• xxl nutrition banner

Kluski recept: zelf Poolse dumplings maken

Kluski, ken je dat al? Het gaat hier om een zachte knoedel zonder vulling. Er zijn verschillende soorten kluski. Soms wordt hier ook noedels of pasta mee bedoeld, zolang het maar zacht is. Het kluski recept is bijzonder want je maakt het van aardappelpuree, aardappelzetmeel en andere ingrediënten. Lees hier alles over het zelf maken van deze Poolse dumplings!

Zo ziet Kluski eruit

Hoe kun je kluski het beste omschrijven? Je kunt het nog het meest met een aardappel donut vergelijken. Dat is dan ook gelijk het hoofdingrediënt van kluski: aardappels. Soms voeg je hier roomsaus aan toe maar dat hoeft natuurlijk niet.

Hoe smaakt kluski? Tja, eigenlijk moet je het eens geproefd hebben. Wanneer je naar de ingrediënten kijkt kun je ook wel de smaak voor je halen. Het belangrijkste ingrediënt is dus aardappels maar er zitten ook eieren, melk en kaas in. Per recept kunnen de ingrediënten wat wisselen.

kluski recept

Kluski śląskie is Pools

Mocht je nog niet weten: kluski is een Pools gerecht. Hoewel we in Nederland heel veel aardappels eten komt het gerecht dus niet uit Nederland. Jammer he? Gelukkig kun je het wel heel eenvoudig maken.

Kluski recept: zo maak je het

Zelf aan de slag? Hier volgt het kluski recept. Verzamel vooraf alle ingrediënten, deze koop je gewoon in de supermarkt. Dit heb je nodig voor 30-40 heerlijke kluski donuts:

  • Een kilo aardappels
  • Twee eieren
  • Wat aardappelzetmeel (aardappelmeel)
  • Mespuntje zout

Nu gaan we kluski maken, en dat doe je zo:

  1. Schil de aardappelen en kook ze in ruim water. Wanneer de aardappelen gaar zijn giet je ze af en pureer je ze.
  2. Voeg de eieren, het aardappelzetmeel en het zout toe.
  3. Kneed alles totdat er een dik mengsel ontstaat.
  4. Vorm van het deeg kleine balletjes, ongeveer ter grootte van een walnoot.
  5. Duw in het midden van de balletjes met je vinger een kuiltje.

Het erg belangrijk dat het deeg een beetje als klei aanvoelt. Eventueel voeg je nog wat extra aardappelzetmeel of bloem toe. Merk je dat het deeg te droog is? Voeg dan een theelepel water of melk toe.

Let er echter op dat het deeg niet te vochtig wordt, anders valt het uit elkaar. Wanneer het deeg aan je vingers blijft plakken dan is het echt te vochtig! Dit los je op door weer wat aardappelmeel toe te voegen.

Weet je niet hoeveel aardappelmeel je moet gebruiken? Dit zou ongeveer een vierde van het deeg moeten zijn. Eigenlijk kun je het deeg het beste in een kom doen en aantrekken. Vervolgens haal je een kwart van het deeg eruit en vult het gat voor aardappelmeel. Dan zou je voldoende aardappelzetmeel moeten hebben.

Kluski koken

Wanneer het deeg goed is en je de balletjes hebt gemaakt, moet je deze gaan koken. Breng een pan water met wat zout aan de kook. Leg de deegballetjes hierin. Als het goed is zullen de balletjes naar het oppervlak drijven. Kook de kluski balletjes gedurende 3-4 minuten. Hierna haal je ze uit de pan.

Afwerking en serveren

Hoe eet je kluski? De balletjes hebben een soort gat in het midden, eigenlijk een kuiltje. Hier kun je jus, gerookte spekjes, blokjes paprika of iets anders indoen. Je kunt het ook zo laten en de kluski bij vlees of met broodjes serveren.

Je kunt ook wat geraspte kaas over de kluski strooien, dit is erg lekker. Je ziet, je hebt best veel mogelijkheden met kluski. Laat je fantasie de vrije loop en experimenteer met verschillende ingrediënten. Zo moeilijk is het niet!

Smacznego! (dat is Pools voor eet smakelijk)

zelf kluski maken

Bron afbeelding: Annainthekitchen.com

Hoe gezond zijn deze Poolse dumplings?

We zijn zo met onze gezondheid bezig dat gezond eten hier natuurlijk bijhoort. Hoe gezond is kluski? Het bevat aardappelen en van aardappelen is zeker bekend dat het gezond is. Aardappelen bevatten namelijk koolhydraten, vitamine B6, vitamine C, eiwit en vezels. Dit product is een goede bron van energie voor je lichaam.

Daarnaast bevat kluski eieren, dit zit boordevol eiwitten. Van eiwitten is bekend dat het helpt bij spieropbouw en je lichaam sterk houdt. Afhankelijk van het recept zit er ook wat kaas bij, dit is een zuivelproduct. Verder wat melk, maar ook dit is afhankelijk van het recept en je eigen smaak.

Origineel zitten er geen melk en kaas in, maar dit mag je best toevoegen. Over het algemeen kun je zeggen dat kluski best wel gezond is. Uiteraard afhankelijk van welke producten je aan het kluski recept toevoegt.

Veel mensen voegen er zout aan toe. Heb je een hoge bloeddruk dan is het niet altijd verstandig om extra zout toe te voegen. Je kunt dus ook kluski zonder zout maken: net zo lekker.

Wist je dit al over aardappels?

Zoals je ziet bestaat kluski grotendeels uit aardappels en aardappelzetmeel. Nu is er ook heel wat studie naar de gezondheid van aardappels gedaan. Natuurlijk zijn aardappels gezond maar het heeft ook wat nadelen, vooral voor zwangere vrouwen. Zo hebben onderzoekers ontdekt dat vrouwen die voor hun zwangerschap veel aardappels eten, een hoger risico lopen op zwangerschapsdiabetes (bron).

Het ging in het onderzoek overigens niet alleen om gekookte aardappels maar ook om patat of chips. Nu weten we allemaal dat die laatste twee niet zo gezond zijn. Je kunt voor en tijdens je zwangerschap dus gerust aardappels eten. Zolang je geen drie keer per dag en elke dag weer aardappels eet is er niets aan de hand. Een gezonde en gevarieerde voeding is namelijk heel belangrijk.

105 GEZONDE EIWITRIJKE RECEPTEN
Wil jij meer spiermassa opbouwen, wil je zichtbare buikspieren of wil je gewoon wat kilo's kwijt en weer lekker in je vel zitten? Dan zijn de FitChef recepten geschikt voor jou! Met FitChef leer je precies hoeveel je moet eten en welke verhouding voor jouw doelstelling optimaal is. De eiwitrijke recepten ondersteunen spieropbouw én vet verlies.
Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Zoete aardappel recept met avocado en kikkererwten
zoete aardappel recept

Eet jij wel eens zoete aardappel? Het is een bron van vezels en smaakt ook nog eens heel anders dan een gewone aardappel. Samen met Lees blog

Scrambled ei-eiwit met hummus recept
scrambled ei-eiwit recept

Soms moet je voor gezonde recepten alleen eigeel gebruiken. Het is dan natuurlijk zonde om je eiwitten weg te gooien! Dit recept is gemaakt met Lees blog

Griekse feta rolletjes recept
griekse feta rolletjes recept

Ben jij al eens in Griekenland geweest? Dan ken je dit recept waarschijnlijk wel. Dit recept wordt in verschillende maten gemaakt. Zo kun je een Lees blog

Eiwitrijke kip donuts recept
kip donuts recept

Ben je toe aan een hartige snack bomvol eiwitten? Dan zijn deze kipdonuts misschien wel wat voor jou! Ze zijn niet moeilijk om te maken Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *