Bijgewerkt op 28 april 2024 door Marvin
Uit een onderzoek van de Consumentenbond kwam naar voren dat de kwaliteit van sushi in veel all-you-can-eat restaurants in Nederland zwaar ondermaats is. Zo zijn de meeste gerechten niet vers en laat de algehele hygiëne vaak te wensen over. Maar hoe zit het nu met sushi zelf? Is sushi gezond en een betere keus voor een diner dan de plaatselijke snackbar of het bestellen van spareribs?
Voeding-en-fitness.nl zocht het uit! In dit artikel lees je meer over het onderzoek van de Consumentenbond naar sushirestaurants en bespreken we of sushi gezond of ongezond is!
Slechte kwaliteit sushi
Allereerst wil ik een blik werpen op het onderzoek van de Consumentenbond. De uitkomst was schokkend, van de twintig restaurants scoorden slechts 3 een voldoende op de kwaliteiten van de sushi. Het hoogste cijfer was een 5,9 en het laagste cijfer zelfs een 2,1!
Kort gezegd bleek dat op de sushi van het merendeel van de geteste all-you-can-eat ketens er een teveel aan bacteriën aanwezig was, zoals E. coli en enterobacteriën. Deze kunnen leiden tot ziekten en diarree.
Maar hoe representatief is dit onderzoek nu? Er zijn slechts 20 restaurants getest en hoewel de uitkomsten slechte kwaliteit en hygiëne van sushi aantonen, zegt dit niks over al die andere sushi restaurants in Nederland. Bovendien wordt je meestal niet direct ziek van te veel bacteriën, maar hoe minder vers en hygiënisch de sushi, des te groter de kans op ziekteverwekkers.
Het is dus goed om te zoeken naar een goed sushi-restaurant, waar je kunt vertrouwen op strenge eisen omtrent kwaliteit en hygiëne en je dus weet dat er zorgvuldig met je eten wordt omgegaan.
Is sushi gezond?
Ik ben zelf een grote fan van sushi en al helemaal van all-you-can-eat concepten. Als grote eter is dit natuurlijk ideaal. Maar is sushi gezond of ongezond? Dat is een vraag die veel mensen die op hun voeding letten (en liefhebbers van sushi) bezighoudt. Voordat we hier naar gaan kijken leg ik even kort de verschillende soorten sushi uit. In de rest van dit artikel ga ik ervan uit dat de sushi van goede kwaliteit is en kijk ik enkel naar de samenstelling en voedingswaarden.
Verschillende soorten sushi
- Sushi – de combinatie van in azijn gezuurde rijst met vis, ei, groente of vlees.
- Wasabi – de pittige pasta van mierikswortel die je bij de sushi krijgt.
- Nori – geroosterd zeewier, gebruikt in een aantal soorten sushi.
- Maki – rijst omwikkeld met nori en gevuld met rauwe vis, groente, ei of kip/vlees.
- Nigiri – de sushi ligt op een bed van rijst, soms ook met nori op of om de sushi.
- Temaki – puntzak van geroosterd zeewier gevuld met rijst en vis / groente.
- Inside out – een soort maki, maar hier zit de vulling binnenin met daarom heen de nori en de rijst.
- California maki – een populaire inside out maki gevuld met krab, avocado, komkommer en een mayonaise-achtig sausje. Op de buitenkant vaak oranje viseitjes.
Sushi goed voor onze gezondheid?
Sushi heeft een goede reputatie opgebouwd en vaak wordt gedacht dat sushi gezond is. Het ligt echter net iets anders. Sushi is niet ongezond, maar draagt ook weinig bij aan onze gezondheid. Sushi is een goede bron van gezonde vetten (omega 3), eiwitten en andere goede voedingsstoffen. Het nadeel is echter dat sushi in zulke kleine porties komt, dat je er enorm veel van moet eten om aan de aanbevolen hoeveelheid van de gezonde stoffen te komen.
Zo bevat 1 portie sushi ongeveer 5 gram rauwe vis, terwijl je 150 gram nodig hebt voor de benodigde hoeveelheid Omega 3 vetzuren. Uiteindelijk kunnen we concluderen dat sushi op zich zelf niet ongezond is, maar dat het weinig bijdraagt aan onze gezondheid. Wel is het een beter alternatief dan bijvoorbeeld spareribs eten, waar je veel verzadigde vetten binnenkrijgt en patat neemt met een hoop mayonaise. Uiteraard mogen we daar ook de knoflook- en steaksaus niet bij vergeten.
Gezondheidsvoordelen van sushi
Wanneer we kijken naar de ingrediënten van sushi; rijst, vis / kip, groenten en zeewier, dan zijn dit allemaal prima voedingsmiddelen. De rijst levert koolhydraten die je lichaam nodig heeft als energiebron, de vis levert eiwitten en gezonde vetten en de verschillende soorten groenten zorgen voor de benodigde vitaminen en mineralen. Daarnaast is het gewoon erg lekker!
Mooi meegenomen is dat je, vanwege de kleine porties, zelf de controle hebt over hoeveel je neemt en dus makkelijker aan portie-controle kunt doen. En wist jij trouwens dat wasabi boordevol antioxidanten zit? Isothiocynaat bijvoorbeeld, wat zou bijdragen aan voorkomen van kanker (bron).
Nadelen van sushi
Het grote nadeel van onbeperkt sushi eten bij de overal opkomende all-you-can-eat concepten is dat je vaak veel meer calorieën binnenkrijgt dan je denkt. Je normale avondmaaltijd bestaat uit zo’n 700 tot 900 calorieën, maar wanneer je jezelf lekker laat gaan bij zo’n sushi-restaurant kom je al snel op 2000 Kcal uit.
Dit zorgt er dus voor dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt en wanneer je stelselmatig boven je calorie-behoefte uitkomt zul je aankomen, ongeacht of de gerechten die je eet gezond zijn.
(Hulp nodig bij het afvallen? Laat een op maat gemaakt voedingsschema maken door Voeding-en-fitness.nl!)
Een ander gevaar is de lekkere soja-saus waar je elke sushi in dipt. Dit sausje bevat namelijk erg veel suiker en zout! Per eetlepel bevat de soja saus namelijk al 900 tot 1000 mg natrium, de helft van de maximale dagelijkse inname.
Tips om een avondje sushi eten gezonder te maken
Natuurlijk mogen we genieten! Er is niks mis met een avondje lekker onbeperkt sushi eten, of dit nu gezond of ongezond is. Zolang je de rest van de week maar weer netjes eet, aan de hand van bijvoorbeeld een schema. Toch wil ik jullie een paar tips meegeven om zo’n avondje sushi eten ‘gezonder’ te maken.
- Probeer controle te houden over de hoeveelheid sushi die je eet. Stop wanneer je lichaam aangeeft dat het voldaan is, eet niet enkel meer omdat het toevallig all-you-can-eat is.
- Matig het gebruik van de soja-saus, aangezien deze veel suikers en zout bevat.
- Ga voor de simpelere sushi-varianten. De sushi’s met enkel rauwe vis, groenten en rijst zijn het gezondst.
- Neem niet teveel gefrituurde porties (tempura). Deze zijn wel heel lekker, maar door het frituren rijk aan transvetten.
- Drink water tijdens het eten en laat bier en frisdranken zoveel mogelijk staan. Dit zijn namelijk allemaal extra calorieën en een hoop suikers, die je lichaam niet nodig heeft!
Sushi gezond of ongezond?
De uitkomst van het onderzoek van de Consumentenbond toont natuurlijk dat het erg belangrijk is om een goed restaurant te zoeken, waar de kwaliteit van de sushi gewaarborgd is. Alle poepbacteriën ten spijt, ik blijf fan van all-you-can-eat sushi! Natuurlijk moet je dit niet elke week doen, aangezien de kans groot is dat je over je caloriebehoefte heen gaat.
Maar goed, dit gebeurt ook wanneer je een kapsalon eet of spareribs eet. Puur naar de voedingswaarde gekeken is sushi gezonder dan die eerder genoemde maaltijden. Je krijgt een hoop eiwitten en gezonde vetten binnen, bovendien is wasabi rijk aan antioxidanten. Uiteraard zijn er een aantal dingen die je beter kunt laten staan, zoals de saus en tempura gerechten (gefrituurd).
Onze sushi challenge
Omdat wij gek zijn op sushi hebben Lennard en ik besloten om een sushi challenge te doen. In deze food challenge proberen we zoveel mogelijk zelfgemaakte sushi te eten. We hebben verschillende soorten maki gemaakt en in onze vlog zie je hoeveel sushi we precies hebben gegeten! Check de hele video hieronder.
Wil jij zelf een sushi recept maken? Ons Sushi Jar recept geeft een leuke twist aan jouw sushi.
- Leefstijlcoach vergoeding in zorgverzekering - 21 november 2024
- High Cable Bicep Curl uitvoering & uitleg - 13 november 2024
- Rood Licht Therapie: wat doet het voor je gezondheid? - 9 november 2024