Bijgewerkt op 24 januari 2024 door Marvin
Overgewicht is wereldwijd gezien een groot gezondheidsprobleem. Ook in Nederland hebben veel volwassenen en kinderen last van overgewicht en zelfs van morbide obesitas. Zo blijkt uit cijfers van het CBS dat 50% van de volwassenen (18 jaar en ouder) in Nederland overgewicht heeft. 36% heeft matig overgewicht en 14% lijdt aan morbide obesitas, met extreem hoge risico’s voor de gezondheid. Helaas lukt het veel mensen niet om zelf af te vallen door gezonder te eten en meer te bewegen. Dit kan veel redenen hebben.
Een maagverkleining kan helpen bij het afval proces. Zoals de naam al zegt wordt de maag verkleind, waardoor je minder kunt eten. In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl ga ik je meer vertellen over wat een maagverkleining precies is, wanneer je in aanmerking komt voor deze ingreep en wat de zorgverzekering precies vergoedt.
Wat is een maagverkleining?
Voordat ik je meer ga vertellen over de vergoedingen van zorgverzekeraars kijken we naar wat een maagverkleining precies is. Een maagverkleining wordt ook wel gastric bypass of maagbypass genoemd. Heel simpel gezegd wordt je maag kleiner gemaakt, waardoor je minder kunt eten en sneller vol zit. Deze restrictieve werking helpt bij het afvallen. Je kunt immers minder eten en krijgt daardoor minder calorieën binnen. Uiteraard is een gezond voedingsschema hierbij alsnog erg belangrijk, zodat je alle belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt.
Bij een gastric bypass operatie wordt de maag als het ware verdeeld in twee magen. Hierbij is één maag groter dan de andere en liggen beiden los van elkaar. Er is geen doorgang meer van de nieuwe naar de oude maag. De arts zal de nieuwe maag (de kleinere van de twee) direct aansluiten op de dunne darm. Ook de twaalfvingerige darm wordt opnieuw verbonden met de dunne darm.
Wanneer je iets eet komt het voedsel in de kleinere maag terecht alvorens het naar de dunne darm gaat. Omdat je minder capaciteit hebt zal je sneller een verzadigd gevoel hebben na het eten. De maagbypass operatie duurt ongeveer anderhalf uur. Toch is het een zeer ingrijpende ingreep. Daarom komt niet iedereen in aanmerking voor een maagverkleining.
Zorgverzekering 2024 vergelijken
Hieronder kun je alle zorgaanbieders en zorgverzekeringen voor 2024 vergelijken. Kies je aanvullende modules, je eigen risico en zie direct welk maandbedrag jouw verzekering gaat kosten.
Wanneer kom je in aanmerking voor een gastric bypass?
Voordat je voor het financiële plaatje gaat kijken naar de gastric bypass vergoedingen van alle zorgverzekeraars is het belangrijk om te weten of je wel in aanmerking komt voor deze ingreep. Er gelden namelijk een aantal voorwaarden. Wanneer je het proces ingaat voor een maagverkleining wordt bijvoorbeeld gekeken naar:
- BMI is minimaal 40
- Alle andere afvalmethodes geprobeerd zonder succes
- In goede lichamelijke gezondheid (op obesitas na)
- De arts ziet geen verdere bezwaren
Om te bepalen of jij in aanmerking komt voor een maagverkleining zullen er diverse gesprekken met de arts plaatsvinden. Ook onderga je een aantal onderzoeken, zoals een echografie, elektrocardiogram (ECG) en wordt er een longfoto gemaakt én bloedonderzoek gedaan.
Afvallen door een maagverkleining
Wanneer je uiteindelijk de maagbypass ingreep hebt ondergaan zal je (makkelijker) afvallen. Het principe van een maagverkleining is hetzelfde als wanneer je een caloriebeperkt eetpatroon volgt. Je eet minder, waardoor je dagelijks minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt. Als gevolg hiervan gaat je lichaam over op het verbranden van vetreserves. Dit leidt tot gewichtsafname.
In sommige gevallen slaat het voedsel ook een deel van darm over, waardoor er minder voedingsstoffen worden ogenomen uit wat je eet. Daarom is het na een gastric bypass extra belangrijk om gezond te eten. Een gewichtig eetpatroon met voldoende eiwitten, complexe koolhydraten en onverzadigde vetten. Ook een multi-vitamine supplement wordt aangeraden om geen tekorten aan bepaalde vitamines of mineralen te ontwikkelen.
Een maagverkleining ondersteunt het afvallen, maar dit is dus geen excuus om ongezond te eten. Het is namelijk mogelijk om door je maagverkleining heen te eten. Wanneer je, ondanks het verzadigde gevoel, teveel blijft eten kan de verkleinde maag weer oprekken.
Maagverkleining vergoeding zorgverzekering
Voldoe jij aan de voorwaarden voor een maagverkleining? Dan ben je vast benieuwd naar de vergoedingen van de zorgverzekering in 2024. Wat betaalt de zorgverzekeraar voor je? En welke kosten moet je zelf betalen wanneer je een gastric bypass ingreep ondergaat?
In principe wordt een maagverkleining vergoed vanuit de basisverzekering. Iedere zorgverzekeringsmaatschappij zal de maagbypass vergoeden, mits je aan deze eisen voldoet:
- Een BMI van 40 of hoger
- Minimaal een jaar lang een intensief afvaltraject hebben gevolgd onder professionele begeleiding
- Algemene gezondheid goed genoeg om de operatie te doorstaan
Heb jij een BMI tussen de 35 en 40? Dan wordt de maagverkleining vergoed door de verzekering indien je andere (obesitas gerelateerde) gezondheidsproblemen hebt. Denk hierbij aan diabetes of hart- en vaatziekten. Voor een maagverkleining geldt geen wettelijke bijdrage van het eigen risico.
Omdat een gastric bypass operatie wettelijk niet is toegestaan voor mensen die niet aan bovenstaande eisen voldoen, zijn er ook geen aanvullende verzekeringen die de maagverkleining vergoeden. Let wel op; alleen de gastric bypass ingreep wordt vergoed. Zorgverzekeraars zullen niet de kosten van een maagballon of endobarrier vergoeden.
- Hoe lang kun je zonder drinken? - 12 september 2024
- Hoe lang kan je zonder eten? - 8 augustus 2024
- Transvetten: wat zijn het en hoe ongezond is transvet? - 1 augustus 2024