• xxl nutrition banner

Is sperma gezond?

Bijgewerkt op 30 mei 2024 door Marvin

is sperma gezondOp Voeding-en-fitness.nl heb ik het meestal over gezonde voeding, fitness tips, gezondheid en de werking van supplementen. Seksualiteit behoort naar mijn mening ook tot de noemer gezondheid (en fitness misschien, afhankelijk van hoe fanatiek jij in bed tekeer gaat). Daarom wil ik het vandaag hebben over sperma. Je hebt vast wel eens berichten voorbij zien waarin beweerd wordt dat het doorslikken van zaad goed voor je is.

Maar in hoeverre is dit waar? Is sperma gezond voor je? En waar bestaat een ejaculatie eigenlijk uit. Voor dit artikel ga ik dieper in op dit kleverige goedje en hoop ik wetenschappelijke studies te vinden die hier meer informatie over geven.

Wat zit er in een ejaculatie?

Voordat we kunnen zeggen of sperma gezond is, zullen we eerst moeten weten wat er precies in zit. Waar bestaat een ejaculatie precies uit en wat biedt een gemiddelde zaadlozing aan voedingswaarden?

Een gemiddelde zaadlozing levert zo’n 5 tot 25 calorieën, uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid van de ejaculatie. Sperma bestaat uit water, suiker, calcium, chloor, magnesium, stikstof, vitaminen B12 en C, en zink. Maar sperma bevat ook eiwitten!

Eiwit in sperma?

Zit er eiwit in sperma? Ja zeker! Het blijkt namelijk dat tot wel 50% van je sperma uit een eiwit genaamd albumine bestaat. Daarnaast bevat sperma aminozuren. Je zou dus kunnen stellen dat het doorslikken van zaad goed is voor het herstel en de opbouw van spiermassa.

Het vergelijken van een zaadlozing met een eiwitshake gaat natuurlijk wat ver, simpelweg omdat de hoeveelheid van een ejaculatie veel kleiner is dan je bij een whey shake binnenkrijgt. Hoewel sperma dus proteïnen bevat, zal het slikken van sperma niet ineens zorgen voor extra veel gains.

Het albumine eiwit in sperma heeft een belangrijke functie in het lichaam. Zo verzorgt albumine het transport van stoffen in het bloed, zowel voor lichaamseigen stoffen als lichaamsvreemde stoffen zoals medicijnen. Albumine transporteert een derde van het testosteron in de bloedsomloop bij de mannen. 10% van het cortisol in het lichaam wordt ook aan albumine gebonden.

Het meeste adrenaline in het plasma is met lage affiniteit gebonden aan albumine. Schildklierhormonen (T3 en T4) binden met zeer lage affiniteit aan albumine. 20% van het aanwezige T4 (thyroxine) en 35% van het aanwezige T3 (3,5,3′-tri-jodothyronine) is aan albumine gebonden.

Vitaminen en mineralen in zaad

En hoe zit het met vitaminen en mineralen in sperma? Naast water, zaadcellen en proteïnen bevat een gemiddelde ejaculatie ook diverse vitamines en spoorelementen. Onder anderen:

 • zink
 • calcium
 • chloor
 • magnesium
 • vitamine B12
 • fosfor
 • natrium
 • kalium
 • vitamine C

Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem. Calcium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. 

Chloor zorgt samen met natrium en kalium voor de vochtbalans in het lichaam. Dit heeft weer effect op je bloeddruk. Magnesium is een mineraal dat onder andere nodig is voor de vorming van bot en spieren. Het speelt ook een rol bij de overdracht van zenuwprikkels en een goede werking van de spieren.

Gezonde stoffen sperma

Vitamine B12 (cobalamine) is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Fosfor of fosfaat is een mineraal. Samen met calcium  geeft het stevigheid aan botten en tanden. Ook beïnvloedt fosfor de energiestofwisseling in het lichaam. 

Natrium is nodig voor de vochtbalans van je lichaam en vervult een belangrijke rol bij het regelen van je bloeddruk. Kalium is een mineraal dat samen met chloor en natrium betrokken is bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam.

Kalium heeft daarbij een gunstig effect op de bloeddruk omdat het het bloedrukverhogend effect van natrium tegenwerkt. Vitamine C of ascorbinezuur is de bekendste vitamine. Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.

Effect doorslikken sperma

Kijkend naar de samenstelling van een zaadlozing zou je zeggen dat sperma gezond is. Maar welke effecten heeft het doorslikken van sperma op je lichaam?

Uit onderzoek blijkt dat sperma vrouwen slimmer maakt en minder depressief. Het mannelijk zaad bevat volgens deze onderzoeken namelijk een aantal chemische stoffen die je humeur kunnen verbeteren. Het zou vrouwen opgewekter maken, jonger houden en de slaap bevorderen.

Er zijn ook enkele onderzoeken die stellen dat vrouwen die het sperma van hun partner doorslikken minder risico op pre-eclampsie hebben als ze zwanger worden. Vrouwen die sperma slikken, zouden namelijk bepaalde eiwitten van hun man binnenkrijgen waardoor ze tolerant worden voor het toekomstige embryo. Deze bestaat voor de helft uit eiwitten van de man.

slikken sperma gezond

Smaak van sperma verbeteren

Vind jij het vies om het zaad van je partner door te slikken? Hoewel de smaak van sperma voor een deel genetisch bepaald is, zijn er dingen die je kunt doen om de smaak te verbeteren. Voor een zoetere en frisse smaak kun je meer ananas, rood fruit, watermeloen, selderij en kiwi eten.

Veel water drinken helpt ook. Daarnaast is het nuttig om bepaalde dingen te mijden. Zo zorgt veel bier en koffie drinken voor een bittere smaak. Ook roken heeft een negatief effect op de smaak van het mannelijke goedje.

Om de smaak van je sperma te verbeteren kun je ook een supplement nemen, zoals de Yummy Cum Drops. Deze stimuleren de spermaproductie en verbeteren de smaak. 

Yummy Cum Drops

De Yummy Cum Drops zorgen voor opwindend genot met extra seksuele kracht. Daarnaast verbeteren deze druppels de smaak van het sperma en kunnen ze een positief effect hebben op de spermaproductie.

Is het slikken van sperma gezond?

Dus, is het doorslikken van sperma gezond? JA! En nee, dit zeg ik niet alleen omdat ik een man ben. Sperma bevat verschillende voedingsstoffen die een positief effect hebben op de gezondheid. Niet alleen de eiwitten, vitamines en mineralen zijn goed voor je. Regelmatig slikken van zaad kan depressies voorkomen en het verloop van een zwangerschap positief beïnvloeden.

Bovendien maak je een man blij door zijn sperma te slikken, wat weer een gunstig effect heeft op jullie liefdesrelatie. Laten we wel reëel blijven, de hoeveelheid van een zaadlozing is zo klein dat je maar een hele kleine hoeveelheid van die goede proteïnen en andere stofjes binnenkrijgt. Sperma slikken zal dus niet direct wonderen doen voor je algehele fit- en gezondheid, maar een blowjob op zijn tijd zal jullie beiden goed doen! 

Tip: ook via orale sex kun je SOA’s doorgeven. Wees dus altijd voorzichtig en gebruik een condoom als je niet zeker weet dat je bedpartner geen SOA heeft. 

Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)

Bronnen

Meer handige fitness tips
Groeihormoon verhogen met voeding
Groeihormoon verhogen met voeding

Groeihormoon is een spiermassabouwend hormoon in ons bloed. Dit groeihormoon (ook wel bekend als GH of HGH (human growth hormone) wordt aangemaakt in de hypofysevoorkwab. Lees blog

Testobooster review – Natuurlijk Presteren
beste test boosters

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Het heeft een belangrijke functie bij de opbouw van kracht en spiermassa. Bij een lage testosteronproductie kun je o.a. Lees blog

Xtreme Test 2.0 review – XXL Nutrition
xtreme test 2.0 review

Testosteron is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de opbouw van spiermassa. Van nature hebben mannen meer testosteron in hun lichaam dan vrouwen. Lees blog

Bulking Stack review – Crazy Bulk
bulking stack review

Al zolang als mensen sporten, zijn ze op zoek naar manieren om sneller én meer resultaat te behalen. Daarom zijn supplementen ook zo populair onder Lees blog

De Yummy Cum Drops zorgen voor opwindend genot met extra seksuele kracht. Daarnaast verbeteren deze druppels de smaak van het sperma en kunnen ze een positief effect hebben op de spermaproductie.

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

7 reacties:

 1. Marvin jij viespeuk! Lekker fotootje aan het begin hoor, ouwe gluipduif. Wist niet dat jij hier zoveel verstand van had ;-) Zie je snel maat! ^Tom

 2. Leuk stuk maar je slaat een belangrijke reden over waarom het potentieel ongezond is… Soa’s.

  • Daar heb je zeker een punt. In deze blog heb ik echter puur gekeken naar de voedingsstoffen in sperma en niet naar eventuele overdraagbare ziektes. Laten we zeggen dat ik er in dit geval van uitga dat de geschetste situatie een seksuele relatie betreft waarbij beiden zijn getest en geen soa hebben ;)

   Maar uiteraard een goed idee om bij het updaten van dit artikel nog even mee te nemen!

 3. HAHAHA marv geweldig maat!!! Je rankt zelfs nummer 1 op is sperma gezond. Hoe kom je aan die kennis ;-) zie je snel maatje!!! Gr J ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *