• xxl nutrition banner

Hoe ga je verstandig om met weight gainers?

Bijgewerkt op 8 april 2024 door Marvin

Het verliezen van een paar kilootjes om een gezond gewicht krijgen en behouden is voor veel mensen erg lastig. Het is een strijd om zoete of andere lekkere dingen te laten staan. Maar voor andere sporters is het soms enorm moeilijk om aan te komen. Het lijkt simpel, eet meer dan je lichaam verbruikt en je komt aan. Maar zo makkelijk is het in de praktijk niet. Het is namelijk belangrijk om eerst goed je dagelijkse caloriebehoefte en de verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten in kaart te brengen. Op basis daarvan kun je namelijk jouw eetpatroon aanpassen.

weight gainer

Een weight gainer kan vervolgens een oplossing bieden bij het aankomen. Weight gainers worden ook gebruikt tijdens krachtsport om extra spiermassa op te bouwen. Krachtsporters die lastig in gewicht aankomen kunnen ervoor kiezen om een weightgainer aan hun voedingsschema toe te voegen. Op deze manier voeg je namelijk makkelijk extra calorieën toe aan je eetpatroon.

Wat is een weight gainer?

Een weight gainer is een speciale shake die veel calorieën bevat. Je kunt deze shake als aanvulling op je normale eetpatroon gebruiken en je calorie-inname verhogen. Een weight gainer bestaat o.a. uit hoogwaardige koolhydraten en eiwitten. Koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam meer energie krijgt. Het proces werkt als volgt:  koolhydraten worden omgezet in glucose, de glucose wordt via het bloed naar de spieren en je lever vervoerd, waar het wordt omgezet in glycogeen. Deze stof dient uiteindelijk als brandstof voor je spieren en dragen bij aan betere sportprestaties.

Eiwitten zijn bouwstoffen voor veel verschillende processen in je lichaam. Zo leveren ze bouwstoffen voor het zenuwstelsel, botten en organen. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de spieren sneller herstellen na het sporten. Eiwitten zorgen ervoor dat de spiermassa sneller wordt opgebouwd en koolhydraten zorgt voor meer energie en calorieën. Zo kun je op een gezonde manier je lichaam stimuleren tijdens krachtsport.

  • Makkelijke manier om extra calorieën binnen te krijgen.
  • Je kunt een shake als tussendoortje of maaltijdvervanger nemen.
  • Een weight gainer is vaak goedkoper dan een verse en gezonde maaltijd.
  • Goede verdeling tussen eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten.

Welke weightgainer moet je kopen?

Er is een groot aanbod aan verschillende weight gainers. Over het algemeen levert een weightgainer zo tussen de 350 en 600 calorieën op per shake. Dit is dus een mooie aanvulling op je normale eetpatroon. Welke weight gainer voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van wat je wil bereiken en jouw levensstijl. Ben je een fanatieke sporter dan kun je het beste een shake gebruiken die veel eiwitten bevat. Deze zorgt voor meer spiermassa en sneller spierherstel zodat je gemakkelijk de dag erna weer kunt trainen.

Controleer bij het kopen van een weightgainer altijd goed de voedingswaarden en de ingrediënten. Zo weet jij namelijk precies wat je binnenkrijgt aan voedingsstoffen. Kijk of de verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten goed aansluit bij jouw eerder berekende macro’s. Ook het is het slim om even kritisch naar de ingrediëntenlijst te kijken, zodat je zeker weet dat de weightgainer geen ingrediënten bevat waar je lichaam slecht op reageert (intolerantie of allergie).

Koop een weight gainer die rijk is aan eiwitten, bijvoorbeeld met een mix van whey en caseïne eiwitten. Goede bronnen van koolhydraten zijn zilvervliesrijstpoeder en havermoutmeel. Voor de vetten kun je kiezen voor een weightgainer met kokosolie of CLA.

  • Zilvervliesrijstpoeder
  • Havermoutmeel
  • Wei eiwitten
  • Caseïne eiwitten
  • Kokosolie

In deze blog lees je meer over de beste weightgainer ingredienten!

Hoe weight gainers gebruiken?

Met een weight gainer kun je gemakkelijk snel meer calorieën binnen krijgen. Doe dit echter wel met gezond verstand. Normale voeding moet altijd de basis blijven van jouw eetpatroon, gebruik een weightgainer shake alleen als aanvulling. Zorg eerst dat jouw voedingsschema op maat is gemaakt voor jouw lichaam en doelen. Pas daarna kun je het gebruik van een weightgainer overwegen, in situaties waarbij je geen tijd hebt om een complete maaltijd te maken. En nog snel wat extra voedingsstoffen nodig hebt.

Zorg er ook voor dat je niet te ver over je dagelijkse caloriebehoefte gaat. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je vetpercentage te snel stijgt. Om gezond spiermassa op te bouwen kun je het best ongeveer 300 tot 500 kcal per dag boven je caloriebehoefte eten.

Verder moet je stoppen met de weight gainer als je last krijgt van je darmen. Probeer de hoeveelheid langzaam op te voeren zodat je lichaam eraan kan wennen. Ook hierom is het dus belangrijk om de ingrediënten te controleren, zodat je producten met allergenen (voor jou) kunt vermijden. Bij voorkeur maak je een weightgainer met volle melk, om extra calorieën binnen te krijgen. Je kunt er ook voor kiezen om de shake met een plantaardige melkvervanger te maken, zoals amandelmelk of sojamelk.

De best geteste weightgainers

Er zijn veel merken weight gainers te kopen. Begrijpelijk dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Laat je niet verleiden door alle overdreven marketingclaims. Klinkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dit vaak ook zo. Een weightgainer gaat er namelijk niet op magische wijze voor zorgen dat jij gespierder wordt. Daarvoor is een goede balans tussen voeding, training en herstel namelijk essentieel. Wil jij toch graag een weightgainer gebruiken om makkelijker aan je caloriebehoefte te komen? Voeding-en-fitness.nl heeft de beste weightgainers voor je getest. Zo vind jij de beste koop en getest weight gainers.

Top 5 beste weightgainers
Hulp nodig bij het opbouwen van spiermassa? Zoek je de beste weightgainer van dit moment? Voeding-en-fitness.nl heeft de Top 5 beste weightgainers voor je getest. De perfecte supplementen voor spieropbouw tijdens het bulken!
Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Kosso Nutrition Weightgainer review
kosso nutrition weightgainer review

Kom jij lastig aan in gewicht en moet je veel moeite doen om spiermassa op te bouwen? Een weightgainer kan je helpen om op makkelijke Lees blog

Bodylab Weight Gainer review
bodylab weight gainer review

Tijdens het bulken heeft je lichaam meer calorieën en voedingsstoffen nodig om spiermassa op te bouwen. Dit kun je natuurlijk prima uit 'normale' voeding halen Lees blog

Complex Carb Gainer review – XXL Nutrition
Complex Carb Gainer review

De Kerstdagen zijn weer ten einde en we gaan weer over op de orde van de dag. In mijn geval betekent dat sporten, werken en Lees blog

Mass Perfection review – Body & Fitshop
mass perfection review

Ben jij aan het bulken? Of heb je een zeer actieve levensstijl waarbij je veel calorieën nodig hebt om op gewicht te blijven? Dan is Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *