• xxl nutrition banner

Gezonde keuzelijst 1: koolhydraten & zuivel

Bijgewerkt op 1 juni 2020 door Marvin

gezonde keuzelijstGezond eten kan best lastig zijn. Tegenwoordig liggen er in de schappen van de winkel steeds meer varianten van producten. Zo heb je bijvoorbeeld oerbrood, witbrood, tijgerbrood, bruinbrood, volkorenbrood en ga zo maar door. Maar welk brood is dan het meest verantwoord? Om een beetje duidelijkheid te scheppen in welke producten je het beste kunt kiezen, hebben wij een lijst gemaakt met de gezondste keuzes. Gezond eten hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn. Met een paar kleine aanpassingen eet je net zo lekker, maar krijg je wel veel meer vitamines, mineralen en de juiste voedingstoffen binnen.  In deel 1 van de Voeding-en-fitness.nl Gezonde Keuzelijst laten wij jou 6 alledaagse producten zien en geven we aan wat daar voor een gezonder, maar net zo lekker alternatief kan zijn. We beginnen vandaag met de koolhydraatbronnen en zuivel.

Onze gezonde keuzelijst voor koolhydraten en zuivel

In deel 1 van onze gezonde keuzelijst kijken we naar verschillende koolhydraatrijke producten en zuivel. We geven jou de informatie om de beste keuze te maken voor brood, rijst, pasta, melk, yoghurt en kaas.

Wit brood of volkoren brood?

wit broodvolkoren brood beterWe beginnen onze gezonde keuzelijst met de vergelijking tussen soorten brood.  Hier kun je weer beter kiezen voor de volkorenvariant in verband met de afwezige vitamines, mineralen en voedingsvezels in witbrood die wel in volkorenbrood zitten. Volkoren brood is namelijk gemaakt van de hele graankorrel, terwijl bij de productie van ander brood de buitenste laag met zemelen en kiemen niet wordt gebruikt. Hier zitten juist de meeste vitaminen en mineralen in.

Ook bruin brood is niet zo goed voor je als men vaak denkt. Het bruine brood bevat vaak dezelfde voedingsstoffen als wit brood maar tijdens de productie wordt gekarameliseerde suiker of moutextract toegevoegd voor de kleur. Bruin brood ziet er dus gezonder uit, maar de allerbeste keus is toch echt 100% volkoren brood!

Witte pasta of volkoren pasta?

witte pastavolkoren pasta beterGeldt voor de pasta soorten dan hetzelfde als voor brood? Ja! De witte pasta bevat weinig voedingstoffen, bij het verwerken van de graankorrel zijn de meeste vitamines en mineralen namelijk weggehaald. In de volkorenpasta zitten meer vezels, vitamines en mineralen.

Met name de vezels zorgen dan ook voor een langer verzadigd gevoel. Omdat je langer een verzadigd gevoel hebt, is de kans kleiner dat je gaat snoepen. Zo zorg je er voor dat je minder snel over je dagelijkse caloriebehoefte gaat. Kies bij het koken van een lekkere Italiaanse maaltijd dus bij voorkeur voor de volkoren pasta.

Witte rijst of zilvervliesrijst?

witte rijstzilvervliesrijst gezonderBen jij geen liefhebber van brood of pasta, maar eet jij liever rijst? Dan is het goed om te weten welke rijstsoort het gezondst is. Bij witte rijst geldt eigen hetzelfde als bij witte pasta of witbrood, de rijstkorrel is namelijk ontdaan van veel belangrijke en goede voedingsstoffen.

Deze zitten echter nog wel in de zilvervliesrijst, aangezien dit van de hele graankorrel is gemaakt. Eigenlijk kun je zilvervliesrijst zien als een soort volkoren rijst. Ga jij een bord nasi met kip en broccoli maken? Dan is het dus verstandig om voor zilvervliesrijst te kiezen. Om onze gezonde keuzelijst wat kracht bij te zetten kun je ons volledige artikel lezen over volkoren producten.

Volle melk of magere melk?

volle melk vethalfvolle melkVerse melk is te verkrijgen met 3 verschillende vetpercentages. Volle melk bevat minimaal 3,5% vet. Halfvolle melk bevat 1,5% tot 1,8% vet. Als laatste is er de magere melk, deze bevat maximaal 0,5% vet. Meng jij graag je eiwitshake met melk? Maar wil je graag de meest verantwoorde keuze maken? Dan is het belangrijk om eerst te bepalen wat je doel is.

Ben je aan het bulken, dan kun je prima kiezen voor volle melk. Je hebt dan immers meer calorieën nodig. Probeer jij juist vet te verliezen, dan is het beter om voor halfvolle- of magere melk te gaan. Deze bevatten minder calorieën. Doordat volle melk meer vet bevat (vet levert 9 kcal per gram) krijg je snel veel calorieën binnen door een beker volle melk. Gunstig wanneer je veel kcal nodig hebt op een dag, minder gunstig wanneer je een calorie-beperkt eetpatroon volgt.

Volle yoghurt of magere yoghurt?

volle yoghurtmagere yoghurt gezondVoor yoghurt geldt hetzelfde als voor melk: er bestaan 3 varianten met verschillende vetpercentages. Zo bevat volle(room) yoghurt minimaal 10% vet. Halfvolle yoghurt bevat 1,5% tot 1,8% vet. Magere yoghurt bevat veruit het minste vet, met maximaal 0,5% vet.

Wil je graag yoghurt eten maar wel op je calorieën letten? Kies dan voor de magere variant. Het is verschil is namelijk aanzienlijk met volle yoghurt. Aan de andere kant kun je dus prima voor volle yoghurt gaan wanneer je een redelijk hoge caloriebehoefte hebt. Door het grote vet-aandeel bevat volle yoghurt veel calorieën. Aangezien vetten niet onze vijand zijn, maar ons lichaam vet juist nodig heeft, is dat prima. Houd hier echter wel rekening mee in je voedingsschema!

Verschillende soorten kaas

vette kaasmagere kaas 20+De cijfer aanduiding voor de kaas vertelt hoeveel vet in droge stof er in de kaas zit. Met droge stof bedoelt men zonder water. Aan zachte kazen is bijvoorbeeld water toegevoegd om deze zachter te krijgen. Een zachte kaas zoals Camenbert (48+) bevat water waardoor deze minder vet bevat dan een soortgelijke harde kaas zoals Emmentaler (48+) kaas.

48+ bevat 48 tot 60% vet in droge stof en 60+ kaas bevat 60 tot 87% vet in droge stof. De 20+ magere kaas variant bevat slechts 0 tot 20% vet in droge stof en voor 30+ kaas is dit 20-30%. Er zitten dus grote verschillen in de hoeveelheid vet in de soort kaas. Kies daarom bij het afvallen voor 20+ of 30+ kaas. Wil je toch 48+ kaas eten, kies dan voor de zachtere variant, deze bevat dus minder vet dan de harde variant

Dit was deel 1 van onze gezonde keuzelijst met daarin een aantal koolhydraatrijke producten en een aantal zuivel producten. Nu al benieuwd naar het tweede deel? Houd dan onze website in de gaten of schrijf je in voor de Voeding-en-fitness.nl nieuwsbrief!

[mc4wp_form id=”4663″]

Volg Lennard
Latest posts by Lennard Voogd (see all)
Meer handige fitness tips
Kipsensatie recept
Kipsensatie, het eerste recept van de week is een uitermate gezonde maaltijd!

Inspiratie nodig voor een gezonde maaltijd? Op Voeding-en-fitness.nl vind je elke week een nieuw lekker en gezond recept. Het eerste Recept van de Week is Lees blog

Gezonde aardbeiensmoothie
Gezonde aardbeiensmoothie recept op voeding-en-fitness.nl!

Zin in een lekker tussendoortje, maar geen idee wat je nu weer moet eten? Probeer eens deze gezonde aardbeiensmoothie met magere melk en magere yoghurt. Lees blog

Stress maakt dikker?
Stress op voeding-en-fitness.nl

Stress, wie kent het niet? Iedereen ervaart wel eens een stressvolle periode in zijn of haar leven. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, een zeik-grage Lees blog

Wraps met gerookte zalm en sla recept
Wraps met gerookte zalm en sla

Ken je die dagen? Die dagen waarop je simpelweg geen zin hebt om een uur lang in de keuken te staan voor je warme hap. Lees blog

Lennard Voogd

Lennard schrijft reviews en artikelen over voeding, fitness oefeningen, supplementen en gezondheid voor Voeding-en-fitness.nl. Zelf is Lennard werkzaam als Personal Trainer bij Fitention in Harderwijk. Hier begeleid hij sporters bij hun trainingen en zorgt hij ervoor dat zij hun sportdoelen behalen. Door te schrijven hoopt Lennard verworven kennis, ervaring en informatie te kunnen delen met een ieder die daar behoefte aan heeft. Lees hier meer over Lennard!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *