• xxl nutrition banner

Is Pre Workout gevaarlijk?

Bijgewerkt op 19 februari 2024 door Marvin

Onlangs verscheen er een nieuwsartikel online waarin de Dopingautoriteit waarschuwt voor pre workout supplementen. Deze waarschuwing verscheen op meerdere grote platformen, waaronder AD.nl en Men’s Health. Pre Workouts zouden verboden stoffen bevatten en daardoor schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar is Pre Workout gevaarlijk? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl ga ik dieper in op dit onderwerp en deel ik mijn ervaringen!

is pre workout gevaarlijk

Hieronder deel ik de waarschuwing over pre workouts en kijk ik in hoeverre deze gegrond is. Want zijn pre workout boosters echt zo gevaarlijk? Of is het onnodig angst inboezemen wat hier gedaan wordt?

Waarschuwing Dopingautoriteit pre workouts

Maar wat zegt de Dopingautoriteit dan precies over het gebruik van pre-workout supplementen?

Vooral jongeren die veel aan fitness doen, zijn volgens Hans Wassink van de Dopingautoriteit vatbaar voor de alom aanwezige reclame voor pre-workout-supplementen, die meer energie en uithoudingsvermogen beloven. ,,Die producten worden op sociale media heftig gepromoot door fitfluencers die ze zelf soms ook verkopen. En ze hebben allerlei hippe namen als ‘boost’, ‘blast’ en ‘power’ die heel onschuldig overkomen.’’

In de producten zitten soms verboden stoffen als DMAA (dimethylamylamine) die onder de dopingwet vallen en in het ergste geval tot hartproblemen en beroertes leiden. Wassink: ,,De wereld van de sportsupplementen is een almaar fluctuerende, chaotische wereld waarin steeds nieuwe potjes en poeders worden aangeboden. Tieners zullen vaak niet beseffen wat ze in huis halen als ze supplementen via internet of in een sportvoedingswinkel kopen.’’

Ook de Telegraaf ging op onderzoek uit onder jongeren. Hieronder zie je hun item.

Pre Workouts met DMAA?

De Dopingautoriteit heeft het dus over pre workout boosters met DMAA. DMAA, ook bekend als 1,3-dimethylamylamine, is een synthetische stof die vaak wordt gebruikt als stimulerend middel en prestatieverbeteraar. Het wordt vaak aangetroffen in voedingssupplementen die gericht zijn op energie, vetverbranding en focus. DMAA heeft een vergelijkbare chemische structuur als amfetaminen en kan het centrale zenuwstelsel stimuleren, wat resulteert in een verhoogde alertheid en energie.

Het gebruik van DMAA heeft echter geleid tot bezorgdheid vanwege de potentieel gevaarlijke bijwerkingen, zoals verhoogde bloeddruk, hartproblemen en andere cardiovasculaire complicaties. DMAA is in sommige landen verboden vanwege deze risico’s en wordt niet aanbevolen voor gebruik zonder medisch toezicht.

Het klopt dat er, in het verleden, pre workout supplementen met DMAA te koop werden aangeboden. Vooral wanneer je een pre workout uit het buitenland kocht, was de kans aanwezig dat deze DMAA of een soortgelijke stof bevatte. In Nederland is dit echter verboden en zal je geen merk tegenkomen dat een pre workout met DMAA op de markt brengt. Koop jij je pre workout bij een betrouwbaar merk, zoals XXL Nutrition of Body & Fit, dan weet je zeker dat er geen verboden stoffen aan zijn toegevoegd.

Ik vind de waarschuwing van de Dopingautoriteit op dit vlak dus nogal achterhaald en niet juist voor de Nederlandse markt. Wil je hier een pre workout poeder op de markt brengen, dan wordt het product getest door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Om ervoor te zorgen dat het product aan alle eisen en regelgeving voldoet. Een DMAA pre workout ga je hier dus niet vinden.

Zitten er andere gevaarlijke stoffen in Pre Workout?

In de waarschuwing wordt ook gesproken over andere pre workout ingrediënten die gevaarlijk kunnen zijn. Hier gaat het bijvoorbeeld over cafeïne, wat vaak in een grote dosering aan pre workouts wordt toegevoegd.

Ook ‘preps’, ‘boosts’ of ‘blasts’ waarvan de ingrediënten wél bekend zijn, kunnen riskant zijn. Wassink: ,,In sommige zit zo’n grote hoeveelheid cafeïne dat het tot slaapproblemen of zelfs hartritmestoornissen kan leiden. Zeker als jongeren zich niet houden aan de voorgeschreven hoeveelheid, of zulke producten combineren met energiedrankjes waar ook al veel cafeïne in zit.’’

Het klopt dat een te hoge inname van cafeïne een aantal bijwerkingen kan hebben. Ook wanneer je als sporter overgevoelig bent voor cafeïne, kan het gebruik van pre workout vervelende gevolgen hebben. Nadelen van een hoge cafeïne inname zijn;

  • Slaapproblemen
  • Opgejaagd gevoel
  • Maag- en darmklachten
  • Angst
  • Hartritmestoornissen

Deze effecten zijn echter niet aan het gebruik van alleen een pre workout toe te schrijven. Je kunt namelijk ook teveel cafeïne binnenkrijgen door erg veel koffie of energiedrankjes te drinken.

Hoeveel cafeïne zit er in Pre Workouts?

Het te hoge inname van cafeïne kan dus vervelende bijwerkingen hebben. Maar hoeveel cafeïne mag je per dag binnenkrijgen? En hoeveel cafeïne zit er in een pre workout supplement? Volgens het Voedingscentrum kunnen gezonde sporters ongeveer 400 mg cafeïne per dag binnenkrijgen.

De hoeveelheid cafeïne in een pre workout booster verschilt natuurlijk per merk. Meestal zal er zo’n 150 tot 200 mg cafeïne in een scoop zitten. Er zijn ook extreem sterke pre workouts verkrijgbaar met zo’n 300 mg cafeïne per dosering. Hier vind je een lijst met de sterkste pre workouts.

Dit betekent dat je met een dosering pre workout onder de aanbevolen grens cafeïne blijft. Een pre workout zelf is dus niet gevaarlijk. Drink jij naast je pre workout nog 8 bakken koffie en 2 blikjes Red Bull? Of neem je 3 scheppen pre workout poeder terwijl op het etiket staat dat je 1 scoop moet nemen? Ja, dan is de kans groot dat je veel te veel cafeïne binnenkrijgt. Gebruik dus altijd je gezonde verstand!

Op zoek naar een pre workout waar geen stimulanten in zitten? Bekijk hier pre workouts zonder cafeïne!

Verkleint Pre Workout de stap naar verboden middelen?

Een andere reden waarom pre workout gevaarlijk wordt genoemd, is dat het de stap naar het gebruik van verboden middelen (anabolen) zou verkleinen.

Persoonlijk vind ik dit nogal een gewaagde uitspraak. Het gebruik van een eiwitshake of een pre workout poeder is natuurlijk compleet anders dan het injecteren van testosteron of een ander type AAS. Er zullen vast (jonge) sporters zijn die snel naar dit soort middelen grijpen, maar dit komt niet door een pre workoutje. Ik gebruik zelf al sinds 2014 fitness supplementen, waaronder pre workout, en heb nog nooit anabolen gebruikt.

Ik ben van mening dat het vergelijken van producten als pre workout, creatine of andere supplementen met anabole steroïden een flinke stap te ver is. Waarschijnlijk worden dit soort uitspraken gebruikt om de waarschuwing meer kracht bij te zetten en ‘angst’ voor pre workouts te vergroten.

waarschuwing pre workouts

Zit er doping in pre workout?

Bestel jij een vage pre workout uit het buitenland? Dan weet je vaak niet precies wat je in huis haalt. Het kan dan voorkomen dat er doping in je pre workout booster zit. In Nederland hoef je je hier gelukkig geen zorgen over te maken. Alle pre workouts van Nederlandse merken worden goed gecontroleerd en bevatten alleen toegestane ingrediënten.

Ook is er een speciaal keurmerk voor voedingssupplementen voor topsporters. Atleten die gecontroleerd kunnen worden weten dan dat deze producten 100% veilig zijn te gebruiken. Ben jij een topsporter en kun je getest worden op doping? Koop dan een Pre Workout met het NZVT keurmerk. Deze zijn goedgekeurd door het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport.

Hoe kun je pre workout veilig gebruiken?

Ondanks de (overdreven) waarschuwing van de Dopingautoriteit, wil ik je toch wat tips meegeven om veilig pre workout te gebruiken. Want mijn ervaring leert dat er toch best veel sporters zijn die onverstandig met dit soort supplementen omgaan. Zo wordt er niet naar de aanbevolen dosering geluisterd en nemen sporters daardoor meer scoops dan goed is.

Mijn eerste tip is dan ook om altijd de dagelijkse dosering te volgen. Pre workouts bevatten veel cafeïne, dus ga hier raadzaam mee om. Houd daarnaast ook rekening met het drinken van koffie of energiedrank in combinatie met pre workout. Heb je een boost nodig, maar ben je overgevoelig voor cafeïne? Dan kun je koffie als pre workout gebruiken of een pre workout zonder cafeïne kopen.

Daarnaast raad ik je aan om een veilige pre workout booster te kopen. Dit doe je door je pre workout bij Nederlandse webshops te bestellen. Laat je niet verleiden door extreme pre workouts uit het buitenland. De kans is namelijk groter dat hier verboden (en onveilige) stoffen in zitten. Voor topsporters is het slim om enkel merken met een NZVT logo te bestellen.

Kijk altijd goed op het etiket om te zien welke ingrediënten er in je pre workout zitten. Vermijd producten met een ‘proprietary blend’. Dit is een mix van stoffen die de fabrikant heeft samengesteld voor hun pre workout booster. Als consument weet je niet precies welke stoffen hier in zitten en in welke hoeveelheid. Koop dus alleen pre workouts waarvan je precies kunt zien welke stoffen en doseringen zijn gebruikt.

  • Neem nooit meer dan de aanbevolen dosering
  • Houd je totale cafeïne-inname in de gaten
  • Koop geen pre workouts uit het buitenland
  • Topsporters letten op het NZVT keurmerk
  • Vermijd producten met een proprietary blend

Veilige pre workouts kopen

Voor Voeding-en-fitness.nl test ik al sinds 2014 pre workout boosters van alle merken in Nederland. Ik deel mijn ervaringen in reviews en heb een lijst met beste pre workouts samengesteld. Zo weet jij zeker dat je een veilige pre workout koopt, die geen schadelijke effecten heeft op je lichaam en gezondheid.

Ik ben natuurlijk ook benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. Gebruik jij pre workouts? En wat vind je van de opwinding die is ontstaan over het gebruik van deze fitness supplementen? Laat het weten in een reactie op deze blog!

Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Top 10 Pre Workouts met de meeste cafeïne
pre workouts met de meeste cafeïne

Een Pre Workout staat bekend om de grote hoeveelheid cafeïne die het bevat. Doorgaans wordt dit voedingssupplement door fanatieke sporters gebruikt voor hun trainingen. De Lees blog

De 5 beste pre workout ingrediënten voor een optimale training
beste pre workout ingrediënten

Behoor jij tot die grote groep krachtsporters die graag een pre workout neemt voor het trainen? Veel mensen kunnen wel wat extra energie, focus en Lees blog

Koffie als Pre Workout gebruiken?
koffie als pre workout gebruiken

Kom jij de dag ook niet door zonder een lekker bakje koffie? Een groot deel van de Nederlanders drinkt koffie, omdat het lekker is én Lees blog

Het effect van cafeïne op sportprestaties
cafeïne sportprestaties

Heb jij iedere ochtend een bak koffie nodig voordat je naar je werk gaat? Dan behoor je tot het overgrote deel van de Nederlanders die Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *