• xxl nutrition banner

Leefstijlcoach vergoeding in zorgverzekering

Gezond leven is belangrijker dan ooit. Veel mensen willen gezonder eten, meer bewegen of stress verminderen, maar vinden het lastig om dit vol te houden. Een leefstijlcoach kan helpen. Maar de kosten van zo’n traject kunnen behoorlijk oplopen. Is het mogelijk om een vergoeding vanuit je zorgverzekering te krijgen om de kosten te dekken? In dit artikel leg ik je uit wat de leefstijlcoach vergoeding in je zorgverzekering van 2025 zal zijn.

leefstijlcoach vergoeding zorgverzekering

TLDR samenvatting:
Leefstijlcoaching helpt bij gezonder leven door begeleiding op het gebied van voeding, beweging en stressvermindering. Het GLI-programma wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering zonder eigen risico, mits je een medische indicatie hebt. Voor andere coaching kan een aanvullende verzekering nodig zijn.

Wat is leefstijlcoaching?

Een leefstijlcoach begeleidt mensen bij het aanpassen van hun leefstijl. Het doel is om je te helpen gezonder te leven door duurzame veranderingen in je gedrag te maken. Dit kan op verschillende gebieden zijn, zoals:

  • Voeding: gezonder eten en betere keuzes maken.
  • Beweging: meer sporten of actiever in het dagelijks leven zijn.
  • Stress en slaap: stress verminderen en beter slapen.
  • Gezondheid: aandoeningen zoals diabetes of obesitas onder controle krijgen.

Leefstijlcoaching is geen diëtist, psycholoog of fysiotherapeut, maar een combinatie van ondersteuning op al deze gebieden. De aanpak is altijd gericht op jou als individu, met een plan dat past bij jouw leven en doelen.

Leefstijlcoach wordt soms vergoed door je zorgverzekaar

Benieuwd naar de leefstijlcoach vergoeding voor 2025? Helaas zal je in de meeste gevallen de begeleiding van een coach zelf moeten betalen. Alleen wanneer je deelneemt aan de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) zal dit vanuit je zorgverzekering worden vergoed. Bovendien valt dit leefstijlprogramma onder je basisverzekering, waardoor het je geen eigen risico kost.

Alle andere trajecten of programma’s van een leefstijlcoach vallen niet onder de basisvergoeding. Deze kosten zal je dus (deels) zelf moeten betalen. Controleer de aanvullende verzekeringen van jouw zorgverzekeraar om te zien of zij een deel van deze kosten vergoeden. Hier vind je een overzicht van de aanvullende leefstijlprogramma vergoeding per verzekeraar.

Een andere optie is om je werkgever te vragen om een deel voor hun rekening te nemen. Sommige bedrijven hebben namelijk een persoonlijk ontwikkelingsbudget beschikbaar, welke je ook kunt gebruiken voor je gezondheid.

Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) wordt vergoed

Leefstijlcoaching kan worden vergoed vanuit de zorgverzekering, afhankelijk van je situatie. Een van de belangrijkste manieren waarop dit mogelijk is, is via de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dit is een programma dat wordt aangeboden aan mensen met overgewicht en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.

Wat houdt de GLI in?

De GLI is een tweejarig leefstijlprogramma waarbij je begeleiding krijgt van een leefstijlcoach, vaak in combinatie met andere professionals zoals een diëtist of fysiotherapeut. Het programma richt zich op:

  • Gezonder eten

    Voedingsbegeleiding op maat aangepast op de behoeften van jouw lichaam

  • Meer bewegen

    Aanleren van een gezond beweegpatroon in plaats van sedentair gedrag

  • Mindset

    Leren van vaardigheden om gezonde keuzes vol te houden

Wie komt in aanmerking voor de GLI?

De GLI wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering, zonder dat dit ten koste gaat van je eigen risico. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je:

  1. Een BMI van 25 of hoger hebben met een verhoogd gezondheidsrisico*, of
  2. Een BMI (Body Mass Index) van 30 of hoger hebben.
  3. Een doorverwijzing krijgen van je huisarts.

*Onder deze verhoogde gezondheidsrisico’s vallen diabetes type 2, hart- en vaatziekten, artrose en apneu.

Welke leefstijlinvertenties worden door de zorgverzekering vergoed?

Momenteel zijn er 6 verschillende GLI programma’s die worden vergoed door de zorgverzekering. Dit zijn:

  1. Cool (Coaching op Leefstijl)
  2. De BeweegKuur
  3. Keer Diabetes2 Om
  4. Samen sportief in beweging
  5. SLIMMER
  6. X-Fittt
vergoeding gli

Leefstijlcoach vergoeding uit basisverzekering of aanvullende verzekering?

Het goede nieuws is dat de GLI vaak volledig wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat je geen aanvullende verzekering nodig hebt om gebruik te maken van leefstijlcoaching binnen dit programma.

Wat wordt vergoed door je basisverzekering?

  • Het volledige GLI-programma, inclusief de consulten van de leefstijlcoach en andere onderdelen van het traject.
  • De GLI valt buiten je eigen risico, wat betekent dat je hier geen extra kosten voor betaalt.

Sommige verzekeraars bieden extra vergoedingen in hun aanvullende pakketten voor leefstijlcoaching die niet onder de GLI valt. Bijvoorbeeld:

  • Specifieke coaching buiten de GLI.
  • Programma’s zonder medische indicatie. Controleer altijd de polisvoorwaarden van je verzekering om te zien wat er wordt gedekt.

Tip: wil jij de beste zorgverzekering voor jouw leefstijl vinden? Je kunt hier de zorgverzekering vergelijken voor het komende jaar, inclusief de nieuwe premies per maand.

Leefstijlcoach vergoeding om gezond leven te ondersteunen

Leefstijlcoaching kan een grote stap zijn naar een gezonder leven. Het is fijn om te weten dat er vaak financiële ondersteuning is via de zorgverzekering. De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) biedt een effectieve en volledig vergoede optie vanuit de basisverzekering.

Wil je weten of jij in aanmerking komt? Neem contact op met je huisarts en bespreek je situatie. Wil je meer flexibiliteit of andere soorten coaching, zoals voedingsbegeleiding op maat? Kijk dan naar de mogelijkheden in een aanvullende verzekering. Gezond leven begint met de juiste hulp en begeleiding.

Volg Marvin

Veelgestelde vragen over leefstijlcoaching

✅ Wordt leefstijlcoaching altijd vergoed?

Nee, leefstijlcoaching wordt alleen volledig vergoed als je deelneemt aan een erkend programma binnen de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Hiervoor heb je een medische indicatie nodig, zoals een verhoogd BMI of gezondheidsrisico, en een verwijzing van je huisarts. Coaching buiten de GLI moet je vaak zelf betalen, tenzij je aanvullende verzekering dit dekt.

✅ Hoeveel kost leefstijlcoaching als het niet vergoed wordt?

De kosten verschillen per coach, maar gemiddeld betaal je tussen de €50 en €100 per sessie. Een compleet coachingstraject kan enkele honderden euro’s kosten. Het is daarom belangrijk om te checken of je zorgverzekering mogelijkheden biedt voor gedeeltelijke of volledige vergoeding via een aanvullende polis.

✅ Moet ik eigen risico betalen voor leefstijlcoaching via de GLI?

Nee, de GLI valt volledig onder de basisverzekering en wordt niet verrekend met je eigen risico. Dit betekent dat je niets hoeft bij te betalen als je deelneemt aan een GLI-programma. Andere zorg, zoals consulten bij een diëtist buiten de GLI, valt wel onder je eigen risico.

✅ Worden andere soorten leefstijlcoaching ook vergoed?

Leefstijlcoaching die niet onder de GLI valt, zoals individuele sessies zonder medische indicatie, wordt meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering. Sommige aanvullende verzekeringen bieden wel een vergoeding voor coaching, zoals persoonlijke gezondheidsprogramma’s. Controleer hiervoor de voorwaarden van je aanvullende zorgverzekering.

✅ Kan ik zelf een leefstijlcoach kiezen?

Ja, maar als je vergoeding wilt via de GLI, moet de coach door je zorgverzekeraar erkend zijn. Dit betekent dat je meestal moet kiezen uit coaches die samenwerken met je verzekeraar. Wil je een andere coach, dan betaal je de kosten mogelijk zelf.

✅ Hoe lang duurt een traject bij een leefstijlcoach?

Een GLI-programma duurt meestal twee jaar. Het eerste jaar is intensiever, met regelmatige afspraken en bijeenkomsten. Het tweede jaar richt zich vooral op het volhouden van je nieuwe gewoonten en bevat minder contactmomenten. Andere trajecten kunnen in lengte variëren, afhankelijk van je persoonlijke doelen en de aanpak van je coach.

✅ Wat als ik niet in aanmerking kom voor de GLI?

Als je niet voldoet aan de voorwaarden voor de GLI, kun je nog steeds zelf een leefstijlcoach inschakelen. Deze kosten moet je in dat geval zelf dragen, tenzij je aanvullende verzekering mogelijkheden biedt voor vergoeding. Bespreek je situatie met je zorgverzekeraar om te kijken welke opties je hebt.

Meer handige fitness tips
Wordt de diëtist vergoed door je zorgverzekering?
diëtist vergoeding

Overgewicht is een groot probleem in Nederland. Zo blijkt uit cijfers van het CBS dat 48,7% van de volwassenen (18 jaar en ouder) in Nederland Lees blog

Vergoeding fysiotherapie zorgverzekering 2024
vergoeding fysiotherapie 2019

Miljoenen mensen zijn in Nederland actief in de sport. Het gros van de sporters zijn er ogenschijnlijk niet helemaal van doordrongen dat sporten een risico Lees blog

Maagverkleining: wat vergoedt de zorgverzekering in 2024?
droog trainen fatburner

Overgewicht is wereldwijd gezien een groot gezondheidsprobleem. Ook in Nederland hebben veel volwassenen en kinderen last van overgewicht en zelfs van morbide obesitas. Zo blijkt Lees blog

Een gezonde leefstijl? Volg een leefstijlprogramma
gezonde leefstijlprogramma's

Wil je het roer omgooien, omdat je niet helemaal lekker in je vel zit? Kun je wel wat kilo’s kwijt, maar weet je niet hoe Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *