Bijgewerkt op 11 juni 2020 door Marvin
De juiste keuzes maken qua eten is niet altijd even makkelijk. In ons eerste deel van de gezonde keuzelijst hebben wij jullie een aantal gezonde keuzes voor koolhydraat- en zuivel producten laten zien. Zo kun je het beste kiezen voor volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Maar ook voor magere melk, magere yoghurt en 20+ of 30+ kaas. In deel 2 van de Voeding-en-fitness.nl Gezonde Keuzelijst geven wij 6 alternatieven van veel voorkomende producten. Vandaag hebben wij een aantal bronnen van vet en een aantal soorten drinken. Dus wil jij weten voor welke vetten & dranken je moet kiezen? Neem dan snel deze lijst even door!
Gezonde keuzelijst vetten & dranken
In deel 2 van de Voeding-en-fitness.nl Gezonde Keuzelijst kijken we naar verschillende bronnen van vet en naar een aantal dranken. Waarom kun je bijvoorbeeld beter biefstuk eten dan een rookworst? Wil jij meer weten, lees dan verder.
(zelfgemaakte) salade dressings?
Als je sla eet, wil je hier graag ook een dressing overheen hebben. Sterker nog, dit is niet voor niets ooit zo ontstaan. Sommige vitamines uit groenten worden namelijk beter opgenomen in combinatie met vet. Een dressing of olie over je salade gooien is dus helemaal geen gek idee. Maar helaas bevatten de salade dressings die je in de winkel kunt kopen vaak toegevoegde suiker.
Daarnaast zijn er veel dressings die mayonaise als basis bevatten, ofwel erg veel (verzadigd) vet. Een betere optie om toch dressing over je salade te gooien is om zelf dressing te maken op basis van olijfolie (bevat weinig verzadigd vet) of magere yoghurt. Wil je bijvoorbeeld eens knoflooksaus maken? Doe dan een beetje magere yoghurt in een schaaltje en voeg verse knoflook, peper, zout, peterselie en een klein beetje honing toe.
Harde boter of olie?
Bakken en braden doen we vaak graag met (harde)boter of olie. Onder harde boters verstaan we boter die op kamertemperatuur hard zijn, zoals roomboter. Deze boters bevatten veel verzadigd vet en de aanbeveling voor verzadigd vet is maximaal 10% van de totale energiebehoefte. Een olie zoals olijfolie bevat juist veel enkel- en meervoudige onverzadigde vetzuren.
Dit zijn de vetten die een mens nodig heeft en helpen onder andere bij het voorkomen van hartziekten en arteriosclerose (slagaderverharding). Olijfolie heeft daarnaast ook nog eens een positieve werking op het LDL-cholesterol. Wil je dus een stukje vlees of vis bakken? Gebruik dan olijfolie in plaats van harde boters zoals roomboter of halvarine.
Vet vlees of mager vlees?
Vlees is een rijke bron van eiwitten, denk maar aan kip en biefstuk. Naast eiwitten bevat vlees vaak ook vet. Vet is zelf niet slecht, maar te veel verzadigd vet wordt afgeraden. Ook bevat vet veel calorieën, waardoor je snel over je caloriebehoefte heen kunt gaan. Vet vlees zoals spek, bevat erg veel verzadigd vet. Ook half-om-half gehakt en kant en klare worsten bevatten vaak erg veel vet. Kies daarom liever voor de magere variant van vlees.
Gezondere vleeskeuzes zijn bijvoorbeeld: mager rundergehakt, kipfilet, biefstuk, rosbief en varkenshaas. Vette vlees soorten zijn: kant en klare hamburgers, rookworst, speklap, slavink en een braadworst. Wil je dus een keer een hamburger eten? Maak deze dan niet van half-om-half gehakt maar van mager rundergehakt!
Reguliere frisdrank of light frisdranken?
Als je dorst heb moet je natuurlijk iets drinken. Helaas zijn veel mensen, en met name kinderen, snel geneigd om frisdrank te nemen. Frisdrank bevat erg veel suiker, vaak nog meer dan men denkt. Ook kan het drinken van koolzuurhoudend water zorgen voor winderigheid, iets waar je niet echt op zit te wachten natuurlijk. Verder bevat frisdrank weinig goede voedingstoffen Wil je dan toch echt een keer frisdrank drinken? Kies dan voor de light of ‘zero’ variant. Deze bevatten zoetstoffen in plaats van suiker, hierdoor zitten er zo goed als (of zelfs helemaal) geen calorieën in de light versie.
Daarnaast zijn de hoeveelheden zoetstoffen (zoals aspartaam) in light of zero frisdrank niet schadelijk voor mensen in normale hoeveelheden. Wanneer je meerdere liters light frisdrank per dag gaat drinken kunnen de zoetstoffen wel schadelijk worden. Helaas is ook te veel light frisdrank, net als gewone frisdrank, slecht voor je tanden. Kies daarom verstandig in wat je drinkt, frisdrank kan gedronken worden maar dan wel in de light of zero variant.
Groente- en fruitsappen of vers fruit & groenten?
Het lijkt zo gezond: een mooi gekleurd sapje vol met groente of fruit. Daarnaast lijkt het een makkelijke manier om je vezels, vitamines en mineralen binnen te krijgen. Helaas is zo’n sapje minder gezond dat je denkt. Een fruitsap bevat bijvoorbeeld vaak geconcentreerd fruit, dat betekent dat er ook erg veel fruitsuiker in het product zit. Helaas denken mensen dat deze ‘natuurlijke’ suikers gezonder zijn dan bijvoorbeeld kristalsuiker (lees hier alles over suiker). Fruitsuiker, ook wel fructose, is voor het lichaam een snelle energiebron en zorgt dan ook voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel.
Dit is precies hetzelfde als wat glucose, dextrose en sacharose (bijvoorbeeld kristalsuiker) doen. Daarnaast zijn de voedingsvezels, die vaak in de schil zitten, eruit gefilterd. Wil je dus verantwoord vitamines en mineralen binnen krijgen? Kies dan voor vers groente of fruit! Wil je toch een sapje van fruit drinken? Kies er dan voor om zoveel mogelijk van de hele vrucht mee te nemen tijdens het verwerken. Eet bijvoorbeeld bij sinaasappelsap ook het vruchtvlees op.
Alcohol of water?
Het lijkt zo vanzelfsprekend: wil je een gezonde leefstijl, vermijd dan alcoholische dranken. Toch is het voor veel mensen de normaalste zaak om bij het eten of ’s avonds een glaasje alcohol te nuttigen. Helaas is alcohol niet zo goed voor het lichaam en kun je beter iets anders drinken. Alcohol bevat 7 kcal per gram en het lichaam heeft verder niks aan deze calorieën, het zijn dus eigenlijk nutteloze calorieën.
Ook zorgt alcohol er voor dat de verbranding van andere voedingsstoffen zoals vetten en koolhydraten vertraagd wordt. Water drinken heeft daarentegen een aantal voordelen. Zo is water goed voor onder andere de lever, nieren, darmen en het hart. Ook zorgt water voor de afvoer van afvalstoffen en het vervoer van voedingsstoffen door het lichaam. Wil je toch wat drinken bij het avondeten, wees dan verstandig en kies voor een glaasje water!
Dit was deel 2 van onze Gezonde Keuzelijst waarin wij een aantal producten rijk aan vet en een aantal dranken hebben gesproken. Zodat jij de beste keuze voor vetten & dranken kunt maken. In deel 3 zullen we weer andere producten bespreken, benieuwd? Houd dan onze website in de gaten of schrijf je in voor de Voeding-en-fitness nieuwsbrief!
[mc4wp_form id=”4663″]
- Vegetarische noedelsoep met tofu - 25 april 2017
- Aspartaam kankerverwekker of onschuldige smaakmaker? - 11 april 2017
- Alcohol en onze gezondheid - 14 maart 2017
Ben het niet eens met je idee om light producten te drinken hier zit aspartaam in en dat is ook niet goed voor je, de zero versie is in mijn ogen de beste optie.
Aspartaam is niet zo schadelijk als vaak wordt gedacht. Het is veilig om tot 40 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag binnen te krijgen. Voor iemand van 80 kilo staat dit gelijk aan 7 liter frisdrank(!). Zoals je ziet zal je extreme hoeveelheden binnen moeten krijgen alvorens het schadelijk kan zijn. Hieronder lees je een onderzoek van de EFSA naar aspartaam:
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3496