• xxl nutrition banner

Hanging Leg Raise uitvoering voor de onderste buikspieren

Bijgewerkt op 10 mei 2024 door Marvin

hanging leg raise uitvoeringBij het trainen van de buikspieren doen veel mensen oefeningen die vooral gericht zijn op het bovenste gedeelte van de rechte buikspieren (rectus abdominis) en de schuine buikspieren (obliques). Oefeningen als de Swiss Ball Crunch en de Dumbbell Side Bend zijn populair onder (kracht)sporters, maar een oefening die we minder vaak zien is de Hanging Leg Raise.

Met de Leg Raise train je de gehele rectus abdominis, maar ligt de nadruk op het onderste deel. Het is een zware oefening om uit te voeren, er komt nogal wat kracht bij kijken en je zult met een aantal dingen rekening moeten houden. Voeding-en-fitness.nl bespreekt in dit artikel de Hanging Leg Raise uitvoering en geeft een aantal tips voor de juiste techniek.

Wil jij zichtbare buikspieren? Essentieel om een sixpack te krijgen is het verlagen van je vetpercentage. Hierbij is een op maat gemaakt voedingsschema erg belangrijk!

Hanging Leg Raise uitvoering

De juiste techniek voor het uitvoeren van Hanging Leg Raises leer je door de volgende stappen te volgen:

  1. Ga aan een optrekstang hangen met je armen iets breder dan schouderbreedte.
  2. Voordat je verder gaat zorg je ervoor dat je helemaal stil hangt en niet meer heen en weer schommelt. Een sterke core is hierbij erg belangrijk.
  3. Span je buikspieren aan en breng je knieën omhoog. Probeer dit te doen met je benen zo gestrekt mogelijk.
  4. Breng je knieën zo hoog mogelijk richting je borst en houd deze bovenin 1 seconde vast en span je buikspieren goed samen.
  5. Laat vervolgens je benen gecontroleerd naar beneden zakken tot de beginpositie, zorg ervoor dat de rest van je lichaam niet gaat bewegen / schommelen.
  6. Herhaal voor het aantal gewenste reps.

Techniek tips voor de Hanging Leg Raise

Om de correcte Hanging Leg Raise uitvoering te leren zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken.

  • Voer de fitness oefening op een langzame en gecontroleerde manier uit. Hoe sneller je beweegt, des te minder spanning je voelt op de buikspieren. Ook is de kans dan groter dat je gaat schommelen. Voor een optimale stimulans van je buikspieren voer je de Hanging Leg Raise zo gecontroleerd mogelijk uit.
  • De Hanging Leg Raise is een pittige oefening die een hoge stabiliteit van je gehele romp vereist. Lukt deze oefening je nog niet zo goed? Versterk je romp met andere fitnessoefeningen zoals verschillende plankvariaties. Maar ook zware compound oefeningen als de Squat en Deadlift helpen bij het verbeteren van je core-stability en algehele kracht.
  • Moeite met stilhangen aan de optrekstang? Je kunt de Hanging Leg Raise ook uitvoeren tussen 2 dip stangen. Wanneer ook dit te zwaar is kun je beginnen met de Lying Leg Raise, waarbij je met je rug op een fitness matje ligt.
  • Wanneer je erg goed bent in de Hanging Leg Raise kun je hem verzwaren door een gewicht of kettlebell tussen je voeten te klemmen of aan een speciale dip-belt vast te maken.

Hanging Leg Raises uitleg video

Het onderstaande filmpje toont de Hanging Leg Raise uitvoering.

Meer buikspieroefeningen

Naast de Hanging Leg Raises uitleg kun je op Voeding-en-fitness.ln natuurlijk nog meer buikspieroefeningen leren. Bekijk ook eens mijn techniek tips voor de volgende oefeningen.

Persoonlijk Fitnessschema op Maat
Weinig resultaat in de gym? Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van een fitnessschema? Laat mij je helpen! Op basis van jouw wensen, doelen en fysieke mogelijkheden maak ik een trainingsprogramma op maat. Zelfs thuis trainen is mogelijk. Zo bereik jij de beste shape ooit!
Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Donkey Calf Raise uitvoering voor sterke kuiten
donkey calf raises techniek

Veel mensen trainen hun benen niet consequent genoeg. Kuiten trainen 'vergeten' ze nog vaker. Dat is jammer, want sterke kuiten zorgen er voor dat je Lees blog

Dumbbell Front Raise uitvoering en techniek tips
dumbbell front raise uitvoering

De schouder is een complex gewricht waar verschillende spieren er voor zorgen dat je alle mogelijke bewegingen kunt maken. De schouderspieren (deltoideus) bestaan uit verschillende Lees blog

Standing Calf Raise uitvoering en techniek
standing calf raises

Het is belangrijk om je benen te trainen, maar helaas wordt dit door veel mensen verwaarloosd. Niet alleen om esthetische redenen is het goed om Lees blog

Dumbbell Side Raise voor zijkant schouders
dumbbell lateral raise

De schouder is een complex gewricht. Dit zogeheten kogelgewricht kan op verschillende manier bewogen worden. De schouderspieren zijn nodig om deze verschillende bewegingsfuncties uit te Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *