• xxl nutrition banner

Isolaat Perfection & Micellar Casein Perfection kwaliteit

micellar casein perfection kwaliteitMerk: Body & Fitshop
Datum test: 19 december 2014
Producten: Isolaat Perfection & Micellar Casein Perfection

Komen de resultaten overeen met label? NEE
Onafhankelijke test? JA
(Onderzoek op initiatief groep studenten Voedingsmiddelentechnologie)

Isolaat Perfection kwaliteit van eiwitshakes: SLECHT
Micellar Casein Perfection kwaliteit van eiwitshakes: SLECHT

Op deze twee producten zijn de volgende testen aangevraagd:
1 Eiwitgehalte middels Kjeldahl Nx6,38.
2 Bepaling van 15 aminozuren waaronder Glycine en Alanine, de overige aminozuren vonden we niet noodzakelijk. Als je deze 15 aminozuren bij elkaar optelt moet je het via de Kjeldahl meting bepaalde eiwitgehalte benaderen. Is dit niet het geval dan is er sprake van andere stoffen dan aminozuren die het stikstofgehalte verhogen en is er vervolgonderzoek nodig.
3 Bepaling van koolhydraten waaronder fructose.

Isolaat Perfection & Micellar Casein Perfection kwaliteit

Korte samenvatting: De producten bevatten 22-23% minder eiwit en 220-289% meer koolhydraten dan aangeven door bodyenfitshop. Dit laatste komt door het toevoegen van Fructose. Ook is er toegevoegd Glycine/Alanine gemeten net als bij de Whey Perfection.

Isolaat Perfection kwaliteit

Het gemeten eiwitgehalte is 74,4%. Er is echter geconstateerd dat er minimaal 3,85% Glycine is toegevoegd. Dit geeft een vertekend beeld van het werkelijke eiwitgehalte en dus moeten we dit corrigeren. De correctie is 3,85 x 1,19 = 4,6%. Het werkelijke eiwitpercentage bedraagt 74,4 – 4,6 = 69,8%.

In het originele labrapport zijn alle gemeten waarden te vinden waaronder: eiwit, aminozuren, koolhydraten en suikers (waaronder fructose).
Bodyenfitshop geeft aan gebruik te maken van Carbery Whey Isolaat (TECHNICAL SPECIFICATION) Gemeten waarden zijn vergeleken met deze informatie.

isolaat perfection kwaliteitMicellar Casein Perfection kwaliteit

Het gemeten eiwitgehalte is 71,9%. Er is echter geconstateerd dat er minimaal 5,2% Glycine en 2,5% Alanine is toegevoegd . Dit geeft een vertekend beeld van het werkelijke eiwitgehalte en dus moeten we dit corrigeren. De correctie is (5,2 x 1,19) + 2,5 = 8,7%. Het werkelijke eiwitpercentage bedraagt 71,9 – 8,7 = 63,2%.

In het originele labrapport zijn alle gemeten waarden te vinden waaronder: eiwit, aminozuren, koolhydraten en suikers (waaronder fructose).
Bodyenfitshop geeft aan gebruik te maken van Fonterra Milk Protein Isolate (TECHNICAL SPECIFICATION). Gemeten waarden zijn vergeleken met deze informatie.

micellar casein perfection kwaliteitConclusie kwaliteit Isolaat Perfection & Micellar Casein Perfection

Wij weten inmiddels dat afwijkingen tot 7% normale variaties op eiwitproducten zijn. Dit hebben wij ter controle nagevraagd bij twee producenten van ruwe whey namelijk VOLAC en Carbery. Deze gaven aan dat het vochtgehalte op whey circa 5% is waardoor het eiwitgehalte naar beneden afwijkt als er op droge stof gedeclareerd wordt. Over de gemeten afwijkingen op de producten van bodyenfitshop wilden ze geen uitspraken doen en ook wilde ze niet bevestigen dat grondstoffen van deze bedrijven gebruikt worden voor de producten van bodyenfitshop.

Gesteld kan worden dat de grote afwijkingen zoals gemeten op de producten Isolaat Perfection en Micellar Casein Perfection van bodyenfitshop niet normaal zijn. Het percentage toegevoegd fructose (7%) en wordt niet aangegeven bij de suikers op de labels. Als je ook de eerdere twee onafhankelijke labtesten op de Whey Perfection in beschouwing neemt “waarbij tweemaal is vastgesteld dat dit product circa 20% minder eiwit bevat en er Glycine en Alanine wordt toegevoegd”. Dan kan je dus niet anders stellen dat deze producten qua eiwitpercentage structureel minimaal 20% zijn ondergedoseerd en aangevuld met Glycine/Alanine om het eiwitpercentage hoger te doen lijken dan dat deze in werkelijkheid is. Dit noemt men amino spiking. Het is wettelijk verplicht deze toevoegingen te vermelden op het label. Op het label van Isolaat Perfection, Micellar Casein Pefection en Whey Perfection van bodyenfitshop staan deze echter niet als ingrediënten vermeld. Dit is een overtreding van de warenwet. Eveneens komen de waarden van de koolhydraten en suikers op het label niet overeen met de werkelijkheid. De producten bevatten door het toevoegen van fructose circa 250% meer koolhydraten/suikers dan aangegeven door bodyenfitshop. Het toevoegen van Fructose en Glycine/Alanine zorgt voor een zoetere smaak van het product. Deze stoffen zijn vergeleken met eiwitten goedkoop en worden vaak toegevoegd om de kostprijs van de producten laag te houden.

Het toevoegen van aminozuren (lees Glycine/Alanine) aan eiwitproducten is blijkbaar gebruikelijk bij Aminolabs de producent van de producten van bodyenfitshop. Onderstaand een passage uit het bericht dat door Aminolabs is uitgegeven na het uitkomen van de door leden van dutchbodybuilding.com georganiseerde labtest op Whey Perfection.

Lees het hele onderzoek en alle reacties op Dutchbodybuilding.com:
http://forum.dutchbodybuilding.com/f266/labtest-isolaat-perfection-22-eiwit-micellar-casein-perfection-23-eiwit-bodyenfitshop-nl-379318/

Volg Marvin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 − 4 =