• xxl nutrition banner

Groeihormoon verhogen met voeding

Bijgewerkt op 19 december 2021 door Marvin

Groeihormoon verhogen met voedingGroeihormoon is een spiermassabouwend hormoon in ons bloed. Dit groeihormoon (ook wel bekend als GH of HGH (human growth hormone) wordt aangemaakt in de hypofysevoorkwab. De belangrijkste functie van ons groeihormoon is het stimuleren van de productie en afgifte van groeifactoren. Simpel gesteld zorgt een verhoogde afgifte van groeihormoon voor een betere groei in het lichaam, voor zowel botweefsel als spierweefsel.

Tegenwoordig grijpen bodybuilders naar anabole steroïden en injecteren zij HGH om de hoeveelheid groeihormoon in hun lichaam te verhogen. Wist jij echter dat er ook verschillende voedingsmiddelen zijn die op een natuurlijke manier het groeihormoon in jouw lichaam verhogen? Zo kun je de spiermassa opbouw stimuleren. In dit artikel lees je meer over groeihormoon verhogen met voeding!

Wat is groeihormoon?

Hierboven heb ik al kort verteld dat groeihormoon (GH ofwel HGH) een hormoon is dat zich voornamelijk belangrijk maakt door de groei van cellen in ons lichaam te stimuleren. Een van de effecten van groeihormoon is bijvoorbeeld de productie van insuline gelijkende groeifactor (IGF-1). Dit is betrokken bij het opbouwen van botweefsel en de botgroei.

Maar ook voor de toename van spiermassa is groeihormoon erg belangrijk. Groeihormoon wordt niet gelijkmatig geproduceerd maar in korte pieken. De productie van groeihormoon vindt plaats bij lichaamsbeweging, stress en ongeveer twee uur na het inslapen.

Belangrijkste functies groeihormoon:

 • Opbouw van de spieren
 • Versterking van de botten
 • Instandhouding en versterking hartfunctie
 • Afname van de hoeveelheid lichaamsvet
 • Regulatie vochtbalans in ons lichaam

Groeihormoon verhogen met voeding is een natuurlijke en gezonde manier. Verschillende voedingsmiddelen hebben een stimulerende werking op je GH. Hierdoor kan jouw lichaam meer spiermassa aanmaken en daar heb je geen chemische stoffen voor nodig. Hieronder lees je welke voeding jouw groeihormoon kan stimuleren!

Groeihormoon verhogen met voeding

Wil jij op een natuurlijke manier groeihormoon verhogen? Uit onderzoeken blijkt dat de onderstaande voedingsmiddelen een positief effect hebben op de producten van groeihormoon.

1. Frambozen bij het ontbijt

Voedsel dat veel melatonine bevat kan de productie van groeihormoon (GH) met 157% verhogen. Frambozen geven de grootste boost. Je kunt je groeihormoon verhogen met voeding door bijvoorbeeld frambozen bij het ontbijt te nemen.

Bron: Clinical Endocrinology

groeihormoon verhogen met frambozen

2. Rauwe vis

Onderzoek wijst uit dat de hoeveelheid mannelijke hormonen, zoals testosteron en groeihormoon, in verband staat met de hoeveelheid vitamine D in jouw lichaam. Een tekort aan vitamine D betekent dus ook vaak een lagere hoeveelheid GH. Rauwe vis, zoals zalm, kabeljauw of makreel levert ongeveer 271% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D per portie van 100 gram. Zo verhoog je dus je GH waarde op een natuurlijke manier met voeding!

Bron: Universiteit van Oslo

3. Ananas

Serotonine is een lichaamseigen hormoon dat onze spijsvertering reguleert en zorgt voor een gevoel van ontspanning. Bovendien kan het voor een verhoging van je groeihormoon zorgen wanneer het laat op de avond wordt binnen gekregen. Serotonine bevordert namelijk de nachtrust en een betere nachtrust zorgt weer voor meer groeihormoon.

Ananas is een fruit dat rijk is aan tryptofaan, een stofje dat in ons lichaam wordt omgezet naar serotonine. Groeihormoon verhogen met voeding doe je dus door bijvoorbeeld voor het slapen wat ananas door je magere kwark te doen!

Extra voordeel: ananas zorgt voor een betere smaak van je sperma!

Bron: The Journal of Clinical Investigation

groeihormoon verhogen met ananas

4. Kokosolie

Door ongeveer 1 gram kokosolie per kilogram lichaamsgewicht aan je pre-workout shake toe te voegen stimuleer je de afgifte van groeihormoon. Deze boost van GH levels duurt tot wel 4 uur en hierdoor ontwikkel je ook nog eens meer kracht tijdens je workout. Helaas heeft dit wel een groot nadeel. Door een grote hoeveelheid kokosolie te nuttigen krijg je direct erg veel calorieën en vetten binnen.

Voor een persoon van 80 kg betekent dit namelijk dat hij 80 gram kokosolie moet gebruiken. Dit staat gelijk aan ongeveer 720 calorieën. Persoonlijk raad ik deze manier om je groeihormoon door middel van eten te stimuleren dus niet aan!

Bron: Journal of Endocrinology

5. Glutamine-rijk voedsel

Groeihormoon verhogen met eten kan erg gemakkelijk! Onderzoek toont namelijk aan dat voeding dat rijk is aan het aminozuur Glutamine voldoende is om de aanmaak van HGH te stimuleren. Een voorbeeld van glutamine-rijke voeding is bijvoorbeeld yoghurt. Dit kun je bijvoorbeeld als toetje nemen na het avondeten, maar ook samen met de frambozen tijdens het ontbijt of zelfs met ananas voor het slapengaan. Zo heb je een continue stimulans van je groeihormoon te pakken!

Bron: Louisiana State University

6. Biefstuk

Biefstuk is niet alleen een lekker stuk vlees, de aminozuren in biefstuk helpen ook om L-orthinine te synthetiseren. Dit is een stofje in je lichaam dat jouw groeihormoonwaarde maar liefst kan verviervoudigen. Groeihormoon verhogen met voeding? Schroom dan niet om een lekker mals stukje biefstuk (of 2, of 3) te nemen bij het avondeten!

Bron: University of Houston

natuurlijk groeihormoon verhogen

7. Tuinbonen

Groeihormoon verhogen met voeding doe je door tuinbonen te eten. Tuinbonen bevatten veel L-dopa. Dit stimuleert je hypofyse, waar groeihormoon wordt aangemaakt. Als gevolg gaat je lichaam dus meer GH aanmaken! Deze extra boost aan groeihormonen gebruikt je lichaam weer om spiermassa op te bouwen! Dus, ben je de worteltjes, bloemkool en spruitjes een keer zat? Neem dan eens een lekker bord voor gezonde tuinbonen!

Bron: University of Kobe, Japan

8. Noten en zaden

Voedingsmiddelen die veel L-arginine (een belangrijk aminozuur) bevatten zijn ideaal om je GH waarde een boost te geven. Groeihormoon verhogen met voeding dat rijk is aan L-arginine kan het best door dit ongeveer een half uur voor je training te eten. Na 30 minuten is je GH level namelijk verhoogd. Bronnen van L-arginine zijn noten en zaden, zoals walnoten, amandelen en hazelnoten en sojabonen, pompoenzaden en sesamzaad.

Bron: Syracuse University

Groeihormoon stimuleren

Door één of meerdere van de hierboven genoemde methoden om groeihormoon te verhogen met natuurlijke voeding kun je jouw lichaam in staat stellen om meer spiermassa aan te maken en je fitter te voelen. Wil je meer artikelen lezen over gezondheid, supplementen, voeding en fitness? Houd dan zeker Voeding-en-fitness.nl in de gaten! Vind je het lastig om een goed eetpatroon samen te stellen? Dan kan een voedingsschema op maat je zeker helpen!

Persoonlijk voedingsschema op maat
Hulp nodig bij afvallen of spiermassa opbouwen? De door mij op maat gemaakte voedingsschema's helpen jou bij het bereiken van jouw doelen. Bulken of cutten? Een eetplan op maat van Voeding-en-fitness.nl zorgt ervoor dat jij resultaat boekt!
Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Kipsensatie recept
Kipsensatie, het eerste recept van de week is een uitermate gezonde maaltijd!

Inspiratie nodig voor een gezonde maaltijd? Op Voeding-en-fitness.nl vind je elke week een nieuw lekker en gezond recept. Het eerste Recept van de Week is Lees blog

Gezonde maaltijd met zalm recept
Gezonde maaltijd zalm met kappertjes in cava!

Vis is goed voor je! Vis bevat namelijk gezonde vetten en de broodnodige eiwitten. Bovendien is een goed bereid stukje vis erg lekker! Ben jij Lees blog

Creatine werking, voordelen, dosering en beste creatine
creatine gebruiken tijdens het cutten

Fitnessers en krachtsporters zijn over het algemeen bekend met creatine. Een grote groep sporters heeft het al één of meerdere keren gebruikt en zo niet, Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

2 reacties:

 1. Ananas rijk aan serotonine? bedoel je niet tryptofaan ofzo?

  • Hi Roy!

   Bedankt voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk, daar moest tryptofaan staan. Dat wordt door ons lichaam gebruikt om serotonine aan te maken. Heb het gelijk even aangepast ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *