• xxl nutrition banner

Hammer Curl uitvoering voor grotere biceps!

Bijgewerkt op 1 juli 2024 door Marvin

Hammer curl uitvoeringDe Hammer Curl is een biceps-oefening waarbij je verschillende spieren in de arm aanspreekt. Zo train je met deze fitness oefening de onderarmspier, de biceps maar ook de korte en lange radiale strekspier van het handgewricht. Qua uitvoering lijkt de Hammer Curl veel op de Dumbbell Curl, die we al eerder hebben uitgelegd op Voeding-en-fitness.nl!

Het grote verschil tussen beide oefeningen is de wijze waarop je jouw handpalmen houdt. Hieronder lees je meer over de juiste Hammer Curl uitvoering, zodat je sneller die grote spierballen zult ontwikkelen!

Hammer Curl uitvoering

De Hammer Curl is een isolatieoefening waar je enkel 1 of 2 dumbbells voor nodig hebt. Zoals gezegd is deze oefening te vergelijken met de DB Curl. Bij deze bicep oefening wijzen de handpalmen echter de gehele beweging naar je lichaam toe. Zo leg je de focus ook op de brachioradialis, die doorloopt tot aan je onderarm.

Een goede Hammer Curl uitvoering gaat als volgt:

 1. Neem in beide handen een dumbbell. Je kunt de Hammer Curl zowel zittend als staand uitvoeren (ik raad aan om dit af te wisselen).
 2. Zorg ervoor dat je handpalmen naar jouw lichaam toewijzen en dat de gewichten los van je lichaam hangen.
 3. Breng de dumbbell langzaam omhoog richting je schouder. Doe dit zo geconcentreerd mogelijk.
 4. Bij het omhoog brengen houd je de bovenarm zo stil mogelijk. De beweging maak je dus volledig met je onderarm, er bovenarm blijft op de zelfde plek.
 5. Knijp bovenin je biceps samen en laat de dumbbell vervolgens langzaam en gecontroleerd weer naar beneden zakken.
 6. Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

hammer curl techniek

Techniek tips voor Hammer Curl

De Hammer Curl is geen moeilijke oefening. Toch zijn er enkele aandachtspuntjes waar je rekening mee moet houden wanneer je de perfecte Hammer Curl uitvoering wilt bereiken.

 • Kies een gewicht waarmee je alle reps op de correcte manier kunt uitvoeren. Een te licht gewicht zal weinig spierprikkel opleveren, maar een te zwaar gewicht kan ervoor zorgen dat je de uitvoering verwaarloost.
 • Houd je rug in een neutrale, rechte houding en haal de kracht uit je armen. Het is niet de bedoeling dat je gaat ‘gooien’ en dus eigenlijk de dumbbells omhoog brengt vanuit je rug.
 • Laat het gewicht niet hangen wanneer je ze naar beneden brengt, zo haal je namelijk de spanning van de bicep af.
 • Wissel de Hammer Curl af. De ene keer voer je hem staand uit en de andere workout doe je hem weer zittend. Afwisseling is belangrijk om jouw lichaam continu te blijven prikkelen. Deze prikkels zorgen voor resultaat!

Je kunt de Hammer Curl beweging combineren met de Spider Curl, waarbij je een fitnessbankje gebruikt om je armen in een vaste positie te houden.

Hammer Curls video uitleg

Een video uitleg om het nog duidelijker te maken werkt altijd goed. Het filmpje hieronder laat de Hammer Curl uitvoering zien.

Door de tips in deze uitleg toe te passen in jouw fitness routine weet je zeker dat je de Hammer Curl uitvoering goed onder knie zult krijgen. Wil je meer fitnessoefeningen bekijken en streef jij er naar om elke oefening 100% goed uit te voeren? De Fitness oefening van de Week op Voeding-en-fitness.nl is dan ideaal voor jou!

Hammer Curls thuis uitvoeren?

hammer curl dumbbellWist jij trouwens dat je de Hammer Curl ook prima thuis kunt uitvoeren? Je hebt namelijk niet meer nodig dan een set dumbbells! Via Voeding-en-fitness.nl kun je ook fitnessbenodigdheden voor de laagste online prijs kopen. Hieronder vind je de beste dumbbells van dit moment.

Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Incline Biceps Curl uitvoering & techniek tips
incline dumbbell curls

Wil jij je biceps trainen en ben je op zoek naar nieuwe uitdagende oefeningen? Dan is de Incline Biceps Curl een goede oefening om toe Lees blog

Barbell Curl uitvoering & techniek tips
barbell curl biceps

De Barbell Curl is één van de basisoefeningen voor het trainen van je biceps. De oefening is haast identiek aan de Dumbbell Curl, alleen gebruik Lees blog

Dumbbell Curl, de basisoefening voor grotere biceps
dumbbell curl biceps oefening

Iedereen wil graag grotere armen en er wordt dus veel aandacht besteed aan oefeningen voor de biceps en triceps. In een eerdere editie van de Lees blog

Preacher Curl isolatieoefening voor je biceps
preacher curl uitvoering

Een hele goede oefening voor grote spierballen is de Preacher Curl. De Preacher Curl isoleert je biceps en helpt bij de zoektocht naar massieve armen! Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Eén reactie:

 1. Well this exercise is helpful and as a review I find it great! Hammer curles are making it big and combined with other equipment I think is great for any body type!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *