• xxl nutrition korting

Hoe gebruik je een foamroller?

Laatste update op 7 mei 2021

hoe gebruik je een foamroller?Foamrollers zijn vandaag de dag populair en eigenlijk niet meer weg te denken uit de sport- en revalidatiewereld. Door foamrollers kun je zelfmassage toepassen. Hiermee kun je spierknopen losmaken en na het gebruik van een foamroller voel je je vitaler en soepeler. Maar hoe gebruik je een foamroller eigenlijk? In deze blog op Voeding-en-fitness.nl leg ik je uit waar foamrollers goed voor zijn en geef ik tips over het gebruik van deze sport-hulpmiddelen.

Spiergroep

Ten eerste moet je weten welke spiergroepen je kunt losmaken. Het voordeel van een foam roller is dat je deze kunt toepassen op verschillende spiergroepen. Vrijwel alle spiergroepen die je in een gemiddelde sportschool kunt trainen, kun je behandelen met een foamroller. Denk maar aan kuiten, rug, billen, quadriceps, hamstrings en je nek. Ook je wervelkolom kun je met de foamroller behandelen.

Hoe gebruik je een foamroller?

Je legt een foamroller op de grond (of tegen de muur) en drukt er volgens met de spiergroep naar keuze tegenaan. Op deze manier masseer je de spier, zodat deze loskomt en bepaalde triggerpoints worden ‘behandeld’. Triggerpoints kunnen veroorzakers zijn van pijntjes, die soms zelfs onverklaarbaar kunnen zijn.

Door een foamroller aan te schaffen kun je de triggerpoints verhelpen en zo heb je ook minder last van pijntjes. Deze pijntjes kunnen overigens komen door diverse oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan stress of door overbelasting in de sportschool na intensieve fitnessroutines.

 1. Leg je foamroller op de grond en ga met de spiergroep die je wilt behandelen liggen of zitten op de roller.
 2. Rol vervolgens met deze spieren over de foamroller.
 3. Bouw de druk langzaam op en ga dus niet gelijk met je volledige gewicht op de spier drukken.
 4. Blijf ongeveer 30 seconden over de spier rollen die je wilt masseren.
 5. Ondanks het onprettige gevoel is het belangrijk om te spier te ontspannen.

De voordelen van foamrollers

Hoe gebruik je een foamroller is één vraag, wat zijn de voordelen van een foamroller kan de volgende vraag zijn. Zoals al kort toegelicht zorgt deze manier van masseren ervoor dat je triggerpoints kunt verminderen. Hierdoor voelen je spieren minder pijnlijk aan en vergroot je de flexibiliteit. Het gebruiken van een foamroller kent de volgende voordelen:

 • Verbetering van de doorbloeding
 • Verwijderen van triggerpoints
 • Vermindering van spierpijn
 • Toename van flexibiliteit
 • Voorkomen van blessures
 • Ideale warming-up om je spieren losser te maken

Doet een foamroller pijn?

Tijdens het gebruik van de foam roller kun je pijn of een ongemakkelijk gevoel ervaren. Daar moet je soms even doorheen bijten. Als je hevige pijn ervaart is het natuurlijk niet verstandig om met deze massagemethode door te gaan. Dan is een foamroller helaas niet geschikt voor jou. We raden je dan aan om te kijken naar een andere vorm van massage, zodat je triggerpoints kunt verhelpen.

Heb je andere klachten, dan kun je ook een triggerpointtherapeut contacteren. Zo’n persoon kan je precies vertellen waar je op moet letten als je zelfmassage met een foamroller op een spiergroep toepast.


Helaas heeft nog niet iedere sportschool foam rollers liggen. Maar geen stress, deze kun je gemakkelijk online bestellen. Een foamroller kun je namelijk prima thuis gebruiken, in je eigen tijd. Daarvoor hoef je helemaal niet in de gym te zijn. Via zowel XXL Nutrition als Body & Fitshop kun je foamrollers bestellen. Hieronder hebben we de beste modellen voor je geselecteerd!

Foam Roller – Fitness Mad

foam roller kopen

Foam Roller kopen bij XXL Nutrition

Pro Foam Roller (45cm of 90cm)

foamroller body en fitshop

Pro Foam Roller kopen bij Body & Fit

Maken jullie gebruik van een foam roller?

Volg Marvin
Laatste berichten van Marvin (alles zien)
Meer interessante fitness tips
Weerstand verhogen met deze 7 tips
weerstand verbeteren

Het griepseizoen is bijna afgelopen. Maar er is nu een ander virus wat de wereld druk bezighoudt, het coronavirus (ook wel bekend als COVID-19). Hele Lees blog

Wat is cortisol en welk effect heeft dit op ons lichaam?
cortisol krachttraining

Cortisol is een stresshormoon dat wordt geproduceerd in de bijnieren wanneer ons lichaam stress ervaart. Net als adrenaline zorgt dit hormoon er voor dat je Lees blog

Stress maakt dikker?
Stress op voeding-en-fitness.nl

Stress, wie kent het niet? Iedereen ervaart wel eens een stressvolle periode in zijn of haar leven. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, een zeik-grage Lees blog

De 3 beste kuitoefeningen voor gespierde kuiten
seated calf raise

Vorige week bespraken we de meest efficiënte manier om kuiten te trainen. De informatie in dat artikel kwam voor velen misschien als een verassing. Ik Lees blog

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × vier =