• xxl nutrition advies

Is brood gezond of ongezond?

Laatste update op 13 september 2021

brood gezond ongezondVeel mensen denken dat brood ongezond is en schrappen boterhammen compleet uit hun voedingspatroon. Vooral tijdens het droogtrainen wordt een broodje al snel gezien als vijand. Zo zou zetmeel slecht voor je zijn, zijn de gluten in brood schadelijk voor je darmen en is brood een dikmaker. Maar wat is hier nu precies van waar? En is de gedachte dat je brood moet vermijden wel terecht? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl ga ik dieper in op de vraag of brood gezond of ongezond is. Wil jij weten of je nog zonder zorgen kan genieten van je bammetjes met pindakaas of kipfilet? Lees dan snel verder!

Is brood echt ongezond?

Mensen gebruiken verschillende claims om de bewering te ondersteunen dat brood slecht voor je is. Maar in hoeverre kloppen deze beweringen? Hieronder zal ik de meest gebruikte argumenten om een broodje ongezond te noemen bespreken.

Zetmeel in brood

Ten eerste wordt vaak gesteld dat brood slecht voor je is omdat het zetmeel bevat. Hier wordt zetmeel als suiker gezien, maar dit klopt niet helemaal. Zetmeel is inderdaad een koolhydraat, maar de chemische samenstelling van zetmeel is anders dan die van tafelsuiker. Bovendien is het niet terecht om alle zetmeelrijke voedingsmiddelen direct als ongezond te bestempelen.

Zo bevat (grof)volkoren brood veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Vezels dragen bij aan een gezonde bloedsuikerspiegel en hebben een positief effect op de bloeddruk.

Gluten slecht voor je darmen?

Tegenwoordig is het een hype geworden om gluten compleet te schrappen uit je eetpatroon. Gluten zouden namelijk erg slecht voor je lichaam zijn en bijvoorbeeld de darmen beschadigen. Hier kunnen we echter kort over zijn; er is namelijk helemaal geen bewijs gevonden dat gluten slecht zijn voor mensen ZONDER gluten-intolerantie of coeliakie. Je kunt dus gewoon voedingsmiddelen met gluten eten wanneer jij niet allergisch bent voor gluten.

Heb je een glutenintolerantie? Dan is het inderdaad wel verstandig om normaal brood te schrappen en eventueel te kiezen voor glutenvrij brood.

Word je dikker van brood?

Een andere bewering in de discussie of brood gezond of ongezond is, stelt dat brood een dikmaker is. Maar ook dit is weer een discutabel argument. Je wordt namelijk dikker van een calorie-overschot, oftewel dagelijks meer energie via je voeding binnenkrijgen dan je lichaam verbruikt. Dit kan door alle producten komen. Ook als je geen brood eet kun je over je dagelijkse caloriebehoefte heen gaan en dus aankomen. Je kunt dus prima brood eten als je wilt afvallen. Zolang jij niet teveel calorieën binnenkrijgt zit je goed.

Daarnaast bevat een volkoren boterham behoorlijk wat vezels. Voedingsvezels zorgen voor een langer verzadigd gevoel, waardoor je juist minder neiging hebt om te snoepen of snacken. Let er wel op dat je kiest voor verantwoord beleg op je broodje. Te zoet of te vet broodbeleg bevat vaak veel calorieën waardoor je makkelijker over je energiebehoefte heen gaat.

Volkoren brood gezond

Naar mijn mening is brood gezond en past het prima in een gezond voedingsschema. Ongeacht of je nu vet wilt verliezen of spiermassa wilt opbouwen, een boterham kan je met een gerust hart eten. Zolang je maar rekening houdt met jouw persoonlijke caloriebehoefte en de verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten.

Wel raad ik je te allen tijde aan om voor volkoren brood te kiezen. Volkoren brood is namelijk gemaakt van de hele graankorrel en bevat daardoor alle belangrijke voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Bij de productie van andere broodsoorten wordt het vliesje van de granen gefilterd. Dat is jammer, want daar zitten juist de meeste voedingsstoffen in.

Wanneer je fanatiek sport heeft je lichaam koolhydraten nodig als energiebron. Deze koolhydraten worden geleverd door (volkoren)brood. Ook zit er jodium in broden. Jodium is belangrijk voor een goed werkende schildklier. Door boterhammen compleet te schrappen vergroot je de kans op een jodiumtekort.

Voedingswaarden soorten brood

Er zijn veel verschillende soorten brood te koop bij de bakker of in de supermarkt. In de tabel hieronder zie je de voedingswaarden van de meest populaire broodsoorten.

voedingswaarden brood

Wil jij toch brood vervangen?

Hoewel brood gezond is kun je er misschien toch voor kiezen om andere producten te eten in plaats van een broodje. Bijvoorbeeld als je brood niet zo lekker vindt of wanneer je gewoon graag varieert met voedingsmiddelen. Belangrijk is dat je dan kiest voor vezelrijke producten, zoals volkoren crackers of wraps, havermout, muesli of zilvervliesrijst. Een volkoren boterham staat gelijk aan ongeveer 20 gram muesli of havermout.

Ja, brood is gezond!

In deze blog heb je kunnen lezen dat brood gezond is en dat jij je geen zorgen hoeft te maken over het dikker worden door brood. Brood bevat belangrijke voedingsvezels, vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor je gezondheid. Kies echter altijd voor 100% volkorenbrood en ga niet voor witbrood of donker meergranen brood.

Hoe donker een brood is zegt niks over welk soort tarwe of graan is gebruikt en donkerder betekent dus niet per definitie gezonder. Wil je lekkere gezonde recepten met brood maken? Check dan eens deze tosti met banaan en chocolade, dit Broodje Gado Gado of ons volkorenbrood met omelet recept.

TIP: Ook een tosti is gezond, er verandert namelijk niets aan de samenstelling van de boterham met kipfilet en kaas. Wees natuurlijk wel zuinig met de sausjes!

Persoonlijk voedingsschema op maat
Hulp nodig bij afvallen of spiermassa opbouwen? De door mij op maat gemaakte voedingsschema's helpen jou bij het bereiken van jouw doelen. Bulken of cutten? Een eetplan op maat van Voeding-en-fitness.nl zorgt ervoor dat jij resultaat boekt!
Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Kipsensatie recept
Kipsensatie, het eerste recept van de week is een uitermate gezonde maaltijd!

Inspiratie nodig voor een gezonde maaltijd? Op Voeding-en-fitness.nl vind je elke week een nieuw lekker en gezond recept. Het eerste Recept van de Week is Lees blog

Gezonde maaltijd: Zalm met kappertjes in mousserende wijn
Gezonde maaltijd zalm met kappertjes in cava!

Vis is goed voor je! Vis bevat namelijk gezonde vetten en de broodnodige eiwitten. Bovendien is een goed bereid stukje vis erg lekker! Ben jij Lees blog

Gezonde aardbeiensmoothie
Gezonde aardbeiensmoothie recept op voeding-en-fitness.nl!

Zin in een lekker tussendoortje, maar geen idee wat je nu weer moet eten? Probeer eens deze gezonde aardbeiensmoothie met magere melk en magere yoghurt. Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × drie =