• xxl nutrition banner

Is kokosolie gezond of ongezond?

Bijgewerkt op 18 november 2022 door Marvin

is kokosolie gezond of ongezond?Over vetten bestaan nog heel wat misverstanden. Zo denken veel mensen dat je vetten compleet moet vermijden als je wilt afvallen, terwijl ons lichaam juist goede vetten nodig heeft om allerlei lichaamsprocessen op gang te houden. Daarnaast is het voor velen nog lastig om de verschillende soorten vetten uit elkaar te houden.

Welke vetten hebben we nodig en welke moeten we vermijden? Kokosolie is een vet dat wint aan populariteit en steeds vaker wordt gebruikt in de dagelijkse keuken. Maar is kokosolie gezond? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl kijk ik naar de effecten van kokosolie op onze gezondheid!

Wat is kokosolie?

Kokosolie, uitgaande van de extra vierge variant, is een pure en on-geraffineerde olie. Deze olie is dus niet bewerkt of gezuiverd. Het verse kokosvlees wordt koudgeperst waardoor kokosmelk ontstaat. Deze kokos melk laat men 24 tot 26 uur fermenteren, waarna de pure kokosolie eruit wordt gefilterd. Omdat er geen enkel vorm van chemische bewerking of verhitting heeft plaatsgevonden blijft kokosolie puur, zuiver en vrij van transvetzuren.

Kokosolie, of kokosvet (is hetzelfde), kan je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt het gebruiken om te bakken en braden, maar ook bijvoorbeeld als vervangen van boter voor op je boterham. Wanneer je dit doet krijgt je broodje wel een zachte kokossmaak! Bij het bakken en braden blijft de oorspronkelijke smaak van het eten bewaard, door de verhitting van de kokosolie gaat er namelijk geen kokossmaak aan je maaltijd zitten.

Zoals je ziet kun je veel kanten op met kokosvet en is het een puur natuurlijk product, maar is kokosolie gezond of ongezond? Voeding-en-fitness.nl legt uit!

Voedingswaarden kokosolie (per 100 gram)

 • Energie = 862 kcal
 • Eiwitten = 0 gram
 • Koolhydraten = 0 gram
 • Vetten = 100 gram (waarvan 86,5 gram verzadigd vet)
 • Boterzuur = 0 gram
 • Capronzuur = 0,6 gram
 • Caprylzuur = 7,5 gram
 • Caprinezuur = 6 gram
 • Laurinezuur = 44,8 gram
 • Myristinezuur = 16,8 gram
 • Palmitinezuur = 8,2 gram
 • Stearinezuur = 2,8 gram
 • Waarvan enkelvoudig onverzadigd = 5,8 gram
 • Oliezuur = 5,8 gram
 • Waarvan meervoudig onverzadigd = 1,8 gram
 • Linolzuur: 1,8 gram

Is kokosolie gezond of ongezond?

Op de vraag is kokosolie gezond of ongezond zal ik hieronder een duidelijk antwoord proberen te geven. Kokosboter bestaat voor zo’n 86% uit verzadigd vet. Daarom werd altijd gedacht dat kokosvet slecht voor je is, verzadigde vetten hebben immers een slechte naam.

Niet alle verzadigde vetzuren zijn slecht, vooral de transvetten (vetten die ontstaan bij het industrieel harden van vet = zitten dus vaak in bewerkte voedingsmiddelen) hebben een nadelige invloed op onze gezondheid. Kokosolie heeft een aantal positieve effecten op ons lichaam.

 • Bestaat voor een groot deel uit laurinezuur dat een grote rol speelt bij het in balans houden van ons afweersysteem [1].
 • Helpt bij het behandelen en voorkomen van schildklieraandoeningen, zowel hyperthyreoïdie als hypothyreoïdie.
 • Kokosolie levert 8,3 – 8,6 Kcal per gram (andere vetten 9 Kcal).
 • Kokosolie bestaat uit MCT-vetten die beter opgenomen worden door ons lichaam (hier kom ik later nog op terug).

Is kokosolie gezond? Wanneer je het vergelijkt met andere vetten zou je zeggen van wel. Toch betekent dit niet dat je onbeperkt kokosboter moet nuttigen. Aangezien kokosolie nog steeds rijk aan calorieën is betekent dit dat je ook snel een surplus aan calorieën binnenkrijgt wanneer je teveel kokosvet gebruikt (tijdens het koken of op brood).

Wanneer je hierdoor boven je dagelijkse caloriebehoefte uitkomt zul je alsnog aankomen. Kokosolie is dus een prima vetzuur om te gebruiken, maar denk eraan; doe dit met mate!

Laurinezuur in kokosolie gezond?

Laurinezuur wordt gezien als het meest gezonde deel van kokosolie. Dit zou namelijk bijdragen aan een beter cholesterol-gehalte en zo de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Laurinezuur zou het HDL sterker laten stijgen dan het LDL-cholesterol, wat een gunstig effect kan hebben op de verhouding in jouw cholesterolgehalte.

Uit een onderzoek uit 2013 blijkt dat laurinezuur inderdaad het HDL cholesterol laat stijgen. Maar het LDL cholesterol blijkt harder te stijgen. Namelijk LDL + 0,052 mmol/L en HDL +0,027 mmol/L [2]. Dit onderzoek weerlegt de beweringen dat laurinezuur zo’n positief effect heeft op het cholesterol.

Kokosvet en afvallen

kokosolie en afvallenZoals ik hierboven al heb genoemd bestaat kokosvet uit MCT-vetzuren. MCT staat voor middellange ketenvetzuren (Medium Chain Triglycerides). Andere namen zijn MCFA (Medium Chain Fatty Acids) of in het Nederlands MKVZ. Deze vetzuren zijn, hoewel verzadigd, gemakkelijk door het lichaam op te nemen. Deze vetten uit kokosolie komen niet eerst in onze bloedbaan terecht maar worden direct getransporteerd naar de lever waar ze worden omgezet in energie.

Ons lichaam kan dus gemakkelijk energie halen uit deze MCT-vetten, waardoor ze minder snel worden opgeslagen als vet. Zo bleek uit een onderzoek dat mensen met obesitas een gewichtsverlies tot 13 kg lieten zien wanneer zij 2 maanden een MCT-dieet volgden [3].

Let wel op; alle overtollige energie wordt opgeslagen als vetreserve, ongeacht uit welke voedingsbronnen die calorieën komen. Heb jij bijvoorbeeld 2500 calorieën per dag nodig, maar nuttig je stelselmatig 3000 calorieën per dag dan zul je aankomen. Ook wanneer je enkel gezonde producten eet!

Aangezien de goede vetten uit kokosolie lager in kcal zijn en minder snel worden opgeslagen als vet dan andere vetten is kokosolie een goede vervanger van bak- en braadboter die je normaal altijd gebruikte tijdens het koken. Gebruik echter je gezonde verstand en zorg dat je geen overdaad aan kokosolie gebruikt, want een te hoge calorie-inname ligt al snel op de loer.

Tip: Wil jij advies over hoe je kokosolie in jouw eetpatroon kan verwerken en heb je hulp nodig bij het samenstellen van een schema? Een op maat gemaakt voedingsschema van Voeding-en-fitness.nl kan je helpen!

Kokosolie gezond?

Dus kunnen we zeggen of kokosolie gezond of ongezond is? Ondanks dat er veel beweringen zijn dat kokosvet een positieve invloed heeft op onze gezondheid, is er nog te weinig consensus onder wetenschappers om hier echt uitspraken over te doen. Zo blijkt dus dat laurinezuur niet het positieve effect heeft op de cholesterolspiegel als beweerd.

Aan de andere kant zijn er wel weer onderzoeken die laten zien dat MCT-vetten een positief effect hebben op het afvallen. Naar mijn mening zal er meer onderzoek gedaan moeten worden naar de effecten van kokosolie op ons lichaam. Pas dan kunnen we echt zeggen of kokosolie gezonder is. Persoonlijk zou ik zeggen; gebruik kokosolie ter afwisseling bij het koken en let hierbij wel op dat je niet teveel verzadigde vetten binnenkrijgt.

Voor verzadigd vet geldt een maximale inname van ongeveer 10% van je totale dagelijkse calorieën. 

Waar kun je kokosolie kopen?

Tegenwoordig kun je kokosolie in steeds meer supermarkten kopen, zoals de Jumbo of AH. Let tijdens het kopen van kokosvet op en kies voor koudgeperste en extra vierge. Dan weet je zeker dat alle gezonde eigenschappen bewaard zijn gebleven en er geen chemische bewerking heeft plaatsgevonden.

Uiteraard kun je ook gezonde kokosolie online kopen, bij één van de bekende supplementenwebshops!

kokosolie body en fitshop biologische kokosolie xxl nutrition is kokosolie gezond

Volg Marvin

Bronnen

 1. https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/56/5/895/4715546
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12716665
 3. https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/19591402572
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Kipsensatie recept
Kipsensatie, het eerste recept van de week is een uitermate gezonde maaltijd!

Inspiratie nodig voor een gezonde maaltijd? Op Voeding-en-fitness.nl vind je elke week een nieuw lekker en gezond recept. Het eerste Recept van de Week is Lees blog

Gezonde maaltijd: Zalm met kappertjes in mousserende wijn
Gezonde maaltijd zalm met kappertjes in cava!

Vis is goed voor je! Vis bevat namelijk gezonde vetten en de broodnodige eiwitten. Bovendien is een goed bereid stukje vis erg lekker! Ben jij Lees blog

Gezonde aardbeiensmoothie
Gezonde aardbeiensmoothie recept op voeding-en-fitness.nl!

Zin in een lekker tussendoortje, maar geen idee wat je nu weer moet eten? Probeer eens deze gezonde aardbeiensmoothie met magere melk en magere yoghurt. Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om waardevolle kennis en mijn ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jullie graag bij het bereiken van (sportieve) doelen. Daarnaast bied ik online personal training en voedingsadvies op maat aan. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − negentien =