Kluski, ken je dat al? Het gaat hier om een zachte knoedel zonder vulling. Er zijn verschillende soorten kluski. Soms wordt hier ook noedels of pasta mee bedoeld, zolang het maar zacht is. Het kluski recept is bijzonder want je maakt het van aardappelpuree, aardappelzetmeel en andere ingrediënten. Lees hier alles over het zelf maken van deze Poolse dumplings!
Zo ziet Kluski eruit
Hoe kun je kluski het beste omschrijven? Je kunt het nog het meest met een aardappel donut vergelijken. Dat is dan ook gelijk het hoofdingrediënt van kluski: aardappels. Soms voeg je hier roomsaus aan toe maar dat hoeft natuurlijk niet.
Hoe smaakt kluski? Tja, eigenlijk moet je het eens geproefd hebben. Wanneer je naar de ingrediënten kijkt kun je ook wel de smaak voor je halen. Het belangrijkste ingrediënt is dus aardappels maar er zitten ook eieren, melk en kaas in. Per recept kunnen de ingrediënten wat wisselen.
Kluski śląskie is Pools
Mocht je nog niet weten: kluski is een Pools gerecht. Hoewel we in Nederland heel veel aardappels eten komt het gerecht dus niet uit Nederland. Jammer he? Gelukkig kun je het wel heel eenvoudig maken.
Kluski recept: zo maak je het
Zelf aan de slag? Hier volgt het kluski recept. Verzamel vooraf alle ingrediënten, deze koop je gewoon in de supermarkt. Dit heb je nodig voor 30-40 heerlijke kluski donuts:
- Een kilo aardappels
- Twee eieren
- Wat aardappelzetmeel (aardappelmeel)
- Mespuntje zout
Nu gaan we kluski maken, en dat doe je zo:
- Schil de aardappelen en kook ze in ruim water. Wanneer de aardappelen gaar zijn giet je ze af en pureer je ze.
- Voeg de eieren, het aardappelzetmeel en het zout toe.
- Kneed alles totdat er een dik mengsel ontstaat.
- Vorm van het deeg kleine balletjes, ongeveer ter grootte van een walnoot.
- Duw in het midden van de balletjes met je vinger een kuiltje.
Het erg belangrijk dat het deeg een beetje als klei aanvoelt. Eventueel voeg je nog wat extra aardappelzetmeel of bloem toe. Merk je dat het deeg te droog is? Voeg dan een theelepel water of melk toe.
Let er echter op dat het deeg niet te vochtig wordt, anders valt het uit elkaar. Wanneer het deeg aan je vingers blijft plakken dan is het echt te vochtig! Dit los je op door weer wat aardappelmeel toe te voegen.
Weet je niet hoeveel aardappelmeel je moet gebruiken? Dit zou ongeveer een vierde van het deeg moeten zijn. Eigenlijk kun je het deeg het beste in een kom doen en aantrekken. Vervolgens haal je een kwart van het deeg eruit en vult het gat voor aardappelmeel. Dan zou je voldoende aardappelzetmeel moeten hebben.
Kluski koken
Wanneer het deeg goed is en je de balletjes hebt gemaakt, moet je deze gaan koken. Breng een pan water met wat zout aan de kook. Leg de deegballetjes hierin. Als het goed is zullen de balletjes naar het oppervlak drijven. Kook de kluski balletjes gedurende 3-4 minuten. Hierna haal je ze uit de pan.
Afwerking en serveren
Hoe eet je kluski? De balletjes hebben een soort gat in het midden, eigenlijk een kuiltje. Hier kun je jus, gerookte spekjes, blokjes paprika of iets anders indoen. Je kunt het ook zo laten en de kluski bij vlees of met broodjes serveren.
Je kunt ook wat geraspte kaas over de kluski strooien, dit is erg lekker. Je ziet, je hebt best veel mogelijkheden met kluski. Laat je fantasie de vrije loop en experimenteer met verschillende ingrediënten. Zo moeilijk is het niet!
Smacznego! (dat is Pools voor eet smakelijk)
Bron afbeelding: Annainthekitchen.com
Hoe gezond zijn deze Poolse dumplings?
We zijn zo met onze gezondheid bezig dat gezond eten hier natuurlijk bijhoort. Hoe gezond is kluski? Het bevat aardappelen en van aardappelen is zeker bekend dat het gezond is. Aardappelen bevatten namelijk koolhydraten, vitamine B6, vitamine C, eiwit en vezels. Dit product is een goede bron van energie voor je lichaam.
Daarnaast bevat kluski eieren, dit zit boordevol eiwitten. Van eiwitten is bekend dat het helpt bij spieropbouw en je lichaam sterk houdt. Afhankelijk van het recept zit er ook wat kaas bij, dit is een zuivelproduct. Verder wat melk, maar ook dit is afhankelijk van het recept en je eigen smaak.
Origineel zitten er geen melk en kaas in, maar dit mag je best toevoegen. Over het algemeen kun je zeggen dat kluski best wel gezond is. Uiteraard afhankelijk van welke producten je aan het kluski recept toevoegt.
Veel mensen voegen er zout aan toe. Heb je een hoge bloeddruk dan is het niet altijd verstandig om extra zout toe te voegen. Je kunt dus ook kluski zonder zout maken: net zo lekker.
Wist je dit al over aardappels?
Zoals je ziet bestaat kluski grotendeels uit aardappels en aardappelzetmeel. Nu is er ook heel wat studie naar de gezondheid van aardappels gedaan. Natuurlijk zijn aardappels gezond maar het heeft ook wat nadelen, vooral voor zwangere vrouwen. Zo hebben onderzoekers ontdekt dat vrouwen die voor hun zwangerschap veel aardappels eten, een hoger risico lopen op zwangerschapsdiabetes (bron).
Het ging in het onderzoek overigens niet alleen om gekookte aardappels maar ook om patat of chips. Nu weten we allemaal dat die laatste twee niet zo gezond zijn. Je kunt voor en tijdens je zwangerschap dus gerust aardappels eten. Zolang je geen drie keer per dag en elke dag weer aardappels eet is er niets aan de hand. Een gezonde en gevarieerde voeding is namelijk heel belangrijk.
- Omega 3: wat is het en waarom is omega 3 belangrijk voor je gezondheid - 3 oktober 2024
- 40 punten dieet: wat is het en hoe werkt dit dieet? - 1 oktober 2024
- Moonstruck 2 Review 2024 – Zoomad Labs - 25 september 2024