• xxl nutrition banner

Is boerenkool gezond? Alle voordelen & nadelen op een rij

Boerenkool is gezond. Of toch niet, want onderzoeken spreken elkaar tegen. Het is een feit dat jarenlang werd gedacht dat boerenkool gezond is. Nu blijkt dat je niet teveel van deze groente moet nemen. Hoe zit dit ook alweer? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl zetten we alle voordelen en nadelen op een rij.

is boerenkool gezond

Er zitten veel vitamines en mineralen in boerenkool, die je gezondheid ondersteunen. Daarom past deze groente in een gezond eetpatroon. Maar boerenkool is lastig verteerbaar en kan tot darmklachten leiden, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn.

Boerenkool is een groente (koolsoorten)

Boerenkool is een groente. Wist je dat ze dit in Vlaanderen soms krulkool noemen? En dat boerenkool zoeter gaat smaken wanneer de temperatuur onder het vriespunt komt?

Boerenkool heeft per 100 gram een energetische waarde van 215 kJ. Dit komt overeen met 51 kilocalorieën. Je kunt dus best veel boerenkool eten en hier weinig van aankomen. Bovendien is boerenkool erg lekker, vooral wanneer je dit in een stamppot verwerkt. Lees hier meer over hoe Hollandse Pot in een gezond eetpatroon past.

Is boerenkool gezond?

De vraag is of boerenkool ook gezond is. Deze groente bevat een aantal belangrijke vitaminen en mineralen. Zo bevat het vitamine A en C, vitamine B1 en vitamine B2. Ook bevat boerenkool calcium en ijzer. Er zit zelfs caroteen in. Dit is een roodachtige kleurstof die je voornamelijk in wortels tegenkomt.

Boerenkool wordt dankzij de vitaminen en mineralen als superfood gezien. Deze groente wordt dan ook veel in smoothies en salades gebruikt. Gewoon rauw, en het is nog lekker ook. Natuurlijk kun je boerenkool ook koken. Het vaakst wordt dan boerenkoolstamppot gemaakt, heerlijk met een rookworst of braadworst. Maar door boerenkool (lang) te koken gaan er wel wat vitaminen verloren.

  • Vitamine A
  • Vitamine B
  • Vitamine C
  • Calcium
  • IJzer
  • Koper
  • Mangaan
  • Kalium
  • Magnesium

Voedingswaarden boerenkool per 100 gram

Energie51 kcal
Eiwit4,3 gram
Koolhydraten5,5 gram
Suikers0 gram
Vetten0,9 gram
Verzadigd vet0,2 gram
Zout0,07 gram

De ontgiftende werking van boerenkool

Dat boerenkool gezond is heeft ook te maken met de ontgiftende werking. Dit komt omdat boerenkool veel chlorofyl en zwavel bevat. Deze stoffen helpen bij het ontgiften van het lichaam. Dit is natuurlijk ook te danken aan de aanwezigheid van vezels, dat goed is voor de darmwerking.

Boerenkool wordt dan ook heel vaak gebruikt om te detoxen (ontgiften). Dit gebeurt in de vorm van een smoothie. Zo maak je een gezonde smoothie met boerenkool:

  • Was vier handjes boerenkool
  • Snijd twee plakken verse ananas fijn
  • Mix de boerenkool, ananas, twee kleine bananen en 300 ml water goed door elkaar
  • Voeg hier het sap van een kleine limoen en twee eetlepels lijnzaad aan toe

Een lekkere en gezonde smoothie van boerenkool, ananas en andere ingrediënten. Maak je vaker een smoothie klaar? Gebruik bij voorkeur een speciale smoothieblender, dit gaat een stuk gemakkelijker. Hier heb ik meer gezonde smoothie recepten voor je verzameld.

Boerenkool minder gezond voor je darmen

Vezels zijn goed voor een gezonde darmwerking. Nu bevat boerenkool zeker vezels, maar teveel boerenkool is niet goed. Dit komt omdat boerenkool vrij lastig verteerbaar is. Wanneer je dagelijks boerenkool eet dan kun je last krijgen van buikpijn, winderigheid of een opgeblazen gevoel.

Vertraging van de stofwisseling

Wil je afvallen of zeker niet in gewicht aankomen dan is het belangrijk dat je stofwisseling goed werkt. Bij een trage stofwisseling slaat je lichaam veel voeding op in de vorm van vet, waardoor je aankomt als je over je dagelijkse caloriebehoefte gaat. Boerenkool bevat heel weinig calorieën dus in principe kom je hier niet van aan. Maar deze groente kan wel een negatief effect op je schildklierwerking hebben.

Dit komt omdat boerenkool goitrogenen bevat. Dit zijn van nature voorkomende stoffen die je vooral in groene groenten en sojaproducten vindt. Het nadeel van goitrogenen is dat deze stoffen de aanmaak van schildklierhormonen verstoort. Hierdoor gaat de schildklier een stuk langzamer werken met mogelijk gewichtstoename tot gevolg. Daar sta je helemaal niet bij stil!

Boerenkool gezond? Er zit veel zout in

Normaal zou je denken dat groente geen zout bevat. Toch vind je in boerenkool best wat zout. Koop je een zak van 300 gram gesneden boerenkool dan zit hier 0,21 gram zout in. Je mag dagelijks niet meer dan 6 g zout binnenkrijgen. In heel veel producten zit zout zoals brood, soep, sauzen, koekjes, chips en nog veel meer. Eet je elke dag boerenkool dan krijg je dagelijks toch wel weer wat extra zout binnen.

Door een teveel aan zout kun je last krijgen van nierstenen of een verhoogde bloeddruk. Vooral mensen die toch al een verhoogde bloeddruk hebben moeten hier heel erg mee uitkijken.

Gezond boerenkool eten: enkele tips

Je weet nu dat boerenkool gezond kan zijn, mits je dit niet te vaak eet. Rauwe boerenkool is moeilijk verteerbaar. Het is daarom aan te raden om boerenkool te koken. Doe dit gedurende 20 minuten, dan is deze groente goed gaar. Voeg bij voorkeur geen extra zout toe.

Wil je de boerenkool toch rauw eten of door een smoothie of salade doen? Dit mag natuurlijk, zolang je er maar verstandig mee omgaat. Je kunt bijvoorbeeld twee keer per week een smoothie met boerenkool maken. De rest van de week maak je andere smoothies of salades klaar. Denk maar eens aan (ijsberg)sla, tomaat, komkommer, paprika en nog veel meer. Rauwkost is namelijk goed verteerbaar, bevat veel vitaminen en is ook nog eens ontzettend lekker.

gezonde boerenkool smoothie

Boerenkool en afvallen

Kun je met boerenkool gezond afvallen? Wanneer je naar het aantal calorieën kijkt dan past boerenkool zeker binnen een dieet om af te vallen. Ga bij voorkeur dan wel voor gekookte boerenkool. Meng dit met een geprakte aardappel, zo maak je er een heerlijke puree van. Ben je op dieet neem dan liever geen rookworst of braadworst. Je kunt natuurlijk wel voor een klein stukje magere rookworst of een mager stukje vlees kiezen. Hier zitten minder calorieën in.

Afvallen doe je vooral door je energie-inname te beperken. Hierbij is het de bedoeling dat je meer energie verbruikt dan dat er binnenkomt. Houd er rekening mee dat gezond afvallen niet een kwestie van een tijdelijk dieet is, maar een levenslange aanpassing. Je zult dus altijd op je voeding moeten letten waarbij je voornamelijk voor gezonde voeding kiest. En je natuurlijk voldoende beweging krijgt.

Gezond voedingsschema

Boerenkool past in een gezond voedingsschema, voor zowel droogtrainen als bulken. Deze groente is rijk aan vitamines en mineralen die een belangrijke rol hebben in je lichaam. Bovendien is boerenkool calorie-arm. Houd er wel rekening mee dat niet iedereen boerenkool goed verdraagt. Heb jij vaak last van een opgeblazen gevoel of winderigheid na het eten? Dan kun je deze koolsoort beter niet meer of minder vaak eten.

Persoonlijk voedingsschema op maat
Hulp nodig bij afvallen of spiermassa opbouwen? De door mij op maat gemaakte voedingsschema's helpen jou bij het bereiken van jouw doelen. Bulken of cutten? Een eetplan op maat van Voeding-en-fitness.nl zorgt ervoor dat jij resultaat boekt!
Volg Marvin

Veelgestelde vragen over boerenkool

✅ Is boerenkool gezond voor je?

Boerenkool is voor de meeste mensen erg gezond. Het bevat veel vitamines en mineralen, zoals vitamine A, B1 en B2, C, ijzer, calcium, magnesium en mangaan. Daarnaast bevat het redelijk wat eiwitten voor een groente en is het calorie-arm.

✅ Hoeveel boerenkool mag je eten?

Hoeveel boerenkool je kunt eten is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke behoeften. Gemiddeld gezien kun je uitgaan van ongeveer 250 – 300 gram boerenkool per persoon. Houd wel altijd rekening met jouw caloriebehoefte en macro’s.

✅ Wat doet boerenkool met je darmen?

Boerenkool is lastig verteerbaar. Eet je een grote portie boerenkool, dan kan dit leiden tot darmklachten. Je kunt last krijgen van winderigheid, een opgeblazen gevoel en buikpijn.

Meer handige fitness tips
Paranoten zijn gezond en een bron van selenium
zijn paranoten gezond selenium

Paranoten zijn noten die aan bomen in Zuid-Amerika groeien. Ze zijn een heerlijke delicatesse en ze zitten vol gezonde vetten en nuttige vitaminen. Paranoten zijn Lees blog

Wat is gezonder bruine bonen of kapucijners?
wat is gezonder bruine bonen of kapucijners

Niet iedereen kent het verschil tussen bruine bonen en kapucijners. Ook is het lastig om te bepalen wat gezonder is. Qua uiterlijk lijken ze wel Lees blog

Waarom je jouw magnesium niveau op peil moet houden
magnesium fitness

Vlammen in de sportschool? Dat begint natuurlijk met de juiste voeding. Een gevarieerd eetpatroon zorgt ervoor dat je genoeg eiwitten, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Een Lees blog

Testosteron tekort: oorzaken & symptomen
testosteron tekort symptomen

Testosteron is een belangrijk hormoon en speelt een grote rol bij onze gezondheid en fysieke prestaties. Toch ervaren veel mannen in Nederland een tekort aan Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *