• xxl nutrition banner

Is Coca-Cola Life gezond?

Bijgewerkt op 28 februari 2022 door Marvin

coca cola life gezondCoca-Cola probeert met Coca-Cola Life in te springen op de gezondheidstrend van de laatste tijd. Deze cola, gezoet met Stevia, moet frisdrank een gezonder imago bezorgen. Het groene etiket draagt natuurlijk helemaal bij aan de gedachte van gezond en ‘natuurlijke ingrediënten’. Maar is Coca-Cola Life gezond? Of blijkt dit drankje toch stiekem ongezonder te zijn dan veel mensen (willen) geloven?

Wat is stevia?

De laatste maanden is stevia erg bekend geworden. Deze natuurlijke zoetstof wordt nu dus ook gebruikt om Coca-Cola Life op smaak te brengen. Maar wat is stevia nu eigenlijk?

Stevia is een kruidige, kleine struik die vooral in Zuid-Amerika en China wordt geteeld. De Stevia bladeren zijn erg zoet van smaak, ongeveer 300x zoeter dan onze gebruikelijke suiker. De daadwerkelijke zoetstof die uit de stevia plant wordt gewonnen noemen we stevioglycosiden.

Stevia is een zoetstof, die als suikervervanger geschikt is voor diabetici. Stevia levert geen calorieën en is daarom ook beter voor mensen die willen afvallen (natuurlijk daargelaten dat als je wilt afvallen je het best gewoon helemaal geen frisdrank kunt drinken!).

Ons lichaam is niet in staat om stevia op te nemen. Onze darmflora zet het gedeeltelijk om in steviol, wat wel wordt opgenomen door het lichaam. Steviol verlaat ons lichaam via de urine, de rest van de stevia wordt uitgescheden via onze ontlasting.

Suiker in Coca-Cola Life

Cola gezoet met stevia! Het klinkt dus alsof Coca-Cola Life gezond is. Dit is echter slechts ten dele waar. Coca-Cola Life bevat namelijk alsnog suiker. Slechts een gedeelte van de suiker is vervangen door stevia. Waarschijnlijk is dit gedaan om de cola smaak te behouden. Stevia heeft namelijk een dropachtige smaak. Wanneer we het etiket van Coca Cola Life goed bestuderen zien we dat het ‘33% minder calorieën bevat vergeleken met cola’s met suiker’.

coca-cola life gezond?

Een glas Coca-Cola Life bevat per 250 ml nog altijd zo’n 4,5 suikerklontje, dit komt neer op 70 kcal. Zo gezond is Coca-Cola Life dus helemaal niet. Toch is dit een gezonder alternatief dan gewone cola, want hetzelfde glas gewone Coca Cola bevat bijna 7(!) suikerklontjes. Hier krijg je dus in 1 teug 105 kcal binnen.

Coca-Cola Life gezond?

Is Coca-Cola Life gezond? Op deze vraag is het antwoord heel kort; NEE. Het bevat nog steeds een berg suiker en slechts een gedeelte van de suikers is vervangen door stevia. Een glas van deze frisdrank bevat nog steeds veel calorieën en daarnaast zijn de suikers funest voor onze tanden!

Wel kunnen we stellen dat Coca-Cola Life gezonder is dan normale cola. Het bevat dus minder suiker en minder kcal. Wil je de echte Coca Cola smaak behouden, maar toch een iets gezonder alternatief nemen? Dan is Coca-Cola Life een verstandige keus. Je kunt dan echter beter kiezen voor Coca-Cola Zero of Light, waar helemaal geen suiker en calorieën inzitten.

Persoonlijk raad ik helemaal af om frisdrank te drinken. Zeker wanneer je af wilt vallen zijn de calorieën uit cola beter te vermijden. Heb je dorst? Zorg dat je altijd een flesje met water bij de hand hebt. Dit is niet alleen gezonder, maar ook nog eens een stuk meer dorstlessend. Wil je toch een keer genieten en is je verlangen naar Coca-Cola te groot? Kies dan voor Coca-Cola Life (met mate!) en wees je ervan bewust dat je nog steeds een hoop calorieën en suikers binnen krijgt.

Update 2022

Misschien vraag jij je af waar Coca Cola Life is gebleven. Het is al een tijdje niet meer zichtbaar in de supermarkt schappen. Dit komt omdat het enige tijd geleden uit de productie is gehaald. Coca-Cola richt zicht meer op hun zero en light varianten, maar ook op cola met smaakjes zoals cherry en vanille. Bovendien was er veel kritiek op Coca-Cola Life. Het groene etiket deed lijken alsof het product namelijk de meest gezonde en natuurlijke keuze was, terwijl dit niet zo is. Dit noemen we ‘greenwashing’.

Hebben jullie Coca-Cola Life al eens geprobeerd? 

Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Bruin worden; 11 tips om rekening mee te houden
11 tips over veilig zonnen

Teveel zonlicht kan schadelijk zijn voor je huid. Naast het bekende verbranden ligt er een groter gevaar op de loer,namelijk huidkanker. Uiteraard krijg je niet Lees blog

Kipsensatie recept
Kipsensatie, het eerste recept van de week is een uitermate gezonde maaltijd!

Inspiratie nodig voor een gezonde maaltijd? Op Voeding-en-fitness.nl vind je elke week een nieuw lekker en gezond recept. Het eerste Recept van de Week is Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Voedingsadviseur en Personal Trainer aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor XXL Nutrition. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Daarnaast help ik al bijna 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *