• xxl nutrition banner

Is kokosnoot gezond? Alle voordelen & nadelen

Bijgewerkt op 11 juni 2024 door Marvin

Kokosnoten doen je natuurlijk denken aan een tropisch eiland met een parelwit strand, helderblauw water en prachtige palmbomen. Helaas schrijf ik dit artikel vanuit het koude Harderwijk, waar het op dit moment regent. Feit blijft dat kokos tegenwoordig in Nederland ook steeds populairder wordt. Kokosolie, geraspte kokos en kokoswater vinden steeds meer toepassingen in onze Hollandse lifestyle.

is kokosolie gezond of ongezond?

Van koken met cocos oil tot recepten met kokos en het drinken van kokoswater als hydraterend sportdrankje. Dit komt vooral omdat beweerd wordt dat kokos enorm gezond is. Maar is dit nu echt zo? Is kokosnoot gezond? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl bespreek ik de effecten van kokos op onze gezondheid en ons lichaam.

Jonge kokosnoten en oude kokosnoten

Wanneer we het over kokosnoten hebben denk je waarschijnlijk aan de bruine en harige kokosnoot zoals je die vaak op TV ziet. Dit zijn bruine of volwassen kokosnoten en deze bevatten wat minder kokoswater en juist wat meer kokosvruchtvlees. Een volwassen kokosnoot bevat veel eiwit en zit bomvol vezels. Je kunt ze vinden in toko’s en bio-winkels.

Wanneer de kokosnoot van de palmboom valt ziet deze er echter niet zo uit. De jonge kokosnoot is groen van kleur en een stuk groter. De groene of jonge kokosnoten bevatten meer kokoswater en een stuk minder / zachter vruchtvlees.

Kokospalmen groeien in het Caribisch gebied en kokosnoot behoort dan ook tot het voedingspatroon in de gebieden waar palmen groeien. Wist jij trouwens dat een kokosnoot helemaal geen noot is, maar tot de vruchten behoort? En een palmboom produceert per jaar zo’n 85 tot 125 kokosnoten. Om te bepalen of kokosnoot gezond is kijken we naar 3 elementen, namelijk kokoswater, kokosmelk en kokosolie.

Kokoswater gezond?

Kokoswater is het vocht dat binnenin de kokosnoot zit. Let op, dit is dus wat anders dan kokosmelk! Het vocht van kokosnoten bevat veel elektrolyten, vitaminen en mineralen. Kokoswater staat bekend om haar hydraterende werking, waardoor het goed te gebruiken is als (natuurlijke) sportdrank. Het zorgt ervoor dat je lichaamsvocht in balans blijft tijdens een intensieve fysieke inspanning, zoals hardlopen, krachttraining of cardio-fitness.

Het is natuurlijk het gezondst om kokoswater direct uit de kokosnoot te drinken. Het is echter tegenwoordig ook te koop in pakken. Let er hierbij goed op dat er weinig tot geen andere stoffen aan toegevoegd zijn. Kies voor zo natuurlijk mogelijk. Persoonlijk vind ik de smaak van water van jonge kokosnoten het lekkerst.

De volgende eigenschappen van kokoswater maken kokosnoot gezond:

 • Het bevat weinig calorieën, zo’n 48 kcal per 250 ml, en dus een stuk minder dan andere vruchtensappen
 • Het is rijk aan vitamine C, wat de aanmaak van collageen stimuleert. Dit houdt je huid elastisch en stevig
 • Kokoswater helpt de spijsvertering door het hoge gehalte aan vezels
 • De elektrolyten in kokos water helpen bij het verlagen van een te hoge bloeddruk
 • Kokoswater bevat de mineralen kalium, magnesium, sodium, calcium en koper

Kokosmelk gezond?

In plaats van kokoswater kun je ook kokosmelk drinken. Kokosmelk wordt gemaakt van het vruchtvlees en kokoswater. Je kunt het in natuurwinkels en toko’s kopen, maar tegenwoordig verkopen ook steeds meer supermarkten kokosmelk. Ook hier geldt dat het belangrijk is om te kiezen voor de meest natuurlijke variant, dus zonder allerlei onnodige toevoegingen.

Kokosmelk is een uitstekend alternatief voor iedereen die allergisch is voor koemelk of een lactose-intolerantie heeft. Het is namelijk makkelijk verteerbaar voor het lichaam. Net als kokoswater is kokos melk rijk aan vitaminen & mineralen, maar ook aan anti-oxidanten die vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Daarnaast bevat kokosmelk van nature laurinezuur. Laurinezuur is een vetzuur dat je ook vindt in moedermelk en dat helpt bij het voorkomen en bestrijden van schimmels en virussen.

De volgende eigenschappen van kokosmelk maken kokosnoot gezond:

 • Bevat de mineralen magnesium, kalium, fosfor en ijzer
 • Kokosmelk is rijk aan vitamine E, dit draagt bij aan een gezond immuunsysteem
 • De anti-oxidanten bestrijden vrije radicalen en helpen schade in het lichaam herstellen
 • Rijk aan laurinezuur, dat een anti-schimmel en anti-virale werking heeft

Nu heeft kokosmelk een hoop gezonde eigenschappen. Dit betekent echter niet dat je hier onbeperkt van moet genieten. Kokosmelk bevat erg veel vet. Aangezien vet rijk is aan calorieën (1 gram vet levert 9 kcal) kan een teveel aan kokosmelk er voor zorgen dat je al snel over je caloriebehoefte gaat op een dag. Per 100 ml kokosmelk krijg je namelijk al snel 21 gram vet binnen. Tijdens het afvallen is het dus belangrijk om hier scherp op te letten!

is kokosnoot gezond

Kokosolie gezond?

In een eerder artikel schreef ik al over de effecten van kokosolie op onze gezondheid. Kokosolie, uitgaande van de extra vierge variant, is een pure en ongeraffineerde olie. Deze olie is dus niet bewerkt of gezuiverd. Het verse kokosvlees wordt koudgeperst waardoor kokosmelk ontstaat. Deze kokos melk laat men 24 tot 26 uur fermenteren, waarna de pure kokosolie eruit wordt gefilterd. Omdat er geen enkel vorm van chemische bewerking of verhitting heeft plaatsgevonden blijft kokosolie puur, zuiver en vrij van transvetzuren.

Kokosolie, ook wel kokosboter of kokosvet genoemd, bestaat voor het grootste gedeelte uit MCT-vet (middel lange-keten vetzuren). Deze vetten worden snel door ons lichaam omgezet in energie en zijn daarnaast zeer stabiel. Dit maakt kokosolie goed geschikt voor bakken en braden. Let erop dat je kiest voor ongeraffineerde, extra vierge en koudgeperste olijfolie. Deze bevat alle belangrijke voedingsstoffen, maar is wat duurder in aanschaf. De goedkopere, geraffineerde, gebleekte en ontgeurde kokosolie is een deel van zijn gezonde voedingsstoffen al kwijt geraakt.

De volgende eigenschappen van kokosolie maken kokosnoot gezond:

 • Kokosolie bestaat voor een groot deel uit laurinezuur dat een grote rol speelt bij het in balans houden van ons afweersysteem
 • Kokosolie helpt bij het behandelen en voorkomen van schildklieraandoeningen, zowel hyperthyreoïdie als hypothyreoïdie
 • Kokosolie levert 8,3 – 8,6 Kcal per gram (andere vetten 9 kcal)
 • Kokosolie bestaat uit MCT-vetten die beter opgenomen worden door ons lichaam

Maar ook hier geldt dat kokosolie een vetrijk product is, waardoor het veel calorieën levert. Houdt hier dus rekening mee en neem geen overdaad aan kokosvet. Door de grote hoeveelheid calorieën ga je makkelijk over je totale energiebehoefte per dag heen.

Is kokosnoot gezond voor je?

Dus, is kokosnoot gezond? Ik denk dat we dit wel kunnen zeggen ja. Zowel kokosolie, kokosmelk en kokoswater bevatten veel belangrijke vitaminen en mineralen die ons lichaam hard nodig heeft. Ook de grote hoeveelheid anti-oxidanten is natuurlijk mooi meegenomen. De MCT-vetzuren in kokosolie dragen ook nog eens bij aan een gezond lichaam.

Onthoud echter dat kokosnoten gezond zijn, maar beslist geen wonderproduct is. Als de rest van je eetpatroon ruk is, dan zal het toevoegen van kokos producten niet veel zin hebben. Blijf er ook van bewust dat kokosmelk en kokosvet veel calorieën levert. Ga hier dus verstandig mee om!

In mijn ogen zijn voedingsmiddelen als kokoswater, kokosmelk en kokosolie prima te gebruiken in een gezond voedingspatroon. Hoewel kokosnoot gezond is en steeds populairder wordt, denk ik dat nog te weinig mensen in Nederland zich wagen aan deze tropische vrucht. Je kunt kokos-producten goed verwerken in de Hollandse keuken. Zo kook ik zelf graag met kokosolie en vind ik kokoswater lekker na het sporten.

Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Is boerenkool gezond? Alle voordelen & nadelen op een rij
is boerenkool gezond

Boerenkool is gezond. Of toch niet, want onderzoeken spreken elkaar tegen. Het is een feit dat jarenlang werd gedacht dat boerenkool gezond is. Nu blijkt Lees blog

Wat is gezonder bruine bonen of kapucijners?
wat is gezonder bruine bonen of kapucijners

Niet iedereen kent het verschil tussen bruine bonen en kapucijners. Ook is het lastig om te bepalen wat gezonder is. Qua uiterlijk lijken ze wel Lees blog

Paranoten zijn gezond en een bron van selenium
zijn paranoten gezond selenium

Paranoten zijn noten die aan bomen in Zuid-Amerika groeien. Ze zijn een heerlijke delicatesse en ze zitten vol gezonde vetten en nuttige vitaminen. Paranoten zijn Lees blog

Is pindakaas gezond?
is 100% pindakaas gezonder?

Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden? Al vele jaren is pindakaas een populair broodbeleg in Nederland. Ga je voor Calvé pindakaas of neem Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *