• xxl nutrition banner

Is brood gezond of ongezond?

Bijgewerkt op 30 mei 2024 door Marvin

brood gezond ongezondVeel mensen denken dat brood ongezond is en schrappen boterhammen compleet uit hun voedingspatroon. Vooral tijdens het droogtrainen wordt een broodje al snel gezien als vijand. Zo zou zetmeel slecht voor je zijn, zijn de gluten in brood schadelijk voor je darmen en is brood een dikmaker. Maar wat is hier nu precies van waar? En is de gedachte dat je brood moet vermijden wel terecht?

In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl ga ik als voedingsadviseur dieper in op de vraag of brood gezond of ongezond is. Wil jij weten of je nog zonder zorgen kan genieten van je bammetjes met pindakaas of kipfilet? Lees dan snel verder!

Is brood ongezond?

Mensen gebruiken verschillende claims om de bewering te ondersteunen dat brood slecht voor je is. Maar in hoeverre kloppen deze beweringen? Hieronder zal ik de meest gebruikte argumenten om een broodje ongezond te noemen bespreken.

Zetmeel in brood

Ten eerste wordt vaak gesteld dat brood slecht voor je is omdat het zetmeel bevat. Hier wordt zetmeel als suiker gezien, maar dit klopt niet helemaal. Zetmeel is inderdaad een koolhydraat, maar de chemische samenstelling van zetmeel is anders dan die van tafelsuiker. Bovendien is het niet terecht om alle zetmeelrijke voedingsmiddelen direct als ongezond te bestempelen.

Zo bevat (grof)volkoren brood veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Vezels dragen bij aan een gezonde bloedsuikerspiegel en hebben een positief effect op de bloeddruk.

Gluten slecht voor je darmen?

Tegenwoordig is het een hype geworden om gluten compleet te schrappen uit je eetpatroon. Gluten zouden namelijk erg slecht voor je lichaam zijn en bijvoorbeeld de darmen beschadigen. Hier kunnen we echter kort over zijn; er is namelijk helemaal geen bewijs gevonden dat gluten slecht zijn voor mensen ZONDER gluten-intolerantie of coeliakie. Je kunt dus gewoon voedingsmiddelen met gluten eten wanneer jij niet allergisch bent voor gluten.

Heb je een glutenintolerantie? Dan is het inderdaad wel verstandig om normaal brood te schrappen en eventueel te kiezen voor glutenvrij brood.

Word je dikker van brood?

Een andere bewering in de discussie of brood gezond of ongezond is, stelt dat brood een dikmaker is. Maar ook dit is weer een discutabel argument. Je wordt namelijk dikker van een calorie-overschot, oftewel dagelijks meer energie via je voeding binnenkrijgen dan je lichaam verbruikt. Dit kan door alle producten komen. Ook als je geen brood eet kun je over je dagelijkse caloriebehoefte heen gaan en dus aankomen. Je kunt dus prima brood eten als je wilt afvallen. Zolang jij niet teveel calorieën binnenkrijgt zit je goed.

Daarnaast bevat een volkoren boterham behoorlijk wat vezels. Voedingsvezels zorgen voor een langer verzadigd gevoel, waardoor je juist minder neiging hebt om te snoepen of snacken. Let er wel op dat je kiest voor verantwoord beleg op je broodje. Te zoet of te vet broodbeleg bevat vaak veel calorieën waardoor je makkelijker over je energiebehoefte heen gaat.

Is volkoren brood gezond?

Naar mijn mening is brood gezond en past het prima in een gezond voedingsschema. Ongeacht of je nu vet wilt verliezen of spiermassa wilt opbouwen, een boterham kan je met een gerust hart eten. Zolang je maar rekening houdt met jouw persoonlijke caloriebehoefte en de verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten.

Wel raad ik je te allen tijde aan om voor volkoren brood te kiezen. Volkoren brood is namelijk gemaakt van de hele graankorrel en bevat daardoor alle belangrijke voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Bij de productie van andere broodsoorten wordt het vliesje van de granen gefilterd. Dat is jammer, want daar zitten juist de meeste voedingsstoffen in.

Wanneer je fanatiek sport heeft je lichaam koolhydraten nodig als energiebron. Deze koolhydraten worden geleverd door (volkoren)brood. Ook zit er jodium in broden. Jodium is belangrijk voor een goed werkende schildklier. Door boterhammen compleet te schrappen vergroot je de kans op een jodiumtekort.

Is donker brood gezonder?

Nog veel mensen denken dat donker brood gezonder is dan licht brood. De kleur van het brood zegt echter niet per definitie iets over hoe gezond het is. Vaak wordt er namelijk gebruik gemaakt van moutextract of gekaramelliseerd suiker om het brood een donkerdere kleur te geven. Dit biedt echter weinig extra voedingsstoffen.

Alleen de ingrediënten bepalen of het brood gezond is, niet de (kunstmatige) kleur. Wil je dus zeker weten of je broodje gezond is? Controleer dan de ingrediëntenlijst op het etiket. Kies ook altijd voor 100% volkoren brood.

Voedingswaarden van verschillende soorten brood

Er zijn veel verschillende soorten brood te koop bij de bakker of in de supermarkt. In de tabel hieronder zie je de voedingswaarden van de meest populaire broodsoorten.

voedingswaarden brood

Wil jij toch brood vervangen?

Hoewel brood gezond is kun je er misschien toch voor kiezen om andere producten te eten in plaats van een broodje. Bijvoorbeeld als je brood niet zo lekker vindt of wanneer je gewoon graag varieert met voedingsmiddelen.

Belangrijk is dat je dan kiest voor vezelrijke producten, zoals volkoren crackers of wraps, havermout, muesli of zilvervliesrijst. Een volkoren boterham staat gelijk aan ongeveer 20 gram muesli of havermout.

Etiket lezen bij brood kopen

Zoals gezegd is het altijd verstandig om het etiket goed te controleren als je gezond brood wil kopen. Maar welke eisen zijn er precies voor het etiket op broodzakken? Hieronder een aantal kenmerken waar je op kunt letten:

  • Bakkerszout mag worden gebruikt als bron van jodium, maar dit is niet verplicht.
  • Meergranenbrood moet uit minimaal 3 verschillende graansoorten bestaan.
  • Brood mag alleen zuurdesembrood genoemd worden als (zuur)desem het enige rijsmiddel is. Hier mag maximaal 0,2% droge gist of 0,5% verse gist aan toegevoegd worden.
  • In dagvers brood mogen geen conserveermiddelen worden gebruikt. Dit mag wel in houdbare broodsoorten, zoals roggebrood.
  • Biologisch brood herken je aan het Europees biologisch keurmerk, het Demeter keurmerk en het EKO-keurmerk.

is brood gezond?

Ja, brood is gezond!

In dit artikel heb je kunnen lezen dat brood gezond is en dat jij je geen zorgen hoeft te maken over het dikker worden door brood. Brood bevat belangrijke voedingsvezels, vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor je gezondheid. Kies echter altijd voor 100% volkorenbrood en ga niet voor witbrood of donker meergranen brood.

Hoe donker een brood is zegt niks over welk soort tarwe of graan is gebruikt en donkerder betekent dus niet per definitie gezonder. Wil je lekkere gezonde recepten met brood maken? Check dan eens deze tosti met banaan en chocolade, dit Broodje Gado Gado of ons volkorenbrood met omelet recept.

TIP: Ook een tosti is gezond, er verandert namelijk niets aan de samenstelling van de boterham met kipfilet en kaas. Wees natuurlijk wel zuinig met de sausjes!

Persoonlijk voedingsschema op maat
Hulp nodig bij afvallen of spiermassa opbouwen? De door mij op maat gemaakte voedingsschema's helpen jou bij het bereiken van jouw doelen. Bulken of cutten? Een eetplan op maat van Voeding-en-fitness.nl zorgt ervoor dat jij resultaat boekt!
Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Broodje dungesneden biefstuk recept
broodje dungesneden biefstuk recept

Biefstuk is een uitstekende bron van eiwitten en daarnaast is het ook nog eens vrij mager vlees! Dit heerlijke recept met dungesneden biefstuk bevat dan Lees blog

Volkoren brood met omelet, mozzarella en champignons
volkoren brood met omelet

Op Voeding-en-fitness.nl deel ik graag lekkere en gezonde recepten. Soms een gezond ontbijtje, dan weer een verantwoorde avondmaaltijd. En dit keer deel ik een heerlijk Lees blog

FODMAP en het Prikkelbare Darm Syndroom
wat is fodmap

Heb jij regelmatig last van maag- en darmklachten? Het ene moment heb je nergens last van, maar na het eten heb je ineens een opgeblazen Lees blog

Zijn gluten slecht voor je?
zijn gluten slecht voor je

Tegenwoordig eten steeds meer mensen glutenvrij. Veronderstelt wordt dat gluten slecht voor je zijn en ze allerlei klachten veroorzaken. Maar is deze anti-gluten hype wel Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *