereen in aanmerking voor een maagverkleining.

gastric bypass

Zorgverzekering 2023 vergelijken

Hieronder kun je alle zorgaanbieders en zorgverzekeringen voor 2023 vergelijken. Kies je aanvullende modules, je eigen risico en zie direct welk maandbedrag jouw verzekering gaat kosten.

Wanneer kom je in aanmerking voor een gastric bypass?

Voordat je voor het financiële plaatje gaat kijken naar de gastric bypass vergoedingen van alle zorgverzekeraars is het belangrijk om te weten of je wel in aanmerking komt voor deze ingreep. Er gelden namelijk een aantal voorwaarden. Wanneer je het proces ingaat voor een maagverkleining wordt bijvoorbeeld gekeken naar:

  • BMI is minimaal 40
  • Alle andere afvalmethodes geprobeerd zonder succes
  • In goede lichamelijke gezondheid (op obesitas na)
  • De arts ziet geen verdere bezwaren

Om te bepalen of jij in aanmerking komt voor een maagverkleining zullen er diverse gesprekken met de arts plaatsvinden. Ook onderga je een aantal onderzoeken, zoals een echografie, elektrocardiogram (ECG) en wordt er een longfoto gemaakt én bloedonderzoek gedaan.Afvallen door een maagverkleining

Wanneer je uiteindelijk de maagbypass ingreep hebt ondergaan zal je (makkelijker) afvallen. Het principe van een maagverkleining is hetzelfde als wanneer je een caloriebeperkt eetpatroon volgt. Je eet minder, waardoor je dagelijks minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt. Als gevolg hiervan gaat je lichaam over op het verbranden van vetreserves. Dit leidt tot gewichtsafname.

In sommige gevallen slaat het voedsel ook een deel van darm over, waardoor er minder voedingsstoffen worden ogenomen uit wat je eet. Daarom is het na een gastric bypass extra belangrijk om gezond te eten. Een gewichtig eetpatroon met voldoende eiwitten, complexe koolhydraten en onverzadigde vetten. Ook een multi-vitamine supplement wordt aangeraden om geen tekorten aan bepaalde vitamines of mineralen te ontwikkelen.

Een maagverkleining ondersteunt het afvallen, maar dit is dus geen excuus om ongezond te eten. Het is namelijk mogelijk om door je maagverkleining heen te eten. Wanneer je, ondanks het verzadigde gevoel, teveel blijft eten kan de verkleinde maag weer oprekken.

Maagverkleining vergoeding zorgverzekering

Voldoe jij aan de voorwaarden voor een maagverkleining? Dan ben je vast benieuwd naar de vergoedingen van de zorgverzekering in 2023. Wat betaalt de zorgverzekeraar voor je? En welke kosten moet je zelf betalen wanneer je een gastric bypass ingreep ondergaat?

In principe wordt een maagverkleining vergoed vanuit de basisverzekering. Iedere zorgverzekeringsmaatschappij zal de maagbypass vergoeden, mits je aan deze eisen voldoet:

  • Een BMI van 40 of hoger
  • Minimaal een jaar lang een intensief afvaltraject hebben gevolgd onder professionele begeleiding

Heb jij een BMI tussen de 35 en 40? Dan wordt de maagverkleining vergoed door de verzekering indien je andere (obesitas gerelateerde) gezondheidsproblemen hebt. Denk hierbij aan diabetes of hart- en vaatziekten. Voor een maagverkleining geldt geen wettelijke bijdrage van het eigen risico.

Omdat een gastric bypass operatie wettelijk niet is toegestaan voor mensen die niet aan bovenstaande eisen voldoen, zijn er ook geen aanvullende verzekeringen die de maagverkleining vergoeden. Let wel op; alleen de gastric bypass ingreep wordt vergoed. Zorgverzekeraars zullen niet de kosten van een maagballon of endobarrier vergoeden.

Persoonlijk voedingsschema op maat
Hulp nodig bij afvallen of spiermassa opbouwen? De door mij op maat gemaakte voedingsschema's helpen jou bij het bereiken van jouw doelen. Bulken of cutten? Een eetplan op maat van Voeding-en-fitness.nl zorgt ervoor dat jij resultaat boekt!
Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Bruin worden; 11 tips om rekening mee te houden
11 tips over veilig zonnen

Teveel zonlicht kan schadelijk zijn voor je huid. Naast het bekende verbranden ligt er een groter gevaar op de loer,namelijk huidkanker. Uiteraard krijg je niet Lees blog

Stress maakt dikker?
Stress op voeding-en-fitness.nl

Stress, wie kent het niet? Iedereen ervaart wel eens een stressvolle periode in zijn of haar leven. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, een zeik-grage Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om waardevolle kennis en mijn ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jullie graag bij het bereiken van (sportieve) doelen. Daarnaast bied ik online personal training en voedingsadvies op maat aan. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 + vier =