• xxl nutrition banner

Lat Pulldown uitvoering voor die gewenste V-vorm

Bijgewerkt op 21 februari 2022 door Marvin

lat pulldown uitvoeringNaast de Pull-Up is de Lat Pulldown één van de meest bekende oefeningen voor de latissimus dorsi. Deze oefening is ideaal om die V-vorm in je rug te creëren. De naam Lat Pulldown verwijst ook naar de grootste rugspier, de latissimus dorsi. Deze spier loopt over de gehele lengte van je rug aan beide kanten van je wervelkolom.

Andere spieren die je met de Lat Pulldown aanpakt zijn de spieren in je bovenrug en armen. In de meeste fitnessscholen is wel een Lat Pulldown machine te vinden. Wil jij de correcte Lat Pulldown uitvoering leren? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl leer je de techniek van deze rugoefening!

Overzicht Lateral Pulldown

 • Primaire spiergroep: latissimus dorsi
 • Secundaire spiergroepen: biceps, middenrug, schouders
 • Oefening type: compound
 • Benodigdheden: Lat Pulldown machine
 • Kracht type: Pull
 • Moeilijkheidsgraad: Beginner

Heb jij een Lat Pulldown thuis of in de sportschool, en wil je deze oefening goed uitvoeren? Hieronder leg ik je de juiste techniek uit.

De Lat Pulldown uitvoering

Wil jij de Lat Pulldown uitvoering leren? Volg dan onderstaande stappen.

 1. Stel de Lat Pulldown machine in zodat er een stang aan de machine hangt die geschikt is voor een wijde grip. Zet de steun voor je benen op de juiste hoogte, waarbij je goed kunt blijven zitten en niet omhoog getrokken kan worden door het gewicht.
 2. Pak de stang overhands vast, iets breder dan schouderbreedte.
 3. Ga daarna met de stang in je handen zitten op het zitvlak van de machine.
 4. Houd je rug recht en kijk naar voren.
 5. Trek het gewicht naar de bovenkant van je borst. Laat de stang niet je borst raken.
 6. Leun niet overdreven achterover wanneer je het gewicht naar je toe trekt.
 7. Pauzeer even wanneer de stang bij je borst is en knijp je rugspieren samen. Breng daarna het gewicht terug naar de beginpositie.
 8. Herhaal voor het gewenste aantal herhalingen en zorg dat je stopt wanneer je merkt dat je een herhaling niet meer op de correcte manier kunt uitvoeren.

lat pulldown techniek

Lat Pulldown techniek tips

Maximaal resultaat behalen? Check de onderstaande techniek tips voor de Lat Pull Down.

 • Een veel voorkomend fenomeen is de beweging van het bovenlichaam. Vaak zie je fitnessers naar voren en naar achteren bewegen met het bovenlichaam. Om maximaal resultaat te behalen is het belangrijk om je bovenlichaam stabiel te houden, gedurende de gehele oefening. Op deze manier houd je constant spanning op je latissimus, de spier die je wilt trainen!
 • Wanneer je merkt dat je last krijgt van je onderarmen bij het uitvoeren van deze fitness oefening, pak dan de stang zo vast dat je met je duim niet om de barbell gaat. Hierdoor vervalt de druk van je onderarmen.
 • Trek vanuit je ellebogen en niet vanuit je onderarmen. Zo zorg je ervoor dat je de kracht uit je rugspieren haalt en niet teveel compenseert met kracht uit je armen.
 • Hoe breed je je handen plaatst is bij de Lat Pulldown niet significant belangrijk. Uit dit onderzoek blijkt dat er weinig tot geen verschil is tussen een mediumwijde, wijde en maximaal wijde greep qua activatie van de lats.
 • Een bovenhandse greep zorgt voor meer activatie van de latissimus dan een onderhandse greep. De onderhandse greep betrekt de biceps meer bij de uitvoering.

Lat Pull Down video uitleg

In het onderstaande filmpje zie je de juiste uitvoering van de Lat Pulldown. Hier worden ook veelgemaakte Lat Pulldown fouten gemaakt. Check de video uitleg dus zeker even voordat je aan de slag gaat in de gym.

Andere rugspier oefeningen

Zoek je nog goede oefeningen voor je back workout? Je kunt ook één van deze oefeningen toevoegen.

Latissimus Pulldown supplementen?

De Lat Pulldown is, als je hem zwaar genoeg uitvoert, een intensieve oefening. Om meer kracht te ervaren tijdens je training kun je gebruik maken van supplementen zoals Creatine en Pre-Workout boosters. Bekijk op de Online Supplementen Kopen pagina alle weekaanbiedingen van onder anderen Body & Fit en XXL Nutrition! Bestel via de banners op Voeding-en-fitness.nl en profiteer van de laagste online prijzen.

Wil je meer weten over de correcte uitvoering van bepaalde fitnessoefeningen. Houd dan de fitnessoefening van de week pagina in de gaten en leer van de uitleg en filmpjes!

Online voedingsbegeleiding
Met onze gezonde weekschema’s krijg jij elke week toegang tot een nieuw menu, compleet afgestemd op jouw lichaam, doelen en wensen. Ontvang simpele en gezonde recepten, handige boodschappenlijstjes, wekelijkse check-ups en een persoonlijke voedingsadviseur voor al jouw vragen!

Volg Marvin

Bron afbeeldingen: muscleandfitness.com

Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Krachtige borstspieren? Push-ups bouwen net zoveel kracht op als bankdrukken
Push-ups met elastiek

De borstspieren, één van de meest populaire spiergroepen onder de vele krachtsporters die Nederland rijk is. Monday chestday is een algemeen bekend begrip in de Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Creatine werking, voordelen, dosering en beste creatine
creatine gebruiken tijdens het cutten

Fitnessers en krachtsporters zijn over het algemeen bekend met creatine. Een grote groep sporters heeft het al één of meerdere keren gebruikt en zo niet, Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Voedingsadviseur en Personal Trainer aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor XXL Nutrition. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Daarnaast help ik al bijna 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

2 reacties:

 1. lekkere uitleg kerel!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + 17 =