Bijgewerkt op 28 juni 2024 door Marvin
Havermout of Brinta als ontbijt? Dit is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt door sporters. Want is Brinta nu hetzelfde als havermout of zijn er toch verschillen? En welke van de twee kun je het best kiezen als je op je voeding wil letten? Zowel Brinta als havermout passen prima in een gezond eetpatroon en bieden veel brandstof waar je de hele dag op kunt teren. In deze blog op Voeding-en-fitness.nl leg ik je precies uit wat het verschil is en kijken we of Brinta of havermout gezonder is!
Hieronder lees je meer over de verschillen (en overeenkomsten) tussen havermout en Brinta, de voedingswaarden van beide ontbijtgranen en welke van de 2 de beste keus is bij droogtrainen.
Verschil tussen havermout en Brinta
Wat is het verschil tussen Brinta en havermout? Als eerst is het goed om te weten dat Brinta een merknaam is en dus geen voedingsmiddel zelf, zoals havermout wel is. Brinta is de afkorting van Breakfast Instant Tarwe en het merk heeft inmiddels verschillende ontbijtproducten in hun assortiment. De Brinta Classis is hier de bekendste van en dus ook het product waar iedereen het over heeft als het gaat over Brinta. Inmiddels heeft Brinta ook havermout in hun aanbod.
Oké Brinta is dus een merknaam dat volledig geassocieerd wordt met ontbijtgranen of ontbijtpap. Een beetje zoals Jacuzzi en Luxaflex dus. Maar Brinta Classic en havermout verschillen op samenstelling ook behoorlijk. Brinta ontbijtpap is namelijk gemaakt van volkoren tarwemeel. Gebruik je havermout als ontbijtpap, dan hebben we het over pap gemaakt van fijne havervlokken.
Brinta is tarwe en havermout is haver
Brinta wordt dus gemaakt van tarwe en havermout van haver, klinkt logisch. Maar wat betekent dit voor hoe gezond havermout of Brinta zijn? Beide graansoorten hebben hun unieke kenmerken en allebei passen ze in een gezond voedingsschema.
De volkoren tarwe in Brinta bevat gluten. Van alle graansoorten heeft tarwe zelfs het hoogste gehalte gluten, namelijk 80%. Met een eiwitpercentage van 14% bevat Brinta dus een flinke portie eiwitten. Dit zal de krachtsporters onder ons vast tevreden stellen. Brinta Classic is gemaakt van volkoren tarwe en hier zitten alle zemelen en kiemen nog in. Hierdoor bevat het veel voedingsvezels, wat de darmwerking ten goede komt. Klein minpuntje is dat er fytinezuur in tarwe zit. Dit remt de opname van sommige mineralen.
Haver bevat iets minder eiwit dan tarwe en juist meer vet (namelijk 7%). Afhankelijk van jouw dagelijkse behoefte aan vetten en eiwitten kun je de keus maken tussen havermout en Brinta. Haver bevat minder fytinezuur dan tarwe, waardoor de opname van mineralen niet geremd wordt. Hoewel haverproducten van nature glutenvrij zijn, komt er in Nederland veel kruisbesmetting voor.
Doordat haver verbouwd wordt naast andere graansoorten komt er toch een klein deel gluten in haverproducten terecht. Andere factoren die haver gezond maken zijn de B-vitamines, mineralen en antioxidanten.
Voedingswaarden Brinta Classic
Koop je Brinta Classic in de supermarkt, dan kun je als eerst de voedingswaarden op de verpakking checken. Per 100 gram krijg je de onderstaande macro’s binnen.
Energie | 347 kcal |
Eiwitten | 14 gram |
Koolhydraten | 64 gram |
Waarvan suikers | 4,6 gram |
Vetten | 1,9 gram |
Waarvan verzadigd vet | 0,4 gram |
Voedingsvezels | 10 gram |
Zout | 0,52 gram |
Voedingswaarden havermout
Welke voedingsstoffen krijg je binnen uit havermout? Hieronder zie je de voedingswaarden van havermout per 100 gram (volgens Voedingswaardetabel.nl).
Energie | 380 kcal |
Eiwitten | 13,1 gram |
Koolhydraten | 62 gram |
Waarvan suikers | 4,5 gram |
Vetten | 7 gram |
Waarvan verzadigd vet | 1 gram |
Voedingsvezels | 7,5 gram |
Zout | <0,1 gram |
Brinta bevat meer gluten
Omdat Brinta Classic van volkoren tarwe wordt gemaakt, bevat het gluten. Voor de meeste mensen is dit geen probleem. Er zijn echter mensen die allergisch zijn voor deze gluten. Dit betekent dat Brinta niet gezond is voor mensen met een gluten-intolerantie of coeliakie. Heb jij hier last van? Dan kun je Brinta beter niet in jouw eetpatroon verwerken. Haver is in principe glutenvrij, omdat de eiwitten een andere samenstelling hebben dan die van tarwe, rogge en gerst.
Maar helaas zijn toch veel producten op basis van haver niet vrij van gluten. Dit heeft te maken met kruisbestuiving door andere gewassen die wel gluten bevatten. Ook worden haverproducten vaak verwerkt op plekken waar ook producten met gluten worden verwerkt.
Gelukkig heb je bij havermout wel de mogelijkheid om te kiezen voor glutenvrije havermout. Deze glutenvrije haverproducten worden in speciale glutenvrije velden verbouwd en bewerkt op plekken waar geen andere graansoorten worden bewerkt. Hierdoor krijg je een pure havermout die compleet glutenvrij is.
Extra tip: lees hier of je Brinta met water of melk moet mengen.
Brinta of havermout bij afvallen?
Wil jij vet verliezen en ben je bang dat Brinta of havermout niet goed is voor afvallen? Dan kan ik gelijk vertellen dat je je niet druk hoeft te maken. Een ontbijt met havermout of Brinta Classic past prima in een voedingsschema voor afvallen. Ook bij het droogtrainen kun je deze producten zonder zorgen gebruiken. Brinta of havermout zijn gezond en bieden veel belangrijke voedingsstoffen en vezels. Bovendien zorgen ze voor een lang verzadigd gevoel en energie om meer te bewegen. Ideaal wanneer je wil afvallen.
Waarom denken mensen dan dat havermout en Brinta niet passen bij het afvallen? Waarschijnlijk omdat deze voedingsmiddelen veel koolhydraten bevatten. Onterecht zien mensen koolhydraten als de vijand en dikmaker. Onthoud dat je niet dik wordt of aankomt door 1 bepaald product of voedingsstof. Je komt aan in gewicht en vetpercentage wanneer je stelselmatig teveel calorieën binnenkrijgt. Een calorie-overschot is niet te wijten aan een product, maar heeft te maken met jouw complete eet- en beweegpatroon.
Wat is gezonder Brinta of havermout?
Is Brinta of havermout gezonder? Hier valt geen concreet antwoord op te geven, want beiden passen heel goed in een gezond voedingsschema. Zowel bij afvallen als bij spiermassa opbouwen zijn havermout en Brinta Classic gezonde producten. Kijken we naar de voedingswaarden dan zien we dat Brinta iets meer eiwitten bevat, terwijl havermout rijker is aan onverzadigde vetten. Brinta bevat meer zout, houd hier wel rekening mee. Op basis van wat jouw lichaam nodig heeft aan macronutriënten kun je dus afwisselen tussen havermout en Brinta.
Je kunt pap maken met Brinta of havermout om een heerlijk gezond en energierijk ontbijt te maken. De complexe koolhydraten en vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en geven je veel energie voor de rest van de dag. Natuurlijk kun je havermout gebruiken in andere lekkere recepten, zoals;
- Leefstijlcoach vergoeding in zorgverzekering - 21 november 2024
- High Cable Bicep Curl uitvoering & uitleg - 13 november 2024
- Rood Licht Therapie: wat doet het voor je gezondheid? - 9 november 2024
Wat wordt het verschil duidelijk weergegeven. Super overzichtelijk artikel!
Bedankt Anne! :)