• xxl nutrition banner

Helpt curcumine tegen spierpijn?

Bijgewerkt op 27 mei 2024 door Marvin

kurkuma spierherstelCurcumine is de afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen. Niet alleen in maaltijden is het een goede toevoeging voor het lichaam, maar curcumine is nu ook veel te vinden in de vorm van supplementen. Denk bij gerechten bijvoorbeeld eens aan curry recepten of visgerechten. Zelfs in soep of thee kan dit kruid gebruikt worden. Maar wat is het effect van dit stofje dat uit kurkuma wordt gehaald op ons lichaam?

Door veel wetenschappers wordt gesteld dat curcumine bij diverse medische aandoeningen kan worden gebruikt. Voor sporters zou het vooral effectief zijn om DOMS (delayed onset muscle soreness) te verminderen. Maar helpt curcumine tegen spierpijn? Ik heb dit onderzocht voor deze blog op Voeding-en-fitness.nl!

Inhoud curcumine tegen spierpijn blog:

 1. Wat is curcumine?
 2. Curcumine tegen spierpijn gebruiken
 3. Curcumine en spierherstel
 4. Andere effecten curcuminoïden
 5. Koken met kurkuma
 6. Curcumine supplementen

Wat is curcumine?

Het Aziatische kruid curcumine, voornamelijk gebruikt in de Indiase keuken, is een cucuminoïde die voorkomt in kurkuma. Sinds kort is dit stofje een grote speler in de supplementen industrie. Vanwege de veelzijdigheid en effectiviteit van het supplement heeft curcumine een aanzienlijke stijging in populariteit en verkoop. Vooral onder sporters en atleten wordt het gebruik van kurkuma steeds populairder.

Uit de specerij kurkuma, ook wel bekend als koenjit of Indiase geelwortel, worden curcuminoïden gehaald. Deze medicinale stoffen worden van oudsher gebruikt in de Indiase ayurvedische geneeskunde en traditionele Chinese geneeskunde. Curcumine bestaat voor 80% uit diferuloymethaan en wordt gecompleteerd door demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine.

Curcumine tegen spierpijn gebruiken?

Onder sporters wordt kurkuma steeds populairder. Zij gebruiken curcumine tegen spierpijn en om het herstel te stimuleren. Verschillende studies hebben namelijk aangetoond dat curcumine een rol kan spelen bij het ondersteunen van de atletische gezondheid en spierherstel [1].

Hierover zegt men het volgende: ‘’De onderzoeken hebben aangetoond dat curcuminoïden spierschade verminderen en spierpijn verminderen bij gezonde jonge proefpersonen na een periode van spierbeschadigings oefeningen. Het snellere herstel met behulp van curcumine zorgt voor een consistente training met wedstrijd intensiteit en kan leiden tot verbeterde aanpassingssnelheid en prestaties’’.

Spierpijn ontstaat door oxidatieve stress en ontstekingsreacties. Kurkuma (met hoge concentraties curcumine) werkt ontstekingsremmend [2]. In deze blog lees je meer tips om spierpijn te voorkomen.

Curcumine en spierherstel

Ook tegen (spier)pijnen vanuit een natuurlijk oogpunt is curcumine erg goed te gebruiken, zoals bij klachten van het natuurlijk verouderingsproces. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spierafname van het lichaam. Ook hierbij kunnen de pijntjes en kwalen, die veel mensen later in hun leven zullen ervaren, met het gebruik van een supplement welke curcumine bevat, worden verlicht.

Onderzoek heeft ook hierbij de positieve ontstekingsremmende en pijn-bestrijdende-eigenschappen van curcumine aangetoond, het actieve ingrediënt in de traditionele kurkuma kruiden [3].

Andere effecten curcuminoïden

Naast een herstellende werking bij spierpijn na het trainen, heeft curcumine meer positieve effecten.

 • Verlicht bij gewrichtspijn zoals reuma, artritis en artrose.
 • Vermindert depressieve klachten.
 • Geeft de weerstand een boost.
 • Verbetert het geheugen.
 • Stimuleert darmwerking en spijsvertering.

curcumine tegen spierpijn

Koken met kurkuma

Wil jij zelf op een natuurlijke wijze curcumine tot je nemen? Koken met gezonde kruiden zoals kurkuma kan dus al een goed idee zijn! Het toevoegen van deze plantaardige smaakmaker kan voedsel smaak geven zonder overtollig zout, suiker of vet toe te voegen. Wel is het echter bijna onmogelijk om dezelfde therapeutische effecten te bereiken met gewone kurkumapoeder, aangezien slechts 3-5% van de kurkuma echte curcumine bevat. Dit betekent dat je beter een supplement met geconcentreerde curcumine tegen spierpijn kunt gebruiken.

Gebruik jij graag kurkuma in jouw gerechten? Bestel hier dan de beste kwaliteit gemalen kurkuma.

Curcumine supplementen

In dit geval zal je een curcumine-extract van farmaceutische kwaliteit nodig hebben. Deze bieden namelijk alle gerelateerde ontstekingsremmende en atletische voordelen waar curcumine om bekend staat. Zoals bijvoorbeeld de (één van de weinige) vloeibare supplementen van Synofit.

Door dit vloeibare ingrediënt aan je eiwitshake of maaltijd toe te voegen, is het mogelijk de hoeveelheid curcumine uit de kurkumawortel in veelvoud tot je te nemen. Het is niet alleen heel gezond, maar smaakt ook nog eens verrassend lekker!

Persoonlijk voedingsschema op maat
Hulp nodig bij afvallen of spiermassa opbouwen? De door mij op maat gemaakte voedingsschema's helpen jou bij het bereiken van jouw doelen. Bulken of cutten? Een eetplan op maat van Voeding-en-fitness.nl zorgt ervoor dat jij resultaat boekt!
Volg Marvin

Bronnen

 1. Diego Fernández-Lázaro, Juan Mielgo-Ayuso, Jesús Seco Calvo, Alfredo Córdova Martínez, Alberto Caballero García, and Cesar I. Fernandez-Lazaro. Modulation of Exercise-Induced Muscle Damage, Inflammation, and Oxidative Markers by Curcumin Supplementation in a Physically Active Population: A Systematic Review. Nutrients. 2020 Feb; 12(2): 501.
 2. Franchek Drobnic, Joan Riera, Giovanni Appendino, Stefano Togni, Federico Franceschi, Xavier Valle, Antoni Pons, Josep Tur. Reduction of Delayed Onset Muscle Soreness by a Novel Curcumin Delivery System (Meriva®): A Randomised, Placebo-Controlled Trial. J Int Soc Sports Nutr. 2014 Jun 18;11:31. doi: 10.1186/1550-2783-11-31. eCollection 2014.
 3. R R Satoskar, S J Shah, S G Shenoy. Evaluation of Anti-Inflammatory Property of Curcumin (Diferuloyl Methane) in Patients With Postoperative Inflammation. Int J Clin Pharmacol Ther Toxicol. 1986 Dec;24(12):651-4.
Meer handige fitness tips
Deload week: wat is het en wanneer moet je deloaden?
deload week krachttraining

Train jij (bijna) dagelijks en belast je jouw lichaam zwaar? Dan is de kans groot dat je op een gegeven moment merkt dat je niet Lees blog

Paranoten zijn gezond en een bron van selenium
zijn paranoten gezond selenium

Paranoten zijn noten die aan bomen in Zuid-Amerika groeien. Ze zijn een heerlijke delicatesse en ze zitten vol gezonde vetten en nuttige vitaminen. Paranoten zijn Lees blog

Spierpijn voorkomen? 5 tips tegen spierpijn
spierpijn voorkomen

Als je aan krachttraining doet, weet je dat spierpijn er bij hoort: of je nu traint om je spieren te ontwikkelen, een strakker lijf te Lees blog

Wat is spierkramp en wat kun je er tegen doen?
rekken tegen kramp

Bijna iedereen heeft er wel eens last van gehad: spierkramp. Tijdens het sporten, als je door de stad loopt of juist terwijl je lekker rustig Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *