Bijgewerkt op 30 mei 2024 door Marvin
Het is weer bijna 31 december. Oudjaarsdag, de laatste dag van het jaar voordat we met een knal het nieuwe jaar in gaan. Traditioneel horen hier natuurlijk appelflappen en oliebollen bij, maar de normale oliebollen zijn erg vet en bevatten veel calorieën. Hoewel ze erg lekker zijn, kan ik begrijpen dat je deze onnodige calorieën en transvetten het liefst vermijdt.
Het laatste Recept van de Week van dit jaar sluit aan bij Oud & Nieuw en staat in het teken van gezonde(re) oliebollen. Met dit gezonde oliebollen recept kan jij toch genieten van een snack tijdens Oud en Nieuw zonder je schuldig te voelen.
Dit heb je nodig voor het gezonde oliebollen recept
Om dit recept voor verantwoorde oliebollen te maken heb je de volgende ingrediënten nodig.
- 100 gram rijstmeel
- 100 gram havermeel
- 4 eetlepels kokosmeel
- 8 gram droge gist
- 1/4 theelepel zeezout
- 25 gram kokosbloesemsuiker
- 4 middelgrote eieren
- 50 ml citroensap
- kokosolie om in te bakken
Met de bovengenoemde hoeveelheden kun je zo’n 15 – 20 oliebollen maken. Je kunt er zelf voor kiezen om rozijnen of bijvoorbeeld kleine stukjes appel aan het beslag toe te voegen.
Gezondere oliebollen maken
Om dit gezonde oliebollen recept te volgen houd je de volgende stappen aan. Heel simpel en voor je het weet eet je zo’n lekkere, maar toch iets gezondere oliebol!
- Meng alle droge ingrediënten met elkaar in de keukenmachine (kan natuurlijk ook met de hand in een grote kom). Dit zijn dus de rijstmeel, kokosmeel, havermeel, zout, kokosbloesemsuiker en gist.
- Voeg vervolgens één voor één de natte ingrediënten toe en meng het beslag tot het helemaal glad is en er geen klontjes meer inzitten. Dit zijn dus de eieren en het citroensap.
- Laat het gladde beslag zo’n 20 minuten rusten voordat je gaat bakken.
Let op: je kunt deze gezonde oliebollen op 2 manieren bakken. Kies je voor garen in de (hetelucht)oven of bak je deze oliebollen in kokosolie?
Oliebollen uit de oven of bakken?
- Wanneer je kiest voor de oven is het belangrijk om wat extra havermeel aan het beslag toe te voegen. Hierdoor kun je er stevige bollen van maken die je op de bakplaat kunt leggen. Bak de oliebollen op 180 graden in ongeveer 15 minuten gaar, tot ze lekker knapperig zijn.
- Bak je ze liever in de kokosolie? Dat is ook prima, want kokosolie is gezond. Verhit in een grote wokpan de kokosolie tot 180 graden Celsius. Geen thermometer bij de hand? Leg een klein beetje van het beslag in de olie en wanneer dit begint de bubbelen en boven komt drijven weet je dat de olie heet genoeg is. Bak vervolgens de oliebollen in 5 minuten gaar en goudbruin. Draai ze na de helft van de tijd even om. Schep ze er vervolgens uit en laat ze drogen op keukenpapier.
Wil je de oliebollen bestrooien? Kies dan voor kaneel of kokosbloesemsuiker, dit zijn betere alternatieven voor de poedersuiker die we normaal gebruiken.
Geniet van je oliebol!
Met dit recept voor lekkere en gezonde oliebollen kan jij toch genieten van je traditionele oliebol op Oudjaarsdag, zonder je heel schuldig te voelen. Het is goed om op je eten tijdens de feestdagen te letten, maar sla hier niet in door. Feestjes met familie en vrienden of andere sociale evenementen zijn erg belangrijk.
Een keer lekker wat oliebollen of andere lekkernijen naar binnen werken is geen ramp, als je daarna maar weer netjes op je eetpatroon let. Geniet natuurlijk wel met mate, want door de olie bevatten deze heerlijkheden toch nog behoorlijk wat calorieën. Houd hier rekening mee wanneer je een voedingsschema volgt!
- Leefstijlcoach vergoeding in zorgverzekering - 21 november 2024
- High Cable Bicep Curl uitvoering & uitleg - 13 november 2024
- Rood Licht Therapie: wat doet het voor je gezondheid? - 9 november 2024
Dit gezonde oliebollen recept vond ik op dekeukenvanannemieke.nl en bevat gezondere ingrediënten dan het traditionele oliebol recept.
Ik snap niet hoe ik 20 oliebollen hiervan kan maken want ik kom net op 11. Ik ben benieuwd of het gaat lukken!
Hoi Nathalie,
Misschien een verschil in grootte van de oliebollen? Als je nu op 11 komt, en je wilt er graag 20 in één keer maken, waarbij je deze grootte aanhoudt… dan kun je de hoeveelheden in het recept verdubbelen :)
Geniet ervan!
Beste,
Er staat een glad deeg echter na alles nauwkeurig te hebben afgemeten heb ik een glad deeg marinerend vloeibaar. Klopt dit? Beetje apart en inderdaad lijkt heteroniem deeg.
Excuus voor de autocorrect. Het is geen vloeibaar deeg. Klopt dit?
Hi Sharon,
Met glad beslag wordt bedoeld dat alles goed gemengd is en er dus geen klontjes meer in zitten. Het beslag voor deze oliebollen is wat dikker, het hoort inderdaad niet waterig te zijn. Door het gebruik van havermeel, rijstmeel en kokosmeel krijg je een stevige structuur.