• xxl nutrition banner

Lactose en eiwitten: welke eiwitshake bij lactose-intolerantie?

Bijgewerkt op 10 december 2023 door Marvin

lactose en eiwittenZuivel is een goede bron van eiwitten. Zo wordt je eiwitshake bijvoorbeeld van wei gemaakt. Omdat dit een melkproduct is, bevat het lactose (melksuikers). Niet alle sporters kunnen lactose even goed verwerken. Ben je lactose-intolerant? Of misschien heb je wel snel last van een opgeblazen buik bij bepaalde voedingsstoffen. Dan kan het drinken van een eiwitshake je ook vervelende klachten geven. Het is dus niet voor iedereen even makkelijk een eiwitsupplement te vinden die ze goed kunnen verdragen en ze, niet geheel onbelangrijk, ook nog met plezier drinken!

We hebben dit onderwerp even wat kritischer bekeken en daarbij de meest belangrijke informatie voor je bij elkaar geschraapt. In deze blog op Voeding-en-fitness.nl zal ik je meer vertellen over lactose en eiwitten. Zo kun je ook met een lactose-intolerantie genoeg proteïnen binnenkrijgen.

Lactose en eiwitten

In dit artikel geef ik je meer informatie over lactose en eiwitten voor sporters. Zo zal ik de volgende punten met je bespreken.

  • Wat is een lactose-intolerantie?
  • Wat zijn de symptomen van een lactose-intolerantie?
  • Welke alternatieven zijn er voor wei eiwitshakes?
  • Waar moet je op letten bij een eiwitshake?

Wat is lactose precies?

Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. Deze suiker komt van nature voor in melk(producten) en valt als suiker onder de welbekende term koolhydraten. Om lactose om te zetten naar glucose en galactose hebben we lactase nodig. dit enzym zorgt ervoor dat de lactose in de darmen verteerbaar wordt gemaakt.

Wat is lactose-intolerantie

Wanner het lichaam weinig tot geen lactase enzymen aanmaakt spreken we van een lactose-intolerantie. De lactose wordt niet goed verteerd en we kunnen de onverteerde lactose niet verder opnemen. Dit kan leiden tot overmatige zuur en- gasproductie in de maag en darmen.

Hierdoor ervaren we klachten zoals bijvoorbeeld buikpijn, krampen, diarree, misselijkheid en een opgeblazen gevoel. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid lactose die moet worden verteerd. Daarnaast is het natuurlijk per persoon verschillend in hoeverre het enzym lactase zijn werk doet.

Er zijn een aantal methoden om te testen of je lactose-intolerant bent of niet. Wanneer je concludeert dat je lichaam lactose slecht verdraagt raden we aan dit helemaal te vermijden. Nou is het niet een van de makkelijkste taken om dit volledig te vermijden. Een hoop dagelijkse voedingsmiddelen bevatten meer melksuikers dan je zou denken. Zo zullen veel zuivelproducten lactose en eiwitten bevatten.

Een eiwitpoeder is hierbij een enorm belangrijk product om goed onder de loep te nemen voor aanschaf. Bekijk altijd de samenstelling en de labels op de verpakking. Een eiwitblend bestaat vaak uit meerdere eiwitbronnen, de eerste ingrediënten op de samenstelling zijn de ingrediënten waar het meest van in het product zit. Normale whey proteine, ook wel wei-concentraat genoemd, wordt vaak slechter verdragen dan whey-isolaat wanneer er sprake is van een lactose-intolerantie.

lactose intolerantie

Het verschil tussen lactose intolerantie en koemelkallergie

De klachten van een lactose-intolerantie en een koemelkallergie lijken verdacht veel op elkaar. Daarom halen veel mensen deze aandoeningen door elkaar. Maar wat is precies het verschil tussen lactose intolerantie en koemelkallergie?

Bij een koemelkallergie verdraagt je lichaam de eiwitten uit melk niet goed. Gebruik je melkproducten, dan reageert je afweersysteem daar op. Je kunt klachten krijgen die erg overeenkomen met de symptomen van lactose-intolerantie. Maar bij die tweede speelt het afweersysteem geen rol.

Een lactose-intolerantie heeft geen betrekking op een eiwit, maar op het melksuiker (lactose). Omdat je lichaam geen lactase aanmaakt, komt lactose onverteerd in je darmen terecht. Hier gaat het gisten en dit zorgt voor onder andere buikkramp, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en diarree.

Welke eiwitshakes zijn geschikt bij lactose intolerantie?

Dus hoe zit het nu precies met lactose en eiwitten? Kun je wel een eiwitshake gebruiken? Eiwitshakes zijn supplementen die onze eiwitinname op een gemakkelijke manier verhogen. Het is in principe niet nodig om een eiwitshake te gebruiken. Je eiwitbehoefte kun je ook via je normale voeding binnenkrijgen. Het is daarbij alleen belangrijk dat je zorgt voor voldoende eiwitten in je voedingsschema en ook de timing dusdanig inplant dat je hiervan voldoende herstelt na je workout.

De meeste eiwitshakes zijn gebaseerd op melk waardoor ze rijk zijn aan lactose. Afhankelijk van de intolerantie kunnen de meeste eiwitshakes dus slecht verdragen worden. Tegenwoordig worden er echter steeds meer alternatieven gezocht voor de wei shakes gemaakt.

Zo zijn er eiwitshakes die gemaakt zijn van een andere eiwitbron van wei, waardoor ze weinig tot geen lactose bevatten. Denk bijvoorbeeld aan plantaardige eiwitshakes op basis van erwteneiwit, rijsteiwit of hennepeiwit (of een blend hiervan).

Whey isolaat is geschikt bij lichte intolerantie

Heb je een lichte lactose-intolerantie dan kun je eventueel whey isolaat overwegen en uitproberen. Een whey-isolaat is namelijk zuiverder eiwit dan whey-concentraat doordat het verder gefilterd is. Een isolaat is grotendeels bevrijd van melksuiker en lactose. Gewone wei-concentraat en daarnaast ook caseïne-eiwit wordt vaak door mensen met een lactose-intolerantie slecht verdragen.

Wat kunnen we dan het beste nemen als alternatief als we toch een eiwitshake willen nemen en de klachten zo ver mogelijk willen beperken? Ei-eiwit, erwt-eiwit, soja-eiwit en beef-eiwit zijn hiervoor ook goede alternatieven. Soja eiwit is qua aminozuurprofiel gelijk aan een goed stuk rundvlees en daarbij een goedkoper en goed alternatief voor melkeiwit.

Beste eiwitshakes zonder lactose

Op zoek naar een eiwitpoeder zonder lactose? Voor veganisten en vegetariërs is soja-eiwit, hennep-eiwit of erwt-eiwit een goede optie. Deze bieden namelijk een compleet aminozuurprofiel, met alle essentiële aminozuren.

De biologische waarde van het eiwit speelt weliswaar een belangrijke rol. Het aantal essentiële aminozuren en de dosering hiervan bepaalt hoe hoog deze waarde is in een eiwit. Zo heeft erwt eiwit een lagere dosering aminozuren dan bijvoorbeeld ei-eiwit. Soja en beef eiwit zijn qua biologische waarde bijna gelijk aan elkaar.

Wat vaak gebeurt is dat men bang is voor een te kort aan essentiële aminozuren. Je kunt hier altijd rekening mee houden door extra aminozuren te nemen en daarnaast uiteraard gevarieerd en naar energiebehoefte te eten.

welke eiwitshake bij lactose intolerantie?

Ga voor lactosevrije eiwitshakes bij een intolerantie

Lactose en eiwitten lijken niet goed samen te gaan, omdat veel eiwitshakes lactose bevatten. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel alternatieven beschikbaar. Een lactose-intolerantie hoeft dus helemaal niet in de weg te staan bij het uitzoeken van een goede eiwitshake. Twijfel je of je lactose-intolerant bent? Laat dit testen en heb je last van bepaalde symptomen die het nemen van een eiwitshake je toch in de weg staan? Kijk dan naar een alternatief zoals plantaardige eiwitten, ei-eiwitten of beef eiwit.

Top 5 beste vegan eiwitshakes
Op zoek naar een goede eiwitshake voor veganisten? Wij hebben de Top 5 beste plantaardige eiwitshakes op een rij gezet. Check de Vegan eiwitshakes met de hoogste kwaliteit en laagste online prijs bij ons!
Volg Marvin

Bron afbeelding lactose-intolerantie: Orangefit.nl

Meer handige fitness tips
Zero Lactose Protein review – XXL Nutrition
zero lactose protein ervaring

Een eiwitshake drinken is een makkelijke manier om meer eiwitten binnen te krijgen. Veel whey Lees blog

Gezond bananenbrood, dé broodvervanger zonder gluten en lactose!
Gezond bananenbrood

Tegenwoordig proberen steeds meer mensen het eten van brood te vermijden. Brood schijnt namelijk ongezond Lees blog

Gezonde brownies zonder toegevoegde suikers, gluten en lactose
gezonde brownie maken

Everyone loves brownies! Toch? Die heerlijke zoete smaak en lekkere bite vol met chocolade. Veel Lees blog

InnerBuddies review: darmmicrobioom test en voedingsadvies
innerbuddies review

Waarschijnlijk besteed je veel aandacht aan je uiterlijke gezondheid. Meerdere keren per week naar de Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *