• xxl nutrition banner

InnerBuddies review: darmmicrobioom test en voedingsadvies

Bijgewerkt op 29 maart 2024 door Marvin

Waarschijnlijk besteed je veel aandacht aan je uiterlijke gezondheid. Meerdere keren per week naar de sportschool, extra vitamines of supplementen die je huid en haar ondersteunen en zo nu en dan een gezichtscreme. Maar denk jij wel eens aan je darmgezondheid? De kans is groot dat je geen idee hebt hoe je darmflora er momenteel aan toe is. InnerBuddies brengt hier verandering in!

Bij InnerBuddies kun je namelijk jouw darmmicrobioom laten testen. Je krijgt zo meer inzicht in de balans tussen goede en slechte bacteriën in je darmen. Op basis van deze darmtest krijg je een passend voedingsadvies. Aangezien ik regelmatig PDS (prikkelbare darm syndroom) klachten heb, wilde ik dit wel eens testen. In deze InnerBuddies review lees je mijn persoonlijke ervaringen.

Wat is InnerBuddies?

Voordat we verder gaan met mijn InnerBuddies review, gaan we even kijken naar wat dit concept precies inhoudt. We willen natuurlijk weten of een bedrijf als InnerBuddies betrouwbaar is en de juiste middelen heeft om de darmgezondheid te testen.

InnerBuddies is een spin-off van de Universiteit Maastricht. Wetenschap is de basis van het bedrijf en we volgen voortdurend de nieuwste wetenschappelijke artikelen.

InnerBuddies maakt gebruik van het gekwalificeerde laboratorium van de Universiteit Maastricht om de ontlasting monsters te analyseren (16S-rDNA sequencing). Het laboratorium maakt gebruik van de nieuwste, meest geavanceerde technologie en know-how beschikbaar om de analyse uit te voeren.”

De Universiteit Maastricht (UM) is dé Europese universiteit van Nederland en telt bijna 22.000 studenten en bijna 5.000 medewerkers. De universiteit is jong van geest, interdisciplinair en sterk maatschappelijk betrokken.

Hoe werkt de InnerBuddies darmmicrobioom test?

Om jouw darmmicrobioom te kunnen testen, dien je een testkit bij InnerBuddies te bestellen. Om deze test goed uit te kunnen laten voeren is het belangrijk dat je een voedingsdagboek bijhoudt van 3 dagen en daarna een monster van je poep opstuurt. Dit klinkt niet smakelijk, maar met de hulpmiddelen in de testkit is het eenvoudig (en schoon) te doen.

De InnerBuddies darmgezondheid test je in 6 stappen:

  1. Bestel hier je testkit
  2. Koppel je profiel met de unieke kitcode
  3. Houd 3 dagen een online voedingsdagboek bij
  4. Neem een ontlastingsmonster en stuur het naar hun lab (in de bijgevoegde retourenvelop)
  5. Vul de vragenlijst in
  6. Bekijk je testresultaten (na ongeveer 6 – 8 weken beschikbaar)

Waarom is een gezonde darmflora belangrijk?

Gezonde darmen zijn belangrijk voor je lichaam. Alle bacteriën, gisten, schimmels en virussen samen vormen je darmmicrobioom (darmflora). Ze helpen bij het gezond houden van je darmwand en ondersteunen je afweersysteem. Hierdoor worden voedingsstoffen beter opgenomen en word je minder snel ziek.

Je darmmicrobioom helpt je spijsvertering door suikers te verteren en energie uit vezels te halen. Dit houdt je darmwand in goede staat en zorgt voor een goede stoelgang. Ook reageert het microbioom op ziekteverwekkers van buitenaf. Een gezonde darmflora verkleint de kans op ontstekingen, allergische reacties en auto-immuunziektes.

  • Een goede balans tussen darmbacteriën draagt bij aan veel gezondheidsprocessen in je lichaam.
  • Darmbacteriën versterken de darmwand en ondersteunen het immuunsysteem.
  • Een gezonde darmflora ondersteunt de productie en opname van vitaminen door je lichaam.

Hoeveel kost zo’n InnerBuddies test?

Het laten testen van je darmmicrobioom levert dus waardevolle informatie voor je gezondheid op. Maar welke prijs is hier aan verbonden? De InnerBuddies testkit bestel je voor 185 euro via hun website. Inderdaad, dat is niet goedkoop. Dit komt doordat het laten analyseren van je ontlasting in een laboratorium geen simpel proces is. Alle samples worden middels een DNA analyse getest en de kwaliteit en kwantiteit van de top 35 darmbacteriën wordt bepaald.

Mijn eerste reactie was waarschijnlijk dezelfde als die van jou; dat is behoorlijk wat geld. Maar omdat ik begrijp hoe waardevol de informatie is die uit zo’n test komt, weet ik dat dit die 185 euro zeker waard is. De inzichten die een InnerBuddies darmmicrobioom test geeft, kan helpen om jouw darmgezondheid enorm te verbeteren. Hier kun je een voorbeeld van de testuitslag bekijken.

Ik begrijp dat zo’n darm test niet direct voor mensen met een klein budget is weggelegd. Mocht je darmklachten hebben, slecht reageren op bepaalde voeding of vaak futloos zijn… dan raad ik je toch aan om deze investering in je gezondheid te overwegen.

innerbuddies test kit

Een stap dichter bij je balans in darmgezondheid. Onze darmmicrobioom testkit biedt een uitgebreide en diepgaande analyse van jouw buddies, de bacterie gemeenschap die zich in je darmen bevindt. De voedingsaanbeveling is afhankelijk van jouw bacteriesamenstelling in jouw sample onderzocht door onze toonaangevende technologie.

Mijn ervaring met InnerBuddies

Voor deze InnerBuddies review heb ik natuurlijk de proef op de som genomen. Ik heb een testkit besteld en het stappenplan gevolgd om een passend advies te krijgen. Enerzijds heb ik dit gedaan zodat ik mijn ervaringen met jullie kan delen. Anderzijds is het ook voor mij als Voedingsadviseur interessant om meer informatie te krijgen over mijn eigen darmgezondheid.

Na het ontvangen van de testkit heb ik mijn InnerBuddies profiel gekoppeld met de unieke kitcode. Dit is belangrijk, zodat jouw testresultaten gekoppeld worden aan het juiste profiel. Voor het uitvoeren van de ontlastingstest is het wel even goed plannen. Je moet namelijk de 3 dagen van te voren een voedingsdagboek invullen.

Daarna neem je een ontlastingsmonster en stuur je het terug naar hun lab voor analyse. Het is dus handig om het zo te timen dat je jouw poepsample neemt op een dag direct na het invullen van je voedingsdagboek. In het buisje waar je jouw ontlastingsmonster in doet, zit vloeistof (buffer) die ervoor zorgt dat je sample in goede conditie wordt bewaard.

Voedingsdagboek bijhouden

Het bijhouden van je eten en drinken doe je online in je InnerBuddies profiel. Hier kun je invoeren wat je die 3 dagen allemaal hebt gegeten. Voor een accuraat advies is het belangrijk om dit ook netjes en correct in te vullen. Helaas werkt dit voedingsdagboek niet optimaal. Niet alle producten staan in het systeem en je kunt geen voedingsmiddelen scannen met een barcode (zoals bij Myfitnesspal bijvoorbeeld).

Ook is het lastig om supplementen zoals eiwitpoeder toe te voegen. Ik dacht namelijk dat ik dit goed had toegevoegd onder de noemer eiwit. In mijn voedingsadvies kwam echter terug dat mijn eiwitinname te laag was. Dit terwijl ik toch echt zeker weet dat ik mijn dagelijkse eiwitbehoefte haal. Je kunt via je online profiel wel aangeven graag bepaalde producten te laten toevoegen, maar toch vind ik het systeem op deze manier niet ideaal werken. Hopelijk kan InnerBuddies dit in de toekomst gebruiksvriendelijker maken. In de tussentijd kun je hen altijd mailen voor ondersteuning bij het invullen van het eetdagboek.

innerbuddies review

Ontlastingsmonster nemen

Vervolgens is het tijd om een sample van je poep te nemen. Deze stuur je voor analyse terug naar het lab, waar ze jouw darmmicrobioom gaan testen. Het idee van een ontlastingsmonster nemen thuis kan een beetje vies lijken. Ik vond het echter bijzonder makkelijk gaan met de testkit van InnerBuddies.

Ze leveren namelijk een handig setje aan waarmee je gemakkelijk jouw poep kunt opvangen en een monster kunt nemen. Zonder dat het een smeerboel wordt zeg maar. Met de meegeleverde retourkit stuur je het ontlastingsmonster gratis terug naar InnerBuddies. Zij gaan vervolgens jouw ontlasting analyseren en na 6 tot 8 weken krijg je jouw resultaten.

Na het opsturen van je ontlasting vul je nog een vragenlijst in over je gezondheid en mogelijke klachten. Zo heb ik antwoorden ingevuld over mijn symptomen van PDS en lactose-intolerantie. De antwoorden op deze vragenlijst gebruiken de specialisten van InnerBuddies om een voedingsadvies op maat te kunnen samenstellen.

De testresultaten

Na een aantal weken krijg ik een mailtje dat mijn testresultaten klaar stonden. Via het InnerBuddies profiel kun je deze eenvoudig in zien. Het dashboard laat de uitgebreide resultaten zien, ingedeeld per categorie. Per onderdeel en type darmbacterie kun je informatie inzien. Zo weet je precies waar deze bacteriën goed voor zijn en waar je op moet letten. De resultaten kun je ook downloaden in PDF formaat.

Je krijgt advies over de volgende zaken:

  • Bacteriediversiteit
  • Voedingsinname
  • Bacterieniveaus
  • Darmgezondheid (immuun sterkte, darmwand sterke en steun voor gewichtsreductie)
  • Vezelafbraak (gasproductie)
  • Darmuitdagingen (mogelijke darmproblemen, infectie alarm en vet alarm)

De informatie die uit je darmonderzoek naar voren komt is heel uitgebreid en verschaft mooie inzichten. Het vergt wel dat je de uitleg nauwkeurig doorleest. Neem er dus de tijd voor om alles goed door te nemen, zodat je precies begrijpt wat de resultaten betekenen.

Ik vind het interessant om te zien hoe divers mijn darmflora is. Dit wordt getoond op basis van de Shannon-index, het aantal waargenomen OTU’s en Pielou’s gelijkmatigheid. Voor alle uitslagen geldt dat duidelijk te zien is hoe je scoort. Komt de wijzer in het geel, dan is het te laag. Paars is een goede (normale) score en groen is geweldig. Hieronder zie je mijn score voor diversiteit. Een prima uitslag, maar nog ruimte voor verbetering dus.

innerbuddies darmtest uitslag

Deze score-index geldt ook voor de afzonderlijke darmbacteriën die worden getest. Zo kun je precies zien op welke bacteriën je goed scoort en welke meer aandacht nodig hebben. Op basis van het bijgeleverde voedingsadvies leer je hoe je meer van de darmbacteriën die ‘achterlopen’ kan stimuleren.

Voedingsadvies van InnerBuddies

Aan de hand van het voedingsdagboek en de ingevulde vragenlijst stelt InnerBuddies een voedingsadvies samen. Hierin worden de darmmicrobioom scores meegenomen en voor verschillende voedingsstoffen aangegeven of je hier te laag of juist goed op scoort.

  • Koolhydraten
  • Vetten
  • Eiwitten
  • Voedingsvezels
  • Zout

Vervolgens wordt aangegeven hoe je ervoor kunt zorgen dat je inname van deze stoffen op het juiste niveau komt. Ditzelfde doen ze voor de bacteriën in je darmen waarop je volgens de poeptest meer aandacht moet leggen. Zo was mijn gehalte aan lactobacillus aan de lage kant. Dit zit vooral in (gefermenteerde) voedingsmiddelen, zoals kaas, yoghurt, zuurdesem, kefir en tempé.

Fijn om te zien dat ze bij InnerBuddies het voedingsadvies koppelen aan de uitslag van je darmmicrobioom test. Zo kreeg ik het volgende advies;

“Ik heb in uw voedingsdagboek gekeken en ook naar uw resultaten met betrekking tot de bacteriën. Mijn advies is om te focussen op de categorie immuun sterkte. Tevens aandacht geven aan voldoende inname van voedingsvezels. Op basis daarvan zou u de volgende punten kunnen toevoegen of aanpassen in uw voedingspatroon rekening houdend met een lactose-arm/vrij dieet en producten die zijn geschikt voor prikkelbare darmklachten:

  • Voeg kefir toe aan uw dagelijkse vochtinname
  • Probeer meer variatie in soorten fruit toe te passen
  • Voeg zaden toe aan uw kwark of yoghurt
  • Neem (kleine hoeveelheden) peulvruchten bij het avondeten”

Daarnaast ontving ik extra advies voor het verminderen van PDS klachten en hoe om te gaan met lactose-intolerantie.

InnerBuddies reviews van andere consumenten

In mijn InnerBuddies review deel ik ook graag de ervaringen van andere consumenten. Door online reviews te checken kan ik laten zien hoe anderen de testkit en uitslag hebben beoordeeld. Dit doe ik door te kijken naar Google reviews of reviews op platformen als Feedback Company en Trust Pilot.

Helaas kan ik op moment van schrijven (september 2023) geen online reviews van InnerBuddies vinden. Bij het updaten van mijn review in de toekomst zal ik uiteraard controleren of er wel betrouwbare online reviews gedeeld zijn.

InnerBuddies review: mijn conclusie

Tot slot wil ik mijn InnerBuddies review afsluiten met een korte conclusie. Net zoals in mijn supplementen reviews heb ik hier mijn ervaringen gedeeld. Ik vind de darmmicrobioom test van InnerBuddies een waardevol inzicht verschaffen in je eetpatroon en darmgezondheid. Het voedingsadvies leert hoe je met meer aandacht voor je darmen kunt eten en drinken. Ook wordt er rekening gehouden met de klachten die je ervaart en hebt ingevuld in de vragenlijst.

Het is duidelijk dat InnerBuddies veel aandacht schenkt aan het analyseren van je ontlasting en het bijgeleverde voedingsdagboek. Hoewel de prijs van 185 euro aan de hoge kant lijkt, vind ik dit het bedrag zeker waard. Voor iedereen die serieus met zijn of haar gezondheid bezig is en hun voedingspatroon wil optimaliseren raad ik aan om een testkit te bestellen.

innerbuddies test kit

Een stap dichter bij je balans in darmgezondheid. Onze darmmicrobioom testkit biedt een uitgebreide en diepgaande analyse van jouw buddies, de bacterie gemeenschap die zich in je darmen bevindt. De voedingsaanbeveling is afhankelijk van jouw bacteriesamenstelling in jouw sample onderzocht door onze toonaangevende technologie.

Volg Marvin
Meer handige fitness tips
FODMAP en het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
wat is fodmap

Heb jij regelmatig last van maag- en darmklachten? Het ene moment heb je nergens last van, maar na het eten heb je ineens een opgeblazen Lees blog

Supplementen.nl review: de beste vitamines per post?
review supplementen.nl

Supplementen zoals vitamines en mineralen kunnen jouw gezondheid ondersteunen. En je gezondheid is natuurlijk het belangrijkste goed in je leven. Door gezond te leven, voldoende Lees blog

Weerstand verhogen met deze 7 tips
weerstand verbeteren

We worden allemaal wel eens ziek, hoe vervelend dat ook is. Gelukkig kan onze natuurlijke weerstand veel ziekteverwekkers onschadelijk maken, waardoor we minder snel ziek Lees blog

Rozendaal gezondste gemeente van Nederland
onderzoek gezondheid per gemeente

HARDERWIJK - In geen Nederlandse gemeente zijn de inwoners zo gezond als in het Gelderse Rozendaal. Uit nieuwe CBS-cijfers, geanalyseerd door gezondheidsplatform Voeding-en-fitness.nl, blijkt dat Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *