• xxl nutrition banner

Hoe lang is eiwitpoeder houdbaar?

Bijgewerkt op 3 januari 2024 door Marvin

Nog een zak eiwitpoeder in de kast gevonden die je vergeten was? Kans is groot dat deze de houdbaarheidsdatum gepasseerd is. Wat nu? Moet je het eiwitpoeder weggooien of kun je dit nog veilig gebruiken? In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl leg ik je uit hoe lang eiwitpoeder houdbaar is en of je nog eiwitshakes kunt maken met poeder waarvan de datum is verlopen?

hoe lang is eiwitpoeder houdbaar

Houdbaarheidsdatum op eiwitpoeder

Als we kijken naar hoe lang eiwitpoeder houdbaar is, moeten we rekening houden met de houdbaarheid als de pot ongeopend is en bij een geopende verpakking natuurlijk. De makkelijkste manier om de houdbaarheid van je eiwitshake te checken? Op de pot of zak staat meestal een datum, zoals je op de foto hierboven ziet die ik heb gemaakt van mijn pot eiwitpoeder. Die heb ik in juni 2023 gekocht en is ten minste houdbaar tot juni 2025. Eiwitpoeders zijn dus lang houdbaar wanneer de verpakking nog dicht is.

Heb je de pot al open gemaakt en een tijdje laten staan? Dan is je eiwitpoeder nog steeds behoorlijk lang houdbaar. Volgens het Voedingscentrum kan je een geopende verpakking met eiwitpoeder namelijk 9 – 12 maanden in een keukenkast bewaren. Het is hierbij wel belangrijk dat je de pot bewaard in een donkere en droge plek, zoals keukenkast of voorraadkast.

Sinds 2014 test ik eiwitpoeders voor Voeding-en-fitness.nl. Om tot de beste eiwitshakes te komen controleer ik ook de houdbaarheid van eiwitpoeder. Daarom deel ik in dit artikel mijn kennis en ervaringen met je.

Is bedorven eiwitpoeder gevaarlijk?

Je hoeft je niet direct zorgen te maken als de houdbaarheidsdatum van je eiwitpoeder verlopen is. Het bederft namelijk niet zoals verse voedingsmiddelen, vlees en zuivel bijvoorbeeld wel doen. Dit heeft enerzijds te maken met het productieproces, waarbij een droog poeder overblijft zonder stoffen die snel kunnen bederven.

Anderzijds heeft de manier van verpakken en bewaren invloed op de houdbaarheid van je eiwitpoeder. Doordat het poeder in een droge pot zit en goed is afgesloten, is het eigenlijk onmogelijk voor schimmels en bacteriën om hierin te groeien. Door je eiwitshakes bovendien op een koele en droge plek te bewaren voorkom je de derving nog verder.

Is je eiwitpoeder een aantal dagen of weken over datum? Dan kun je waarschijnlijk gewoon nog een scoop nemen zonder hier ziek van te worden. Wel kan de smaak slechter worden en kleur of geur veranderen. Merk je dat je eiwitpoeder naar karton begint te ruiken en proeven? Dan is het verstandig om je eiwitpoeder weg te gooien en nieuwe te bestellen.

Maillard-bruining

Wanneer je eiwitpoeder ver over de houdbaarheidsdatum is kan het effect van Maillard-bruining ontstaan. Dit is een chemische reactie, waarbij het eiwit reageert met suiker in het eiwitpoeder dat overblijft tijdens het onttrekken van de wei uit melk. Dit heeft twee gevolgen voor eiwitpoeders.

  1. Het aminozuur lysine wordt geleidelijk afgebroken, waardoor het aminozuurprofiel van de eiwitshake minder compleet wordt. Dit vermindert de biologische waarde van het eiwitpoeder.
  2. De smaak vervaagt en het eiwitpoeder gaat meer naar karton smaken en ruiken.

Zo lang is eiwitpoeder houdbaar

Goed nieuws voor iedereen die een oude pot met proteïnepoeder tegenkomt. Eiwitpoeder is lang houdbaar. De houdbaarheidsdatum op mijn pot is 2 jaar na aanschaf. En het mooie is, deze datum is geen kwaliteitsdatum en geen veiligheidsdatum. Het betekent dus niet dat je eiwitpoeder na die 2 jaar bedorven is. Deze datum geeft alleen aan tot wanneer de producent de smaak en kwaliteit van het poeder kan garanderen. Na die periode kan de smaak verminderen en neemt de hoeveelheid lysine af.

Een geopende pot met eiwitpoeder is minder lang in goede kwaliteit houdbaar; 9 tot 12 maanden.

Tips om eiwitpoeder langer vers te houden

Wil jij de houdbaarheid van je eiwitpoeder verlengen? Gebruik dan mijn tips hieronder:

  • Bewaar je pot met eiwitten altijd op een koele en droge plaats. Denk dus aan een voorraadkast of een keukenkast.
  • Gebruik altijd dezelfde maatschep of lepel voor het scoopen van je eiwitpoeder en zorg ervoor dat deze droog is. Een vochtig maatschepje kan de schimmelvorming in je eiwitpoeder namelijk stimuleren.
  • Bewaar je eiwitpoeder in de geleverde zak of pot. Deze verpakkingen zijn speciaal gemaakt om de houdbaarheid te garanderen. Zo houden ze bijvoorbeeld licht tegen.
  • Zet je pot met whey poeder nooit boven op de koelkast. Het lijkt een handige plek in de keuken, maar de koelkast geeft warmte en vocht af. Dit is niet goed voor de kwaliteit van het eiwitpoeder.
Top 5 beste eiwitshakes
Zoek jij de beste eiwitshake? Wij hebben de beste eiwitten speciaal voor jou op een rij gezet. De best verkochte, beste koop en best geteste whey eiwitshakes voor spieropbouw en afvallen. En dat voor de laagste online prijs!
Volg Marvin

Veelgestelde vragen over eiwitpoeder houdbaarheid

Kan eiwitpoeder over datum gaan?

Dat kan, maar de houdbaarheid van eiwitpoeder is zeer lang. Een geopende pot eiwitpoeder blijft namelijk 9 tot 12 maanden goed. Als de houdbaarheidsdatum is verlopen wordt de smaak van de eiwitshake minder lekker. Omdat eiwitpoeder niet bederft zoals bijvoorbeeld zuivel en vlees, is het niet schadelijk voor je gezondheid.

Hoe weet je of eiwitpoeder nog goed is?

Als eiwitpoeder niet meer goed is, treedt het Maillard-bruining effect op. Dit herken je aan een slechtere smaak en geur van het eiwitpoeder. Wil je controleren of je eiwitpoeder nog goed is? Ruik en proef het eiwitpoeder. Lijkt het op karton? Dan moet je het poeder weggooien.

Hoe lang blijft eiwitpoeder goed na openen?

Eiwitpoeder is na het openen ongeveer 9 maanden tot 1 jaar houdbaar. Door je wei poeder op een koele, donkere en droge plaats in huis te bewaren zorg je voor de beste houdbaarheid.

Meer handige fitness tips
Zijn eiwitshakes nuttig?
kwaliteit van eiwitshakes

Je ziet en hoort het steeds vaker in de sportschool en daarbuiten, eiwitshakes. Verkrijgbaar van veel verschillende merken en in enorm veel heerlijke smaken. Populaire Lees blog

8 lekkere eiwitshake recepten
lekkere eiwitshake recepten

Je traint hard om er goed uit te zien en op je voeding letten hoort daar ook bij. Voor veel mensen welke fitnessen maken eiwitshakes Lees blog

Moet ik mijn eiwitshake met water of melk nemen?
eiwitshake met water of melk nemen?

Onder veel krachtsporters bestaat nogal wat verwarring over de manier waarop ze hun proteïne shake moeten nemen. Is het nu beter om een eiwitshake met Lees blog

De verschillende soorten eiwitten
verschillende soorten eiwitten

Eiwitten, voor velen is dat gewoon het witte deel van een ei. Voor de meeste sporters zijn eiwitten echter een onmisbaar onderdeel binnen hun voedingsschema. Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *