• xxl nutrition banner

Lat Pulldown uitvoering voor die gewenste V-vorm

Bijgewerkt op 25 december 2023 door Marvin

lat pulldown uitvoeringNaast de Pull-Up is de Lat Pulldown één van de meest bekende oefeningen voor de latissimus dorsi. Deze oefening is ideaal om die V-vorm in je rug te creëren. De naam Lat Pulldown verwijst ook naar de grootste rugspier, de latissimus dorsi. Deze spier loopt over de gehele lengte van je rug aan beide kanten van je wervelkolom.

Andere spieren die je met de Lat Pulldown aanpakt zijn de spieren in je bovenrug en armen. In de meeste fitnessscholen is wel een Lat Pulldown machine te vinden. Wil jij de correcte Lat Pulldown uitvoering leren? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl leer je de techniek van deze rugoefening!

Overzicht Lateral Pulldown

 • Primaire spiergroep: latissimus dorsi
 • Secundaire spiergroepen: biceps, middenrug, schouders
 • Oefening type: compound
 • Benodigdheden: Lat Pulldown machine
 • Kracht type: Pull
 • Moeilijkheidsgraad: Beginner

Heb jij een Lat Pulldown thuis of in de sportschool, en wil je deze oefening goed uitvoeren? Hieronder leg ik je de juiste techniek uit.

De Lat Pulldown uitvoering

Wil jij de Lat Pulldown uitvoering leren? Volg dan onderstaande stappen.

 1. Stel de Lat Pulldown machine in zodat er een stang aan de machine hangt die geschikt is voor een wijde grip. Zet de steun voor je benen op de juiste hoogte, waarbij je goed kunt blijven zitten en niet omhoog getrokken kan worden door het gewicht.
 2. Pak de stang overhands vast, iets breder dan schouderbreedte.
 3. Ga daarna met de stang in je handen zitten op het zitvlak van de machine.
 4. Houd je rug recht en kijk naar voren.
 5. Trek het gewicht naar de bovenkant van je borst. Laat de stang niet je borst raken.
 6. Leun niet overdreven achterover wanneer je het gewicht naar je toe trekt.
 7. Pauzeer even wanneer de stang bij je borst is en knijp je rugspieren samen. Breng daarna het gewicht terug naar de beginpositie.
 8. Herhaal voor het gewenste aantal herhalingen en zorg dat je stopt wanneer je merkt dat je een herhaling niet meer op de correcte manier kunt uitvoeren.

lat pulldown techniek

Lat Pulldown techniek tips

Maximaal resultaat behalen? Check de onderstaande techniek tips voor de Lat Pull Down.

 • Een veel voorkomend fenomeen is de beweging van het bovenlichaam. Vaak zie je fitnessers naar voren en naar achteren bewegen met het bovenlichaam. Om maximaal resultaat te behalen is het belangrijk om je bovenlichaam stabiel te houden, gedurende de gehele oefening. Op deze manier houd je constant spanning op je latissimus, de spier die je wilt trainen!
 • Wanneer je merkt dat je last krijgt van je onderarmen bij het uitvoeren van deze fitness oefening, pak dan de stang zo vast dat je met je duim niet om de barbell gaat. Hierdoor vervalt de druk van je onderarmen.
 • Trek vanuit je ellebogen en niet vanuit je onderarmen. Zo zorg je ervoor dat je de kracht uit je rugspieren haalt en niet teveel compenseert met kracht uit je armen.
 • Hoe breed je je handen plaatst is bij de Lat Pulldown niet significant belangrijk. Uit dit onderzoek blijkt dat er weinig tot geen verschil is tussen een mediumwijde, wijde en maximaal wijde greep qua activatie van de lats.
 • Een bovenhandse greep zorgt voor meer activatie van de latissimus dan een onderhandse greep. De onderhandse greep betrekt de biceps meer bij de uitvoering.

Lat Pull Down video uitleg

In het onderstaande filmpje zie je de juiste uitvoering van de Lat Pulldown. Hier worden ook veelgemaakte Lat Pulldown fouten gemaakt. Check de video uitleg dus zeker even voordat je aan de slag gaat in de gym.

Andere rugspier oefeningen

Zoek je nog goede oefeningen voor je back workout? Je kunt ook één van deze oefeningen toevoegen.

Latissimus Pulldown supplementen?

De Lat Pulldown is, als je hem zwaar genoeg uitvoert, een intensieve oefening. Om meer kracht te ervaren tijdens je training kun je gebruik maken van supplementen zoals Creatine en Pre-Workout boosters. Bekijk op de Online Supplementen Kopen pagina alle weekaanbiedingen van onder anderen Body & Fit en XXL Nutrition! Bestel via de banners op Voeding-en-fitness.nl en profiteer van de laagste online prijzen.

Wil je meer weten over de correcte uitvoering van bepaalde fitnessoefeningen. Houd dan de fitnessoefening van de week pagina in de gaten en leer van de uitleg en filmpjes!

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!

Volg Marvin

Bron afbeeldingen: muscleandfitness.com

Meer handige fitness tips
Close grip of wide grip bij fitness oefeningen?
wide grip pull up

De juiste techniek is erg belangrijk bij fitness oefeningen. Niet alleen om blessures te voorkomen, maar ook om het maximale rendement uit je training te Lees blog

Upright Row uitvoering & techniek tips
upright rows uitleg

De Upright Row is een oefening waarmee je de schouders en trapezius kunt trainen. Je kunt hem op verschillende manieren uitvoeren, bijvoorbeeld met een barbell, Lees blog

Spiermassa opbouwen: tips voor het bulken
gratis voedingsschema

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen redenen om naar de sportschool te gaan. De één probeert vet te verliezen, iemand anders wil een goede Lees blog

Wat is muscle memory of spiergeheugen?
spiergeheugen fitness

Je hebt vast ooit een periode gehad waardoor je een tijdje niet kon trainen. Dit is vervelend natuurlijk, want je wilt niet dat je spiermassa Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Voedingsadviseur en Personal Trainer aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor XXL Nutrition. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Daarnaast help ik al bijna 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

2 reacties:

 1. lekkere uitleg kerel!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *