• xxl nutrition korting

Hoe werkt een fatburner?

Laatste update op 30 juli 2020

hoe werkt een fatburner?De zomer nadert met rasse schreden en in deze periode zijn fatburners één van de populairste fitness supplementen. Fatburners worden gebruikt door mensen die aan het droogtrainen zijn en vet willen verliezen. Hoe komt het toch dat zoveel mensen gebruik maken van deze afval supplementen? En hoe werkt een fatburner nu precies? In dit artikel zal ik de werking van fatburners uitleggen en kom je te weten of zo’n supplement geschikt is voor jou!

Wat zit er eigenlijk in fatburners?

Fatburners bevatten stoffen die ervoor zorgen dat je meer energie krijgt en je stofwisseling (metabolisme) wordt verhoogd. Elke fatburner bevat weer een eigen mix van ingrediënten, waarvan de producent denkt dat dit de beste resultaten gaat opleveren. Stoffen die we regelmatig terugvinden in vet verlies supplementen zijn onder andere:

 • L-Carnitine
 • Groene thee
 • Guarana
 • Cafeïne
 • Taurine
 • Yohimbe
 • Garcinia cambogia
 • CLA
 • Citrus Aurantium

Niet van elke stof is bewezen dat zij ook daadwerkelijk bijdragen aan het verbranden van vet, echter weten we van cafeïne dat dit wel werkt. Elke fatburner bevat dan ook wel cafeïne als basisingrediënt. Hiervan is namelijk bekend dat het zorgt voor meer energie en helpt het door het verminderen van het hongergevoel.

Hoe werkt een fatburner dan?

Maar goed, hoe werkt een fatburner nu eigenlijk? Zoals hierboven al benoemd bevat een fatburner bepaalde stoffen waarvan wordt gedacht (al dan niet bewezen) dat zij helpen bij het verliezen van vet. Dit doen zij door de stofwisseling te versnellen en je meer energie te geven. Dit heeft als voordeel dat je meer calorieën verbrandt en fanatieker kan sporten door de extra energie.

Daarnaast bevatten fatburners vaak stoffen die ervoor zorgen dat je gedurende de hele dag minder honger hebt. Deze stofjes verlagen de prikkels die jou laten weten dat je moet eten of honger hebt. Hierdoor eet je minder (je krijgt dus minder calorieën binnen), waardoor je makkelijker afvalt.

Voorbeelden van fatburners

Er zijn zeer veel fatburners verkrijgbaar. Om te weten welke werken en welke je beter niet kunt aanschaffen testen wij supplementen. Zo kunnen wij onze persoonlijke ervaringen met jullie delen. De volgende fatburners hebben wij al getest.

Bekijk hier al onze fatburner reviews!

Nadelen van een fatburner?

Dit klinkt natuurlijk allemaal veelbelovend, maar werken fatburners nu echt? Helaas werken niet alle fatburners, veel van dit soort supplement worden verkocht door de goede marketingstrategie erachter. De producent voegt er allemaal ‘leuke’ ingrediënten aan toe en doet de consument geloven dat je binnen enkele weken die sixpack zichtbaar krijgt.

Een nadeel van fatburners is dat de werking steeds minder wordt. Je lichaam raakt namelijk gewend aan de cafeïne die erin zit, waardoor je eigenlijk de dosering zou moeten verhogen. Pas hier mee op! Bovendien moet je gewoon onthouden dat er geen wondermiddeltjes bestaan. Wil je vet verliezen? Dan zal je minder moeten eten en meer moeten bewegen.

werken fatburners?

Advertenties zoals hierboven kun je dus gerust met een flinke korrel zout nemen. Zo’n transformatie krijg je niet door een fatburner te gebruiken. Echt resultaat zie je pas door op de juiste wijze met je voeding en fitness routine om te gaan.

Wel of geen fatburner gebruiken?

Je weet nu hoe een fatburner werkt en welke stoffen deze supplementen bevat. Persoonlijk vind ik dat sommige fatburners best de moeite waard zijn. Ze kunnen je nét dat beetje extra geven om vet te verliezen en makkelijker af te vallen. Dit komt voornamelijk door de cafeïne, wat zorgt voor meer energie en een verhoogd metabolisme.

Ook kan het verminderde hongergevoel nuttig zijn voor mensen die willen afvallen. Wees echter kritisch, als verhalen te mooi zijn om te waar te zijn, dan zijn ze ook vaak niet waar. Een fatburner is geen wondermiddel, maar kan een klein steuntje in de rug zijn.

Je kunt er dus voor kiezen om een fatburner te gebruiken als hulpmiddel bij het droogtrainen, maar onthoud dat een gezond voedingspatroon en voldoende beweging het meest essentieel zijn als je vet wilt verliezen.

Het gebruik van een fat burner is nooit een excuus om minder te sporten of om je niet volledig aan je voedingsschema te houden. Een gebalanceerd voedingspatroon gecombineerd met meer bewegen zorgt er sowieso voor dat je vet gaat verliezen, verwacht geen wonderen van fatburners!

Top 5 Beste Fatburners
Zoek jij de beste fatburner? Wij hebben de beste fatburners speciaal voor jou op een rij gezet. Wil jij afslanken en vet verliezen? Dan vind je hier zeker de beste fatburner. Uiteraard voor de laagste prijs!
Volg Marvin
Laatste berichten van Marvin (alles zien)

Bron foto: muscleandfitness.com

Meer interessante fitness tips
Mineralen en vitaminen: Hoe kunnen ze jouw gezondheid ondersteunen?
mineralen en vitaminen

Mineralen en vitaminen spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van jouw mentale en fysieke gesteldheid. Het zijn namelijk de bouwstenen van jouw lichaam én Lees blog

De populairste hennep supplementen
populairste hennep supplementen

Ter ondersteuning van onze gezondheid wordt al jarenlang hennep gebruikt. Veel mensen zullen bij hennep direct denken aan wiet en het roken van een joint. Lees blog

Welke supplementen voor beginners zijn aanraders?
supplementen voor beginners

Ben je verdwaald geraakt in de wereld van voedingssupplementen? Dit gebeurt veel beginnende sporters! Wanneer je net begint met trainen komt er veel informatie op Lees blog

Xtreme Pump review – XXL Nutrition
xtreme pump review

Een voordeel van het gebruik van een pre workout is de spierpomp. Pre workout boosters bevatten stoffen die de aderen verwijden en de bloeddoorstroming stimuleren. Lees blog

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

4 reacties:

 1. Kan het zijn dat als men teveel cafeine inneem een drugstest of speekseltest positief wordt 2 pillen van fatburner

  • Dat lijkt mij sterk. Een drugtest test naar mijn weten niet op stoffen als cafeine. Want dan zou iemand die heel veel koffie of energiedrank drinkt, ook niet door zo’n test komen.

   Misschien wanneer de fatburner illegale, drugsachtige stoffen, bevat…. dat dit dan opgemerkt wordt tijdens een test.

 2. Hi,

  werken fatburners ook voor afvallen? Door een blessure kan ik niet echt fanatiek sporten, maar let wel op mijn voeding en probeer zoveel mogelijk te wandelen. Echter wil ik wel ca. 10 kilo afvallen. Kan zoiets hierbij helpen?

  Groetjes

  • Hi Carmen,

   Een fatburner kan ondersteunend werken bij het afvallen. Het is echter geen wondermiddel en zal er niet ineens voor zorgen dat je 10 kilo afvalt. De basis ligt in de balans tussen voeding en beweging. Je zult moeten beginnen met het aanpassen van je eetpatroon. Met een fatburner kun je de stofwisseling een kleine boost geven en zal je het hongergevoel iets remmen, wat weer helpt bij het volhouden van een eetpatroon met calorie-tekort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − tien =