• xxl nutrition banner

Kwaliteit van eiwitshakes

kwaliteit van eiwitshakesIn het verleden is er veel ophef ontstaan over de kwaliteit van eiwitshakes. Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat sommige eiwitsupplementen van bekende webshops (veel) minder eiwit bevatten dan op het label staat aangegeven. Of dit nu bewust is gedaan of door een onbewuste productiefout is ontstaan laat ik in het midden, maar feit is dat iedereen recht heeft om te weten wat de kwaliteit van eiwitshakes is!

Wanneer je regelmatig gebruik maakt van eiwitten en een eiwitshake onderdeel is van je dagelijkse voeding ga je ervan uit dat je een bepaalde hoeveelheid aan eiwitten per shake binnenkrijgt. Als blijkt dat dit dus een stuk lager uitvalt kom je bedrogen uit. Bovendien heb je al die tijd minder gekregen dan waar je voor hebt betaald! Op deze pagina zullen we alle labtesten die de kwaliteit van eiwitshakes hebben onderzocht benoemen, zodat jij direct kunt zien of een bepaald product of merk wel voldoet aan de verwachtingen.

Kwaliteit van eiwitshakes getest

Wij als consument vertrouwen vaak op de waardes die op de labels of etiketten van supplementen worden getoond. Maar hoe is het nu echt gesteld met de kwaliteit van eiwitshakes? En op welke manier kan er met deze kwaliteit worden ‘gerommeld’? Een veel gebruikte methode noemt men Amino Spiking. Amino Spiking beïnvloedt de kwaliteit van eiwitshakes op een negatieve manier.

Eiwitshake labtesten

In de tabel hieronder zie je de resultaten van labtesten naar de eiwitshake kwaliteit. Je ziet of de kwaliteit goed, matig of slecht is en wat de percentuele afwijking is. Wil je de labtest bekijken? Klik op ‘bekijk’ om de rapportage te bekijken.

MerkKwaliteitAfwijkingLabtest
ESN Designer WheyGoed-1,7%Bekijk
Johnny Fernand WheySlecht-10,4%Bekijk
Dynamics Nutritrion
Whey Up
Goed-0,5%Bekijk
Performance Pure WheyMatig-4,1%Bekijk
First Class Nutrition
Whey Sensation
Matig-4,6%Bekijk
Dymatize ISO-100Goed-1,9%Bekijk
Body & Fit
Micellar Casein Perfection
Slecht-7,2%Bekijk
XXL Nutrition
Night Protein
Goed-0,9%Bekijk
Bodylab Whey IsolaatGoed-2,0%Bekijk
Myprotein Impact WheySlecht-6,2%Bekijk
Body & Fit Whey PerfectionGoed-2,7%Bekijk
Hype Nutrition NR. 1 WheyMatig-3,8%Bekijk
Sportfood Raw Iron IsolaatMatig-3,5%Bekijk
XXL Nutrition Perfect WheyGoed+1,0%Bekijk
Power Supplements
Pure Whey Isolaat
Goed-3,0%Bekijk
Bulk Powders Pure WheyGoed-1,1%Bekijk
XXL Nutrition Whey IsolaatMatig-3,6%Bekijk
Arnold Series Iron WheySlechtAmino
Spiking
Bekijk
Optimum Nutrition
Whey Gold Standard
Goed-1,3%Bekijk
Body & Fit
Isolaat Perfection
SlechtAmino
Spiking
Bekijk
Body & Fit Whey PerfectionSlecht*Amino
Spiking
Bekijk
Sportfood Raw Iron WheySlecht-5,0%Bekijk
XXL Nutrition
Whey Delicious
Goed0%Bekijk
XXL Nutrition Vitamine D3Matig-5,0%Bekijk
Body & Fit Vitamine D3Slecht-32,2%Bekijk

*Dit betreft een oud onderzoek, waaruit naar voren kwam dat Body & Fitshop zich schuldig maakte aan amino spiking. Uit recentere onderzoeken is gebleken dat dit nu niet meer het geval is en de kwaliteit is verbeterd.

Amino Spiking

Amino Spiking houdt in dat er ‘waardeloze’ aminozuren aan een eiwitproduct worden toegevoegd om zodoende een hoger gehalte aan eiwitten te kunnen claimen. Goedkopere niet-essentiële aminozuren als bijvoorbeeld glycine worden aan eiwitpoeders toegevoegd om het stikstofgehalte te verhogen, waardoor bij een stikstofanalyse het eiwitgehalte hoger uitvalt.

Ook het toevoegen van bijvoorbeeld creatine en andere stikstofbevattende stoffen verhogen het stikstofgehalte in de eiwitpoeders en zodoende het eiwitpercentage.

In Amerika is een tijd geleden al aan het licht gekomen dat veel supplementenmerken de bedoel bedonderen en nu lijkt dit ook te gebeuren in Nederland. Hieronder vind je de uitslagen van de tests omtrent de kwaliteit van eiwitshakes die op verschillende fora zijn gepubliceerd.

Aminozuuranalyse en stikstofanalyse

Een aminozuuranalyse is een wetenschappelijke methode die gebruikt wordt om de kwaliteit en de samenstelling van eiwitten in voedingsproducten, zoals eiwitpoeder, te bepalen. Deze analyse meet de hoeveelheid en de verhouding van de verschillende aminozuren die in het eiwitproduct aanwezig zijn.

Bij een aminozuuranalyse wordt het eiwitpoeder eerst gehydrolyseerd, wat betekent dat de eiwitketens worden afgebroken tot hun individuele aminozuren. Vervolgens worden deze aminozuren geïdentificeerd en gekwantificeerd met behulp van chromatografie, een techniek die stoffen scheidt op basis van hun verschillende fysische en chemische eigenschappen.

Een stikstofanalyse, vaak uitgevoerd als onderdeel van de Kjeldahl- of Dumas-methode, is een chemische procedure gebruikt om het totale stikstofgehalte in een voedingsproduct, zoals eiwitpoeder, te meten. Aangezien eiwitten stikstof bevatten, kan uit de hoeveelheid stikstof indirect de hoeveelheid eiwit in het product worden afgeleid.

eiwitpoeder test

Hoe kun je de kwaliteit van eiwitpoeder controleren?

Ben jij op zoek naar de beste eiwitshakes? Dan wil je natuurlijk zeker zijn dat je een hoge kwaliteit koopt. Labtesten kunnen uitkomst bieden, maar waar kun je zelf op letten? Gebruik deze punten om de kwaliteit van eiwitpoeder te controleren:

 • Controleer het eiwitgehalte
 • Bekijk het type eiwit
 • Aminozuurprofiel checken
 • Lees reviews en beoordelingen
 • Probeer verschillende smaken

Eiwitgehalte

Een goede eiwitshake bevat zoveel mogelijk eiwit en het liefst zo min mogelijk vetten en suikers. Een hoogwaardig eiwitpoeder bevat idealiter tussen de 20 en 30 gram eiwit per scoop. Kijk kritisch naar de voedingswaarden op het etiket; een poeder met een hoog eiwitgehalte en minimale toevoegingen van suikers en vetten heeft de voorkeur.

Soort eiwit

Bepaal het soort eiwit dat het best past bij jouw lichaam en gebruik. Veel sporters kiezen voor whey eiwit, omdat dit betaalbaar is en snel wordt opgenomen. Caseïne eiwit heeft een langzame afgifte van aminozuren en is beter geschikt om te nemen voor het slapen. Liever geen dierlijke eiwitten? Vegan eiwitpoeders bevatten plantaardige eiwitten zoals soja, erwten en rijst.

Aminozuurprofiel

Een compleet aminozuurprofiel is essentieel voor optimale spiergroei en -herstel. Zoek naar eiwitpoeders die alle essentiële aminozuren bevatten, met een hoge hoeveelheid leucine, wat bijzonder belangrijk is voor de spiereiwitsynthese. Controleer ook of de hoeveelheid niet-essentiële aminozuren, zoals glycine, niet extreem hoog is.

Onafhankelijke reviews

Zoek naar producten die onafhankelijk zijn getest op zuiverheid en kwaliteit. Certificeringen van derde partijen kunnen een indicatie geven van de betrouwbaarheid van het product. Mijn eiwitshake reviews en ervaringen van andere gebruikers kunnen ook helpen.

Smaak

Smaak is natuurlijk subjectief, maar het is wel fijn om een eiwitpoeder te vinden die je ook echt lekker vindt om te drinken. Veel merken hebben een zeer groot smaakaanbod, dus hoe vind je een lekkere smaak? Bestel indien mogelijk een sample box met verschillende smaken. Zo kun je goed proeven en vind je de smaak die je het lekkerst vindt.

Kwaliteit van Amerikaanse eiwitshakes

Waar de discussie in Nederland over de kwaliteit van eiwitshakes pas rond 2015 begon, was die discussie in Amerika al enkele jaren geleden trending topic. In 2012 publiceerde leden van Reddit.com onafhankelijke labtesten van grote Amerikaanse supplementen merken.

De meeste eiwitsupplementen scoren slechter dan de maximale afwijking van 5% en sommige merken maken het wel erg bont. Over het algemeen is de kwaliteit van Amerikaanse eiwitshakes dus erg slecht. Gelukkig zijn er nog enkelen die wel aan de verwachtingen voldoen!

Hieronder zie je een overzicht van de testresultaten (klik op de afbeelding voor een vergroting):

kwaliteit van amerikaanse eiwitshakes

Top 5 beste eiwitshakes
Zoek jij de beste eiwitshake? Wij hebben de beste eiwitten speciaal voor jou op een rij gezet. De best verkochte, beste koop en best geteste whey eiwitshakes voor spieropbouw en afvallen. En dat voor de laagste online prijs!
Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)

34 reacties:

 1. Frits Hollander

  Mooi onderzoek en waardevol om door het bos van eieren de beste kwaliteit te vinden.

 2. Frits Hollander

  Hallo Marvin
  Ik ben inmiddels al over de 60. Dus de spierontwikkeling loopt terug. Maar toch wil ik er drastisch wat aan gaan doen. Ik ben om te beginnen al wat kilo’s kwijt. Dus het aansterken van de spieren krijgen de aandacht. @ x per sportschool e.d. Nu gebruik ik de why protein van Body lab. Ik heb het idee dat deze voor mij niet de bijdrage en ondersteuning geeft om mijn doel te bereiken. Kan jij mij een hint geven welke Whey voor mij het beste resultaat zal geven.
  Alvast bedankt

  • Hoi Frits!

   Allereerst is het belangrijk om te weten dat om meer spiermassa op te bouwen het op orde brengen van je eetpatroon het belangrijkst is. Om spiermassa op te bouwen zal je een calorie-overschot moeten hanteren, oftewel meer calorieën binnenkrijgen dan je lichaam op een dag verbruikt. Een eiwitshake is handig om op een makkelijke manier voldoende eiwitten binnen te krijgen, maar het is geen wondermiddel dat ervoor gaat zorgen dat je ineens wel spiermassa zult opbouwen.

   Het gebruiken van een andere whey dan die van Bodylab zal niet het verschil gaan maken. Als je echter eens wilt wisselen kan je de Perfect Whey Protein van XXL Nutrition eens proberen.

 3. Frits Hollander

  Hallo MArvin
  Ik begrijp dat eiwitten dit niet alleen kunnen realiseren. Ik ben daar dan ook volop mee aan de slag, Het ging mij meer om welke eiwit hier het beste aan kan bijdragen en eventueel een de trage eiwit. Maar ik had zelf ook al mijn oog laten vallen op de nutrion
  Ik ga in iedergeval deze eens proberen

  • Hoi Frits!
   Heel goed dat je er zo bewust mee bezig bent. Trage eiwitten (caseïne) zijn ideaal om vlak voor het slapen te nemen. Deze worden namelijk de gehele nacht opgenomen door het lichaam. Caseïne zit in Franse magere kwark, dus dit kun je eten als laatste maaltijd van de dag. Ook heb je speciale caseïne shakes die eiwitten met een langzame afgifte hebben. In dit geval zou je eens naar de Night Protein van XXL kunnen kijken :)

 4. Pieter Borgers

  ik ben een klein beetje verward,
  was opgelucht om te zien dat optimum nutrition gold standard als goed wordt aanschouwd, maar dan staat ie er nog eens tussen bij de Amerikaanse en daar is het slecht, of is dat gewoon een random foto met allemaal potten? :p

  • Hi Pieter!

   Ik snap je verwarring. De afbeelding bij de Amerikaanse eiwitshakes is een afbeelding met bekende Amerikaanse eiwitshakes.
   Uit het onderzoek daar kwam naar voren dat veel merken hele slechte kwaliteit leveren, maar ook daar scoorde Gold Standard goed.
   Je hoeft je dus geen zorgen te maken over Optimum Nutrition ;)

 5. Hoi marvin super site dit! Ik zag inderdaad door de bomen het bos niet meer. Nu heb ik een vraag/advies. Ik gebruik nu een de bovengenoemde my proteïne whey impact. Ik begrijp dat deze o.k is. Ik heb new vanille en deze is echt zoetig. Dit is lekker hoor maar zitten daar de slechte soort zoetstoffen in? Daarnaast het volgende ik twijfel aan welke whey het beste is deze of van xxl de perfect whey (blauwe zak) ? Zodat ik met een gerust hart dagelijks mijn shakes kan drinken!

  • Hi Romina!

   Bedankt voor je compliment! :)
   Wat betreft de Impact Whey van Myprotein, deze is inderdaad prima. Deze kan je met een gerust hart nemen. Ook over de zoetstoffen hoef je je geen zorgen te maken. Dit zijn namelijk goedgekeurde additieven en vormen, zeker in deze geringe hoeveelheid, geen gevaar. Persoonlijk zou ik wel voor de Perfect Whey van XXL Nutrition gaan. Deze heeft een beter testresultaat en de kwaliteit hiervan is dus wat beter dan die van Impact Whey.

 6. Benieuwd naar t relatief nieuwe merk Orangefit.

  • Hi Mireille,

   Van Orangefit zijn op dit moment nog geen onafhankelijke labtesten beschikbaar.
   Hoop dat dit in de nabije toekomst snel komt.

   Wel interessant om Orangefit binnenkort even te testen en hier mijn eigen review over te schrijven :)

 7. huh? Op je site kom ik iets tegenstrijdigs tegen:

  De ene link geeft aan dat de Whey Perfection van Body & Fit in de top 5 van beste Eiwit Poeders staat: https://voeding-en-fitness.nl/top-5-beste-eiwitten/

  Via deze pagina wordt aangegeven dat de kwaliteit slecht is…….

  • Hi Remko!

   Ik snap je verwarring.
   De test waaruit naar voren kwam dat de kwaliteit slecht is dateert van december 2014.
   Toen deze resultaten bekend werden hebben we deze uiteraard gedeeld en Whey Perfection een tijd lang uit de Top 5 gehaald.

   Inmiddels zijn we bijna 2 jaar verder en heeft Body en Fitshop de kwaliteit van Whey Perfection verbeterd (zie: dit onderzoek). Aangezien wij vinden dat iedereen een tweede kans verdiend hebben we Whey Perfection daarom ook weer opgenomen in de Top 5 beste eiwitshakes!

 8. jammer dat producten van populaire winkels zoal bv. G&W,Kruidvat of de Tuinen niet zijn mee genomenin dit onderzoek

  • Hi Daan,

   De kosten voor het laten testen van supplementen in een laboratorium zijn erg hoog.
   De tests worden dus gedaan op basis van donaties aan Supplementaanbiedingen.nl. De mensen die geld hebben gedoneerd hebben inspraak in wat getest wordt en tot dusver zijn dat producten van bekende webshops geweest en niet van winkels als Kruidvat of de Tuinen.

   Mocht je bij willen dragen aan de onderzoeken, dan kun je natuurlijk altijd even op Supplementlabtest.com kijken ;)

 9. is ”pure whey” van Bodyenfitshop ook goed?
  Die is helemaal puur zonder toevoegingen en daar kan mijn maag goed tegen en geen scheten meer. Is dat goed voor afvallen en spieren kweken?

  • Hoi Wouter,

   Van Pure Whey van Body & Fitshop is nog geen onafhankelijk labonderzoek beschikbaar.
   Ik kan dus niet zeggen of wat op het etiket staat ook daadwerkelijk klopt.

   Als ik naar de samenstelling kijk is dit een goede shake. Voordeel is dat het geen toevoegingen bevat.
   Dat is ook de reden dat jouw maag / darmen goed tegen Pure Whey kan. En dat is uiteindelijk het belangrijkst!
   Als jij merkt dat je lichaam fijn reageert op deze eiwitshake dan zou ik deze lekker blijven gebruiken.

   Uiteindelijk kan je iedere eiwitshake gebruiken tijdens het afvallen of opbouwen van spiermassa. Een shake is slechts een aanvulling op een gezond eetpatroon. Dus eerst je voeding op orde brengen en dan kan je een shake toevoegen ter aanvulling :)

   • we zijn wat maanden verder is er inmiddels wel onderzoek naar de pure whey van body en fit gedaan?

    • Nee helaas niet.
     Onze partners van Supplementlabtest.com hebben de afgelopen periode vooral BCAA supplementen en eiwitrepen getest.
     Wellicht kun je het verzoek bij hun neerleggen om eens te kijken naar de Pure Whey van Body & Fitshop.

 10. Marvin,

  Ik ben op zoek naar goede caseine, momenteel gebruik ik de Micellar Casein Perfection van bij body&fit. Is deze goed of raad je mij een betere aan?

  • Hi Joren!

   Een tijd geleden zijn de Micellar Casein shakes van Body & Fit en XXL Nutrition getest.
   Hieruit kwam naar voren dat die van XXL een betere kwaliteit biedt. Dit is echter al wat langer geleden en sindsdien heeft Body & Fitshop veel gedaan om de kwaliteit van hun eiwitshakes weer te verbeteren. Denk dat je zowel met Body & Fit of XXL een goede keus maakt.

   Hier kun je de vergelijking tussen Micellar Casein shakes bekijken.

 11. Hoe zit t met de egg protein? Je hebt hem van de body en fitshop en van xxl nutrition en vast nog wel andere. Prijs verschil is het dubbele… welke is dan beter?

  • Hi Linda,

   Hierover kan ik helaas geen onderbouwde uitspraak doen. De Egg Proteins van Body & Fit en XXL Nutrition heb ik namelijk nog niet geprobeerd. En voor zover ik weet is hier ook geen labtest van beschikbaar. Wel komt XXL Nutrition steevast goed uit andere lab-onderzoeken (beter dan Body & Fitshop), waardoor mijn persoonlijke voorkeur naar XXL zou uit gaan. Maar nogmaals, dit is puur een persoonlijke overtuiging… heb hier geen ‘bewijs’ voor ;)

 12. Hoi Marvin,
  Ik zag dat Action ook vergelijkbare producten verkoopt. Nou vraag ik mij af, werken die wel???

  • Hi Bjorn,

   Ik heb nog geen onafhankelijke labtesten gezien van de producten die de Action verkoopt.
   Kan dus geen onderbouwde uitspraken doen omtrent de kwaliteit. Wel is het zo dat deze supplementen aan de strenge eisen voldoen, waardoor het dus zeker past in een gezond eetpatroon. Persoonlijk denk ik dat de kwaliteit wel wat minder is dan bij webshops als XXL Nutrition bijvoorbeeld, maar daarom ligt de prijs ook een stukje lager.

 13. Hallo Marvin.
  Ik ben benieuwd naar de eiwit shakes (whey proteïne) van de Action, Bodymass, en van Holland & Barret, Orecision engineerd?
  En hoe kom jij aan je info?

 14. Hoi Marvin,
  Ik train al 2 jaar, ben de laatste tijd steeds meer bezig met voeding. Ik vind het erg moeilijk om door middel van gewone voeding genoeg eiwitten binnen te krijgen. Ik heb wat rondgekeken en kwam veel verschillende soorten tegen.
  Vandaar mijn vraag: wat zou jij mij aanraden als whey protein, dat zowel goedkoop is maar ook van goede kwaliteit. Ik ben net 18 en moet dus alles zelf betalen :p

  M.v.g. bart

 15. Handig artikel!
  Vroeg me af of je de whey proteine van MyProtein onlangs nog bekeken hebt?
  Bedankt!

  • Hi Sofie,

   De laatste labtest is die van de Impact Whey van Myprotein. Onlangs is Myprotein overgegaan op een nieuw design en hebben ze de naam veranderd in THE Whey. Voor zover ik weet zit het met de kwaliteit en het aminozuurprofiel van deze eiwitshake ook heel goed!

   Hier kun je mijn THE Whey review lezen!

 16. de professional whey van RAW IRON is mijn favoriet. Al jaren. Mengt goed en smaakt heerlijk (zowel de aardbei als ook de vanille). Ik haal het weg bij sportfood.nl

 17. Wilfried Hoogenboom

  Ik heb net naast creatine en HMB ook de Whey Proteine Hydrolysate DH 25 van Powersupplements aangeschaft. Site ziet er netjes uit, en ook zie ik ze een keer in de test terugkomen. Is er wat bekend van bovenstaande hydrolysate kwaliteit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *