• xxl nutrition advies

Incline Biceps Curl uitvoering & techniek tips

Laatste update op 5 augustus 2021

incline dumbbell curlsWil jij je biceps trainen en ben je op zoek naar nieuwe uitdagende oefeningen? Dan is de Incline Biceps Curl een goede oefening om toe te voegen aan je workout. Door iets naar achter te liggen op een bankje vergroot je de range of motion (ROM). Door deze grotere beweging train je de volledige bicep en creëer je veel spanning op de spier. Incline Bicep Curls zijn niet lastig, maar je moet wel rekening houden met een aantal dingen.

Daarom leg ik op Voeding-en-fitness.nl de correcte Incline Biceps Curl uitvoering uit. Ook geef ik je een aantal techniek tips om maximale resultaten te behalen!

Anatomie Biceps Brachii

Voordat ik verder ga met mijn uitleg van de Incline Biceps Curl uitvoering, kijken we even naar de anatomie van je bicep. De Musculus Biceps Brachii bestaat uit een lange kop en een korte kop. De belangrijkste functie van deze spier is het buigen en naar binnendraaien van de onderarm. Dit noemen we respectievelijk flexie en supinatie. Met het trainen van je biceps pak je ook de Musculus Brachialis mee. Deze loopt over de voorzijde van het ellebooggewricht en is de belangrijkste buigspier van de bovenarm, ongeacht de pronatie of supinatiestand van de onderarm.

Incline Biceps Curl uitvoering

Wil jij de Incline Biceps Curl uitvoering leren? Volg dan de onderstaande stappen.

 1. Pak een fitnessbankje en stel de rugleuning in op een helling van ongeveer 30 graden.
 2. Ga op het bankje zitten en pak 2 dumbbells met onderhandse greep vast.
 3. Ga vervolgens met je rug tegen de leuning van het bankje liggen.
 4. Laat je armen langs je lichaam naar beneden hangen met een lichte buiging in je elleboog, zodat de spanning op je biceps komt te staan.
 5. Breng de dumbbells omhoog door je onderarmen te bewegen. Je ellebogen blijven stabiel en op dezelfde plaats.
 6. Knijp je biceps nog even samen als je bovenaan bent en laat vervolgens de gewichten langzaam naar beneden zakken.
 7. Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal reps.

incline biceps curl uitvoering

Techniek tips Incline Dumbbell Curls

 • Gebruik bij deze Incline Curls lagere gewichten dan je gewend bent bij normale curls. Cheaten is lastiger en doordat de range of motion groter is, wordt deze oefening al snel zwaar met een lager gewicht.
 • Zet de leuning van het fitnessbankje niet te ver naar achter. Er komt dan namelijk onnodig veel spanning op je bicepsaanhechting te staan. Dit betekent een grotere kans op blessures.
 • Houd je ellebogen stil tijdens het uitvoeren van deze bicepoefening. Ga je slingeren met je armen? Dan ga je andere spieren gebruiken en verlies je de focus op je biceps.
 • Om te variëren kun je ook een Incline Hammer Curl doen. Hierbij draai je de duimen naar binnen, zodat de dumbbells in een verticale positie komen.
 • De Incline Biceps Curl kun je thuis uitvoeren als je een fitnessbankje en setje dumbbells hebt. Deze materialen kun je online bestellen bij onder andere Betersport, Fitness-Seller en Gorilla Sports.

Incline Bicep Curl video

In de onderstaande video zie je de juiste uitvoering van de Incline Bicep Curls.

Fitness oefeningen

In deze blog heb je de beste Incline Biceps Curl uitvoering geleerd. Verwerk deze oefening én de techniek tips toe in jouw fitnessschema om sterkere bovenarmen te krijgen. Voor grote spierballen zijn natuurlijk nog meer oefeningen te vinden, zoals:

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Marvin

Bron afbeeldingen: Muscleandstrength.com & Oxygenmag.com

Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Krachtige borstspieren? Push-ups bouwen net zoveel kracht op als bankdrukken
Push-ups met elastiek

De borstspieren, één van de meest populaire spiergroepen onder de vele krachtsporters die Nederland rijk is. Monday chestday is een algemeen bekend begrip in de Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Creatine feiten en fabels
beste creatine

Fitnessers en krachtsporters zijn over het algemeen bekend met creatine. Een grote groep sporters heeft het al één of meerdere keren gebruikt en zo niet, Lees blog

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 + dertien =