Gezonde spekkoek recept

gezonde spekkoek receptI love spekkoek! Deze heerlijke, maar helaas ongezonde, Indonesische lekkernij gaat er bij mij zeker in. Een tijdje terug was ik op de Tong Tong Fair in Den Haag, een ware belevenis! Ik moet eerlijk bekennen dat dit mijn cheatday was, want eten was er in overvloed. Van lekkere spekkoek tot martabak en van nasi goreng tot lemper, dat kleine beetje Indo in mij leefde zich helemaal uit. Je kon van alles proeven, zo ook alle verschillende varianten spekkoek. Wist je dat je spekkoek met pandan, banaan, kokos, chocolade en zelfs rum kunt eten? Mijn persoonlijke voorkeur gaat echter uit naar de traditionele en pandan spekkoek.

Tijdens deze Tong Tong Fair kwam ik op het idee om een recept voor gezonde spekkoek met jullie te delen. De normale spekkoek is namelijk verre van gezond, kijk maar (per 100gram):

  • 423 kcal
  • 6,6 gram eiwit
  • 30 gram koolhydraten
  • 35 gram vet (waarvan minstens 20gr. verzadigd)

Op Missfit.nl, een leuke healthy lifestyle blog, vond ik dit gezonde spekkoek recept wat ik met jullie wil delen!

De ingrediënten

  • 125 gram gezeefde bloem
  • 250 gram kokosbloesemsuiker
  • 400 gram roomboter
  • 2 vanillestokjes
  • 10 gesplitste eieren
  • 3 eetlepels kaneel
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 4 theelepels anijspoeder
  • 2 theelepels kardemompoeder
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 2 theelepels kruidnagelpoeder
  • een beetje zout

Naast deze ingrediënten heb je bakpapier, een springvorm en een mixer nodig. De aangegeven hoeveelheden specerijen kun je natuurlijk naar eigen smaak aanpassen.

Gezonde spekkoek maken

  1. Als eerst klop je de boter, de kokosbloemsuiker en het merg van de vanillestokjes met een mixer tot het lekker romig is.
  2. Klop nu één voor één de eierdooiers erdoor.
  3. Klop vervolgens de eiwitten stijf in een vetvrije kom, waarbij er mooie schuimtoppen ontstaan.
  4. Daarna spatel je de eiwitten voorzichtig en zo luchtig mogelijk door het botermengsel.
  5. Spatel nu ook de bloem met een beetje zout door het beslag.
  6. Nu het belangrijke gedeelte, je scheidt het beslag in twee gelijke delen.
  7. Meng door 1 van deze delen de kaneel, anijspoeder, kruidnagelpoeder, nootmuskaat en kardemompoeder.
  8. Ondertussen verwarm je grilloven voor.
  9. Pak je springvorm en bekleed de bodem met bakpapier en vet de randen goed in met kokosolie.
  10. Schep 3 eetlepels van het beslag met de specerijen (donkerder) in de vorm en strijk deze glad met de bolle kant van een lepel.
  11. Zet dit zo’n 4 minuten onder de grill.
  12. Verdeel vervolgens 3 eetlepels van het lichtere beslag over de eerste laag, strijk deze glad en plaats het opnieuw 4 minuten onder de grill.
  13. Herhaal dit en eindig met een donkere laag beslag.
  14. Laat de springvorm nog zo’n 10 minuten in de open oven staan.
  15. De gezonde spekkoek is bijna klaar, nog even laten afkoelen en je kunt ervan genieten!

Zoals je ziet is het een best karwei om deze gezonde spekkoek te maken. Doe dit wanneer je lekker een dag vrij hebt en tijd hebt om je uit te sloven in de keuken.

recept voor gezonde spekkoek

Let er wel op, dit recept voor gezonde spekkoek  biedt een gezondere variant van deze Indonesische lekkernij! Dit betekent echter niet dat je hier onbeperkt van kunt eten, het bevat nog steeds een hoop vet en suiker. De gebruikte ingrediënten zijn echter wel de gezondere alternatieven van de normaal gebruikte producten. Zo kun je genieten van gezonde spekkoek, zonder je heel schuldig te voelen!


Meer verantwoorde en lekkere recepten bekijken? Haal je inspiratie uit de Recepten van de Week!

Volg je ons ook op Facebook?

Volg Marvin

Marvin

Voedingsadviseur at Voeding-en-fitness.nl
Marvin is werkzaam als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (veel) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training!
Volg Marvin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Misschien vind je deze tips ook interessant?

Marvin

Marvin is werkzaam als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (veel) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training!

4 Comments:

  1. Eerlijk gezegd vind ik 400 gram roomboter niet heel gezond klinken. Maar dat maakt mij niet uit, het is wel heel erg lekker!

    • Roomboter klinkt inderdaad bij velen niet gezond. En natuurlijk moeten we dit recept wel in context plaatsen, het is een gezonder alternatief.. dat wil niet zeggen dat je elke dag zo’n hele spekkoek moet gaan eten 😉

      Wel is het zo dat mensen vaak een negatief beeld hebben bij vet en roomboter, terwijl dit helemaal niet terecht is. Ons lichaam heeft vet nodig om goed te functioneren. Bovendien is roomboter rijk aan vitamine D, vitamine K2 en vitamine A. Tevens bestaan de vetzuren in roomboter voornamelijk uit korte ketens, waardoor ze goed verteerbaar zijn voor het lichaam.

  2. Oh my! Spekkoek is zoooo lekker vooral Pandan. Zelf ook een heeel klein beetje, Indonesisch en kan dan ook zo van genieten. Helaas ben ik geen echte Indo want ik heb de geduld niet en ben slecht in koken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *