• xxl nutrition banner

Is pindakaas gezond?

Bijgewerkt op 13 februari 2024 door Marvin

Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden? Al vele jaren is pindakaas een populair broodbeleg in Nederland. Ga je voor Calvé pindakaas of neem je liever een huismerk pot mee? Wat je ook kiest, pindakaas en notenpasta maakt jouw broodje een stuk lekkerder. Maar is pindakaas gezond of kun je de pot beter laten staan? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl leg ik uit wat de effecten van pindakaas op je gezondheid zijn én welke pindakazen de beste keus zijn!

Samenvatting:
Pindakaas heeft verschillende positieve effecten op je gezondheid. Je kunt het best kiezen voor 100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegde suikers. Pindakaas met toegevoegd suiker en zout is een minder gezonde keuze.

– 100% pindakaas is de beste keus. Dit bevat meer eiwitten en minder verzadigde vetten.
– De onverzadigde vetten uit pinda’s ondersteunen de gezondheid van hart en bloedvaten.
– Pindakaas is calorierijk dus geniet, maar eet met mate.

Wat zit er in pindakaas?

Zoals de naam al zegt, zit er in pindakaas vooral gemalen pinda’s. Vervolgens wordt hier vaak olie, suikers en/of zout aan toegevoegd. Dit om het extra smeuïg en smaakvol te maken. Als je op zoek bent naar de gezondste pindakaas, dan kun je het best een pindakaas merk kopen zonder toevoegingen. Een 100% pindakaas bevat alleen pinda’s en is daarom beter voor je gezondheid.

Leuk weetje: alleen in Nederland heet het pindakaas in plaats van peanut butter of pindaboter. Toen het product namelijk in 1948 op de Nederlandse markt kwam was de term ‘boter’ beschermd. Alleen roomboter mocht zo heten en andere producten niet. Ze hebben toen gekozen voor de naam pindakaas omdat het op leverkaas leek. Dit is een product waar ook geen echte kaas in zit.

Feitje: hoewel de pinda ook wel aardnoot of grondnoot wordt genoemd, is het eigenlijk geen noot. Botanisch gezien is de pinda een peulvrucht.

is 100% pindakaas gezonder?

De voedingswaarden van pindakaas

De exacte voedingswaarden van pindakaas kunnen verschillen per soort en per merk. Je hebt namelijk normale pindakaas, pindakaas met nootjes en de gezondere 100% pindakaas. Voor een compleet overzicht van de macronutriënten zie je hieronder de voedingswaarden van Calvé pindakaas en Calvé 100% pindakaas (per 100 gram).

Calvé pindakaas

Deze pindakaas bevat als ingrediënten 85% pinda’s, zout en plantaardige olie (raapzaad, soja en volledig geharde palmolie).

Energie664 kcal
Eiwitten21 gram
Koolhydraten11 gram
Waarvan suikers6,4 gram
Vetten58 gram
Waarvan verzadigd vet8,5 gram
Voedingsvezels6,6 gram
Zout0,55 gram
Voedingswaarden pindakaas per 100 gram.

Calvé 100% pindakaas

Deze pindakaas bevat 100% fijngemalen pinda’s en is vrij van toevoegingen.

Energie601 kcal
Eiwitten27 gram
Koolhydraten12 gram
Waarvan suikers5,7 gram
Vetten48 gram
Waarvan verzadigd vet5,9 gram
Voedingsvezels8,9 gram
Zout< 0,01 gram
Voedingswaarden 100% pindakaas per 100 gram.

Waarom is pindakaas gezond voor je?

Maar waarom is pindakaas gezond? Ten eerste is het belangrijk om te zeggen dat het lastig is om 1 specifiek product gezond of ongezond te noemen. Het gaat er altijd om hoe voedingsmiddelen in jouw eetpatroon en leefstijl passen. Dus hoe zou pindakaas in jouw voedingsschema passen? Pindakaas is rijk aan eiwitten en onverzadigde vetten. Daarnaast bevat het verschillende vitamines en mineralen, zoals vitamine E, vitamine B3 (niacine), fosfor, magnesium en zink.

De eiwitten in pindakaas dragen bij aan het herstel van je spieren na een zware training. Zeker als krachtsporter heb je een hogere eiwitbehoefte en verbruik je veel energie. Pindakaas is een goede bron van eiwit en gezonde vetten om deze voedingsstoffen weer aan te vullen.

Vitamine E is een antioxidant en beschermt cellen in je lichaam tegen schadelijke stoffen. Vitamine B3 speelt een rol bij de energiestofwisseling in je lichaam en de aanmaak van vetzuren. Fosfor speelt een rol bij de energiestofwisseling en zorgt, samen met calcium, voor sterke botten en tanden. Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij de overdracht van zenuwprikkels en ondersteunt een goede werking van spieren. Zink is o.a. betrokken bij de opbouw van eiwitten, groei van weefsels, de hormoonhuishouding en werking van het afweersysteem.

Pinda’s beschermen tegen hartziekten

Een ander voordeel van pindakaas is dat het de kans op hartziekten kan verkleinen. Ongezouten noten en pinda’s bevatten gezonde onverzadigde vetten. Deze verlagen het LDL-cholesterol en dit heeft een positief effect op je cardiovasculaire gezondheid. Natuurlijk is het geen wondermiddel, maar ook kleine positieve bijdragen zijn mooi meegenomen.

Betekent dit dat je onbeperkt pindakaas mag eten?

Hoewel pindakaas gezond is en dus goed in je dieet past, betekent dit niet dat je overmatig pindakaas of notenpasta moet eten. Dit heeft te maken met het hoge vetgehalte in pindakaas. Vet is calorierijk en levert meer calorieën dan eiwit en koolhydraten. Zo bevat 1 gram vet 9 kcal en 1 gram eiwitten en koolhydraten slechts 4 kcal.

Door heel veel pindakaas te eten krijg je dus veel calorieën binnen. Hierdoor bestaat de kans dat je over je dagelijkse caloriebehoefte gaat en je lichaam vet gaat opslaan. Hierdoor kom je aan en stijgt je vetpercentage.

Een andere belangrijke opmerking gaat over de pinda-allergie. Wanneer je allergisch bent voor noten of pinda’s, kan je natuurlijk geen pindakaas eten. Ga ook niet experimenteren met verschillende merken of producten, overleg altijd met een arts als je vermoed dat je een pinda-allergie hebt.

is pindakaas gezond of ongezond

Kies voor 100% pindakaas zonder toevoegingen

Ben jij op zoek naar de gezondste pindakaas? Dan raad ik aan om te kiezen voor een 100% pindakaas. Deze is namelijk vrij van andere ingrediënten, zoals toegevoegd zout, suikers en conserveermiddelen. Het recept is simpel: niks meer dan gemalen pinda’s. De smaak kan echter wel verschillen, omdat ieder merk andere pinda’s kan gebruiken en de pinda’s op een andere manier kan roosteren en malen.

Bij 100% pindakaas is het belangrijk om goed te roeren. Er zit geen palmvet in en dit zorgt ervoor dat er een dun laagje olie bovenop de pindakaas in het potje ontstaat. Palmvet zorgt er bij normale pindakaas voor dat de pindaolie in de pindakaas blijft zitten en niet gaat drijven.

Welke 100% pindakaas vind ik zelf het lekkerst?

Conclusie: is pindakaas gezond?

Pindakaas is een gezonde keus en past goed in elk voedingsschema. De pinda’s in pindakaas zijn een goede bron van eiwit en bevatten gezonde onverzadigde vetten. Daarnaast zitten er verschillende belangrijke vitamines en mineralen in. De meest gezonde keuze is 100% pindakaas. Dit bestaat uit enkel gemalen pinda’s en geen extra toevoegingen. Hierdoor heeft 100% pindakaas een hoger eiwitgehalte en bevat het minder verzadigde vetten. Houd wel rekening met de hoge hoeveelheid vet in pindakaas, waardoor het veel calorieën per portie bevat.

Volg Marvin

Veelgestelde vragen over pindakaas

Welke ingrediënten zitten in pindakaas?

In normale pindakaas zitten gemalen pinda’s en olie, suiker en/of zout. 100% pindakaas bevat alleen gemalen pinda’s en is vrij van andere toevoegingen.

Wat is de gezondste pindakaas?

Ben je op zoek naar gezonde pindakaas? Dan kun je het best kiezen voor 100% pindakaas. Hier zit meer eiwit in en minder verzadigde (slechte) vetten.

Hoe vaak mag je pindakaas eten?

Pindakaas past in een gezond eetpatroon en mag dagelijks gegeten worden. Uiteraard zo lang het binnen jouw caloriebehoefte en macro’s past. Het advies is om 1 handje noten of pinda’s per dag te eten. Dit kan je dus ook in de vorm van 100% pindakaas nemen.

Waarom is pindakaas goed voor je?

Pindakaas is goed voor je omdat het rijk is aan eiwitten en gezonde vetten. Daarnaast bevat het verschillende vitamines en mineralen, zoals vitamine E, vitamine B3 (niacine), fosfor, magnesium en zink. De gezonde onverzadigde vetzuren hebben bovendien een positief effect op het LDL-cholesterol.

Meer handige fitness tips
De Pindakaaswinkel review & ervaringen
review pindakaaswinkel

Ben jij ook zo gek op pindakaas als ik? Dan heb je vast wel eens van De Pindakaaswinkel gehoord. Bij De Pindakaaswinkel kun je verschillende Lees blog

In welke kwark zitten de meeste eiwitten?
wat is de beste kwark

Waarschijnlijk heb jij als sporter, net als jouw gymbuddies, wel eens kwark voor het slapen gegeten. Veel krachtsporters kiezen voor magere kwark omdat dit veel Lees blog

Waarom je jouw magnesium niveau op peil moet houden
magnesium fitness

Vlammen in de sportschool? Dat begint natuurlijk met de juiste voeding. Een gevarieerd eetpatroon zorgt ervoor dat je genoeg eiwitten, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Een Lees blog

De 5 beste weightgainer ingrediënten voor bulken
beste weightgainer ingrediënten

Wil je meer spiermassa opbouwen? Dan heeft je lichaam dagelijks meer calorieën nodig dan het verbruikt. Dit betekent dat je je voedingspatroon moet aanpassen en Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

2 reacties:

  1. Hier is altijd verwarring over maar ik weet niet beter dan dat pinda’s tot de peulen behoren en niet tot de noten.
    Dus naast pindakaas kun je nog prima een handje noten eten.

    • Pinda’s behoren inderdaad tot de peulvruchten, ondanks dat andere namen voor pinda’s zelfs aardnoot, grondnoot, olienoot of apennoot zijn. Heel verwarrend dus! Gezien de voedingswaarden komen ze redelijk overeen. Daarom adviseert het Voedingscentrum om dagelijks 25 gram noten te nemen, maar dat je dit ook kunt vervangen door 100% pindakaas op je brood of rijstwafel bijvoorbeeld. Uiteraard is het afhankelijk van je caloriebehoefte en macro’s verdeling. Als het in je eetpatroon past dan kun je prima een broodje pindakaas nemen en op een ander moment een handje ongezouten noten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *